Syv vidundere – Zeus statuen i Olympia

 

7-vidundere-zeus-1200

Zeus statuen i Olympia

Langt over Olympia ligger Olympen – gudernes verden. Herfra styres verden oppefra af de tolv græske guder med guden Zeus som overhoved. Olympen er dækket af tykke skyer, og man skal benytte Mælkevejen for at komme dertil. Olympen betyder på oversat sprog: utilnærmelig ophøjethed. Zeus selv er en god beskytter, men han kan blive så grueligt gal. Og når Zeus bliver gal, slynger han lyn imod dem, der generer ham. Og det er ikke kun menneskene, han kan blive gal på. Engang holdt guden Prometeus med menneskene mod Zeus. Prometeus havde i sin tid skabt menneskene.

Zeus straffede menneskene ved at tage ilden fra dem, så de skulle leve af kold mad og råt kød. Prometeus smuglede ilden tilbage til menneskene, og da Zeus opdagede det, straffede han ham. Zeus vidste godt, at guder ikke kunne dø, han kunne derfor ikke straffe Prometeus med døden. Men Prometeus kunne godt føle smerte, så Zeus lod ham lænke på en klippetop i Kaukasusbjergene. Hver dag sendte Zeus en kæmpe stor ørn af sted mod Prometeus. Den skulle hakke leveren ud af Prometeus´ krop. Om natten ville leveren så vokse ud igen. Sådan gik det i lang tid, indtil en af Zeus´ egne sønner, Herakles, tog mod til sig og skød ørnen. Bagefter befriede han Prometeus og førte ham tilbage til Olympen. Zeus sagde ingenting. Måske syntes han også at straffen havde været hård.

Sådan var Zeus, og man levede i frygt i flere hundrede år, hvor man tilbad ham. Zeus fik bjergene til at skælve og undergrunden til at gå amok bare ved at bevæge sit øjenbryn. Han havde mægtige kræfter, kræfter til at hjælpe dem han holdt af. Og det respekterede ethvert menneske. Nu hvor Zeus var så mægtig en gud, skulle man da også lave en statue af ham, så da grækerne endelig sejrede over perserne, fik de både penge og lyst til nye store skulpturer. Statuen var også tænkt til at skulle kaste gudens gunst over de olympiske lege, der jo blev indstiftet til ære for Zeus.

Skulptøren, der blev valgt til at lave statuen, var en kunstner ved navn Pheida. Flere år inden byggeriet begyndte, havde Pheidas udviklet en teknik til at lave store guld og elfenbensstatuer. Først lavede han et træskelet, og derefter formede han guldpladerne, som han så lagde på yderst. Hans arbejdsplads findes stadig og har ca. samme størrelse, som templet havde. Statuen blev lavet således, at den fyldte næsten hele det rum, den blev placeret i. Pheidas blev kritiseret for at have lavet statuen for stor. Men det var helt bevidst. det gav nemlig beskueren indtryk af, at Zeus kunne rejse sig fra sin trone og rive taget af bygningen, hvis han skulle have lyst dertil.

Gulvet i rummet, hvor statuen stod, var af sort marmor, og loftet var himmelblåt. Soklen på statuen var 6,5 m bred og 1 m høj. Selve statuen var 13 m høj. Tronens ben var dekorerede med sphinxer og bevingede figurer. Der var også græske guder og mytefigurer. På hovedet havde han en olivenkrans af guld. I sin højre hånd havde han en sejrsfigur af guld og elfenben, i den venstre havde han et scepter, hvori alle slags metaller var indlagt. Rebet om hans liv var af guld, og det var hans sandaler også. Hans beklædning var dekoreret med dyr og liljer. Tronen var udsmykket med guld, dyre sten, elfenben og ibenholt. Af og til, blev den også udsmykket med gaver fra konger.

Kunstneren Pheida led i øvrigt en krank skæbne. Man opdagede nemlig, at han på en af Zeus fingre havde ridset; “Pantarkos er dejlig”, hvilket var en mand som Pheida var forelsket i. Grækerne havde intet imod homoseksuelle, men at skrive sådan noget på selveste Zeus kunne dog ikke tolereres. Den store kunstner blev dømt til døden og henrettet dagen efter.

Mange tilbedere og andre besøgende kom i de følgende år. I det 2. århundrede, var man nødt til at reparere den aldrende statue. Den romerske kejser Caligula prøvede at flytte statuen til Rom, i det første århundrede e.v.t., men transportmidlet, som hans arbejdere havde lavet, kollapsede. I år 391 e.v.t. blev de Olympiske Lege stoppet, og Zeus’ tempel blev beordret lukket af Theodosius I. Senere blev Olympia ødelagt af jordskælv og flodbølger, og templet blev ødelagt af en brand i det 5. århundrede e.v.t..Statuen var dog tidligere blevet flyttet til Konstantinopel af nogle rige grækere. Ved en brand i år 462 e.v.t. blev den ødelagt. I dag er kun fundamentet, de faldne søjler og nogle murbrokker og sten tilbage, hvor templet stod. Zeus statuen i Olympia regnes for at være et af oldtidens syv vidundere.

Facts Zeusstatuen i Olympia:

Skabere: Billedhuggeren Pheida.
Tidspunkt: 432 f.Kr
Sted: Zeustemplet i Olympia i Grækenland.

De oprindelige syv vidundere

Syv vidundere – Zeus statuen i Olympia Syv vidundere – Zeus statuen i Olympia Syv vidundere – Zeus statuen i Olympia Syv vidundere – Zeus statuen i Olympia

Babylons haver

Kolossen på Rhodos

Alexandrias fyrtårn

Zeus statuen i Olympia

Syv vidundere – Zeus statuen i Olympia Syv vidundere – Zeus statuen i Olympia Syv vidundere – Zeus statuen i Olympia

Mausoleet i Halikarnassos

Artemis templet i Ephesos

Egyptens pyramider