Vejledning i yoga

Hvis du er nybegynder anbefales det at du finder en kvalificeret instruktør, der kan vise dig den korrekte måde at udfører øvelserne på. Hvis du er gravid, har menstration, lide af dårligt blodomløb eller har iøvrigt har et svagt helbred, bør du være meget påpasselig med at udfører yoga. Undgå de svære øvelser og undgå de øvelser hvor benene kommer over hovedet.

Respektere din krop og respektere at det tager tid at opnå smidighed. Lyt til din krop og stræk den ikke mere end hvad den fortæller dig er forsvarligt. Hvis du i en øvelse skal bøje hovedet ned til knæene og du føler at kroppen stopper dig langt fra dette mål, så accepterer dette og gentag i stedet hyppigt øvelsen, hvor du fra gang til gang bliver en lille smule mere smidig.

Start med de nemme øvelser. Hold et roligt tempo i starten. Først når du har indarbejdet de forskellige flow i øvelserne kan det anbefales at sætte tempoet i vejret. På den anden side kan det også anbefales at sætte tempet endnu mere ned efterhånden som du bliver god til yoga. det afhænger af om dit mål med øvelserne er i meditationsretningen eller mere over imod aerobic/gymnastik.

Det er vigtigt, at du lytter til kroppen og respekterer dens signaler. Det gælder ikke om at udføre en øvelse til perfektion, hvis det viser sig, at øvelsen overtrætter kroppen og du dermed ikke føler, at yogaen gør nogen nytte.

Sæt din yoga træning i system

Her er tre forslag til yogaserier af forskellige varighed til dit yogaprogram. De omfatter tid både til asanas og afspænding mellem stillingerne. Brug den hurtige serie hvis du har travlt, eller sammensæt din helt egen serie. Glem ikke åndedrætsøvelserne. I starten er det fornuftigt at øve disse i sig selv, men når du bliver rutineret til yoga, kan du indarbejde disse i de forskellige asanas.

Det er vigtigt ikke at sjuske sig igennem!

En væsentlig del af yoga er at skabe ro i sindet, hvilket den rolige og systematiske udførelse af hver enkelt asana er meget medvirkende til. Husk at en stilling har tre faser: Du opretter stillingen – du bevarer den – du opløser den. At arbejde omhyggeligt med alle tre faser vil intensivere stillingens gavnlige virkning.

Hurtig Middel Komplet

Akarna Dhanur-asana

Bueskytten

½ min ½ min

Anjanaya-asana

Hyldelst

½ min ½ min

Ardha Matsyendra-asana

Halv spiral

½ min ½ min

Baddha kona-asana

Sommerfuglen

3 min ½ min

Bala-asana

Barnet

2 min ½ min

Chakra-asana

Hjulet

½ min ½ min
Chandra Namaskar asana

Månehilsen

2 min ½ min

Dhanur-asana

Broen

½ min ½ min ½ min

Eka Pada-asana

Flamingo

½ min ½ min

Garuda-asana

Ørnen

½ min ½ min

Hala-asana

Ploven

½ min ½ min 1 min

Hasta-pada-angusta

Hånd, fod, storetå

½ min

Matsya-asana

Fisken

2 min

Naga-asana

Cobrastillingen

2x½ min 3x½ min 3x½ min

Nataraja-asana

Dansens konge

3 min

Padma-asana

Lotus stillingen

3 min

Pavana mukta-asana

Vinden

3 min

Sarvanga-asana

Skulderstand stilling

3 min

Shalabha-asana

Græshoppe stillingen

3 min

Shava-asana

Hvilestillingen

3 min

Sirsha-asana

Hovedstand

3 min

Surya-namaskar

Solhilsen

6 min 12 min 12 min

Tada-asana

Bjerget

2 min

Trikona-asana

Trekanten

3 min

Ugra-asana

Siddende rygstræk 2 min

Ustr-asana

Kamelen

4 min

Vajra-asana

Diamanten

2 min

Vira Bhadr asana

Krigerstillingen

2 min

Vriksha-asana

Sivet

4 min

Vrischika-asana

Skorpionen

4 min

Tid i alt

30 min 53 min 72 min

Tid i alt med afspænding mellem asanas

35 min 60 min 90 min

 

