VELKOMMEN TIL OVERSIGT OVER URTER OG URTEMEDCIN. EGENSKABER OG PÅVIRKNINGER – HERUNDER HELBREDENDE OG SUNDHEDSMÆSSIGE VIRKNINGER – STAMMER FRA ÅRHUNDREDERES EMPIRISK VIDEN.

Der eksisterer en ældgamle viden om, hvordan urter virker på både krop og sind, en viden der er blevet nedskrevet og bevaret gennem århundreder. Urtemedicin har sine rødder i ayurveda fra Indien, traditionel kinesisk urtemedicin, de Nord- og Sydamerikanske indianeres traditionelle medicin, afrikansk urtemedicin samt den europæiske urtetradition. Her er oversigt over urter og ideer til hvorledes du kan benytte dem.

A

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Almindelig agermåne

Den blomstrende plante indsamles fra juni til august og tørres i skygge eller kunstigt ved temperaturer, der ikke overstiger 40 grader.

Til udvortes brug kan den friske plante anvendes. Agermåneudtræk blandet med fortyndet ethanol anvendes til rensning af fedtet hud, hud med åbne porer og acneangrebet hud. De organiske syrer renser huden og garvestofferne virker sammen trækkende, hvilket hjælper til at lukke åbne porer. Den drikkes som te ved manglende appetit og galdeblære- eller mavesygdomme. Den kan også tilsættes badevand for at hjælpe sårheling.

Aloe Vera

Familien af Aloe Vera planter omfatter mange forskellige arter. Den art, som har været til størst hjælp for mennesket er Aloe Barbadensis Miller Aloe Vera. Den er en succulentplante, hvilket vil side at dens blade er tykke og saftfulde. Den gror bedst i varmt og tørt klima og den ligner en kaktus, men er faktisk i familie med liljerne.

Aloe vera har en kort, lodret stængel med tykke, kødede, tornede blade siddende i en tæt roset. Blomsterstanden er et indtil 1 m højt tæt aks med gule til orangegule blomster. Aloe vera stammer sandsynligvis fra det østlige Afrika, den dyrkes bl.a. i det nordlige Afrika og tropiske egne af Florida, Arizona og Venezuela. Det parenkymatiske væv midt i bladene indeholder en gel (slim), der består af en farveløs viskøs masse. Ved udvinding af gelen skrælles de ydre grønne dele af bladene af, og den resterende del af bladet befries for gelen ved presning og efterfølgende filtrering eller ved ekstraktion med f.eks. varmt vand. Den udvundne gel er ustabil, og der findes flere patenterede metoder til stabilisering. Aloe Vera planten tilhører succulent familien, hvilket betyder at dens blade er tykke og saftfulde.

Inde i bladene på Aloe Vera planten findes en tyk klar gelé, som er en naturlig kilde til 70 næringsstoffer, som kroppen behøver for at opretholde sundhed og vitalitet. Bemærkelsesværdig er også næringsstoffernes naturlige balance i forhold til hinanden: Vitaminer: A B1 B2 B3 B4 B5 B6 B12 C E, Mineraler: calcium (knogleopbyggende), Aminosyre: proteinopbyggende, Enzymer: til fordøjelsesprocessen, Sukkerstoffer: polysaccharider til immunsystemet.

Godt imod:
Egypterne anvendte den i deres skønhedspleje, den græske læge Dioscorides brugte plantens helende og lægende egenskaber. Alexander den Store fik den dyrket i vogne, for at kunne medbringe friske forsyninger til sine soldater i kamp. Indvortes sår/mavesår. Nogle læger har opdaget, at Aloe Vera kan hjælpe med at hele og hindre udviklingen af indvoldssår. Aloe Vera juice er usædvanligt tindrende og hæmmer udskillelsen af mavesyre, som kan forværre allerede eksisterende mavesår. Ledegigt (arthritis). Mange mennesker med denne lidelse har oplevet en smertelindring, når de daglig drikker Aloe Vera juice. Nogle opnår en næsten øjeblikkelig lindring, andre mærker først et resultat efter 1-2 måneder.

Øm hals. Gurglen flere gange daglig med Aloe Vera juice har vist sig at være et udmærket middel mod ondt i halsen. Aloe Vera juice er med sit rige indhold af næringsstoffer en ægte sundheds- og energidrik. En snaps Aloe Vera juice daglig sammen med frugt- eller grønsagsjuice giver mere energi og et øget velbefindende! Flydende vitamintilskud. Der virker udrensende, syrestabiliserende og giver større velbefindende.

Amyris (Amyris Balsamifera) – Æterisk olie

Amyris kaldes også vestindisk Sandeltræ, den har samme egenskaber som Sandeltræ, der er en truet art. Sød, træ og moskusagtig, orientalsk duft.

Egenskaber: Er især effektiv mod urinvejs sygdomme og frem for alt mod blærebetændelse. Sandeltræ fremmer sårdannelse og hudproblemer som tør og sprukken hud, akne, psoriasis, eksem og udslæt efter barbering kan alle afhjælpes af den lindrende, fugtgivende og antiseptiske virkning. Stimulerer nyrerne og styrker immunforsvaret ved infektioner. Sandeltræ formidler den grundlæggende væren og jordforbindelse, og har en dybt beroligende effekt på sindet. Styrker rod chakraet og vores fundament i livet.

Bemærk: Må ikke anvendes ufortyndet på huden.

 

Angelikarod (Angelica Archangelica) – Æterisk olie

Dufter sødt af moskus og træ.

Egenskaber: Gavner immunsystemet. Stimulerer blodomløbet og lymfesystemet til at udskille giftstoffer fra kroppen. Dette gør den velegnet til appelsinhud, ledegigt og væskeophobninger. Afhjælper luft i tarmene og fordøjelsesbesvær. Slimløsende egenskaber gør den velegnet mod forkølelse, bronkitis og luftvejsinfektioner. Indåndes for at fremme slimafsondringen fra næsen og mod hoste, kronisk bronkitis og lungehindebetændelse. Er god mod hudproblemer, hvor huden er træt, udspændt og irriteret. En god skintonic, der er nyttig ved mat hud, såvel som ved irriteret hud eller udslæt, herunder psoriasis. Stimulerer de kvindelige kønsorganer. Lindrer ved blærebetændelse på grund af sine antiseptiske egenskaber og forbindelse til urinvejssystemet. Dæmper urinsyre og er derfor nyttig ved ledbetændelse, podagra og iskias. Smertestillende ved hovedpine, migræne og tandpine. Stimulerer nervesystemet og afhjælper udmattelse og stress. Styrker følelsen af balance og støtter ved vanskelige problemer og beslutninger.

Bemærk: Må ikke anvendes af gravide eller diabetikere. Må ikke anvendes på huden i direkte sollys. Tiltrækker insekter.

Anisfrø

Anisfrø stammer fra orienten og er frøet fra en etårig plante af skærmblomstfamilien. Disse økologiske frø kommer fra Frankrig. Anisfrø anvendes især som brødkrydderi og i søde sager (Kongen af Danmark bolsjerne). Bruges også i likør, men her bruges ofte den kraftigere slægtning stjerneanis.

Askeblade

Askeblade har været anvendt siden gammel tid. Vokser vildt overalt i skovene og ved huse i plantet udgave. Man bruger både barken og bladene som samles i foråret og som sommeren. Asketræet spillede en rolle i de gamle nordboeres forestillingsverden, det var nemlig den vældige ask Yggdrasil, som skærmede hele verden, og under hvis grene guderne mødtes til rådslagning. Asken et af vores mest elegante træer, og det jernhårde ved har igennem tiderne været anvendt til mange nyttige formål. Man plukker bladene sidst på foråret eller først på sommeren, når de har en tynd, slimet hinde og en svagt sødlig duft.

Godt imod: Bladene er vanddrivende og egnet til behandling af urinsur gigt og reuma. Det høje indhold af æblesyre bevirker, at bladene er let afførende, og det er derfor også et godt middel mod træg fordøjelse. I folkemedicinen bruges askeblade mod katar og betændelsestilstande og til sænkning af blodsukkeret, men mest nyttige er de ved gigt og reumatiske lidelser på grund af den vanddrivende og urinsyreudskillende virkning. Man kan lave en urtethe af askeblade, eller man kan købe askeblade i form af kapsler.

Astragalus Complex

Astragalus (Astragalus membranaceus, kin. Huangqi) er hjemmehørende i Nordkina og i provinserne Yunnan og Sichuan. Den medicinske del er roden, som indsamles om foråret, når planten er 4-7 år gammel. Der findes ca. 2.000 typer astragalus verden over, men den kinesiske version er blevet undersøgt både kemisk og farmaceutisk. Det kinesiske navn “huangqi” oversættes til “den gule leder”, hvad der henviser til rodens gule farve og dens status som en af de vigtigste styrkende urter i traditionel kinesisk medicin. Aktive indholdsstoffer: Astragalus indeholder talrige bestanddele, herunder flavonoider, polysaccharider, triterpene glykosider (f.eks. astragalosider I-VII), aminosyrer og spormineraler.

Godt imod: Immunstyrkelse – vanddrivende middel – adaptogen – for højt blodtryk – kredsløb – leverbeskyttelse: Astragalus er en af de mange urter i kinesisk fu-zheng terapi, som behandler sygdomme ved at hjælpe kroppens eget forsvarssystem. I Vesten beskriver vi denne proces som en styrkelse af immunsystemet. Forskerne mener, at Astragalus’ evne til at styrke immunsystemet skal føres tilbage til polysacchariderne, især drejer det sig om astragalan I, II og III, samt til saponiner og triterpener. Det antages sædvaneligvis at Astragalus skulle: styrke immunsystemet, bekæmpe bakterier, virus og betændelse, beskytte leveren, virke som et vanddrivende middel og adaptogen, kunne bruges mod nattesved, træthed, svaghed, appetitmangel og diarré.

B

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Baldrian

Læge-Baldrian er en indtil 1m høj flerårig plante med fjersnitdelte blade og talrige blegrøde, sjældent hvide, blomster samlet i større eller mindre kvaste. Læge-Baldrian vokser fortrinsvis på fugtige. Indholdsstoffer: Som for mange andre naturlægemidler gælder det for baldrianrod, at ikke alle de aktive indholdsstoffer er kendte, men man ved, at indholdet af æterisk olie og stoffer, der hører til stofgruppen valepotriater, til dels er ansvarlig for virkningen.

Godt imod: Baldrianrod anvendes som beroligende middel og som krampestillende middel og anvendes i form af te, som tinktur og som ekstrakt i tabletter. Præparaternes kemiske sammensætning er afhængig af fremstillingsmetoden og røddernes herkomst. Ved uro og søvnbesvær.

Basilikum (Ocimum Basilicum) – Æterisk olie

Kraftig og sødlig krydderduft, let kamferagtig.

Egenskaber: Fordøjelses fremmende og rensende effekt der aflaster leveren ved dårlig leverfunktion ( Basilikum + Sort Peber). Afhjælper mælkesyrer i musklerne efter sport (Basilikum + Pebermynte). Den er slimløsende og antiseptisk og kan anvendes mod stoppede bihuler, kronisk forkølelse, forkølelse i hovedet og kighoste. Basilikums krampestillende og luftdrivende egenskaber afhjælper underlivssmerter, fordøjelsesbesvær og opkastning. God mod ledegigt og podagra. Basilikum er en stimulerende og antidepressiv olie, som lindrer mental træthed, klarer hovedet og forbedre koncentrationsevnen. Bemærk: Må ikke anvendes af gravide.

Benzoeharpiks (Styrax Benzoin) – Æterisk olie

Harpiksagtig, balsamisk, sød vanille duft.

Egenskaber: Benzoe er god mod forkølelse og influenza og til at uddrive slim fra luftvejene. Specielt velegnet til løsning af smertefuld hoste og øm hals, særlig ved hæshed og mistet stemme. I creme eller olie heler den revner, rifter og kløe på hænderne. Afhjælper kolde hænder og fødder. Benzoe virker beroligende på følelserne, varmer og trøster i tilspidsede situationer, den er særlig velegnet når det er forårsaget af overanstrengelse.

Benzoes evne til at dæmpe, koncentrere og berolige gør den samtidig velegnet for mennesker, som føler sig nedtrykte og oversete, følelser der tyder på underskud af jordelement. Benzoe anbefales til mennesker, som søger en spirituel vej, da den kan virke fremmende for sjælen ved meditation og bøn. Den er en vigtig ingrediens i røgelsen i buddhistiske og hinduistiske templer. Bemærk: Kan hos nogle få med sart hud give irritation.

Bio Tomentosa (Uncaria tomentosa)

En plante fra den peruvianske regnskov. Den har været brugt i hundreder, måske tusinde af år, af de indfødte Ashanica-indianere som afkog til at modgå onde ånder og sygdomme, bl.a. til behandlingen af sådanne, der hænger sammen med immunforsvaret og fordøjelsessystemet. Det er takket være dens helende egenskaber og styrkende virkning på immunsystemet, at Bio Tomentosa synes at have terapeutiske anvendelsesmuligheder, der overstiger Pau d’Arco, Echinacea, gyldensegl, Astragalus og Sibirisk Ginseng, såvel som Reishi og Shihai svampene og andre naturpræparater som vindruekerne ekstrakt, Caprylinsyre og Hajbrusk.

Forskerne har i de senere år interesseret sig for, hvilke stoffer i Bio Tomentosa, der kan tænkes at forklare dens terapeutiske egenskaber. I 1989 isolerede den østrigske forsker Klaus Keplinger 6 oxindole alkaloider fra Bio Tomentosa. 4 af de 6 alkaloider er egnede til generel styrkelse af immunsystemet. Det mest aktive alkaloid er ifølge patentet isopteropodin. Isopteropodin (isomer A) og i en mindre grad 3 af de andre alkaloider har i laboratorieforsøg vist sig at have en udtalt styrkende virkning på phagocytosis (de hvide blodlegemers og makrofagers evne til at angribe, indkredse og fortære skadelige mikroorganismer, fremmedlegemer og affaldsstoffer).

Ifølge en undersøgelse på Shanghal College of Traditional Medicine viste en af de alkaloider, der ikke havde immunstyrkende egenskaber, sig i laboratorietests i stand til at modvirke blodpladesamling og thrombosis. Det viser, at dette alkaloid kan være nyttigt i forebyggelsen af slagtilfælde ved at sænke blodtrykket, stimulere kredsløbet og forhindre både dannelsen af blodpladeansamling på arterievæggene og af blodpropper i hjerne, hjerte og arterier.

