Ved akupressur anvendes de samme punkter og meridianer, som man, ved akupunktur, stikker nåle i, men ved akupressur gør man ikke brug af nåle. I stedet anvendes tommel- og pegefinger.
Akupressur har fælles oprindelse med akupunktur, da begge behandlingsformer er baseret på kroppens meridian punkter. Oprindelsen til akupressur tilskrives da også Kina og kan angiveligt dateres til Shang-dynastiet, omkring 1700 før vor tidsregning. Men i modsætning til akupunktur, så anvendes der ingen nåle, men derimod et kraftigt tryk med fingre på punkter i kroppens meridianer.
Akupressur udøves under en række forskellige navne og behandlingsformer – og dermed også med lidt forskelle i behandlingen. Ved at der arbejdes med fingre og hænder medfører, at akupressur ofte indgår i massagelignende behandlingsformer, hvor akupressur agtige tryk også kan løsne op for spændte muskler.
I Japan praktiseres akupressur som Shiatsu, der oversat betyder ‘fingertryk‘. Shiatsu bruges både til fysiske problemer som til følelsesmæssige ubalancer. I andre sydøstasiatiske lande er akupressur en del af traditionel massage, mest kendt som Traditionel Thai Massage, hvori tillige indgår en række strækøvelser. Kroppens meridianbaner slutter under fødderne, hvor organerne har særlige punkter, som også kan stimuleres med hårde tryk – metoden kendes som Refleksologi eller Zoneterapi.
I skolerne i Kina er akupressur et undervisningsfag, og der fremstilles plakater i millionoplag, der oplyser om detaljerne i metoden. En af de største fordele ved akupressur er, at enhver kan benytte den. Man behøver hverken en lægelig uddannelse eller nogen anden sundhedsuddannelse. Enhver, der forstår de enkle principper i akupressur, kan behandle sig selv, blot man kender de vigtigste punkter samt behandlingsforeskrifterne.
Lige som i de mere udbredte behandlingsformer Akupunktur og Zoneterapi, kan akupressur-tryk på de rigtige meridianpunkter forebygge eller lindre forskellige symptomer. Et tryk med fingeren på det rigtige punkt kan øjensynligt hjælpe ved mange forskellige sygdomme og helbredsproblemer. Hovedsagelig benyttes akupressur dog som middel til at frigøre opbygget spænding, forbedrer blodcirkulationen, reducerer smerte og hjælper os også til at slappe ordentligt af, altså fjerne stress.
Her er akupressur øvelser du kan prøve på dig selv. Disse akupressur øvelser kan fx være nyttige hvis du har en anspændt hovedpine, føler dig udmattet fra en lang dag på arbejdspladsen, eller hvis du blot ønsker at se hvad akupressur kan gøre for dig.
1. “Tredje øje” trykpunkt
Akupressurpunktet det tredje øje.
Dette trykpunkt, kaldet “Tredje Øje”, er et af de mest almindelige akupressurpunkter til behandling af hovedpine, herunder migræne.
Dette trykpunkt er placeret imellem øjenbrynene over vores næse tip. Anvendelse af pres på dette område gør det muligt for os at stimulere forskellige blodkar, der forbedrer blodcirkulationen og iltningen. Det er endda nyttigt til behandling af nogle hudproblemer. For at stimulere dette trykpunkt skal du kun bruge tryk med pegefingeren i 60 sekunder. Alternativt så lav cirkulære bevægelser uden at løfte “Tredje Øje” fingeren.
2. “Bambus” trykpunkt
Prøv bambus akupressurpunktet
“Bambus” trykpunkt behandler vores nasale passager, arbejder for at hjælpe os med at slappe af, lindre stress og tillader os også at rense næsen.
For at finde bambus trykpunktet, har du brug for at placere dine pegefingre på de indre hjørner af dine øjne. Det er knoglen, der omgiver vores øjenbuer. Det er et følsomt område, der simulerer flere fornemmelser, der kan få os til at få det bedre hurtigt. For at bruge disse akupressurpunkter, skal du anvende tryk med fingerspidserne på trykpunkterne i et minut.
3. Trykpunktet “bevidsthedens porte”
Dette trykpunkt er placeret på bagsiden af nakken, nær bunden af kraniet. Det behandler to vigtige muskler i dette område af vores krop: trapezius og sternocleidomastoid. Stimulering af “Bevidsthedens porte” trykpunkt lindrer hovedpine og nakkestivhed. Det er også godt til at reducere svimmelhed, omtågethed, øjenpine og endda tinnitus. Find først disse to akupressur punkter nær bunden af dit kranium. Dernæst tryk i 5 sekunder ved at bruge fingerspidserne og derefter massage med dine knoer i 3 minutter. Det kan anbefales at være liggende, mens du stimulere disse trykpunkter.
