Johannes Hevelius (1611-1687), polsk astronom, der også er kendt under navnene Johannes Hewel (tysk) og Jan Heweliuz (polsk), udarbejdede et stjerneatlas. Dette er et meget smukt værk, der er bemærkelsesværdigt ved at Hevelius valgte at afbilde stjernebillederne som de ville se ud på en stjerneglobus, dvs. set ude fra universet i stedet for set fra jorden. Alle Hevelius stjernebilleder er derfor spejlvendte i forhold til det, vi ser på himlen.
Perioden fra 1600 til 1800 var drevet af teknologiske fremskridt inden for astronomiske observations- og trykningsteknikker. Vi har fra denne periode fire store stjerne atlaser, der både blev populære i deres samtid og stadig i dag har stor interesse på grund af deres meget smukke illustrationer af de forskellige stjernebilleder.
De fire atlas er Uranographia af Johannes Hevelius 1690, uranometrien af Johann Bayer 1603, Flamsteed’s Atlas Coelestis 1729, og Uranographia af Johann Elert Bode 1801. Vi har hele to afsnit om Johannes Hevelius da han var særdeles produktiv – i afsnittet Uranographia kan du se illustrationer fra det oprindelig værk – og i afsnittet Atlas af Johannes Hevelius kan du se senere farvelagte illustrationer.
Johannes Hevelius konstruerede selv sine sigteapparater og målte, med det blotte øje, stjernernes positioner med en hidtil uhørt nøjagtighed, der endog overgik Tycho Brahes og også overgik målingerne med de optiske teleskoper, som nu var taget i brug i England. Hevelius resultater blev udgivet som værket Uranographia i Gdansk i 1690 af hans enke, der også havde været hans nære medarbejder.
Urania’s Mirror. Sidney Hall |
Uranographia Johannes Hevelius |
Uranometria Johann Bayers |
Atlas Johannes Hevelius |
Johannes Hevelius: Uranographia