Birkeblade

Birkeblade har været anvendt i den danske folkemedicin gennem århundreder. Bladene indeholder saponin, kalisalt, garvesyre og sukker.

Blåbærblade

Findes overalt i Europa, men mest traditionelt anvendt i Skandinavien. Både bær og blade anvendes. Tilberedning blade: 1 spsk. til ¼ l vand.

Brasiliansk Amazing (Paullinia sorbilis – Fam. Sapindaceac)

Virker blodrensende, øger blodgennemstrømningen og koncentrationen. Modvirker depressioner, afmagt, træthed, mave- ogtarmluft, hovedpine, migræne. Meget anvendt ved store koncentrationsydelser og kraftkrævende præstationer. Forhandles som kapsler, pulver og tonikum.

Se også: Brasilianske urte

Brasiliansk Amazona-te (Ilex paraguayensis – Fam.)

Amazona-te er en naturlig telignende drik, som igennem århundreder har været prist for sine sunde, nærende og styrkende egenskaber. Amazona-te er en nydelseste, der uden risiko kan drikkes af alle uanset alder. Forhandles som the.

Se også: Brasilianske urter

Brasiliansk Catuaba (Juniperus brasiliensis – Fam. Eritroxileae)

Virksom ved behandling af seksuel impotens; afroditisk, styrkende for genitalia. Forhandles som urtekapsler og te.

Se også: Brasilianske urter

Brasiliansk Cha De Bugre (Cordia salicifolia – Fam. Cordiaceae)

Virksom i slankeprogrammer, mildt vanddrivende og appetithæmmende. Forhandles som urtekapsler.

Se også: Brasilianske urter

Brasiliansk Chapeu-De-Couro(Echinodorus maeraphyllum)

Virksom ved behandling af arthritis, reumatisme, dårligt kredsløb, hududslet. Forhandles som urtekapsler.

Se også: Brasilianske urter

Brasiliansk Cipo Capoludo (Mikania hirsutissima)

Det er en lav busk med træagtige og kraftige grene og stilke, dækkede med lyse dun, som bliver fra 15 til 20 cm høj. Blomsterne er hvide, rørformede og tvekønnede, og blomsterkronens bæreblade er tragtformede. Selve planten dufter ikke ret meget og har en bitter smag. Det drejer sig om en planteart, der endnu ikke er blevet studeret særligt indgående, hvad der imidlertid ikke forhindrer, at den i vid udstrækning anvendes i folkemedicinen til bekæmpelse af forskellige sygdomme.

God imod: Planten er stærkt vanddrivende og eliminerer for megen protein i urinen. God mod smitsom nyrebetændelse og især i det tilfælde, hvor nyrebetændelsen skyldes kolibakterier, der komplicerer mave- og tarmsygdomme, idet de forårsager de ødemer (væskeholdige hævelser), der almindeligvis betragtes som et resultat af en svaghedstilstand efter længere tids diarré. Det er kendt, at urindrivende midler gennem rigelig og gentagne udskyldninger har en god virkning på betændelsestilstande i urinvejene, og det er også forklaringen på, at Cipo Capoludo the og kapsler er almindeligt brugt i Brasilien over for slimhindebetændelse i urinlederen. Af samme grund sættes den ind ved såvel kronisk nyrebækkenbetændelse som ved blærebetændelse.

Se også: Brasilianske urter

Brasiliansk Guarana (Paullinia sorbilis – Fam. Sapindaceae)

Modvirker symptomer på for tidlig ælde og åreforkalkning. Et tonikum for organismen, indvortes desinficerende; nyttig ved tarmluft, fedme og fordøjelsesbesvær. Energigivende. Forhandles som urtekapsler og te.

Se også: Brasilianske urter

Brasiliansk Ipe Roxo (Tecoma impetiginosa or conspicua – Fam. Bignonaceae)

Virksom i behandling af symptomer på diabetes, åndedrætsproblemer, mavesår, tyktarmsbetændelse (colitis), ledbetændelse (arthritis), reumatisme, dårligt kredsløb, prostatitis, blærebetændelse, forstoppelse. Forhandles som urtekapsler og te.

Se også: Brasilianske urter

Brasiliansk Jatoba (Hymenaea courbaril – Fam. Leguminoceae)

Ved symptomer på blærebetændelse, prostatitis, bronkitis, astma og kronisk hoste. Styrke- og energimiddel. Bruges også som modertinktur i homøopatien. Forhandles som urtekapsler og te.

Se også: Brasilianske urter

Brasiliansk Jurubeba (Solanuin paniculatum – Fam. Solanceae)

Virksom ved behandling af leversygdomme (leverbetændelse), ved symptomer på vattersot, feber, indvortes bylder, livmodersvulster. Fremmer fordøjelsen, styrkende. Forhandles som urtekapsler.

Se også: Brasilianske urter

Brasiliansk Kaffeblade (Jasminum arabicum – Fam. Rubiaceae)

Gavnlig i slankeprogrammer, mildt vanddrivende og appetithæmmende. Indeholder coffein. Udvortes mod reumatisme. Forhandles som uftekapsler.

Se også: Brasilianske urter

Brasiliansk Maracuja (Passiflora inearnata – Fam. Passifloraceae)

Hjælper ved nervøsitet og søvnløshed, gavnlig ved kramper, irritationsmæssige og neuralgiske smerter, nervøs hovedpine; forbedrer kredsløbet og nervecentrenes ernæring. Forhandles som urtekapsler og te.

Se også: Brasilianske urter

Brasiliansk Marapuama (Ptychopetalum uncinatum Fam. Olacaceae)

Bruges ved forstyrrelser i kønsorganerne og i tilfælde af impotens; også afroditisk. Virksom ved behandling af symptomer på nervøse problemer og sygdomme (nervesvækkelse, nervesmerter). Antireumatisk, styrkendeformave og indre organer. Forhandles som urtekapsler.

Se også: Brasilianske urter

Brasiliansk Pata-De-Vaca (Baujinia fortificata – Fam. Leguminoceae)

Ved behandling af diabetes. Bruges også i homøopatien som modertinktur. Forhandles som urtekapsler og te.

Se også: Brasilianske urter

Brasiliansk Pedra Huma-Caa (Myrcia sphaerocarpa – Fam. Mirtaceae)

Ved symptomer på diabetes. Forhandles som urtekapsler og te.

Se også: Brasilianske urter

Brasiliansk Sete Sangrias (Cuphea balsamona – Fam. Litraceac)

Virksom på symptomer på for højtblodtryk og åreforkalkning. Rensende for blodet og mave-tarmsystemet. Forhandles som urtekapsler.

Se også: Brasilianske urter

Brasiliansk Sød Stevia (Rebaudiana bertoni)

Naturligt sødemiddel uden sukkerets bivirkninger; nyttig ved diabetes, mod for højt blodtryk, infektioner, ideelt i slankeprogrammer. Søder ca. 300 gange mere end sukker. Forhandles som urthepulver og te.

Se også: Brasilianske urter

Brasiliansk Tayuya (Trianosperma ficcifolia – Fam. Curcubitaceae)

Tayuya bruges som en »nyt liv« faktor, regulerer stofskiftet og renser blodet. Den lindrer smerter stammende fra ryglidelser, iskias, hovedpine, gigt, reumatisme og epilepsi; også virksomt som et almindeligt smertestillende middel. Forhandles som urtekapsler og the.

Se også: Brasilianske urter

Brasilianske urter – Generelt

Brasilien er et land med mange naturrigdomme. En af de største er det enorme opbud af botaniske arter. Af alle kendte og klassificerede planter på jorden kan 90% af disse findes i Brasilien. Blandt disse urter, planter og træer eksisterer der i hundredevis, der kan gavne menneskets sundhed. Efter at have foretaget grundige undersøgelser har man udarbejdet en liste over nogle af Brasiliens bedste og mest virksomme urter og planter, der samtidig alle finder anvendelse i den brasilianske folkemedicin. Hver art udvælges og dyrkes omhyggeligt for at sikre den bedst mulige kvalitet. Teer eller urtekapsler fra disse planter er en hjælp til at opnå velvære og sundhed. Deres anvendelse bør ikke udelukke professionel behandling, men kan altid bruges som supplerende midler

Brombærblade

Brombærblade der vokser ved skovbryn, i krat, i haver og ved skovveje. Blomstrer med rød/hvidlige blomster i juli-august. Bærrene er sorte og velsmagende. Blade og skud indsamles om foråret, bær og rod om efteråret. Tip til Bladdrik: 2 spsk. til 2 kopper kogende vand laves bedst i en bistrokande.

Brændenældeblade

Brændenælden bliver 1 meter høj, men under gode forhold kan den vokse op til 2,5 meters højde. Den blomster om sommeren, er rig på A-vitamin og C-vitamin, kalcium og jern, og indeholder plantehormoner, som har indflydelse på blodsukkeret, og yder også et rigeligt tilskud af mineralsalte. I Danmark gror den overalt. Der er frøene, de unge blade og roden, vi sædvanligvis bruger. den kan indsamles hele sommeren og spises som den er i salater. Som tørret er den kendt som en fin urtete til dagligt brug. Tips! Anvend 1 skefuld pr. kop (2dl). Lad trække i glasbistrokande i ca. 5-6 min. Daglig dosis 2-4 kopper. Sød evt. med honning/ahornsirup efter smag.

Indsamling og behandling: Det er hovedsageligt bladene fra de unge blomstrende stængler eller sjældnere hele planten, der indsamles og tørres med det samme i tynde lag ved temperaturer op til 60 grader C og om muligt uden at vende bladene. Drogen skal bevare sin grønne farve. Anvendelse: Brændenælde menes at forhindre håraffald. Opskriften på et hårdskyllemiddel er enkel( 100 g fintskåret brændenælde overhældes med en halv liter kogende vand og tilsættes, når det er blevet koldt, en halv liter 4 % eddike. Dette produkt anvendes opvarmet hver dag i 10 dage. Håret vil blive synligt kønnere, mere elastisk og smukt skinnende. Brændenælden er også brugt mod blodmangel, nyre, og leverbesvær, overvægt, hjælper mod A-vitaminmangel, forstoppelse, hæmorroider, kronisk hoste, hud udslæt og generende nattesved. Stimulere hårvæksten, opkvikkende middel i ansigtsdampbad, blodrensende, vanddrivende.

Burrerod

Vokser ved veje, i enge og på åbne pladser. Både rod og blade bruges. Roden samles i foråret, bladene i efteråret. Vi anvender burrerod/brændenælde i vores brændenældeshampoo. Tilberedning: 1 tsk. rod eller blade til 1 kop koldt vand, lad trække ca. 6 timer, giv derefter kort opkog.

 

 

C

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Cedertræ (Cedrus Atlantica) – Æterisk olie

Sød, balsamisk, fyldig, træagtig og maskulin duft. Egenskaber: Cedertræ virker antiseptisk, talghæmmende og sammentrækkende hvorfor det bruges mod fedtet hud og skæl. Urindrivende egenskaber styrker nyrene, afhjælper blærebetændelse skedeinfektion og udflåd. Afhjælper angst for ikke at slå til. Giver en følelse af handlekraft og indre ro. Meget afbalancerende. Bemærk: Må ikke anvendes af gravide. Olien skal være af Cedrus Atlantica, for at opnå ovennævnte virkninger.

Citronelle

Citronelle eller Lemongræs eller Elefantgræs er bladene fra en græsart der dyrkes overalt i troperne. Der udvindes en æterisk citronagtig olie. Bladene kan blandes i en hvilken som helst urtete eller sort te, hvor de giver en fin citronagtig smag.

Citronelle (Cymbopogon nardus) – Æterisk olie

Stærk, frisk citronagtig duft.

Egenskaber: Citronelle er forfriskende og opløftende og er god mod hovedpine, træthed og depressive følelser. Meget effektfuld som deodorant. Velegnet mod fodsved og svampeinfektion. Fremragende som insekt afvisende middel, enten som spray, i aromalampe eller på aromasten. Bemærk: Kan virke irriterende på sart hud. Må ikke anvendes på huden i direkte sollys og før solbadning.

Citrongræs (Cymbopogon flexuosus) – Æterisk olie

Kraftig og opfriskende citronduft.

Egenskaber: Smertestillende ved muskelsmerter. Feber nedsættende egenskab og hjælper immunsystemet med at bekæmpe infektioner. Dens sammentrækkende egenskaber gør den til et effektivt hudpleje middel som hjælper med at få åbenstående porer til at trække sig sammen. Citrongræs virker stærkt afvisende på lus, lopper og tæger. Anvend den i en aromalampe eller på en aromasten om sommeren, til at få fluerne ud af køkken og hjem. Opfriskende, opmuntrende og koncentrationsfremmende. Bemærk: Må ikke anvendes omkring øjnene. Kan virke irriterende på sart hud. Må ikke anvendes til spædbarn og småbørn.

Citronmelisse

Citronmelisse er en af de bedst kendte krydderurter. Som frisk er den fin som garniture på desserter. Som tørret urt er den kendt som en fin urtete til dagligt brug. Tip! 1 skefuld pr. kop. Lad trække i glasbistrokande og følg selv med i hvor stærk den skal være.

Citronmelisse (Melisse Officinalis) – Æterisk olie

Frisk, urte- og citrusagtig, let sødlig.

Egenskaber: Citronmelisse sænker blodtrykket på grund af dens evne til at udvide blodkarrene og er et godt middel mod chok, da den også dæmper hjertebanken og hyperventilation. Lindrer menstruationssmerter og afhjælper svag menstruation. Melisse er et antihistamin og kan afhjælpe hud- og luftvejsallergier. Dulmer nerverne, fordriver ængstelse og højner humøret. Fordriver tungsind og sorg og modvirker hysteri. Hjælper med at håndtere karma fra tidligere liv. Bemærk: Olien er ofte fortyndet med citron olie. Den skal være meget dyr for at være ægte, da planten giver et meget lille udbytte af rene æteriske olier.

Citrus aurantifolia (lime) – Æterisk olie

Antiseptisk, antiviral (mod virus), aperitif, astringerende, baktericid, desinficerende, febersænkende, blodstillende, insekticid, genopbyggende, styrkende, aktiverende, stimulerer spec. ved depression, apati og nervøsitet, opfrisker, letter lungegener (infektioner), tonik til immunsystemet, stimulerer appetit, kan muligvis være en hjælp ved alkoholisme – den renser og genopretter, reumatisme, hudpleje til kedelig hud, sårhelende, aftershave. Fototoksisk.