4. “Velkomst duften”
akupressurpunkter til migræne. Disse to trykpunkter findes i de to områder, der ligger nær ved siden af vores nasale passage.
Fordelene ved at anvende denne akupressur på disse områder er begrænset, men ikke desto mindre interessante: lindring af migræne og ubehagelige bivirkninger forbundet med bihulebetændelse. Placere fingerspidserne i disse områder og massere dem i et øjeblik.
5. “Vind palæ” trykpunkt eller Gv16 Fengfu
palæ trykpunkt er bagsiden af vores nakke.
Gv16 Fengfu er placeret mellem hoved og nakke punktet. Dette punkt menes at stimulere mange organer i vores krop og akupressur på dette punkt har mange fordele – Forbedring af søvn, forbedring af fordøjelse, reducering af hovedpine, tandpine og leddegigtssmerter, forøgelse af blodcirkulationen – Brug en isterning. Påfør tryk i intervaller på 3 sekunder i et 1 minut.
Acu Moxa
Acu Moxa benyttes ofte i kombination med akupressur og akupunktur. Acu Moxa er afbrænding af urter på eller tæt på huden, der afgiver en varme, der har en dyb effekt i kroppen, der svarer til effekten af infrarød stråling. Moxa har været anvendt i folkemedicinen i Kina og andre østasiatiske lande i årtusinder.
Moxa virker varmende og smertelindrende, øger blodgennemstrømningen og kan dæmpe hævelse og inflammation. Kan også bruges i stedet for nåle til at aktivere akupunkturpunkter og meridianer. De urter man benytter til afbrænding kaldes Moxa og kan være mange forskellige slags, én bestemt urt som fx. gråbynke, eller en blanding af tørrede urter.
Moxa kan anbringes direkte på huden (fjernes inden den brænder huden), på skaftet af en nål eller man kan bruges stave af rullet moxa, som gløder og holdes tæt på huden, så varmen trænger ind. Der findes også mange røgfrie metoder til opvarmning og brug ved Acu Moxa.
Meridianerne er omdrejningspunktet
Fælles for akupressur, akupunktur og Acu Moxa er meridianerne. Det menes at gennem disse usynlige kanaler strømmer vital energi – eller en livskraft kaldet qi (ch’i). Det menes også, at disse 12 større meridianer forbinder bestemte organer, organiserer et kommunikationssystem gennem hele kroppen. Meridianerne begynder ved hånden, forbinder til din hjerne og derefter forbinder til et organ forbundet med en bestemt meridian.
Ifølge denne teori kan en sygdom forekomme, når en af disse meridianer er blokeret eller ude af balance. I akupressur søger man at påvirker meridianernes strømninger via fingertryk, i akupunktur via nåle og i Acu Moxa via afbrænding af urter.
En behandler vil målretter sig enten på lokale punkter eller trigger punkter. De lokale punkter er de steder på kroppen, hvor patienten oplever smerte eller ubehag. Trigger punkter er dem, der er forbundet med kroppens punkter, der oplever smerte eller ubehag. De punkter, der anvendes i akupressur massage, findes blandt et netværk eller meridianer, som i grunden er de “motorveje”, som chi strømmer gennem hele kroppen. Nogle gange er der brug for pres på disse punkter for at fjerne blokeringer og bidrage til at sikre en sund, afbalanceret og harmonisk strøm af energi gennem meridianerne.
Er en sømmåtte farlig?
Undertiden vil du kunne opleve at man sælger sømmåtter, der kan være en måtte til fødderne med knopper. Eller det kan være til skuldre. Fælles for disse sømmåtter er at de består af en masse fremspring, der siges at være god til “gør-det-selv” akupressur. Man kan også få en rulle med knopper, der ligeledes siges at kunne være god for “gør-det-selv” akupressur fx under fødderne eller benene mv.
Problematikken er blot at sådanne apparater kan være farlige. Når en behandler udfører akupressur ved vedkommende hvilke punkter, der skal stimuleres og hvilke man skal holde sig fra. Hvis en meridian har en for kraftig strøm, er det ikke en god ide at stimulere den yderligere! Derfor hersker der en debat om en sømmåtte til akupressur egentlig er en god ide eller ej.
Vil du vide mere
Vil du vide mere om akupressur kan det anbefales at du kigger lidt i NetSpirits kapitel om akupunktur. Begge metoder bygger på det samme fundament og det er i kapitlet om akupunktur vi præsentere meridiansystemet som det er nødvendig at have kendskab til hvis man ønsker at praktisere akupressur. Søger du en behandler i akupressur så tag et kig i NetSpirits adresseliste.
Stil spørgsmål om akupressur
Stil lige så mange spørgsmål du har lyst til om akupressur
Det er gratis og nemt – Stil et spørgsmål