Er vi alene i universet?
Der er ét sted i Universet, hvor vi er sikre på, at der er liv – nemlig vor egen Jord. Men sådan har det ikke altid været. Hvis vi forestiller os Jordens udvikling fordelt på ét døgn. ville det se sådan ud:
Klokken 00,00 Jorden bliver skabt. Klokken 02,30 Jordskorpen begynder at blive fast. Klokken 08,20 Den første primitive form for liv i havet. Klokken 21,55 Det første spor af liv på Jorden. Klokken 22,40 De første dinosaurer. Klokken 23,40 De første pattedyr. Klokken 23,59 De første mennesker. Hvis et rumskib fra en fremmed planet landede på Jorden – f.eks. kl. 12,00 – kunne man godt tænke sig, at de små grønne mænd rejste hjem til deres egen planet og fortalte, at der ikke var liv på Jorden. Den var ubeboelig, fordi atmosfæren manglede ilt.
Hvad kræves der, for at der kan opstå liv på en planet?
For det første skal der selvfølgelig være en planet! Man kan ikke bo på en stjerne. Nogle ting er helt nødvendige: Der skal være en sol i en passende afstand. Hvis det er for varmt eller for koldt, vil ingen kunne overleve. Der skal desuden være vand og ilt i atmosfæren. Der må ikke være kraftige storme, som f.eks. på Saturn, med over 500 m pr. sekund. De ville hurtigt ødelægge alt liv. Desuden skal solen skinne på en ordentlig måde. Den må ikke være en af dem, der udvider sig og trækker sig sammen med jævne mellemrum.
Indtil for nylig var videnskabsmændene ikke sikre på, om der fandtes planeter uden for vort eget solsystem. Planeter lyser ikke, så det er umuligt at se dem, men nu har man fundet flere solsystemer med planeter. Måske er der i virkeligheden mange? Tænk, hvis der er mange tusind planeter som vor egen Jord?
En amerikansk videnskabsmand, Frank Drake, har lavet en ligning over liv i Universet.
♣ Antallet af stjerne i Mælkevejen kender vi: 200 milliarder (200.000.000.000)
♣ Stjerner med planeter: Man kan ikke se planeter, fordi de ikke lyser, men det er muligt, at der kredser planeter om de fleste stjerner. Hvis vi er forsigtige og regner med, at kun hver tiende stjerne har planeter, vil vi komme til 20.000.000.000 solsystemer.
♣ Beboelige planeter: I vort solsystem er der kun én beboelig planet – nemlig Jorden. Måske er der solsystemer, hvor ikke én eneste planet er beboelig. Hvis vi er heldige, er der én i hvert tiende solsystem: 2.000.000.000
♣ Planeter med liv: Lad os sige, at der er liv på hver tiende af de beboelige planeter: 200.000.000
♣ Væsener, der kan tænke: Man kan ikke snakke med en bakterie. Lad os forestille os, at på hver tiende planet lever der væsener, der kan tænke og skabe ordnede samfund: 20.000.000
♣ Teknisk viden: Mennesker er nysgerrige. De forsker og laver redskaber. Vi er måske noget helt specielt. Lad os forestille os, at kun hver tiende civilisation skaber teknik: 2.000.000
♣ Hvor lang tid holder en teknisk civilisation: Det ved ingen. Måske udsletter den sig selv vældigt hurtigt, men det kan også være, at hvert tiende samfund med udviklet teknik eksisterer i millioner af år.
I så fald vil der lige nu være 200.000 højt udviklede samfund i Mælkevejen!
Og hvad med alle de andre galakser? Det er sjovt at lege med tanken, men Frank Drake ved ikke noget. Han gætter bare. På grund af de enorme afstande i Universet vil vi måske aldrig møde væsener fra andre planeter, men det kan være, at vi hører fra dem på anden måde. Over hele Jorden er der anbragt store radio-teleskoper, der lytter efter liv i Universet. Måske vil vi en dag få en hilsen, der har været undervejs i mange hundrede lysår. Det kan endda være, at der følger billeder med, så vi kan kigge ind i en fremmed verden.
Vil du vide mere
Nærværende afsnit er del af vores sektion om astrologier. Du har mulighed for at læse meget mere om vestlig astrologi, kinesisk astrologi og indiansk astrologi. Brug navigationsmenuen til højre for at vælge hvad du gerne vil vide mere om. Det kunne måske have interesse at læse om Big Bang teorien.
Stil spørgsmål om astrologi
Stil lige så mange spørgsmål du har lyst til om astrologi
Det er gratis og nemt – Stil et spørgsmål