Citrus aurantium (bitter orange) – Æterisk olie

Denne citrusfrugt er mindre kendt som citrusolie og meget kendt som blad og blomsterolie – henholdsvis petit grain og neroli. Den minder i virkningen om appelsin, men er behagelig bittersød i stedet for sødfrisk, styrker leveren, særlig god som mavestyrkende, lavement.

Citrus aurantius ssp. aur (Petit grain) – Æterisk olie

Bittersød orangeagtig. Egenskaber: Effektiv mod forhøjet talgproduktion i huden, og besidder mildt antiseptiske egenskaber, der gør den velegnet i cremer til fedtet og uren hud. Kan reducere voldsom transpiration, når den benyttes som deodorant. Styrker nervesystemet. Følelser af apati, irritabilitet, mild depression, ængstelse, ensomhed og pessimisme kan alle få et løft af petit grains opmuntrende duft og egenskaber.

Bemærk: Kan godt anvendes i sollys modsat andre citrusolier.

Citrus bergamia (bergamotte) – Æterisk olie

Bergamot olien stammer fra skallen fra uspøjtede Bergamot frugten. Det er en lille rund grøn/gul frugt. Træet er et lille træ, ca 4.½ m. højt med bløde ovale blade. Dens opridelse er Italien, og den er opkaldt efter den italienske by Bergama i Lombordy, hvor den første olie blev solgt. Den er kendt fra bla. Altæabolsjer & Earl Grey te. God at blande med: Andre citrusolie, lavendel, neroli, eukalyptus, enebær.<br<

Egenskaber: Følelser: Humørfremmende, Er du modløs, så put nogle dråber bergamot sammen med lidt citrus i en duftlampe. Appetitfremmende, bland et par dråber bergamot i maden. Beroligende for nervesystemet. Hud: Antiseptisk, insektfordrivende, eksem og herpes. Luftveje: Bergamot hjælper på luftvejsproblemer. I øvrigt: Beroliger, antiseptisk, antidepressiv, fordøjelsesfremmende, appetitfremmende , renser huden, sårhelende, herpes, akne, eksem, lindre hudstress (eksem m.m.), virker kølende på flere udslæt fra børnesygdomme, ormemiddel, insektafviser især til planter. Bergamot olie virker fotosensibiliserende. D.v.s Man skal ikke bruge olien og så gå direkte ud i solen. Det kan skade huden. Man kan få mørk pigmentering.</br<

Citrus decumana (grapefrugt pink) – Æterisk olie

Minder noget i virkningen om alm. grapefrugt men er rettet mere mod hjertechakraet.

Se også: Citrus paradisii (grapefrugt)

Citrus deliciosa (clementin) – Æterisk olie

Minder meget i virkning om mandarin, varmer, opfrisker, stimulerer, duften er lidt anderledes.

Citrus limonum (citron) – Æterisk olie

Stimulerende / aktiverende, forfriskende, køler, koncentratonsfremmende, klarer tanker, beslutsomhed og tanker, meget god og stimulerende for kredsløbet (åreknuder), hud og blodrensende (døde hudceller), anæmi, mindsker hård hud, vorter o. lign., til hænder og negle, dæmper reumatisme, antiseptisk, astringerende, baktericid, hjerte styrkende – lettere  blodtrykdæmper, hudblødgørende, kan virke ætsende, vinddrivende, diuretisk, febersænkende, mave- og leverstyrkende, sænker muligvis blodsukker, mavestyreknde, ormemiddel, revitaliserende – styrker immunforsvar, vanddrivende, kan indgå i cellulitis pleje, kan lette nogle hovedpiner/migræner, plejer insektbid/stik.

Citrus medica (indian lime/cedrat) – Æterisk olie

En del som lime, men mindre skarp, behagelig bittersød, opløfter, fin til stress og humørforladthed, koncentrationsfremmende, luftforfrisker.

Citrus Olier – Generelt

Citrusolier er under et “glade æteriske olier”, de løfter vores humør og sind, og de styrker det astrale legeme. De friske op, de fleste øger koncentrationen, de varmer og flere er mere eller mindre antidepressive. Blandet med hinanden kan de styrke deres indbyrdes egenskaber. De er behagelige luftrensere og opfrisker rengøringsvand, de hæmmer alm. infektionssygdomme, stimulerer appetitten og dræner ophobet væske i kroppen.

De kan også anvendes i aromakøkkenet. De fleste anvendes i kosmetiske produkter og gode til hudpleje.

Fine sammen med vores krydrede og fede juledufte. Alle kan bruge dem, med mindre der er overfølsomhed overfor dem. De er ofte fotosensitive, hvilket vil sige, at huden bliver mere sensitiv ved brug af dem over lang tid eller i store doser. Enkelte er fototoksiske, dvs. hudens lysfølsomhed øges med risiko for pletbruning, da der aldrig kommer lige meget æterisk olie overalt, når kroppen plejes med en krop-/ massageolie.

Citrus paradisii (grapefrugt) – Æterisk olie

Antidepressant, antiseptisk, aperitif, diuretisk, desinficerende, resolvent (“opsuger” betændelser som bylder o. lign.), fin til stress, genopbyggende, afbalancerer det centrale nervesystem – har ry for at stabilisere maniodepression, euforisk, lymfestimulerende, afbalancerer væske-processerne, cellulitis, stimulerer galden og fordøjelse af fedt, galdesten ?, renser nyrer og lever, letter migræne og pms, graviditets ubehag, mindsker nogle af symptomerne fra jetlag, kan muligvis genoprette balancen efter øreinfektioner.

Citrus Reticulataer (Tangerin/Mandarin) – Æterisk olie

Mandarin grøn – Citrus reticulata: En umoden og meget frisk olie. Har nogenlunde de sammen egenskaber som den røde, men er mere aktiv, frisk, kølende – ikke så meget til børn. Mandarin rød – Citrus reticulata: En moden olie. Sedativ, antispastisk, en børne olie, celleregenererende, fordøjelsesfremmende, galdestimulerende, hudblødgørende, regulerende, revitaliserende, C-vitamin optagelse, forfriskende, retter op når man er nede både fysisk og psykisk, køler, pre – mensis spændinger, plejer ar og strækmærker sammen med neroli, plejer et sorgfuldt sind, god som den følgesvend i den sidste svære tid ved bl.a. mavelidelser hvor fødeindtagelse er umuligt og/eller lugte giver kvalme og opkastnings fornemmelse.

Citrus sinensis (appelsin) – Æterisk olie

Beroligende, antidepressant, nervøsitet, afbalancerer, antiseptisk, antispastisk (lettere kramper), mavestyrkende, fordøjelsesstimulerende, vinddrivende, feberdæmpende, stimulerer energien, giver livslyst, “køler nervøs mave”, dæmper “sommerfugle i maven”, understøtter optagelse af C-vitamin, renser huden.

Citrus sinensis (blodappelsin) – Æterisk olie

Det kemiske indhold er nærmest det samme som almindelig appelsin, men mængderne af det varierer, så derfor er der også en lille variation i virkningen, der dog tilnærmelsesvis er den samme.

Curcurma longa – Æterisk olie

Curcuma longa er en flerårig plante, der er medlem af ingefærfamilien (Zingiberaceae), og et interessant alternativ til ingefær, fordi den medicinske virkning er bredere og stærkere. Jordstænglerne er ovale og udvendigt gule eller gulbrune. Indeni kan farven variere fra gul til gul-orange. Planten har store elliptiske, tilspidsede blade. Den kan blive op til 1 meter høj.

God imod: Feber, vattersot, gulsot, lever- og urinvejslidelser, fordøjelsesbesvær, tarmluft, indvoldsorm, stofskifteforstyrrelser, menstruationsforstyrrelser, blod i urinen, astma, epilepsi, blodpropper, betændelsestilstande, virus- og bakterieinfektioner (salmonella), hudlidelser (f.eks. psoriasis og eksem), sår, reumatisk artritis (leddegigt) og mave- og tarmcancer. I indisk medicin (Aryuveda og Unani) bruges Curcuma longa som et mavestyrkende, energigivende, blodrensende og menstruationsnormaliserende middel, mens den i traditionel kinesisk medicin er blevet brugt som et middel mod så forskellige lidelser som flautulens, leverlidelser, uregelmæssige menstruationer, blod i urinen, blødning, tandpine, bylder og sår, brystsmerter og kolik, når den kombineres med andre urter. Udvortes bruges den i grødomslag ved ringorm og kløende sår. I Danmark forhandles Curcuma longa som Phyto Curcuma kapsler.

Cypres (Cupressus sempervirens) – Æterisk olie

Behagelig røget duft af træ.

Egenskaber: Lindre gigtsmerter.Stimulerer leverens funktioner, er blodrensende og vanddrivende. Nr. 1 middel mod hævede ben. Olien anvendes til behandling af PMS, regulering af menstruationscyklussen og til at modvirke voldsom blødning. Problemer i overgangsalderen som hedestigninger og irritabilitet kan ligeledes afhjælpes med cypres. Giver klarhed og er koncentrationsfremmende. Hjælper med at skelne følelser fra fornuft. Fremmer kommunikationen i parforholdet, da den gør det lettere at sætte ord på følelserne.

Bemærk: Må ikke anvendes af gravide. Må ikke anvendes ufortyndet på huden.

D

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

E

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Elemi (Canarium Luzonicum) – Æterisk olie

Frisk, krydret, grøn og skovagtig. Egenskaber: Meget slimløsende i duftlampe. Fremmer heling af sår og modvirker ar dannelse. Afbalancerende. God til meditation.

Enebær (Juniperus Communis) – Æterisk olie

Frisk balsamisk, bittersød og træagtig.
Egenskaber: Hjælper kroppen med at skille sig af med giftige affaldsstoffer. Udrenser fedt meget effektivt. God mod kronisk træthed. Styrker lever, urin- og kønsorganerne. Glimrende middel mod hæmorider. God mod eksem og psoriasis. Enebær er egnet til personer, som føler sig overbebyrdede og indadvendte, og som er opslugt af tanker om bekymring, pres og ubehagelige minder. Olien hjælper med at udrense bekymring og selvoptagethed, som har sin rod i frygten for fiasko. Bemærk: Må ikke anvendes af gravide. Må ikke anvendes af mennesker med dårlige nyrer.

Eukalyptus (Eucalyptus globulus) – Æterisk olie

Eukalyptus er et smukt, højt, stedsegrønt træ. Det har cremefavede blomster og lange, smalle gullige blade. Det vokser først og fremmest i Australien hvor det om sommeren er indhyllet i en blå tåge – det er den stærke olie der fordamper fra træet. Der er mere end 700 Eukalyptusarter, men eukalyptus Globulus er den mest kendte. Olien bruges meget til inhalation og som luftrenser. Det gode ved denne luft er, at den varmer om vinteren og køler om sommeren! Det siges at den renser luften både fysisk og mentalt: Putter man den i duftlampe, vil dem hermed rense luften efter et skænderi. Den virker nemlig ikke kun afslappende på kroppen, men også på sindet, som f.eks. heftige følelser. Den er en frisk duft, men samtidig afslappende. God at blande med: Pebermynte, tea tree, rosmarin, timian, lavendel, cedertræ, citron og fyr.

Det er næsten nemmere at liste hvad eukalyptus ikke skulle kunne hjælpe imod da det er en af de midler, der menes at kunne en hel masse – vi nævner i flæng: Antiseptisk,  deodoriserende, febernedsættende, muskelsmerter, beroliger og klarer hjernen. God ved betændelse, sårheling, bylder, bumser, bakterier etc. Luftveje: Renser, lindrer, god imod forkølelse, bihulebetændelse og alle former for sygdomme/infektioner i luftvejene.

Eukalyptus hjælper på mange hudproblemer: f.eks. bylder, bumser, lus osv. Hjælper mod diarré og mavekatar. Den styrker kredsløbet, nyrerne og hjælper mod fedtet hud og forkølelsessår. Den er desuden urindrivende og deodoriserende. Den stimulerer immunforsvaret og beroliger nerverne. Den sænker blodsukkeret og hjælper på herpes.

F

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Fennikel (Ferula Vulgare Dulce) – Æterisk olie

Sød, stærk, annisagtig.

Egenskaber: Fennikel har en afbalancerende effekt på hormonsystemet, da det indeholder et østrogenlignende plantehormon. Derfor kan Fennikel stabilisere hormonaktiviteten i overgangsalderen. Kan afhjælpe væskeophobninger i forbindelse med PMS. Hjælper til at udtømme giftige affaldsstoffer og er et godt middel mod ledegigt og appelsinhud. Styrker lymfesystemet og hjælper derfor kroppen med at komme af med væske og fedtdepoter. God som mundvand mod tandkødsbetændelse Fennikel menes at være velegnet til personer, der tænker og analyserer for meget. De har let ved at skabe koncepter og ideer, men svært ved at fører dem ud i livet. Fennikel opfordre os til at befri de følelser, der gemmer sig under overfladen, den giver afklaring til det overfyldte sind, og lader os udtrykke vore følelser uden hæmninger. Bemærk: Må ikke anvendes af gravide eller børn under seks år. Må ikke anvendes af epileptikere.

Fyrrenåle (Pinus Sylvestris) – Æterisk olie

Stærk, frisk kogleagtig, balsamisk og træagtig.
Egenskaber: Fyrrenåle som inhalationsmiddel er vidunderligt mod forkølelse, slimhinde betændelser, høfeber og ondt i halsen. Olien er slimløsende og bekæmper hoste med slim, bihulebetændelse og letter vejrtrækningen. Fyr stimulerer kredsløbet og afhjælper ledegigt og ømme, stive og smertefulde muskler. Insektmiddel der holder myg, myrer og tæger væk. Bekæmper fnat og lus. Den opkvikkende og forfriskende duft fordriver uoplagthed, lindrer mental træthed, nervøs udmattelse og stress. Bemærk: Må kun anvendes i små mængder i badet eller til massage. Må ikke anvendes i tilfælde af hud allergi. Vær sikker på at det er Pinus sylvestris hvis du skal bruge den til massage, idet ikke alle nåletræs olier egner sig til aromaterapi.

