Yoga – Shat Kriyas (Renselser)

Der findes seks Kriyas, også kaldet Karmas. Disse står beskrevet i Gherandha Samhita, der kan læses her på NetSpirit. Kriyas indgår som trin to; Niyama i Patanjali’s otte trin. For alle renselserne gælder at man skal være meget påpasselig og kun udføre dem under kyndig vejledning.  Se endvidere eventuelt vejledning til yoga asanas, hvori diverse gode råd og sikkerhedsforeskrifter er beskrevet.

Neti
Dhauti
Nauli
Basti
Kapal bhati
Tratak
Jal Neti
Sutra Neti
Dugdha Neti
Ghritha Neti
Antar dhauti
Danta dhauti
Hrid dhauti
Mool shodhana
Madhyama nauli
Vama nauli
Dakshina naull
Jal basti
Sthal basti
Vatkrama
Vyutkrama
Sheetkrama
Bahir tratak
Anter tratak

Neti

Neti er renselse af næsen og svælget. Dette kan gøres på flere måder, men den mest enkle er den, hvor man ved hjælp af en speciel kande hælder saltvand gennem næsen. Næseskylning renser blidt og behageligt næsen for slim, bakterier, pollen og støv. De små fimrehår, som transporterer urenheder op fra lunger og luftveje aktiveres. Ved regelmæssig skylning bliver slimhinderne mere modstandsdygtige overfor virus og bakterieangreb. Neti er således en effektiv ”medicin” mod forkølelse og bihulebetændelse samt astma, høfeber og andre allergiske lidelser.

Fyld neti-kanden med kropsvarmt vand, tilsæt en teskefuld fint salt og rør forsigtigt rundt, indtil saltet er opløst. Brug almindelig salt, da havsalt kan fremkalde alergisk reaktioner. Stil dig ved en håndvask med kanden i den ene hånd og kroppen let foroverbøjet. Stik kandens tud ind i det ene næsebor og drej hovedet let til den modsatte side. Vandet løber nu af sig selv ind gennem det ene næsebor og ud af det andet.

At skylle næsen med saltvand renser ikke kun næsen og forebygger forkølelse. Næseskylning afspænder hele næsehulen og påvirker de omkringliggende områder: øjne, ører, svælg og hjerne, og påvirker derved også din mentale tilstand. Næseskylning bruges især sammen med åndedrætsøvelser for at sikre rene og frie luftveje.

Når Neti udføres med vand kaldes det Jala Neti. En variation er Sutra Neti,  hvor en fin tråd eller klud trækkes igennem det ene næsebor og ned og ud igennem munden. Andre Netis er udføres med mælk (Dugdha Neti) eller med ghee, der er en form for smør hvorfra alle rester af vand og mælk er fjernet. Denne variation af Neti kaldes Ghritha Neti.

1. stilling
2. stilling
3. stilling
4. stilling

Dhauti

Består af både indre og ydre renselser. En af dem hedder Varisar Dhauti eller Sank Prakshalan (fuldstændig maverensning). Dette er en ret omstændig øvelse, der kan udføres en til to gange om året.  Du starter med at forberede noget saltvand, der indeholder 9 gram salt for hver liter. Efter at have drukket to glas vand, udfører du nedenstående fire stillinger, otte gange til hver side. Drik så et glas til og udfør igen stillingerne otte gange, og således fortsætter du. Efter 6. glas vand prøver du at komme på toilettet.

Når først du har været på toilettet én gang, vil du kunne regne med, at det fortsætter sådan, indtil du holder op med at drikke vand. Afføringen vil gradvis blive tyndere og til sidst klart som vand. Fortsæt dog lidt længere, for der vil som regel efter det komme lidt galde ud, hvilket vil farve vandet gulligt. Fortsæt så igen til det er helt klart. Hvor mange glas du skal drikke er individuelt, men du kan regne med et sted mellem 16 og 30 glas.

Når du er færdig skal du udfører Kunjal Kriya, som er at drikke tre glas vand, lige under legems temperatur og let saltet. De skal drikkes hurtigt, helst i hugsiddende stilling. Og så snart du har drukket, lægger du venstre hånd ind mod maven og trykker blidt samtidig med, at du med højre hånds pege- og langfinger hjælper til at få vandet op igen. Dette gøres for at få renset mave, spiserør og svælg. Hvis du ikke kan få vandet op igen, gør det ikke noget.

Efter Kunjal Kriya skal du gøre Neti. Og derefter foreskrives det at du hviler i cirka to timer. Du må ikke sove, du skal blot hvile dig. Det første måltid du skal spise bagefter, hedder Khichadi. Dette måltid er vigtig, da det styrker tarmene til igen at skulle modtage føde. Khichadi består af 1/3 mong dal og 2/3 hvide ris, som sammen har kogt mindst 1½ time, og er så tynd som vælling, når det er færdigt. Det overhældes med to til tre spisefulde ghee (renset smør).

Ghee laves på følgende måde: Du koger noget smør under svag varme, indtil smørret begynder at blive brunt i bunden af gryden (ca. 20 min.) Hvis smørret skummer under kogningen skal dette fjernes. Tag smørret af, og gheen er færdig.

1. Stilling – Tiryak asana
Du står med fødderne cirka 50 cm. fra hinanden. Du strækker armene over hovedet og folder hænderne. Du glider så fra side til side med overkroppen og kommer så langt ned som muligt uden at bøjre i hoften. Otte gange til hver side.

2. Stilling – Kati Chakr asanaStå med samme afstand mellem benen, læg venstre hånd på højre skulder og højre arm over lænden. Nu svinger du armene i store bløde bevægelser rundt, så højre hånd kommer på venstre skulder og venstre arm over lænden. Samtidig med du svinger armene, drejer du overkroppen og hovedet mod den side, hvor armen er over lænden. Otte gange til hver side.