Yoga er mere end gymnastik

De fleste øvelsene virker på flere plan. Man kan dele virkningene op i forskellige områder: fysiske, psykiske og spirituelle.
Fysiske virkninger:

  • Løsner op for muskelspændinger og -knuder i overspændte muskler.
  • Giver liv til kroppen og øget kropsbevidsthed. Bedre koordination, balanceevne, øget bevægelighed, smidigere led.
  • Renser muskler og led for affaldsstoffer
  • Flytter balancen i det autonome nervesystem mere over mod parasympatisk aktivitet (den aktivitet som er dominerende i hvile og ro – hvilket betyder at man er mindre udsat for stressbelastninger).
  • Stimulering af fordøjelsen og tarmsystemet.
  • Stimulering af indre organer – afspænding af indre organer
  • Øget blodcirkulation og bedre kondition

Psykiske/mentale virkninger

  • Øger flowet i energien – åbner blokeringer for energien
  • Øger bevidstheden om energi som noget konkret
  • Samlende – giver ro – trækker opmærksomheden indad. Afspændende på den mentale tilstand
  • Giver øget kontakt med chakraene og chakraenes følsomhed
  • Bevidstgørelse på flere plan : mere bevist om sig selv, mere bevidst på flere lag af sig selv, mere bevidst om sit forhold til omgivelserne og andre mennesker, mere sammenhæng mellem ens indre og ydre.
  • Øget seksuel og eller partner tiltrækning i kraft af; mere tiltrækkende idet det indre og den ydre skønhed øges, kommer bedre i kontakt med sine egne seksuelle områder og processer, øget tryghed, mere nærværende. Øget evne til at se dybere aspekter af partneren og øget evne til sammensmeltning med partneren.

Åndelige virkninger

  • Asanaene er en vej til åndelig udvikling
  • Øger kontakten med ens egen åndelige natur – og kontakten med andres åndelighed

 

Omgivelser & påklædning

Du kan vælge at træne inden døre eller i fri luft, når vejret er godt, men hvis du træner udendørs, skal du sørge for at finde et fredeligt sted, hvor du ikke bliver forstyrrret. Det er vigtigt at du vælger et sted, der er fri for forstyrrende eller distraherende elementer. Din påklædning skal ikke være noget specielt. Klæd dig enkelt og bekvemt. Det eneste der er vigtigt er at din beklædning ikke hæmmer dine bevægelser og du hverken føler dig for varm eller for kold. Hvis du har langt hår, bind det sammen så det ikke generer dine asanas.

Du behøver kun en smule gulvplads, hvis du træner indendørs. Værelset skal være passende varmt og godt udluftet, og hvis der ikke er gulvtæppe, kan du lægge en måtte eller et sammenfoldet tæppe på gulvet. Du vil måske finde det behageligt at sidde på en pude, når du mediterer eller udfører åndedræts- og opvarmningsøvelser. Et sammenrullet håndklæde kan også bruges som hjælpemiddel i visse asanas.

Hav en sweater parat, hvis du skulle begynde at føle dig kold. Alternativt så rul dig ind i et tæppe i de perioder, hvor du spænder af. Din kropstemperatur falder nemlig hurtigt, når du hviler. Det er meget væsentligt, at du holder dig varm under træningen. En lille, elektrisk varmeblæser kan hjælpe med at holde temperaturen behagelig i rummet du træner i.

 

Vil du vide mere

Yoga er meget mere end selve kropsøvelserne (asanas) – det er således vigtigt at rense kroppen også – hvilket du kan læse om i afsnittet Faste og udrensning – og mere overordnet om kroppens sundhed beskrives der i afsnittet Hvad er alternativ behandling?

Den spirituelle del af yoga er en smule indviklet, men så svært er det nu heller ikke – sæt dig ind i begrebet Chakra – og sæt dig ind i hvad det betyder overordnet set at have en spirituel udvikling – så er du ganske godt på vej. Alternativt så læs også afsnittet om den spirituelle opfattelse af energi. Dette er et meget vigtigt afsnit da alt i det spirituelle univers grundlæggende bygger på opfattelsen af at alt hvad der eksistere er forskellig udgaver af den samme grundenergi.

 

Stil spørgsmål om yoga

Stil lige så mange spørgsmål du har lyst om yoga og asanas
Det er gratis og nemt – Stil et spørgsmål