G

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Galbanum (Ferula Gummosa) – Æterisk olie

 

Som i et drivhus, fugtiggrøn og mossagtig. Egenskaber: Healer gamle arvæv og arret hud. Modvirker rynker. Afhjælper blodsprængt hud. God mod stress, spændinger, træthed, nervøsitet og frygt. Bemærk: Må ikke bruges af gravide.

Geranuim (Perlargonium Graveolens) – Æterisk olie

Eksotisk, blomsteragtig og lidt stærk.

Egenskaber: Afbalancerende effekt på hormonsystemet og anvendes mod PMS og problemer i overgangsalderen. Pga. dens sammentrækkende og årestyrkende egenskaber bruges geranium til afhjælpning af hæmorroider, åreknuder og kraftig menstruation. Olien hjælper os til at forbinde os til vort følelsesliv, til at opnå en større evne til nærhed, hvor det at modtage og oplever er lige så vigtigt som det at give og udtrykke. Bemærk: Må ikke anvendes i de tre første måneder af graviditeten og slet ikke, hvis man tidligere har aborteret.

Grannåle (Picea Obovata) – Æterisk olie

Stærk, frisk kogleagtig, balsamisk og træagtig.

Egenskaber: Grannåle som inhalationsmiddel er vidunderligt mod forkølelse, slimhinde betændelser, høfeber og ondt i halsen. Olien er slimløsende og bekæmper hoste med slim, bihulebetændelse og letter vejrtrækningen. Gran stimulerer kredsløbet og afhjælper ledegigt og ømme, stive og smertefulde muskler. Insektmiddel der holder myg, myrer og tæger væk. Bekæmper fnat og lus. Den opkvikkende og forfriskende duft fordriver uoplagthed, lindrer mental træthed, nervøs udmattelse og stress. Bemærk: Må kun anvendes i små mængder i badet eller til massage. Må ikke anvendes i tilfælde af hudallergi.

H

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Havre

Malede, kerner eller havreflager kan tilsættes badevand , mod udmattelse og for at lindre irriteret hud. 1 kg havre trækker i 30 minutters tid i varmt vand inden badet. Havreklid er gavnligt ved vask af følsom hud, og ved tilberedning af ansigt – masker. Som ansigtsmaske, skal masken vaskes af efter 10 – 15 minutter i lunkent vand. Det skulle være godt for tarmsystemet med en gang havregrød.

Hestekastanje

Hestekastanje er et indtil 25 m højt træ med modsatte, 5- eller 7-fingrede blade. Hestekastanje stammer oprindeligt fra det nordlige Grækenland, Iran, Kaukasus og det nordlige Indien, i dag dyrkes den overalt i Europa. Indholdsstoffer: Frøene indeholder bl.a. flavonoider og en kompleks blanding af saponiner, der benævnes aescin. Det er i denne blanding, stofferne, der er ansvarlige for virkningen, findes. Barken og bladene indeholder tanniner, cumariner og flavonoider, endvidere indeholder barken aescin. Godt imod: Barken har været anvendt mod diarré og hæmorroider og bladene mod gigt og hoste. I dag anvendes ekstrakt af hestekastanjefrø til behandling af smerter og tunghedsfølelse i benene, hævede ben og natlige lægkramper.

Hoo-wood (Cinamonomum Camphora Sieb) – Æterisk olie

Mentol, balsamisk, let kamferagtig. Samme egenskaber som kampfer, men er en midlere olie i både duft og brug. Egenskaber: God til at blødgøre stramme smertende muskler. Kan afhjælpe mindre muskel forstrækninger f.eks. en stiv nakke. Insektafvisende især flyvende insekter som fluer, natsværmer og møl. Bemærk: Bør kun bruges i massage til dele af kroppen, ikke i en hel krops massage eller bodylotion. Bør ikke anvendes ved astma.

Hvidløg

Hvidløg tilhører liljefamilien og stammer oprindeligt fra Sibirien hvorfra det har bredt sig til hele verden. Hvidløg er en flerårig 30-80 cm høj urt. Hvidløg er en kulturplante, der dyrkes mange steder i verden, de største producenter er Kina, Indien, Thailand, Ægypten og Spanien. Indholdsstoffer: De friske løg, der er lugtløse, indeholder en række svovlforbindelser, hvoraf den vigtigste er alliin.

Godt imod: Frisk hvidløg indeholder bl.a. det aktive stof alliin og enzymet alliinase. De to stoffer kommer først i kontakt med hinanden når løbet dele, knuses eller tygges. Der dannes så et kraftigt duftende stof allicin, som hurtigt nedbrydes til andre stoffer. Det er formentlig bland disse stoffer, at de medicinske virkninger findes. Stofferne består bland andet af svovlforbindelse, som er med til at give hvidløget den karakteristiske lugt. Indholdet af de aktive stoffer i friske hvidløg varierer meget. Det kan derfor være svært at få nøjagtig samme dosis hver dag, hvis du spiser friske hvidløg. Som lægeplante har hvidløg været brugt i mere end 4000 år til behandling af infektionssygdomme. Pulveriseret tørret hvidløg og forskellige typer ekstrakter anvendes i dag til forebyggelse og behandling af lettere forhøjet indhold af kolesterol og triglycerider i blodet. Ved forebyggelse eller behandling af lettere forhøjet indhold af kolesterol og fedtstoffet triglycerid i blodet.

Hvidtjørn

De to arter af hvidtjørn er nært beslægtede og hybridiserer meget ofte, så hybrider er mere almindelige end de rene forældrearter. Hvidtjørn kan være en grenet busk, 2-5 m høj, eller et op til 10 m højt træ med tornede grene. Bladene er dybt fligede hos engriflet hvidtjørn og lappede hos almindelig hvidtjørn. Blomsterne sidder i en tæt halvskærm, de er hvide med rosenrøde støvknapper. Frugten er en kernefrugt, rødbrun til mørkerød, 6-13 mm lang og 4-8 mm bred. De to arter af hvidtjørn er hjemmehørende i Europa til midt i Skandinavien. De dyrkes i USA. Indholdsstoffer: De vigtigste grupper af indholdsstoffer i hvidtjørn er flavonoider og procyanidiner. Mængden og sammensætningen af de enkelte stoffer er forskellig i blad, blomst og frugt og varierer ligeledes med årstiden.

Godt imod: I folkemedicinen er hvidtjørn (blade, blomster eller modne frugter) blevet anvendt som et hjerte og kar stimulerende middel.I dag anvendes de tørrede blade, blomster, frugter eller ekstrakter af disse til behandling af nervøst hjerte og aldersbetinget let nedsat hjertefunktion, hvor lægen har udelukket anden årsag til symptomerne.

Hyben

Hyben indeholder i en harmonisk blanding vitamin A, vitamin B1, B2, C, E, P-faktor, druesukker, frugtsyrer og aromastoffer. Det kan altså betale sig at plukke hyben om efteråret og enten tørre eller sylte dem, så de kan sættes ind i kostplanen, når vinter- eller forårstræthed melder sig.

Godt imod: En håndfuld hyben om dagen kan styrke dit immunforsvar, få dine led til at køre som smurt og løsne hård mave. Forebygge åreforkalkning og blodpropper. Mindske gigtsmerter. Beskytter mod forkølelse, infektioner og til en vis grad hæmme kræftcellers vækst. Hybenfrugten indeholder store mængder C-vitamin der er kendt for at styrke immunforsvaret, og de mikroskopiske stoffer, der giver hybenfrugten sin karakteristiske farve, har vist sig at forstærke C-vitaminets effekt. Det høje indhold af fibre og frugtsyre fremmer fordøjelsen. Frugten indeholder desuden masser af beta-caroten diverse B-vitaminer og utallige mineraler som kalium og fosfor.

Hyldeblomst

I den nordiske oldtid var hylden et helligt træ der kunne hjælpe mod en masse sygdomme. De gulhvide blomster springer ud i juni. Træet bokser og trives overalt. Man kan samle blomsterne til hyldedrik ved at lade dem trække i vand natten over med abrikoser og honning.

Hyrdetaske (Capsella bursa pastoris)

Hyrdetaske, hvis latinske navn er Capsella bursa pastoris, vokser almindeligt i haver og vejkanter. Urten samles forår eller efterår. Tilberedning: 1 spsk. urt til ¼ l kogende vand, trækker 10 min.

I

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Immortelle (Helichrysum Italicum) – Æterisk olie

Bittersød, varm, fyldig og karryagtig. Egenskaber: Immortelle anbefales ved hovedpine og migræne. Effektiv overfor allergi, specielt i tilfælde af nasale problemer som nysen og mod kløende udslæt. Kraftig anti-bakteriel, meget effektiv i hudcreme mod akne og anden hud irritation. Immortelle kan i kraft af sin transformerende evne, løse de knuder der ligger dybt i psyken. Den er forløsende for personer som følelsesmæssigt er blokeret dybt i deres sjæl og hverken kan eller vil indrømme deres vrede og fortvivlelse, de har udviklet et stift selvudslettende tankemønster som dækker over vrede, bitterhed og en stædig negativ attitude. Opmuntre til spiritualitet og personlig vækst.

Ingefær

Ingefær er en flerårig, meterhøj tropisk urt. Ingefær kendes ikke vildtvoksende, den har siden oldtiden været dyrket i Indien og Kina, og i dag dyrkes den i de fleste tropiske lande. Handelsvaren, der kan være helt eller delvis skrællet, kommer fra Kina (80%), Vestafrika og Sydøstasien. Indholdsstoffer: Jordstænglerne indeholder bittert smagende stoffer, gingeroler og shogaoler, og æterisk olie. Sammensætningen af den æteriske olie og af gingerolerne og shogaolerne varierer alt efter den geografiske oprindelse.

Godt imod:Pulveriseret ingefær har antiemetisk effekt og anvendes til forebyggelse af transportsyge. Ingefær bruges i traditionel kinesisk medicin til symptomer som appetitløshed, kolde lemmer, diarrhoé og bleg tunge med fugtig, hvid belægning, samt til lungesygdomme med ophostning af tynd, vandig slim. I vesten er Ingefær-tabletter meget populære mod kvalme og rejse-syge – her skal man helst op i en dosis på 2 g. tørret eller ca. 4 g. frisk rod. Virkningen er bedre end virkningen af difenhydramin, som normalt anvendes i søsygepiller. Den har heller ikke dette stofs bivirkninger (døsighed, mundtørhed og risiko for forgiftning ved overdosering). Den kvalmestillende virkning kan ikke tilskrives et enkelt stof i planten. Nyere dansk forskning (Dr. K. Srivastava, Odense Universitet) viser en meget gavnlig effekt på ledegigt ved indtagelse af 2 spskf. Frisk revet ingefær 2 gange daglig.

Ingefær (Zinigiber Officinale) – Æterisk olie

Stærk, varm, sød og træagtig. Egenskaber: Forbedre dårligt kredsløb. Er effektiv som smerte lindrer ved ledegigt, slidgigt eller muskelsmerter. Udrenser mælkesyre fra musklerne. Ingefær afhjælper kvalme, transportsyge, fordøjelsesbesvær, smerte og diare. Dens styrkelse af immunforsvaret gør den til et forebyggende middel mod forkølelse, ondt i halsen og slimhinde problemer. Anbefales til personer, som har klare planer og gode intentioner, men som mangler den personlige handlekraft og optimisme til at føre tingene ud i livet. Der er ofte talen om en tendens til at tvivle på sig selv, og vente på at andre skubber på.

Ipe Roxo (indiansk: taheebo)

Barken af tabebuia træet, der kun findes højt oppe i Andesbjergene, bruges stadig af Callawayastammen, efterkommere efter de gamle medicinmand i Inkariget, til at helbrede kræft og en lang række andre sygdomme. Der kan nævnes: anæmi, arteriosklerose, astma, bronkitis, tyktarmsbetændelse, diabetes, sår, mavekartar og mod infektioner af forskellig art.

J

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Jasmin (Jasmin Grandiflorum) – Æterisk olie

Varm, fyldig, sensuel, sød og blomsteragtig. Egenskaber: Beroligende, afslappende, antidepressiv, sensuel og romantisk. Styrker livmoderen og æggestokkene, virker mod frigiditet og menstruationssmerter. Har en foryngende effekt på tør, rynket eller aldrende hud. Effektiv mod fødselsdepressioner. Fremragende til at lindre stress og virker opløftende, når man føler sig uoplagt. Jasmin støtter os hvis vi mangler selvtillid ved vores seksualitet. Jasmin fjerner frygt og opbygger selvtillid og optimisme.

K

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Kamfer (Cinnamomum Camphora) – Æterisk olie

Mentol, balsamisk, let kamferagtig. Egenskaber: Kamfer er god til at blødgøre stramme smertende muskler. Kan afhjælpe mindre muskel forstrækninger f.eks. en stiv nakke. Insektafvisende især flyvende insekter som fluer, natsværmer og møl. Bemærk: Bør ikke anvendes ved astma.

Kamille olier

Kamille blå (Chamomilla Recutita): Tysk kamille, ægte kamille. Den er hovedsagelig fysisk virkende. Den virker betændelseshæmmende, antimikrobisk, antiinflamatorisk, god til hudpleje (acne m.m.), forkølelse, maveproblemer, mavestress beskyttende (alkohol, visse medicamenter m.m.), svamp (candida og trøske), sjæleligt køler den nervesystemet, beroliger, afspænder.

Kamille romersk (Chamaemelum Nobile): Sød, varm, urteagtig og let frugtagtig. Kamille dulmer nervesystemet og virker søvndyssende – prøv kamille + mandarin i aromalampe eller aromasten hvis dit barn ikke vil sove. Den har værdifulde betændelses hæmmende, antiseptiske og bakteriedræbende egenskaber. Reducerer væskeophobninger og afbalancere menstruationscyklussen. Kamille virker febernedsættende. Kamille kan hjælpe til forløsning af alle former for stress, men gør størst nytte ved problemer der er knyttet til ophobede spændinger i Solar plexus. Bemærk: Kan anvendes til børn under to år, den er en af de mildeste æteriske olier. (gælder også lavendel og mandarin). Må ikke anvendes i de første tre måneder af graviditeten.

Kamille vild marokansk: Nogle regner den ikke for en rigtig kamille, da den har et afvigende latinsk navn i forhold til de to foregående, men botanisk set er det en kamilleart. Den virker på sår – men er ikke betændelseshæmmende, god til maveonder o.lign., sjæleligt er den beroligende, en god nervetonic, beskyttende, bør ikke anvendes til børn. Kun denne kamille er egnet til naturparfumer.

