Abu Simbel templet
Aswan er en af de mest farverige og betagende byer i Egypten. Her i Egyptens sydligste by er det næsten som om, de enorme sandklitter omfavner Nilen. Der hviler en særlig ro over Aswan, og det er her, man møder det stolte sorte nubiske folk, der har deres egen kultur og eget sprog. Høje, slanke mænd i kridhvide kjortler og med fint hæklede kalotter på hovedet og kvinder i spraglede gevanter, der tinger i basaren om prisen på grøntsager, kurveflet, tørret hibiskusthe, antikke sølvarmbånd og bomuld i metervis.
300 km syd for Aswan ligger to af Egyptens mest spektakulære templer – Abu Simbel templerne. Da man opførte Aswandæmningen, stod de til at blive oversvømmet. Men i en gigantisk redningsaktion blev Abu Simbel skåret ud af klippen og genopført 80 meter længere oppe på tørt land.
Indgangen til Abu Simbel templet er omgivet af 4 kolossale statuer af Ramses II (20 m høje og mere end 4 m fra øre til øre). Farao udstråler magt både i kraft af størrelsen og alle kongesymbolerne, han bærer, samt ved at Egyptens fjender er fremstillet bagbundne under statuernes fødde.r Statue nr. 2 fra venstre er gået i stykker, og foran ligger rester af hoved og bryst.
Går man ind i templet kommer man først ind i et 18 meter langt og 16.70 meter bredt forkammer med 8 Osiris søjler, der hver er 10 m høje. Loftet er dekoreret med malerier af gribbeguden Nekhbet, Øvre-egyptens beskytter. På væggene bag søjlerne praler Ramses II med sine utallige militære sejre – især slaget ved Kadesh i 1285 (der jo nærmest sluttede uafgjort, som andre kilder viser). Går man videre ind, kommer man først til en hal med diverse billedfremstillinger af kongen og fortsættes, kommer man – 65 m ind i bjerget fra indgangsportalen – ind i det allerhelligste.
I dette lille rum, der måler 4 gange 7 m, når Ramses II’ s storhedsvanvid uanede højder: Han ses som nr. to fra højre, skulder ved skulder med guderne, som fra venstre er: Ptah, Amon-Ra og Re-Herakhte. De egyptiske faraoner blev ellers først ophøjet til guder efter deres død!
To gange om året (22. februar og 22. oktober) løber solens stråler igennem hele templet og rammer guderne (dog ikke Ptah, som er mørkets gud) og oplyser dem i ca. 5 min. Selvom templet blev flyttet højere op i 1964-68 for ikke at blive oversvømmet efter opførelsen af Aswan-dæmningen, kan denne fantastiske soleffekt stadig opleves den dag i dag. Datoerne er ikke tilfældige. Templet blev bygget af Ramses II, der fik det konstrueret sådan, at lyset netop falder ind i gården på henholdsvis de datoer, hvor han blev født, og hvor han besteg tronen. I gården står fire statuer, som forestiller Ramses samt Ra, Amon og Ptah.
Nord for hovedtemplet er bygget et mindre tempel til ære for Rames’ hustru Nefertari samt gudinden Hathor. Dette tempel skal ikke forveksles med den smukke grav, der blev lavet til Nefertari i Dronningerns dal nær Thebet.
På samme måde som ved Ramses eget tempel er det hugget ud i klippen. Seks kolossale figurer, fire af Ramses og to af Nefertari, byder velkommen. Inden i templet er en hall omgivet af en række søjler, der alle har udskårne Hator hoveder i toppen. Og som i Ramses eget tempel er udsmykningen i øvrigt præget af, at Ramses II praler med sine utallige militære sejre. Der er dog naturligvis også en lang række billeder af Nefertari.
Du kan læse mere om Ramses i NetSpirits sektion om Egyptisk mytologi.