Kapha typen er domineret af vand og jord, hensynsfuld, elskværdig, tolerant, rolig, blid og sensuel.
Kapha er ansvarlig for struktur og væskebalance. Mennesketypen er meget stærke, solide og stabile personer. Gavmilde og godmodige. Ubalancer kan føre til overvægt, dovenskab og stædighed. Kapha styrer struktur og væskebalance og sørger for sunde og velsmurte led. Kapha typer er fra naturens side meget stærke, solide og stabile personer, de er samtidig meget godmodige og venlige.
De har en lille tilbøjelighed til at være besidderiske. Risiko for væskeophobning og et dovent fordøjelsessystem. Kapha typen har tendens til at tage på, især i perioder med hormonale ændringer, eller når de synes, at de mangler kærlighed eller selvtillid.
Fysisk er der ingen tvivl om, at de har en tendens til at blive runde. Risiko for væskeophobning og et dovent fordøjelsessystem. Kapha typen har tendens til at tage på, især i perioder med hormonale ændringer, eller når de synes, at de mangler kærlighed eller selvtillid.
KOST DER PASSER TIL kapha TYPE:
Alle fødeemner er inddelt i Vata, Pitta og Kapha. Har man en Kapha ubalance, skal man prøve at undgå de ting, der stimulerer Kapha dosha yderligere.
Begræns alt, hvad der er fedt, alle oste (undtagen gedeost), oksekød, lammekød, svinekød, fede fisk, æg, figner, sorte druer, dadler. Spis gerne noget, der er bittert, skarpt eller stærkt og snerpende.
- Morgenmad: kaffe, yoghurt naturel uden sukker, en halv mango.
- Frokost: en lille salat bestående af hovedsalat, nogle radisser, krydret med sort peber og ristede spidskommenfrø, sennep og solsikkeolie. Et fiskespid med hakket koriander, hertil broccoli. En frugt et stykke tid efter måltidet.
- Let middag efter kl. 19: gulerodsstave og en boghvedepandekage, en skive skinke, spinat.
- Drik: lindete med en knivspids kanel og kardemomme, to krydderier der mindsker slimdannelsen, et af Kapha-profilens svage punkter.
Kapha er ansvarlig for:
Struktur og væskebalance og sørger for sunde og velsmurte led. Hudens fugtighed, Væskebalancen. Immunitet, Energi. Bindeevne. Vækst. Styrke. Stabilitet. Omsorg. Tilgivelse. Langtidshukommelse. Mavesækken Fedtvæv, Lymfekirtler, Brystvæv, Bugspytkirtel, Halsen, Næse, Cerebro- spinalvæske, Ledvæske, Plasma, Tunge, Bihuler.
I balance:
Kapha typer er fra naturens side meget stærke, solide og stabile personer, de er samtidig meget godmodige, venlige, hensynsfuld, elskværdige, gavmilde, tolerante, tilgivende, rolige, blide og sensuelle.
Hvad balancerer:
Kraftig aktivitet, Bitter, astringerende, krydret mad, Let og tør mad,, Begrænset væskeindtag, At drikke varmt kogt vand. Hyppig og regelmæssig motion. Varme. Tørbørstning af kroppen.
Ude af balance:
Ved en Kapha ubalance bør man undgå fede og søde ting. I stedet skal man spise tørt, magert og varmt. Er patienten præget af mangel på luft, så kan åndedrætsøvelser være gavnlige. I ubalance er de Kapha typen ofte overvægtig, doven, sløv og stædig. De har en lille tilbøjelighed til at være besidderisks, som blusser op når de er i ubalance.
Allergier, Bihulebetændelse. Astma Forkølelser. Væskeophobninger. Overvægt. Sukkersyge. Forhøjet kolesteroltal.
Hvorfor ubalance:
For lidt fysisk aktivitet. For lidt motion. Kolde drikke, isvand. Koldt og fugtigt vejr. Vinter og forårsvejr. Lur efter måltidet. At sove for meget. At sove for længe om morgen. Tung, fed, stegt mad. Mad der er sød, salt eller sur i smagen. Indtagelse af for meget sukker. Indtagelse af for mange mejeriprodukter. Indtagelse af store mængder vand.