Kamilleblomster (Flores chamomillae)

Kamille har siden de ældste tider været en meget anvendt og yndet lægeplante. I alle middelalderens betydelige urtebøger finder vi kamillen omtalt, og alle er enige om at tillægge planten omfattende helsebringende egenskaber. Som et eksempel på kamillens anseelse som lægeurt kan det være interessant at anføre de vigtigste af de indikationer, Matthiolus angiver i sine kommentarer til Dioskurides (Venezia 1597): Menstruationsvanskeligheder, sten i urinen, oppustethed, maveforkølelse, smerter i maven, tarmene, nyrerne, blæren og livmoderen, indvortes svulster, lever- og miltforstoppelse, gulsot, astma, lungebylder, epilepsi, tarmkolik, struma! Intet under, at en anden af den tids store urtekyndige, tyskeren Hieronymus Bock, i sin »Kreutterbuch« (Strassburg 1565) udbryder: »Der er for alle mennesker ingen mere brugbar urt i lægekunsten end netop kamilleblomsten, thi den kan næsten bruges ved alle sygdomme«.

Selv om vi måske må modificere den gamle urtekundskabs begejstring noget, er der dog ingen tvivl om, at kamilleblomsten hører til blandt vore bedste og bredest dækkende lægeurter. Kemiske analyser har vist, at kamille indeholder indtil 3% æterisk olie med bisalbolol og proazuler hhv. azuler, højumættet dicycloæter og ca. 20 flavonoider. De grundigt udforskede aktive stoffer i kamillen retfærdiggør den høje anseelse, planten almindeligvis nyder i naturmedicinen.

God imod: Kamille er et fortrinligt middel til kvinder og børn og gives meget ofte som et mildt nervemiddel og som et beroligende middel ved krampetilstande af enhver art samt ved smerter i forbindelse med sygdom. Den smertestillende virkning stammerfra kamillens indhold af salicylsyre, en faktor, der først for nylig er blevet laboratoriemæssigt bekræftet. Den bruges derfor ved tilstande af irritation, overfølsomhed (neuralgier, reuma, lumbago, tandsmerter), uro, krampeanfald, menstruationsbesvær, svangerskabsbesvær og tarmkramper. Effektiv har kamilleblomst endvidere vist sig ved forskellige sygdomme i mave-tarmkanalen, især hos børn, som diarré, mavekramper, kramper i tyktarmen med forstoppelse til følge, oppustethed, for meget mavesyre, tarmbetændelse og tarmluft.

Kanelblade (Cinnamomum Ceylanicum)

Varm og krydret. Egenskaber: Kanel stimulerer en træg fordøjelse og hjælper mod luft i tarmene og kramper i maven. Kanel har antiseptiske, antimikrobielle og parasit dræbende egenskaber og er derfor god mod lus, fnat og andre hudinfektioner. Kanel kan afhjælpe mental træthed og øge koncentrationsevnen. Afhjælper nervøs udmattelse og får depressioner til at lette. Bemærk: Kanelolie kan virker irriterende på huden.

Kardemomme (Elettaria Cardamomum)

Varm, sød og krydret, balsamisk og let kamferagtig.
Egenskaber: Kardemomme er primært blevet anvendt som fordøjelsesmiddel og er god mod mavebesvær, luft i tarmene, mavekneb, halsbrand, oppustenhed og dårlig ånde. Styrker galdens funktion. Er god mod menstruations smerter og afbalancerer hormonsystemet. Sætter fedtforbrændingen op. Bemærk: Må ikke anvendes indvortes. Skal anvendes med måde, da krydderolier hos nogle kan virke hudirriterende.

Karottefrø (Daucus Carota)

Eksotisk, sød og krydret. Egenskaber: Stimulerer dannelsen af røde blodlegemer, giver huden opstramning og elasticitet. Reducerer og forhindre rynkedannelse. Regenererer huden, så Karottefrø er effektiv mod arvæv og efter skoldning eller ved brandsår.

Kommen (Cumin syminum)

Stærk, skarp, bittersød og varm, anisagtig.
Egenskaber: Effektiv mod oppustet mave, fordøjelsesbesvær, kvalme, opstød og luft i tarmene. Kan i disse tilfælde med fordel blandes med fennikel, appelsin og merian. Kommenolie er effektiv når en rastløs søgen efter hurtige og nemme løsninger truer med at underminere standhaftighed og beslutsomhed.

Koriander (Coriandrum Sativum)

Sød, lidt jordslået, krydret og træagtig.
Egenskaber: Varmegivende effekt som er god mod ledegigt, slidgigt samt muskelsmerter og muskelstivhed. Effektiv fordøjelsesstimulans som Afhjælper diare, luft i tarmene, kvalme, smertefulde kramper og dårlig fordøjelse. Stimulerer appetitten ved anoreksi og appetitløshed. Den stimulerende effekt gavner kredsløbet og er god mod hæmorider, dårligt blodomløb og væskeophobninger. Koriander er ideel til brug ved sammensatte, kreative personer, som har vanskeligt ved forudsigelighed og rutine.

Kornblomster (flores Cyani)

Kornblomsten som tidligere var almindelig ukrudt i kornmarkerne, pynter med sin flotte blå farve i enhver te- eller potpourriblanding, eller i salatskålen.

L

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Lakridsrod

Lakridsroden er især udbredt i Middelhavsområdet, samt i den nære Orient. Dens fyldige og sødlige smag gør den velegnet som naturligt sødemiddel i urteteer.

Lavendel (Lavendula Augustifolia) – Æterisk olie

Navnet stammer fra det latinske navn ” Lavare”, som betyder vaske. Lavendelplanten er en stedsegrøn busk med blå violette blomster.
Den stammer oprindeligt fra middelhavsområdet, men findes nu overalt på jordkloden. Lavendelplanten har en sødlig blomsterduft.
Hele Planten er stærkt aromatiske, men det er kun blomsterne som anvendes til fremstilling af den æteriske olie. Der er stadigvæk mange som bruger lavendelposer i deres tøj -skuffer og skabe. Lavendelolie bruges i bad, ved inhalering, samt ved påsmøring fx via massage. Den kan bruge til alle, og der er få, som ikke kan tåle lavendelolie.

Egenskaber: Her er vi ude i en af de æteriske olier, der menes at kunne have en virkning på ret mange ting – vi nævner i flæng hvad lavendel skulle kunne:
Den virker styrkende og beroligende, og smør man den på tindingerne, kan den hjælpe mod hovedpine. Den virker på fordøjelsen, kurerer lette smerter, stimulerer væksten af nye hudceller og er god mod chok. Desuden modvirker den kvalme og mavekramper. Den hjælper også på luftvejene, såsom hoste, forkølelse, bihulebetændelse osv. Den er velegnet til alle hudtyper, og er god mod snitsår, forbrændinger og hudafskrabninger – som den læger hurtigt. Beroliger. Afbalancerer. Den er også kendt for at holde sygdom og møl væk.

Søvnbesvær, anspændthed, letter stress, hovedpine, migræne og lettere beroligende. Bakteriedræbende, fremmer cellevæksten, lindre solskoldning, forbrændinger, insektbid, eksem, bleudslæt samt andre former for udslæt. Lavendelolie styrker også hårvæksten og hjælper ved hårtab. Lavendel kan lette forkølelse, samt influenza og bronkiale problemer, høfeber og astma.

Lavendel fin (Lavendula officinalis)

Frisk og urteagtig, blid og blomsteragtig. <br

Egenskaber: Lavendel er den mest alsidige, højest skattede og mest anvendte af alle de terapeutiske æteriske olier. Dens antiseptiske, antibakterielle og smertestillende egenskaber gør den værdifuld til behandling af sår og rifter, forbrændinger, blå mærker, bumser, allergi, insektstik og halsbetændelse. Effektiv mod forkølelse, influenza og slimhindebetændelse. Lavendel sænker blodtrykket, forebygger og lindrer mavekramper, kvalme og fordøjelsesbesvær. Lavendel forstærker andre oliers effekt, som bjergkrystal gør med sten og krystaller. Lavendel er beroligende, dulmende, antidepressiv, og følelsesmæssigt afbalancerende.</br

Lavendelblomster

Dybblå lavendelblomster er fra gammel tid brugt i skabe og skuffer mod møl mv. En smuk lavendelpose er en god gaveidé men kan også bruges som pikant afrunding i urteteer.

Litsea (Litsea cubeba) – Æterisk olie

Bittersød, frisk og orangeagtig. Egenskaber: Mod hovedpine. Smerter i lænden.God i slankeblandinger, da den er fordøjelsesfremmende og den søde duft mindsker trangen til sødt. Meget opløftende og stimulerende. Mod depressioner.

Lucerne urt

Vild lucerne kendes almindeligt fra landbruget hvor den anvendes som grovfoder. Som tørret plante er den en velsmagende te. Der anvendes 1 tsk. urt pr. kop som trækkes i 6-7 min.

Lægeoksetunge

Hele planten indsamles i blomstrings perioden og tørres i skygge. Selv om lægeoksetunge er lidet anvendt i dag, Hvad enten der er tale om industri eller folkemedicin, er den stadig ret populær i skønhedsplejen. Den mosede friske urt kan anvendes som urtemaske til at køle og berolige følsom eller irriteret hud. Mosen kan også påføres smertefulde hævede områder og ved alle typer af insektbid, da det mildner smerten, mindsker hævelsen og er kløestillende. Bade tilsat lægeoksetungeudtræk (200 g til 1 l varmt vand, der trækker i 20 min.) anbefales til at berolige irriteret hud, ved eksem og til at åbne tilstoppede porer.

Løg

Løget er en af de mest dyrkede planter i verden, hovedsagelig anvendt som grøntsag. Svovlindholdet anvendes i fremstilling af shampoer, det formindsker kraftigt fedtstof og skældannelser og forøger blodgennemstrømningen i hovedbunden, som også nyder godt af vitaminindholdet. Udtræk af løg, brændenælde, birk og mistelten er alle en del af forskellige hårmidler. Tørrede rødbrune løgskaller kan anvendes som hårtoner : 30 g løgskal koges i 200 ml vand og efter filtrering tilsættes 5 g glycerin. Blandingen smøres i håret dagligt, indtil den ønskede farve opnås.

Se også: Birkeblade / Brændenældeblade

Løvefod (Alchamilla vulgaris)

En ca. 10 cm høj plante med nyreformede takkede blade. Vokser på fugtige steder, enge og skråninger. Blomster med gule blomster i maj- juni. Løvefod er en meget gammel lægeplante, der har været kendt og benyttet i Nord- og Mellemeuropa og i Rusland igennem århundreder, og de gamle germanere viede planten til Freja, naturens og frugtbarhedens gudinde. Senere da kristendommen fortrængte den gamle mytologi, erstattedes Freja af Jomfru Maria, og løvefod fik betegnelsen »Marienmantel« (Mariekåbe) eller det nu gængse navn »Frauenmantel« (Kvindekåbe) i de tysksprogede lande.

I de gamle urtebøger, f.eks. hos Paracelsus, Lonicerus og Matthiolus, kan vi læse, at løvefod drukket som en the var et skattet middel mod såvel ydre som indre sår og ulcerationer. Og i folkemedicinen har løvefod fra gammel tid da også haft ry for at være et fortræffeligt blodrensningsmiddel og har været anvendt mod tarmkatar, for stærke menstruationsblødninger, hvidflåd, akutte og langvarige betændelsestilstande, indre sår f. eks. efter endt svangerskab og ved brok, samt naturligvis som et generelt sårhelende middel. I den danske folkemedicinske tradition anbefales løvefod mod sår (ydre som indre) og bylder.

I dag regnes løvefod for et middel mod sår og betændelsestilstande, men det har også vist sig at øve en gunstig indflydelse på forskellige mave- og tarmlidelser som diarré, dysenteri og mavekrampe. Udtrækket af løvefod er stærkt urindrivende og er endvidere godt mod vattersot og vabler samt ved feber som følge af indre sår, ved betændelse i luftvejene, i øjne og tænder og ved bylder i underlivsområdet. Endelig bruges det ved forskellige underlivslidelser hos kvinden som hvidflåd, for stærke eller uregelmæssige blødninger, underlivsbetændelse og slaphed i underlivsmuskulaturen. Børn, der trods god og sund ernæring har svage muskler, styrkes ved regelmæssig brug af denne velsmagende the.

Løvefod (Alchamilla vulgaris)

En ca. 10 cm høj plante med nyreformede takkede blade. Vokser på fugtige steder, enge og skråninger. Blomster med gule blomster i maj- juni. Løvefod er en meget gammel lægeplante, der har været kendt og benyttet i Nord- og Mellemeuropa og i Rusland igennem århundreder, og de gamle germanere viede planten til Freja, naturens og frugtbarhedens gudinde. Senere da kristendommen fortrængte den gamle mytologi, erstattedes Freja af Jomfru Maria, og løvefod fik betegnelsen »Marienmantel« (Mariekåbe) eller det nu gængse navn »Frauenmantel« (Kvindekåbe) i de tysksprogede lande.

I de gamle urtebøger, f.eks. hos Paracelsus, Lonicerus og Matthiolus, kan vi læse, at løvefod drukket som en the var et skattet middel mod såvel ydre som indre sår og ulcerationer. Og i folkemedicinen har løvefod fra gammel tid da også haft ry for at være et fortræffeligt blodrensningsmiddel og har været anvendt mod tarmkatar, for stærke menstruationsblødninger, hvidflåd, akutte og langvarige betændelsestilstande, indre sår f. eks. efter endt svangerskab og ved brok, samt naturligvis som et generelt sårhelende middel. I den danske folkemedicinske tradition anbefales løvefod mod sår (ydre som indre) og bylder.

I dag regnes løvefod for et middel mod sår og betændelsestilstande, men det har også vist sig at øve en gunstig indflydelse på forskellige mave- og tarmlidelser som diarré, dysenteri og mavekrampe. Udtrækket af løvefod er stærkt urindrivende og er endvidere godt mod vattersot og vabler samt ved feber som følge af indre sår, ved betændelse i luftvejene, i øjne og tænder og ved bylder i underlivsområdet. Endelig bruges det ved forskellige underlivslidelser hos kvinden som hvidflåd, for stærke eller uregelmæssige blødninger, underlivsbetændelse og slaphed i underlivsmuskulaturen. Børn, der trods god og sund ernæring har svage muskler, styrkes ved regelmæssig brug af denne velsmagende the.