3. Stilling – Tiryaka Bhujang asanaLæg dig på maven med håndfladerne i ved skuldrene. Kom op i strakte arme. Bøj tæerne ind under dig med benene let spredte. Drej nu hoved og overkrop mod højre, drej hovedet ud over højre skulder, så du kan se ned på venstre fod. Drej så hovedet over venstre skulder, hvor kroppen følger med i bevægelsen, og fortsæt sådan otte gange til hver side.

4. Stilling – Udarakarsh asanaSæt dig på hug med fodsålerne i gulvet. Fødderne skal være så langt fra hinanden, at der er god plads til at gøre bevægelserne. Grib om knæene med hver hånd og lad venstre knæ glide i gulvet med indersiden af foden i. Samtidig trækker du højre lår ind mod underlivet og drejer hovedet over højre skulder. Husk ikke at falde sammen i stillingen. Otte gange til hver side.

 

 

Basti

Basti består af to renselser, der er beregnet på at vaske anus og rectum.

Jal basti. Stå oprejst i vand op til navlen. Helst i en frit flydende flod. Læn dig forlæns og placere hænderne på knæene. Udfør Uddiyan bandh, hvilket blot betyder at du trækker mavemusklerne så meget ind og så højt op som muligt. Lad samtidig din anusmusklen udvide sig. Lad vandet trænge så meget ind i anus som muligt et stykke tid og pres det derefter ud igen. Sthal basti. Indtag Paschimottan asana. Udfør Aashwini mudra mindst 25-30 gange hvor du suger luft ind i rectum.

Tratak

Tratak (intens koncentration) er en sammensætning af flere ting, og som man først forbereder ved at bringe ro i kroppen og sindet. Derefter samles opmærksomheden om et punkt, om lyset. Og senere opøves en indre evne til at fastholde tanker og billeder.Tratak er bare en blandt flere koncentrationsteknikker. Den siges også at styrke synet, da den tilfører øjnene energi, og at påvirke hjernen ved at fastholde øjnenes bevægelser så hjernen bliver afspændt.

Når man stirrer og koncentrer sig om et punkt udenfor kroppen kaldes det undertiden for bahir tratak og når koncentrationen er om et punkt inde i kroppen kaldes det anter tratak. Mens de andre fem Shat Karmas er relateret til renselse af kroppen, er trataka mere at opfatte som en mental øvelse.

Nauli

Nauli består af fire faser: 1) Isolering af recti abdominis muskler i midten. 2) Isolering af recti abdominis til højre side. 3)  Isolering af recti abdominis til venstre side. 4) Rotering af recti abdominis.

Fremgangsmåden er følgende:

  • Stå med fødderne godt adskilte. Indånd og udånd dybt gennem munden.
  • Læg hænderne højt oppe på lårene med fingrespidserne pegende indad.
  • Udfør Uddiyana Bandha (Mavelås).
  • Kontraher derefter recti abdominis muskler, og isoler dem i midten af underlivet. (Fase-1: Madhyama nauli).
  • Når du er istand til at gøre dette begynder du at træne med at isolere musklerne, først til venstre side (Fasel-Il: Vama nauli). Og derefter til højre (Fase-III: Dakshina naull). Og til sidst roterer du dem rundt i en glidrende ubrudt bevægelse, først den ene vej og derefter den anden(Fase-IV).

Kapal bhati

Sid i en hvilken som helst krydsbensstilling, gerne Padmasana. Lav en dyb udåndning og luk derefter for højre næsebor med højre hånds tommelfinger og indånd dybt ad venstre næsebor. Så lukker du for venstre næsebor med ringfingeren, åbner for højre og udånder dybt og roligt af højre næsebor. Denne skiften mellem de to næsebor fortsætter du med igennem 12 ud- og indåndinger.

I trin to af Nadi Sodan er der en bestemt rytme i åndedrættet; indånding – tilbageholdelse – udånding. Du kan principelt benytte enhver sekvens du finder behagelig. Eksempelvis tager et “normalt” åndedræt cirka 4 sekunder, hvorfor du til en start kan starte med eksempelvis: indånding (4 sek.) – tilbageholdelse (4 sek.) –  udånding (2).

Denne Kriyas er egentlig identisk med Nadi Sodan, som er beskrevet i åndræts øvelserne.

 

 

VIL DU VIDE MERE

Dette afsnit indgår som en del af NetSpirits sektion om Yoga. Her kan du læse om den historiske baggrund for yoga, om de forskellige skoler indenfor yoga etc. Tillige får du præsenteret de forskellige asanas i flotte fotos. Du kan også finde en oversigt over Mudras & Bandhas  (bindinger & låse) – samt et afsnit om Kriyas eller renselser, som de kaldes på dansk. Og endelig finder du det meget populære afsnit om De fem tibetanere.

Du kan også kigge lidt i de vigtige yoga skrifter som det hele er baseret på. Disse kan stadig købes i bogform, men du kan naturligvis også vælge at læse dem her på NetSpirit ganske gratis. Hvis du i øvrigt er interesseret i at læse klassiske spirituelle bøger så tag et kig på NetSpirits bibliotek, hvor vi har samlet en række klassiske spirituelle bøger, der kan læses online ganske gratis.

Hvis din interesse er omkring den fysiske del af Yoga og herunder kropsbevidstheden har begrebet relationer til Tai chi og meditation. Hvis din interesse mere er på den spirituelle del af Yoga kunne det have interesse af kigge på afsnit om Chakra og meridianerne.