VATA |
PITTA |
KAPHA |
AYURVEDISK KOST |
AYURVEDISK KOST |
AYURVEDISK KOST |
AYURVEDISK LIVSSTIL |
AYURVEDISK LIVSSTIL |
AYURVEDISK LIVSSTIL |
AYURVEDA TEST |
AYURVEDA TEST |
AYURVEDA TEST |
VATA | PITTA | KAPHA |
KROPSBYGNING | ||
Spinkel | Medium | Kraftig |
KROPSVÆGT | ||
Let | Medium | Overvægtig |
HUDTYPE | ||
Sart, tør, kold, ru, mørk | Glat, fedtet, varm, rødlig | Sund, fedtet, kold, bleg |
HÅR | ||
Tør, brunt, sort, filtret, porøst, tyndt | Glat, fedtet, blondt, gråt, rødt, skaldet | Tykt, krøllet, fedtet, bølget, fyldigt |
TÆNDER | ||
Udstående, store, mellemrum, fint tandkød | Medium, bløde, sart tandkød | Stærke, hvide, sundt tandkød |
NÆSE | ||
Uregelmæssig form og placering | Lang, spids, rød næsetip | Lille, rund, opstoppernæse |
ØJNE | ||
Sorte, brune Små, dybe, tørre, med spil i | Grønne, gule, røde Skarpe, klare, lysfølsomme | Blå Store, smukke, rolige, varme |
NEGLE | ||
Tørre, grove, skøre, flossede | Skarpe, fleksible, rosa, pæne | Tykke, blanke, glatte, lakeret |
LÆBER | ||
Tørre, sprøkkede, sort/brun tone | Rød, sensitive, gule | Glatte, blanke, blege, hvidelig |
HAGE | ||
Smal, kantet | Spids | Rund, dobbelt |
KINDER | ||
Rynkede, indsunkne | Glatte, flade | Runde, fyldige |
HALS | ||
Tynd, lang | Medium | Bred, foldet |
BRYST | ||
Fladt, indsunken | Moderate | Udvidet, rundt |
MAVE | ||
Tynd, flad, indsunken | Moderate | Stor, topmave |
NAVLE | ||
Lille, uregelmøssig, udstøende | Oval, flad | Stor, dyb, rund, udvidet |
HOFTER | ||
Smalle, tynde | Moderate | Kraftige, brede, |
LED | ||
Kolde, knagende | Moderate | Store, smurte |
APPETIT | ||
Uregelmøssig, sparsom, lille | Stor, uudholdelig | Langsom men regelmøssig |
FORDØJELSE | ||
Uregelmæssig, luft i maven | Hurtig, giver øget mavesyre/halsbrønd | Langsom, slim dannende |
FORETRUKKEN SMAG | ||
Sødt, surt, salt | Sødt, bittert, skarpt | Bittert, kras, skarpt |
TØRST | ||
Skiftende | Meget tørstig | Lidt tørstig |
AFFØRING | ||
Hård | Lind | Trøg, tyk, olieret |
FYSISK AKTIVITET | ||
Hyperaktiv | Moderat | Langsom |
MENTAL AKTIVITET | ||
Hyperaktiv | Moderate | Sløv, langsom |
FØLELSER MAN OFTE HAR | ||
Angst, frygt, usikkerhed | Vrede, had, jalousi | Rolig, grødig, afhøngighed |
TRO | ||
Svingende | Ekstremist | Vedholdende |
INTELLEKT | ||
Hurtig, men forkert svar/reaktion | Korrekt svar/reaktion | Langsom, korrekt svar/reaktion |
HUKOMMELSE | ||
korttids = god, langtids = dårlig | Klar og præcis | Langsom og vedvarende |
DRØMME | ||
Hurtig, aktive, mange, frygtsomme | Hede, Heftige, krig, vold | Langsomme, romantiske |
SØVN | ||
Utilstrækkelig, afbrudt, søvnløshed | Kort men dyb | Lang og tung |
TALE | ||
Hurtig, uklar, slørret | Skarp, gennemtrængende | Langsom, sløv, monotom |
ØKONOMI | ||
Dårlig, bruger penge på liggyldigheder | Bruger penge på luksus | Rig, god til at opspare |
ELEMENTER | ||
Æter og Luft | Ild og Vand | Vand og Jord |
KVALITETER | ||
Tør, Let, Kold, Ru, Subtil, Bevægelig, Klar | Let olieret, SkarpVarm, Let / Lys Bevægelig, Flydende | Tung LangsomKold Olieret, Slimet, Tæt, Blød, Statisk |
ANSVARLIG FOR | ||
Alle bevægelser Motoriske og Sensoriske funktioner, Nerveimpulser, Celledeling, Cirkulation, Åndedræt, Indtagelse af næringsstoffer Udskillelse af affaldsstoffer, Entusiasme Den vitale livskraft, Fødsler, Tanker, Kommunikation, Kreativitet | Al transformation Fordøjelse, Stofskifte, Appetit og tørst Absorption, Assimilation Kropstemperatur Syn, Øjnenes og hudens udstråling Farve: fx øjenfarve og hudfarve Mod, Ambition, Intelligens, Forståelse | Struktur og smørelse Smørelse af væv og led Hudens fugtighed, Væskebalancen Immunitet, Energi Bindeevne, Vækst, Styrke Stabilitet, Omsorg, Tilgivelse Langtidshukommelse |