Løvetand

Løvetand med tilnavnet: ”Den F. Mælkebøtte” kunne man godt tro at den bare var til stort besvær. Men det er nok den gratis salat der har de fleste vitaminer og mineraler i sig. Som tørret urt kan den bruges som te og udtræk.

M

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Malurt

Fra gammel tid har man dryppet lidt malurt i bægeret, hvis man har sagt noget upassende, idet malurt indeholder store mængder af bitterstof, men alligevel anvendes det i både kryddersnaps og Absinth.

Marietidsel

Marietidsel er en 2 meter høj stikkende plante, som ofte ses forvildet ved klostre. Frøene håndhøstes da de modner uensartet. Indholdsstoffer: omfatter bitterstoffer, garvestoffer, kulhydrater, fed olie (højtumættede fedtsyrer), biogen amin (livsvigtigt proteinstof) og silymarin. Silymarin blev først opdaget i vor tid. Det består af 3 »flavandignaner« (plantefarvestoffer), nemlig silybin, silydianin og silychristin. Dette silymarin er et udpræget leverbeskyttende stof, der først og fremmest virker regenererende (fornyende) ved den i dag så udbredte fedtlever.

Ved sådanne skader og især ved deres forebyggelse, sætter virkningen af marietidsel ind og giver ikke alene beskyttelse, men hjælper også med til at helbrede uden, heller ikke ved høje doseringer, at være skadelig. Denne leverbeskyttende virkning blev entydigt påvist i dyreeksperimenter. Skadelige stoffer for leveren – f.eks. tetraklorkulstof, der fører til alvorlige necroser i leverparenkymet – blev standset. Stærkest blev dette påvist ved de alvorligste levergifte alfa-amanitin og falloidin fra knoldbladssvampen. Det lykkedes at reducere forsøgsdyrenes dødelighedsrate betydeligt. Samtidig blev det konstateret, at silymarin er helbredende over for de overordentlig alvorlige leverskader, der fremkaldes af falloidin. I dag anvender man silybinin (udvundet af silymarin) til at beskytte mennesker mod disse alvorlige forgiftninger. Kort sagt er marietidsel vigtig for lever og galdeblære. Som te: 1 tsk. frø pr. kop vand, gives et opkog og trækker 10 minuter.

Merian (Origanum Majorana) – Æterisk olie

Varm krydderduft, kamferagtig, sødlig og let træagtig. Egenskaber: Merian er varmegivende og smertestillende. Er god mod overbelastede muskler, muskelkrampe og mod forhøjet blodtryk. Lindre menstruationssmerte. Bemærk: Må ikke anvendes af gravide.

Mistelten (Viscum album)

Mistelten er en kugleformet, stedsegrøn halvsnylter på vore løv- og nåletræer, hvis grøngule blade og kviste i årtusinde har talt med til de helbredende urter, mennesket har betjent sig af. Således var mistelten anvendt af de gamle grækere, og ifølge den romerske naturforsker Plinius er den et middel mod epilepsi og svimmelhed. Bekendt er også Plinius fortælling om, at intet var så helligt for druiderne, de gamle galleres præster, som en mistel, der voksede på en eg. Hos middelalderens urtekyndige betragtes planten som krampeløsnende og mildnende, og langt op i tiden anbefales den som et middel hovedsagelig mod epilepsi. Det er også med denne indikation, man ser den omtalt i de klassiske urtebøger af Paracelsus, Matthioli, Bock og Lonicerus.

I dag har mistelten atter fået en plads i naturmedicinen, men først og fremmest som følge af den blodtrykssænkende virkning, man i flere undersøgelser har kunnet konstatere. Denne virkning er blevet bekræftet gennem bl.a. forsøg med dyr, og man mener, at det i det væsentlige er stofferne cholin og acethylcholin, der er virksomme. Disse stoffer har den egenskab, at de under direkte påvirkning udvider de små arterier og blodkar. Endvidere indeholder mistelten nogle farmakologisk virksomme saponiner, som muligvis kan medvirke til at sænke kolesterolspejlet; ikke alle urtens substanser har imidlertid endnu kunnet lade sig kemisk bestemme, og det er i højeste grad muligt, at der består en kombineret virkning af de forskellige aktive substanser.

Der findes misteludtræk i mange blodtrykssænkende præparater, og man mener, at planten især bedrer forskellige ledsagesymptomer til for højt blodtryk som svimmelhed og hovedtrykken. Mistelten er endvidere et middel mod åreforkalkning (ved at nedsætte kolesterolspejlet). Urten bruges også i form af specialprodukter til indsprøjtning og som middel til vævsstimulering ved slidgigt, ischias og kræft på grund af indholdet af stoffet viscotoxin.

Mjødurt

Vokser almindeligt på fugtige enge og langs vandløb. Mjødurt har en meget aromatisk duft, anvendes tidligere som krydderi i mjød og øl. Man anvender blomsten og hele planten. Som te: 1 tsk. pr kop kogende vand, trækker 10 minutter.

Morgenfrue

Alle kender vist de store orangegule blomster overalt fra juni til oktober måned. Man kan faktisk lave the af dem. Benyttes også i shampoo mv.

Muskatelsalvie (Salvie Sclarea) – Æterisk olie

Varm, kamferagtig, bittersød, lidt stærk og moskusagtig.
Egenskaber: Muskatelsalvie er kraftigt muskelafslappende, lindre muskel smerte og ømhed. Forebygger og standser krampeanfald. Anbefales mod udeblivende eller mangelfuld menstruation og PMS. Muskatelsalvie regulerer nervesystemet, og er bedst mod ængstelse og stress relateret problemer. Depression som er karakteriseret ved humørsvingninger, ubeslutsomhed og følelsesmæssig forvirring – Anbefales til mennesker som er anspændte og trætte pga. forvirring, de kan ikke finde en løsning på deres problem. de føler sig fortabte og overflødige, og har derfor svært ved at foretage klare og beslutsomme handlinger.

Bemærk: Må ikke anvendes af gravide. Må ikke anvendes sammen med indtagelse af alkohol, idet den kan virke berusende, søvndyssende og fremkalde mareridt.

Muskatnød (Mystica Fragrans) – Æterisk olie

Varm, kamferagtig, bittersød, lidt stærk og moskusagtig.
Egenskaber: Fordøjelsesfremmende – hvis man har svært ved at fordøje mad. Mod kvalme, opkast og forstoppelse. Regulerer hormonsystemet – god ved overgangsalder og andre hormonelle ubalancer. Styrker hjerte og kredsløbet. Meget mentalt stimulerende. God støtte ved manglende selvtillid, indadvendthed og generthed (sammen med bergamot og sandeltræ). Bemærk: Må ikke benyttes under graviditet, da den er ve-stimulerende.

Myrra (Commiphora Molmol) – Æterisk olie

Harpiks, balsamisk, fyldig og let kamferagtig.
Egenskaber:Stimulerer, styrker og dulmer fordøjelsessystemet og anvendes ofte mod diare, hæmorider og mavebesvær. Fremragende dulmende, rensende og lægende effekt på blister i munden, ømt eller betændt tandkød. Den fremskynder helingen af sår og sprukken eller revnet hud. Myrra dulmer angst og usikkerhed, og har en positiv og afbalancerende effekt på følelserne idet den virker beskyttende. Meditationsfremmende, en følelse af indre fred og ro. Dens beroligende, opklarende og jordbundne effekt på sindet, gør den til en af de førende olier ved overdreven tankevirksomhed, bekymring og mental forstyrrelse. Myrra forbinder det spirituelle med det fysiske, styrker tilknytningen mellem krone og rodchakra. Hermed kan sjælens drømme og visioner blive kanaliseret til jordisk udtryk og få den kraft der skal til for at blive realiseret.

Myrte Anden (Myrtus Communis) – Æterisk olie

Varm, harpiksagtig og let krydret.
Egenskaber: Effektiv mod børneforkølelser og hoste, i stedet for den mere kraftige Eukalyptus. Ved brystmassage letter den åndedrættet og virker søvnfremkaldende. God i aromalampe blandinger til at rense røgfyldte lokaler. Sammen med Cypres effektiv mod hæmorider. Letter depression, negativitet, vinterdepression og indlæringsproblemer. God til mennesker med selvdestruktive tendenser.

N

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Nellikeknopper (Eugenia Caryphyllata)

Sød og nellikeagtig. Egenskaber: Virker antibakteriel, antiseptisk og smertestillende. Fantastisk mod tandpine – kom 1 dråbe på et stykke vat og læg det på tanden ikke på tandkødet. Godt som mundskyllemiddel mod blister i munden. Stimulerer galdeblæren. Beroliger nerver. Positiv stimulerende effekt på sindet. Opløftende.

Nigella

Nigella er en etårig krydderiplante, der dyrkes i orienten, mellemøsten og de arabiske lande. Der har den en tusindårig gammel tradition som krydderi og lægeplante. Beretninger fra Hippokrates og Dioskurides tid fortæller at den blev anvendt, under navnet “Melanthion”. Nigella – tidligere også kaldet “sort koriander”, blev i antikken, anvendt som erstatning for peber og kommen på grund af den stærke krydderagtige smag. Når frøene blev stødt fint eller som hel krydderi i makaroni-varer, var også det populære navn “brødurt” anvendeligt. Navnet “Sort kommen” henfører til de mørke frøkærner, der udvikles i den valmueagtige frøkapsel. Botanisk set er der intet slægtskab til krydderiplanten kommen (Cavum carvi).

Der er en række forskellige nigellaarter:

Nigella Sativa: Olien, der udvindes af Sort kommen eller Egyptisk sort kommen, er værdifulde og rig på umættede fedtsyrer. Sort kommen dyrkes overvejende i Tyrkiet og Egypten.
Nigella damascena: Er kendt som “jomfru i det grønne” og nogle steder findes den i gamle bondehaver. Den er ved at komme på mode igen.
Nigella arvensis: “Mark- sort kommen” er den eneste vilde art.

Nigella fås både som en basisolie i stil med mandelolie. Det særlige ved nigella er at den også fås som æterisk olie, men det er basisolien der anvendes mest. Den fede olie: Olien udvindes gennem koldpresning af frøene fra nigella sativa. Den er stærkt aromatiske, krydredret og en mørk guldgul til grøngulolie. Sort kommen indeholder et højt mængde umættede fedtsyrer (81%); særlig 55% af dobbelt umættede linolsyre. Den dufter stærkt aromatisk, fordi den koldpressede olie indeholder 1% æterisk olie af planten. Den æteriske olie: Udvindes ved vanddamp destillation af frøene fra nigella sativa. Det den æteriske olie har en stærk krydret/- peberagtig duftnote. Sort kommen er ikke anvendeligt til stegning eller kogning.

Egenskaber: Olien kan anvendes til sundhedsproblemer, hvor immunsystem er svækket. Den er også anvendelig i naturkosmetikken, specielt til hudpleje. For at mildne den stærke aroma kan den blandes med andre fede olier, som jojobaolie, mandelolie, macademiaolie eller en anden fed olie. Duftmæssigt egner den sig til blanding med æteriske olier som: Lavendel-, rosen-, tetræ- eller ylang ylang.

O

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

 

P

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Padderokke (Equisetum arvense L.)

Padderokke eller ager-padderokke, som den også kaldes er en uanselig plante, der hvert år vokser frem som to slags skud: Først et ugrenet, brunligt forårsskud, der bærer sporehuse, og når det er dødt, et grønt, sirligt, forgrenet, sterilt sommerskud. I toppen af de tørre forårsskud dannes der i hvert »aks« store mængder sporer. Planten forekommer overalt i Europa, hvor den især vokser på fugtige og sandede marker og enge, i grusgrave osv. Selv om den i dag for det meste betragtes som et besværligt, nærmest uudryddeligt ukrudt, har mennesker i umindelige tider forstået at bruge den som en nyttig lægeplante. I oldtiden var den anerkendt som et blodstillende middel, mens man i middelalderen fortrinsvis brugte den mod hoste, dysenteri (»blodgang«), urinvejssten og gigt.

God imod: Urindrivende middel, mod reuma og gigt, og som et sårmiddel, til gurgling og mundskylning, samt som tilsætning til badet. Padderokke anses også for at kunne modvirke fedme, hjælpe på stofskiftelidelser, blodmangel og hudsygdomme, samt styrke negle og hår. Endelig kan det nævnes, at padderokke har været brugt i folkemedicinen mod lungetuberkulose på grund af drogens styrkende virkning på bindevævet, men en specifik virkning på tuberkelbaciller har ikke kunnet påvises. Moderne undersøgelser antyder desuden, at kiselsyren i padderokke kan være en gunstig faktor for hjerte og arterier.

Palmarosa (Cymbopogon Martinii)

Blød, frisk citrusagtig, grøn og rosenagtig. Egenskaber: Palmarosa er en værdifuld olie til hudpleje. Den afbalancere talgproduktionen og virker der med fugtgivende på tør hud og sammentrækkende på fedtet hud. Den virker foryngende på rynker og aldrende hud ved at fremme celledelingen. Dens antiseptiske egenskab gør den effektiv ved irritationstilstande og hudinfektioner. Afhjælper hjertebanken, rastløshed, søvnløshed og angst.

Patchouli (Pogostemon Cablin)

Intens, sød, varm og moskusagtig, lidt jordslået og eksotisk. Egenskaber: Det bedste valg mod skæl og svampeinfektion i huden. På grund af sin antiseptiske og blødgørende evne er patchouli et værdsat hudmiddel. Den er celle regenererende og god til aldrende hud. Fremmer sårheling, er god mod sprukken eller revnet hud og åbne porer. Patchouli er specielt relevant ved svagt immunforsvar, hvor overanstrengelse og kronisk angst resulterer i en tendens til at pådrage sig infektioner. Særlig god i tilfælde hvor voldsom mental aktivitet og nervøse spændinger giver en følelse af at være ude af trit med krop og sanser. Patchoulioliens fyldige og moskusagtige aroma, gør den til et afslappende elskovsmiddel. Den kan hjælpe mod impotens, frigiditet og seksuel angst.

Pebermynte (Mentha piperita)

Frisk, kølig, skarp og sød, ren og mentolagtig. Egenskaber: Pebermynte er opfriskende og stimulerende og styrker og dulmer fordøjelsessystemet. Er et værdifuldt slimløsende middel i behandling af bronkitis, forkølelse og influenza, og der er feber nedsættende fordi den er sveddrivende og afkølende for kroppen. God mod tandpine, hovedpine og visse former for migræne. Virker insekt afskrækkende. Dens friske og skarpe duft stimulerer og vækker både nerver og hjerne, og forbedrer koncentrations- og indlæringsevnen. Mens olien på et plan styrker koncentrationsevne og indlæring, arbejder den på et andet plan med optagelse og fordøjelse af nye ideer og indtryk.

