Stress
Stress indtræffer som oftest af den ganske simple årsag at man vil overkomme mere, end man har tid og kræfter til. Efter et stykke tid slår kroppen alarm og signalere at man er begyndt at drive rovdrift på sig selv.
I starten er al travlheden ganske oplivende. Det kører afsted i høj fart og man føler sig nærmest lidt høj af alt det, man får fra hånden, både på jobbet og derhjemme. Men langsomt bliver det for meget, overblikket forsvinder, der bliver længere og længere mellem de gode ideer og rent fysisk har man på trods af sin udbrændthed om aftenen alligevel svært ved at falde I søvn. Arbejdskollegaerne, kæresten, ægtefælle eller børn begynder langsomt at virke irriterende i deres måde at kræve opmærksomhed og tid på.
Men på trods af alle faresignalerne opfatter de færreste at de har stress. Tværtimod er resultatet af de første symptomer på stress, ofte at folk kster sig ud i nye ansvarsområder og påtager sig endnu flere gøremål. De tankerækker der ligger bag er typisk I retningen af; En smule modgang skal da ikke slå mig af pinden, jeg har klaret den før og det gør jeg igen, det pejer jeg jo. Desuden er både kollegerne og kunderne afhængige af, at jeg kan leve op til mine aftaler og overholde mine deadlines.
Så de fleste bider tænderne sammen og hænger i… og satser på, at den snigende hovedpine og søvnproblemerne forsvinder, når de er kommet igennem bunkerne på skrivebordet og alle de ubesvarede mails. Dette kan fortsætte i flere år hvor man udsætter sig selv for hårdt press. Enden på det hele er udbrændthed.
De fleste kender, eller har hørt om, ægtefæller, venner, kolleger eller chefer, der pludselig er »gået ned med stress« eller er »brændt ud«, som det også kaldes. Dygtige, ambitiøse og pligtopfyldende mennesker, som pludselig sidder i bilen og opdager, at de ikke aner, hvor de er på vej hen. Eller finder sig selv midt i et møde, de ikke husker, hvad handler om. Folk, der bryder grædende sammen på jobbet eller derhjemme. Får angstanfald som lyn fra en klar himmel. Eller vågner op en morgen og er ude af stand til at gå på arbejde. Disse mennesker er ganske enkelt udbrændte. De har igennem for lang tid overhørt stadig tydeligere signaler fra kroppen om, at den er blevet presset til at overkomme mere, end den kunne klare.
Hvad er stress?
Når vi mennesker kommer ud i situationer hvor vi har brug for at yde et ekstra indsats kommer vores fysiske krop os til hjælp ved at producere to slags hormoner. Det ene har du sikkert hørt om, det er adrenalin. Det bliver hurtigt pumpet ud i blodet i en presset situation. Det er adrenalin, der giver kicket, når der er travlt, når man giver den en ekstra skalle og er stolt over, at problemerne er blevet løst hurtigt og effektivt. Det er den gode og sunde del af stress, som er en naturlig del af naturen og kroppens funktioner.
Det andet hormon, der kommer lidt efter hedder kortison, og det er ganske farligt. Hormonet kortison spiser nemlig dine hjerneceller og det siger sig selv at får det lov til at guffe løs i en længere periode, ja så får du altså varige skader på hjernen, som ikke kan genopbygges.
Hormonet kortisol findes naturligt i kroppen. Andelen af kortisol i kroppen stiger og falder i løbet af et døgn. Det er lavt om aftenen, inden man falder i søvn, lavest ved femtiden om morgenen og så stiger det til et højt niveau omkring tiden hvor man vågner. Om eftermiddagen falder det igen og her bliver man typisk en smule træt.
I 1960erne gav man store doser kortisol til børn og voksne, der havde astma og gigt. Men på hjernescanninger af de mennesker, der har fået meget kortisol dengang, kan man se, at en bestemt del af hjernen er skrumpet. Det er både hukommelsescentret (Hippocampus) og følelsescentret (Amygdala), der er blevet formindsket af for meget kortisol. Det samme ses når folk bliver undersøgt efter langvarig stress.
Kortisolen er gift for hjernecellerne, når det kommer i for høje mængder gennem for lang tid. En for høj mængde af kortisol gennem længere tid kan ødelægge følelsesregistret så meget, at man skal i medicinsk behandling for en depression. Det kan samtidig betyde at du bliver følelsesmæssigt udmattet, og din forståelse og indlevelsesevne i andre mennesker, drastisk falder. Endvidere kan den kortisolen ødelægge dit hukommelsescentret, så du ikke kan huske mere, ikke kan beholde overblikket over flere ting samtidig. Eller ikke kan huske, hvad du lige har været i gang med. Man ser det typisk ved, at en dag holder hjernen op med at fungere som den plejer. Man sidder bare og glor ud i luften og kan ikke koncentrere sig om noget som helst.
Hvis hukommelsen begynder at svigte, og humøret begynder at svinge, er det klare tegn på, at kroppen har brug for hvile. At kortisolen har været på et for højt niveau for længe, og at man skal holde en pause for at genopbygge kroppen.
Kursus i stress håndtering
Skønt det er de færreste af os, der ender op med et fysisk eller psykisk sammenbrud, kan følgerne af selv mindre stress være ganske alvorlige for såvel dit fysiske som dit mentale helbred. For at forebygge stress, så skal du lave en indsats på flere områder: Du skal tage vare på dig selv, både fysisk og psykisk. Du skal lære at styre din tid. Du skal lære at gøre det rigtige og du skal lære at tænke det rigtige.
I en søgen efter at få ro på tankerne og stresse af kigger nogle mennesker undertiden i retningen af det spirituelle univers for at se om der her ligger nogle redskaber, de kan bruge til at styre deres stressniveau. NetSpirit har i forlængelse heraf udarbejdet et kursus, der fortæller om hvilke forskellige teknikker og begreber, indenfor det spirituelle som man kan benytte til at få styr på sine tanker, og undgå stress. At blive fri for stress betyder, at du får et bedre arbejdsliv, et bedre familieliv og et bedre helbred!
Vi starter op med at give dig en forklaring på hvad stress nærmere er og et overblik over stressens faser og symptomer, så du kan plotte dig selv og andre ind på Stressens landkort. Du får nogle helt kontante råd til din kamp mod den stressede hverdag, før vi bevæger os over i de mange forskellige begreber og redskaber, der findes indenfor det spirituelle univers til at undgå stress.
Vi kigger blandt andet på meditation, kropsmassage, yoga, lydterapi og det meget vigtige område som sund kost udgør. Vi kigger også på hvordan feng shui kan hjælpe dig med at få ryddet op og organiseret dine omgivelser og du får endvidere blandt andet en serie helt enkle afspændingsøvelser, som kan udføres på jobbet, når du har brug for at sænke dit stressniveau.