HOVEDSÆDE | ||
Tyktarmen | Tyndtarmen | Lungerne |
VIRKEOMRÅDER | ||
Bækkenhulen, Bughulen Knogler, Hud, Lår, Ørene | Mavesækken Sved, Talgkirtler Hjerte, Lever, Milt Galdeblære, Blod, Øjne, Hud, Fedtlag under huden, Grå hjernemasse | Mavesækken Fedtvæv, Lymfekirtler, Brystvæv, Bugspytkirtel, Halsen, Næse Cerebro- spinalvæske, Ledvæske Plasma, Tunge, Bihuler, Hvid hjernemasse |
LIVSSTADIE | ||
Alderdom | Teenager voksen | Barndom |
VEJR | ||
Efterår vinter | Sommer | Vinter forår |
TIDSPUNKT PÅ ÅRET | ||
Okt, nov, dec, jan | Juni, juli, aug, sept | Feb, marts, april, maj |
TIDSPUNKT PÅ DAGEN | ||
02.00 - 06.00 samt 14.00 - 18.00 | 10.00 - 14.00 samt 22.00 - 02.00 | 06.00 - 10.00 samt 18.00 - 22.00 |
I BALANCE | ||
Kreativ Entusiastisk Fleksibel, Hurtig Glad, Fantasifuld | Intelligent, Organiseret Koncentreret, Fokuseret Veltalende | Kærlig Omsorgsfuld Stabil, Rolig Tolerant, Tilgivende |
HVAD BALANCERER | ||
Regelmæssighed, Tung varm olieholdig fugtig mad. Velkogt, sammenkogt mad. Sød, sur og salt mad. Varm mad og drikke Tilstrækkeligt væskeindtag, Hvile, ro, Varme, Meditation Kropsmassage med sesamolie. | Mådeholdenhed Afbrydelse fra arbejde, fysisk såvel som mentalt, med pauser og afslapning Undgå stimulanser som alkohol, sort te, kaffe Sød, bitter og astringerende mad Lyden af vand, Humor Ture i naturen, Måneskin, Meditation | Kraftig aktivitet Bitter, astringerende, krydret mad Let og tør mad, Begrænset væskeindtag At drikke varmt, kogt vand Hyppig og regelmæssig motion Varme Tørbørstning af kroppen |
UDE AF BALANCE | ||
Bekymret, Angstfuld, Frygtsom, Nervøs, Ensom, Forvirret, Distræt, Utryg, Usikker | Vred, Irritabel, Hidsig, Intolerant Fordomsfuld, Jaloux, Fanatisk Overdreven perfektionist | Sløv Ligegyldig, Doven, Grådig Overdreven besiddertrang |
TYPISKE PROBLEMER | ||
Smerter, Stivhed i kroppen Lændesmerter, Muskelkramper Muskeltrækninger, Gigt, Luft i maven, Forstoppelse Menstruationssmerter, Søvnløshed, Kolde hænder og fødder Tør og ru sprukken hud og læber. Svært ved at tage på i vægt | Betændelsestilstande Brændende fornemmelser For meget syre i kroppen, Mavesår Kvalme, Halsbrand Kraftig kropslugt, Diarre, Blodskudte øjne, Problemer med synet Akneudslæt, Bylder, Feber | Allergier, Bihulebetændelse, Astma Forkølelser, Væskeophobninger, Overvægt, Sukkersyge, Forhøjet kolesteroltal |
HVORFOR UBALANCE | ||
Uregelmæssige rutiner Sene sengetider og for lidt søvn Bekymring, frygt, angst Udmattelse: fysisk eller mentalt Stimulanser: kaffe, sort te, alkohol, narkotika Tørt, koldt, blæsende vejr, efterår og vinter At overhøre kroppens naturlige behov Dårlig kropsholdning Tør, kold, rå, gammel mad. Mad der er bitter eller astringerende i smag Overdreven faste og udrensning Overstimulering af sanserne Hyperaktivitet, langvarig snakken At undlade at tilføre huden fugtighed Pludselige forandringer: vejr, rutiner, chok, livsomstændigheder rejser, sorg, stress | Presser sig selv for hårdt Frygt for fiasko Konkurrencepræget mentalitet Vrede, Hidsighed Varmt, fugtigt vejr Sommer Fysisk aktivitet i varmt vejr Varm, fed, stegt mad Meget varm mad og drikke Sur, krydret, salt mad Uren mad og vand Alkohol og gæret mad Solbadning Overdreven mental beskæftigelse | For lidt fysisk aktivitet For lidt motion Kolde drikke, isvand Koldt og fugtigt vejr Vinter og forårsvejr Lur efter måltidet At sove for meget At sove for længe om morgen Tung, fed, stegt mad Mad der er sød, salt eller sur i smagen Indtagelse af for meget sukker Indtagelse af for mange mejeriprodukter At spise for meget Indtagelse af store mængder vand |
Stil spørgsmål om Ayurveda
Stil lige så mange spørgsmål du har lyst til om Ayurveda Det er gratis og nemt - Stil et spørgsmål