Bemærk: Må ikke anvendes af gravide. Kan forårsage irritation hos folk med sart hud. Må ikke anvendes sammen med homøopatiske midler.

Pebermynteblade (Mentha piperita)

Pebermynte i forskellige skæringer og iblandet teblandinger er en af de mest populære urter. Den karakteristiske smag og duft stammer fra det æteriske olieindhold med en stor del menthol. Tilberedes bedst i en glasbistrokande eller bland en spsk i en te du serverer for at opnå en helt ny pikant smag.

Peberrod (Armoracia rusticana)

Peberrod er værdsat for sin skarpe, peberagtige smag og sine bakteriehæmmende egenskaber. Den skarpe smag skyldes svovlholdig allylsennepsolier. Udtræk af peberrod har også været anvendt til bekæmpelse af flere plantesygdomme, både grå monilia og hvedens stinkbrand. Planten tilhører korsblomstfamilien og er kendetegnet ved sin lange pælerod og sine langstilkede, ægformet-ovale blade, der er rundtakkede og op til 80 cm lange.

Peberrod dyrkes for dens kødfulde rod. Den kræver dyb, frugtbar jord med god dræning. Selve dyrkningen er nem. Den udplantes ved rodstykker 20 – 30 cm lange og omkring en fingerbredde tykke. Den plantes om foråret. Indsamles 2 – 3 år senere i det sene forår, hvis man ønsker maksimal udbytte. Anvendes kun frisk, kan opbevares i sand et køligt sted, til senere brug. Peberrod har regenerende, rensende og desinficerende virkning på fedtet, skjoldet hud. Dog kan for lang tids anvendelse eller for kraftig koncentration forårsage vabler, betændelse og hævelser grundet irritation af huden. Kan anvendes i badevandet til at forøge blodcirkulationen. I medicinen anvendes den udvortes mod gigtsygdomme og ischias og indvortes mod forkølelse og hoste. Anvendes også i madlavningen som krydderi.

Pedra Huma Caá (Myrcia sphaerocarpa – Fam. Mirtaceae)

Pedra Huma Caá er en busk med store, rødorange blomster. Den vokser på den solsvedne jord, hvor andre planter visner. »Caá« betyder »urt« eller »busk« på tupi, den lokale indianske dialekt. Betydningen af den resterende del af navnet er ukendt, men der er ikke noget mystisk i plantens formidable helbredende kraft, fordi dette er blevet beskrevet af flere læger og botanikere. Vokser vildt i nogle regioner i Brasilien, for det meste i Para. Den indeholder alkaloider, geranin, gallinsyre, garvesyre, essentielle olier og harpiks.

God imod: :Bruges først og fremmest til at bekæmpe diabetes. Hele planten bruges til the, urthepulver i kapsler, udtræk eller flydende ekstrakter i anviste doser til behandling af sukkersyge. Også anvendt imod diarré, betændelse i tyndtarmen, blødninger og galdeblærelidelser.

Perikum

Perikum kaldes også perikon eller prikbladet perikon og vokser i Europa, Asien og USA. Det eren flerårig plante, som bliver 40-60 cm høj. Planten har en top af gule blomster der dufter af citron. Det er ekstrakten fra de tørrede blomsterdele, som anvedes i naturlægemidler. Indholdsstoffer: De vigtigste indholdsstoffer er hypericin og hypericinlignende stoffer, flavonoider og phloroglucinolderivatet hyperforin.

Godt imod: Perikum indeholder blandt andet stoffet hypericin. Undersøgelser tyder på, at hypericin påvirker mængden af stoffet serotonin i hjernen. Lave mængder af serotonin giver nedtrykthed, modløshed og tristhed. Men ved ikke præcist hvordan perikum påvirker mængden af serotonin i hjernen. I folkemedicinen er de overjordiske, blomstrende dele af prikbladet perikum blevet anvendt som middel mod diarré, som vanddrivende middel, og olieudtræk er blevet anvendt til behandling af sår og forbrændinger. I dag anvendes ekstrakter af prikbladet perikum i naturlægemidler til behandling af nedtrykthed, modløshed og tristhed.

Det kan være farligt at blande naturmedicin og anden medicin uden at tale med sin læge først. I Sverige tog en 63-årig kvinde den såkaldte grønne lykkepille, som er baseret på perikum, mens hun var i behandling med kolesterolsænkende medicin. Resultatet var, at hendes kolesteroltal steg med over 50%. Det kan altså være farligt at tage perikumpræparater sammen med medicin, der omsættes i leveren. Årsagen er, at perikum får leveren til hurtigere at udskille anden medicin fra kroppen, så virkningen nedsættes.

Phyto Sarsaparilla (Smilax media)

Fra gammel tid har det altid været roden af Smilax media, som er anvendt til fremstillingen af Phyto Sarsaparilla, der sælges i Danmark som the og urtekapsler hos materialister og helsekostforhandlere. Phyto Sarsaparilla besidder som et gennemprøvet blodrensningsmiddel afførende, urin- og sveddrivende egenskaber. Som hovedindikation må nævnes kløende hudlidelser, for det meste forårsaget gennem stofskifteforstyrrelser og lues (syfilis), således nældefeber- og roseolalignende udslet, kløende eksemer, psoriasis, sycosis og hedeknopper.

Pilantus Complex (Phylantus niruri L.)

Pilantus Complex laves af en lille etårig plante, der bliver fra 30-40 cm og vokser i regnskovene i Amazonien og andre tropiske områder, herunder Bahamas, Sydindien og Kina. Den vokser i revner i sten, som den brækker i stykker. Den har i generationer været brugt af de indfødte som et effektivt middel til eliminering af galdesten og nyresten og andre sygdomsproblemer. Pilantus Complex bruges til behandling af kolik, diabetes, dysenteri, feber, influenza, tumor, gulsot, vaginitis og dyspepsi. Det kan ikke undre, at planten har dette brede virkningsspekter, da den har vist sig at have leverafgiftende, krampeløsende, virus- og bakteriedræbende, vanddrivende, febersænkende og blodsukkernormaliserende egenskaber. Den anses også for at være smertestillende, appetitstimulerende, vanddrivende, menstruationsstimulerende, afførende, mavestyrkende, toniserende og ormedrivende.

Q

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

R

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Ravensara (Ravensara aromatica)

Stærk medicin og kamferagtig, balsamisk og bittersød. Egenskaber: Ravensara har svampe dræbende, antibakterielle og antivirale egenskaber og anvendes først og fremmest mod infektioner. Den anvendes ofte mod hudproblemer som f.eks. bumser, akne, vorter, hård hud, fodsvamp, udslæt, insektstik, forbrændinger og vabler. Den er sårrensende og fremmer sårheling ved at genererer arvævsdannelse. Ravensara er effektiv mod forkølelsessår og infektioner i urinvejene og kønsorganerne som f.eks. blærebetændelse og trøske. Fremragende mod influenza, luftvejsinfektioner, slimhindebetændelse og andre infektionssygdomme. Beroliger nerverne og øger blodtilførsel til hjernen, er derfor velegnet ved mental træthed og nervøs svækkelse specielt ved svagt immunforsvar.

Rosentræ (Aniba rosaeodora)

Sart blomstertræs duft. Egenskaber: Er vævs opbyggende og celle stimulerende og reducerer rynker, ar og strækmærker. Fordi den er meget mild er Rosentræ god til irriteret hud, og dens antiseptiske og bakteriedræbende egenskaber gør den velegnet mod akne og sår. Olien anvendes også mod hoste og hovedpine, især når disse ledsages af kvalme. Styrker immunforsvaret og hjælper kroppen med at bekæmpe virus, infektioner og kroniske lidelser. God mod jetlag En god deodorant, fordi den afbalancerer overskydende fugt i kroppen. Rosentræ virker trygheds skabende og beroligende gennem en beroligende virkning på nervesystemet som dermed genfinder sin naturlige balance i stressede perioder. Klarer tankerne og beroliger nerverne. Elskovsfremmende og opbyggende for libido. Den kan afhjælpe impotens og frigiditet, specielt hvis årsagen er følelsesmæssig.

Bemærk: Rosentræ er en truet art fra regnskoven, hvorfor meget af den olie der er på markedet er manipuleret. Så for at bevarer regnskoven, skal man helst kun bruge denne olie ved særlige lejligheder, eller når ingen andre er egnede. (især til hudpleje) Et alternativ er Linaloetræ fra Mexico som har ligende virkning.

Roser

Rose er en af de dyre olier – en olie vi desværre nok bedst kender syntetisk, syntetiske dufte har ikke samme indhold som de ægte. Der skal 5000 – 8000kg til 1kg destilleret rosenolie. Rosen varier i duft og indhold afhængig af, hvor den kommer fra. Følgende typer kan fås – hvid rose/rose alba,  bulgarsk rose/ rose otto, indisk rose, marokansk rose, persisk rose og tyrkisk rose alle damascena roser, foruden fås en majrose/ rose de mai som er en centifolia rose. Alle roserne hører til de gamle rosenstammer kaldet 100- bladsroser.

Firkantet sagt kan roser person-type bestemmes således: Rose bulgarsk til den “temperamentsfulde opera-carmentyppe” og majrosen til den sarte unge eller ældre kvinde, rose alba har både den bulgarske roses dybde og majrosens sarthed, ellers er den tyrkiske rose nok i temperament tættest på den bulgarske.

Egenskaber: Lettere smertestillende, antibakteriel (spec. urinveje), antiseptisk, hæmmer svampetoksiner, hudregenererende, styrker blodgennemstrømning, antirheumatisk, betændelseshæmmende, sår- og arhelende, diuretisk, galdestimulerende, sensuel ikke erotisk, styrker hukommelsen, god til sorgpleje, roser er hverken feminine eller maskuline. Kan muligvis øge blodtrykket.

Rosmarin (Rosmarinus officinalis)

Stærk, frisk, kamferagtig, balsamisk og let træagtig. Egenskaber: Rosmarin stimulerer kredsløbet, er fremragende mod for lavt blodtryk, muskeltræthed, dårligt blodomløb, ømhed, smerte og forstrækninger. Stimulerer leveren og galdeblæren. Anvendes mod akne, eksem, skæl og hårtab. Den er antibakteriel, antiseptisk og svampedræbende. Udrensende og god mod væskeophobninger. Effektiv mod fordøjelsesbesvær, luft i tarmene og forstoppelse. Forebygger og dæmper mavekramper, luft i maven og stabiliserer fordøjelsen. Fordriver slimhindebetændelse, hoste, forkølelse og hovedpine. Styrker hukommelsen og koncentrationen. Rosmarin er velegnet ved svækkelse og lavt selvværd. Rosmarin forstærker den spirituelle kærlighed mere den romantiske. Bemærk: Må ikke anvendes af gravide og børn under 2 år. Må ikke anvendes af folk, som lider af epilepsi eller forhøjet blodtryk.

Røllike

Røllike er en ca. 40 cm høj plante der vokser overalt på enge og i grøftekanter. Dens kønne blomster lyser op hele sommeren. Røllike brugte man meget til brygning af øl før i tiden. Til urtete indsamler man hele planten i blomstringstiden. Blomsterne eller hele planten indsamles i blomstringsperioden, nogle gange er det kun bladene eller rodstokken. Tørres i skygge ved temperatur op til 40 grader. Røllikeudtræk udgør en del af stabiliserende planteekstrakter, der standser hudbetændelse, letter rensning af huden, fjerner døde celler, formindsker fedtsekretioner og lukker åbne porer. Derfor anvendes røllikeudtræk i regenererende og mildnede cremer, skinlotion, ansigtsmasker, tandpasta, mundvand, shampoer og hårbalsam.

S

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Salvie

Navnet »salvie« kommer af det latinske »salvare«, dvs. »helbrede«, og planten giver således allerede med sit navn løfte om usædvanlige egenskaber. Salvie hører til læbeblomstfamilien, ligesom timian, mynte og hjertensfryd, og der findes flere slags (grøn salvie, engsalvie, verbenasalvie), men den nyttigste er lægesalvien (Salvia officinalis), undertiden også kaldet stor salvie. Der anvendes blomster og blade, og de aktive stoffer heri virker først og fremmest stimulerende: blodomløbet stimuleres, nervesystemets arbejde lettes på en forunderlig måde. Overanstrengte mennesker, studerende og intellektuelt arbejdende kan have stor gavn af salvie som et opstrammende, stimulerende middel. Planten er fortræffelig til at holde mave og tarm i orden (direkte tyktarmsvirksom), den er nyttig mod diarré, og dens sammentrækkende virkning gør den anvendelig ved blødninger, unormalt stort blodtab hos kvinder, hvidt flåd og hoste.

Sandeltræ (Santalum album)

Sandeltræ er destilleret i rosenvand – så rosenmolekylerne er bundet til sandeltræ.
Sød, træ og moskusagtig, orientalsk duft. Egenskaber: Er især effektiv mod urinvejs sygdomme og frem for alt mod blærebetændelse. Sandeltræ fremmer sårdannelse og hudproblemer som tør og sprukken hud, akne, psoriasis, eksem og udslæt efter barbering kan alle afhjælpes af den lindrende, fugtgivende og antiseptiske virkning. Stimulerer nyrene og styrker immunforsvaret ved infektioner. Sandeltræ formidler den grundlæggende væren og jordforbindelse, og har en dybt beroligende effekt på sindet. Den dæmper urolige tanker, der kan føre til tvangstanker. Styrker rod chakret og vores fundament i livet. Bemærk: Sandeltræ er en truet art, så meget af den olie der er på markedet er manipuleret. Et alternativ er Amyris fra Tahiti der også kaldes vestindisk sandeltræ.

Se også: Roser

Saw palme

Savpalmen hører til viftepalmerne. Det betyder, at bladene har form som en vifte med større eller mindre takker. Palmen er buskagtig og kan dække store arealer med tæt buskads. Den vokser i de sydøstlige stater i USA, Carolina og Florida. Frugterne er 2-3 cm lange bær, der hver indeholder et enkelt hårdt, brunt frø.

Indholdsstoffer: Frugterne indeholder steroler, flavonoider, forskellige fedtsyrer og polysakkarider. Undersøgelser tyder på, at ekstrakt af savpalme hæmmer to enzymer i prostata, som ellers danner mandlige kønshormoner af betydning for prostatas vækst. Anvendelse: Frugterne har haft en meget bred anvendelse: mod urinvejslidelser, mod bronkitis og hoste, mod eksem, svulster og betændelsestilstande. Udtræk af sabalfrugter anvendes i dag mod godartet prostataforstørrelse, et lidelse, der rammer en meget stor del af ældre mænd. Ved vandladningsbesvær betinget af godartet let forstørret prostata.

Sennepsfrø

Sennepsfrø, brune – Frøene skoldes og trækker 1 døgn. Blendes med vineddike, havsalt og krydderurter. Skal det være en sød sennep tilsættes honning. Sennepsfrø anvendes tillige som krydderi i sursyltning.

Sennepsfrø, gule – Frøene skoldes og trækker 1 døgn. Blendes med vineddike, havsalt og krydderurter. Skal det være en sød sennep tilsættes honning.

Solbærblade

Bladene fra solbær giver en mild og fyldig urtete som imidlertid ikke smager ret meget af solbær. Den stærkeste solbærsmag sidder i kvistene fra busken.

Sort Peber (Piper nigrum)

Stærk, skarp og varm. Egenskaber: Sort peber stimulerer fordøjelsen og kredsløbet, hvilket gør den god mod dårligt blodomløb, forstoppelse, træg mave og døsighed. Er mildt afførende og styrker tyktarmsmuskulaturen, beroliger maven, forebygger madforgiftning og stimulerer appetitten. Effektiv mod gigtsmerter, stramme eller slappe muskler og muskelømhed og muskelsmerte. Kan anvendes som muskelopvarmende massage før sport. Stimulerer immunsystemet til at bekæmpe infektioner og virus. Sætter fedtforbrændingen op og afgifter for toksiner i kroppen.

Bemærk: Må ikke anvendes sammen med homøopatiske midler. Må ikke anvendes af gravide. Må ikke anvendes ved overaktivt hjerte.

Spearmint (Mentha spicata)

Frisk, kølig, skarp og sød, ren og mentolagtig. Egenskaber: Spearmint kan bruges til meget af det samme, som man bruger pebermynteolie til og de to kan ofte erstatte hinanden. Spearmint er kendt for at være krampeløsende og stimulerende. Den er god til at afhjælpe nervøse spændinger og udmattelsestilstanden. God mod hovedpine. Olien er antiseptisk og effektiv mod dårlige ånde, den har en svagt bedøvende virkning og en kølende og forfriskende smag. Bland en dråbe i et glas vand og brug det som mundskyllevand. Olien er kølende, smertestillende og øger blodcirkulationen. Den er nyttig til at forbedre koncentrationen med, samtidig med at den er opkvikkende. Om sommeren kan man tilsætte en dråbe til sin iste eller sit isvand.

Se også: Pebermynte (Mentha piperita)

Stjerneanis

Stjerneanis er frugten fra et lille træ so vokser i Kina og Vietnam. Har en kraftigere anissmag end vore hjemlige anisfrø. Anvendes i urtete blandinger samt i bagværk og spiritus.

Se også: Anisfrø

Sølvbirk

De unge blade indsamles forår og sommer, mens de stadig er meget friske i farven. Bør tørres i naturlig varme i skyggen. Planten har en aromatisk duft og en let bitter smag.

Sølvlys (Cimicifuga)

Planten, der stammer fra Nordamerika, er en op til 2 meter høj staude med store, delte blade og lange, sølvhvide blomsterstande. Rødder og rodstængler anvendes til fremstilling af naturlægemidler. Indholdstoffer: De underjordiske dele af planten indeholder triterpenglykosider med cimicifugosid og actein som de vigtigste, desuden isoflavonderivatet formononetin, fenoliske syrer, garvestoffer og stivelse. God til lindring af hedestigninger og svedeture i forbindelse med overgangsalderen

Sølvlys (Cimicifuga)

Planten, der stammer fra Nordamerika, er en op til 2 meter høj staude med store, delte blade og lange, sølvhvide blomsterstande. Rødder og rodstængler anvendes til fremstilling af naturlægemidler. Indholdstoffer: De underjordiske dele af planten indeholder triterpenglykosider med cimicifugosid og actein som de vigtigste, desuden isoflavonderivatet formononetin, fenoliske syrer, garvestoffer og stivelse. God til lindring af hedestigninger og svedeture i forbindelse med overgangsalderen.

T

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Tagetes (Tagetes mimuta)

Egenskaber: Mod fodsvamp, ligtorn og hård hud på fødderne. Bruges mod Candida. Bemærk: Må ikke benyttes af gravide og børn. Gå ikke i sollys eller solarium 12 timer efter anvendelse.

Teatree olie

Der findes flere forskellige mere eller mindre kendte teatreeolier (tetræ), som kan anvendes på forskellige måder. Tetræsolier er antibakterielle på forskellige områder, de er rensende, betændelseshæmmende, de er vitale olier, de renser også sjæleligt. Da tetræsolien blev kendt verden over, forlød det, at den kunne bruges direkte på huden. Nogle kan gøre det, men mennesker med sensitiv hud bør absolut ikke gøre det. En del har fået eksem m.m. af te-træsolie. Bland den i en god basisolie.

Melaleuca alternifolia: Renser krop og sjæl.
Antibakteriel / spec.urinvejssygdomme, diuretisk, styrker blodgennemstrømning i vævet, smertestiller, antirheumatisk, hæmmer betændelses, hæmmer svampetoxiner, hudreproblemer, vitaliserer, styrker gennemslagskraft, opløfter

Cajeput: Melaleuca cajputi: Frisk vind til psyke og åndedræt.
Antibakteriel / specielt åndedrætsorganer, slimløsner, antiviral(virus), infektionshæmmer, styrker blodgennemstrømning i vævet, smertelindrer, antirheumatisk, febersænker, sveddriver, hudplejer, hudopstrammer, klare ånden, afballancerende, sjælelig opfriskende.

Niaouli: Melaleuca viridiflora: Løft til immunsystemet.
Antibakteriel, antiviral, hæmmer svampetoxiner / især candida, betændelshæmmer, slimløsner, febersænker, lymfestimulerer, stimulerer immunsystemet, antiseptisk, astrigerer, sårhelende, hudplejer /- regenererer, åndelig /-psykisk stimulant, fremmer tålmodighed.

Manuka: Leptospermum scoparium: Gør huden og psyke smuk.
Antiallergisk / antihistaminsk, antibakteriel, hæmmer svampetoxiner, betændelshæmmer, smertestiller, hudregenererer, kløestiller, stabiliserer psyken

Timian Citron (Thymus vulgaris a linalol)

Varm, urteagtig, skarp, grøn og medicinsk. Egenskaber: Oliens gigt- og giftstofs hæmmende egenskaber er gavnlige mod ledegift, podagra og appelsinhud. Velegnet mod muskel og ledsmerter og dårligt blodomløb. Styrker immunsystemet til at bekæmpe forkølelse, influenza og slimhindebetændelse. Lindre hoste. Timian har en opløftende duft som kan fordrive depression, hovedpine og stress. Modvirker nervøs træthed og kronisk angst. Den genopbygger både spirituelt og kropsligt. Anvend den mod lavt selvværd, apati og frygt.
Bemærk: Må ikke anvendes af folk med forhøjet blodtryk. Må ikke anvendes af gravide. Må ikke anvendes sammen med homøopatiske midler.

Tranebær

Tranebær er en stedsegrøn dværgbusk af lyngfamilien med store og mørkerøde bær. Bærrene anvendes til fremstilling af naturlægemidler med tranebær. Indholdsstoffer: Frugterne indeholder bl.a. benzoesyre, flavonoider og garvestoffer. Urinvejsinfektioner skyldes bakterier. Undersøgelser tyder på at tranebær nedsætter bakteriernes evne til at sætte sig fast på urinvejenes slimhinde. Dette skyldes, at bakterierne på overfladen har en slags fangarme, som de benytter til at holde sig fast på slimhinden i urinvejene. De aktive stoffer i tranebær antages at blokere disse fangarme, så de ikke kan hæfte sig fast til slimhinderne.

U

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

V

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Vanillie ekstrakt (Vanilla planifolia)

Egenskaber: Kan fremme menstruation, bland en dråbe med 1 teske honning og kom det i teen. Afhjælper stress, vrede og frustration. Bemærk: Må ikke anvendes i begyndelsen af en graviditet.

Vejbred

Vejbred kommer fra Frankrig og er af den smalbladede type (Plantago Lanceolata). Anvendes mest i urteblandinger, f.eks. Universal te men også som ren urtete; hæld 1 tsk. blade i en kop, overhæld kogende vand og lad trække 5 min.

Vetiver (Vitiveria zizanioides)

Sød og varm, fyldig og harpiksagtig, let træ og røgagtig. Egenskaber: Godt hudplejemiddel, den er antiseptisk og afgifter huden. den fremmer celleregeneration og styrker bindevæv, fremmer sårdannelse og gavner aldrende hud. Stimulerer kredsløbet og giver lindring fra ledegigt eller slidgigt og muskelsmerte og ømhed. Har styrkende effekt på kirtlerne, og kan have indvirkning på østrogen- og progesteronmangel, og deraf følgende PMS eller overgangsalder problemer. Er meget afbalancerende.

Violrod

Violrod er rodstykket fra en irisart som dyrkes i Italien. Den tørres og snittes som husflid. Den er god at gumle på når tænderne bryder frem hos barnet. Bind snoren godt fast! Lad aldrig barnet alene med roden! Den kan skoldes og tørres igen, hvis den bliver snavset.

W

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVW

Yamsrod (Dioscorea villosa)

Yams vokser i de tropiske og varmt-tempererede dele af USA, Latin Amerika (især Mexico) og Asien. Der findes flere forskellige arter, som alle ligner hinanden med hensyn til indholdsstoffer og egenskaber. Det er roden, der anvendes medicinsk. Yamsrod er blevet brugt som et slimløsende middel ved hoste, samt ved mavetarmforstyrrelser, nervesmerter og morgenkvalme (under graviditet). I 1930’erne opdagede man, at saponiner fra yamsrod kunne omdannes industrielt til kortison, østrogener og progesteronlignende bestanddele. Yamsrod og andre planter med tilsvarende indholdsstoffer er fortsat den vigtigste kilde til disse medikamenter, der inkluderer p-piller og corticosteroider. Desuden findes der garvestoffer og stivelse i yamsrod.

De steroide saponiner (som botogenin og diosgenin) forklarer en del af yamsrods aktivitet. En anden bestanddel, dioscoretin, et alkaloid, har vist sig at sænke blodsukkerværdierne hos kaniner med diabetes. Et ekstrakt af yamsrod konstateredes at have antioxidant egenskaber. Drogen har også vist sig at sænke blodtriglycerider og hæve HDL-kolesterolet (det “gode” kolesterol). Yamsrod anses for at være stærkt krampeløsende og er muligvis også betændelseshæmmende.

God imod: Artritis, astma med kramper, bronkitis, bylder, fnat, galdeblærekolik, graviditetskvalme, gulsot, hikke med kramper, kighoste, kramper i underlivet, klimakteriegener (hedeture, tør skede og nattesved), kolera, for høje kolesterol og triglycerid-værdier, leverproblemer, mavekatar, menstruationskramper, muskelsmerter og muskelkramper, nervøsitet, neuralgi, reumatisme, tarmluft.

Ylang ylang complete (Cananga odorata)

Blomsteragtig, sødlig, balsamisk, berusende og lidt stærk. Egenskaber: Ylang ylang er et beroligende middel og afhjælper depression, ængstelse, spændinger, rastløshed og stress relateret søvnløshed. Sænker blodtrykket og afslapper centralnervesystemet. Den afbalancerer taglproduktionen i fedtet hud og ved såvel tør som fedtet hovedbund, hvorfor den er fantastisk som tilsætning i din shampoo. Fremmer hårvæksten. Ved chok, panik eller raseri virker brugen af Ylang ylang blodtryks sænkende og den sænker vejrtræknings- og hjertefrekvensen. Ylang ylang har altid haft ry som et afrodisiakum og kan anvendes som erotisk og seksuelt fremmende middel, men husk lave doser er sensuelt stimulerende, høje doser falder man i søvn af. Afbalancerer hormonerne og har forbindelse til forplantningssystemet. Dens styrkende virkning på livmoderen bevirker, at den kan bruges både fysisk, psykisk og følelsesmæssigt efter kejsersnit. Som middel mod impotens og frigiditet, kan den bruges af mennesker som føler sig fremmedgjorte overfor deres sanser og følelser, den styrker vor sensuelle nydelse. Beroliger ved vrede og frustration. God ved panik, angst, frygt og irritation og den indgyder en afslappet holdning til problemer.

Ægte Venustorn (Harpagophytum procumbens)

Ægte Venustorn også kaldet Djælveklo, er en syafrikansk ørkenplante – den er botanisk kendt kun to steder i verden, nemlig i et lille område i Kina og på Kalahari-steppen i Sydafrika. Roden, der er den del af planten, der anvendes, vokser i indtil 2 meters dybde. Man påpeger, at det er de nye skud/knolde, der har den væsentlige virkning. Dog sælges begge dele herhjemme, og nogle har ladet sig friste til en merfortjeneste ved at sælge de gamle plantedele, der mange gange også er forfalsket med barkstykker, som Ægte Venustorn.

God imod: Rheumatisme og lidelser kan forværres ved ophobning af affaldsstoffer, urinsyre mm. Det viser sig som muskel- og ledsmerter, stivhed i lemmerne. Hver bevægelse er meget smertefuld. Har der først samlet sig slagger og sygdomsfremkaldende stoffer i kropsvævene bliver leverens og nyrernes afgiftende funktion ofte hurtigt overbelastet. I blod og lymfe samler der sig skadelige stoffer, som forringer ens almenbefindende og fører til udmattelse og nedsat modstandskraft over for sygdomsanfald. Blære-, galdestens- og alm. forkalkning kan bekæmpes med Ægte Venustorn. Den hjælper med til at sænke kolesterolindholdet i blodet og styrker organismens egen regenerationsevne. Den forebygger ledsmerter. Hvis man tager Ægte Venustorn mod blære- og galdesten vil disse bliver bløde og bringes til at passere.