Ayurveda Dosha – Pitta type

Pitta beskrives som olieret, skarp, varm, let/lys, bevægelig, flydende, da den består af elementerne ild og vand.

ayurveda-type-pitta

Mennesketypen er gode karrieretyper, meget ambitiøse og arbejdsomme. De kan have problemer med fordøjelsessystemet, eksemer eller ukontrolleret vrede. Pitta styrer fordøjelsen og stofskiftet, men har også stærk indflydelse på temperamentet og intellektets skelneevne. Pitta typer kan blive gode ledere, er meget ambitiøse og arbejdssomme. Ubalancer i denne dosha medfører ofte fordøjelsesproblem, eksem og ukontrollerbar vrede.

Under indflydelse af ilden er Pitta’erne naturligt beslutsomme, hjertelige, tiltrukket af ansvarsfulde job. Men når tingene går galt, bliver de kritiske, koleriske og ude af stand til at gøre den mindste indrømmelse. Af fysik er de muskuløse, ja nærmest atletiske. De har svært ved at fordøje fedtstoffer, har god appetit og er glade for fede fødevarer. Ved en Pitta ubalance bør man undgå stærke krydderier, varm mad og sure ting, men i stedet spise mad, der har en kølende effekt på systemet.

Pitta er ansvarlig for transformation, fordøjelse og stofskifte, med stærk indvirkning på temperament.

Spis ikke for varme ting (det vækker din indre ild). Du fordøjer salater og rå grøntsager godt. Undgå alkohol (som Pitta er berygtet for at have en svaghed for). Spis begrænset af de for fede fødevarer (brug kun majs- og sesam-olie med let hånd). Gå hellere efter de beske, bitre eller sukrede fødevarer.

De fødevarer, der passer til dig, er:

Grøntsager: radisser, artiskokker, salat, ærter, agurker, asparges, tomater, rødbeder.
Tørre grøntsager: kikerærter, linser (gule og røde), tørre bønner.
Kornprodukter: basmati-ris, spelt, hirse, hvede.
Frugter: ananas, æble, abrikos, meget modne kirsebær, druer, kokosnød, appelsin, blommer.
Kød: Hvidt kød, fjerkræ, kanin, ferskvandsfisk (undgår saltvandsfisk og skaldyr).
Krydderier: sort peber, spidskommen, mynte, safran, kanel, kardemomme, gurkemeje.

Din ayurvediske dag:

Morgenmad: te, et stykke brød med en anelse smør og en skefuld syltetøj. Youghurt naturel, pink grapefrugt-saft.
Frokost: en salat af linser og kogte gulerødder, krydret med citronsaft og et lille drys salt for at mindske cintronens syrlighed. En ørred med gurkemeje, grønne bønner, en lille portion fåreost, et æble eller en pære med sukker på.
Middag: en salat af julesalat stænket med vinaigre (af hensyn til den syrlige og snerpende smag), et lille stykke kanin med sennep med blomkål. En skive fuldkornsbrød, et æble drysset med kanelsukker.
Drik: kamillete, der dæmper ilden.

 Pitta er ansvarlig for

Pitta styrer fordøjelsen og stofskiftet, appetit og tørst, men har også stærk indflydelse på temperamentet og intellektets evne til at skelne ting fra hinanden. Forståelse. Al transformation. Absorption, Assimilation. Kropstemperatur. Syn. Mod. Ambition. Intelligens. Galdeblære, blod, øjne, hud, fedtlag under huden, grå hjernemasse.

I balance

Under indflydelse af ilden er Pittaerne naturligt beslutsomme, hjertelige, tiltrukket af ansvarsfulde job, gode karrieretyper, meget ambitiøse og arbejdsomme. Intelligent, Organiseret. Koncentreret, Fokuseret. Veltalende. 

Hvad balancerer

Mådeholdenhed. Afbrydelse fra arbejde, fysisk såvel som mentalt, med pauser og afslapning. Undgå stimulanser som alkohol, sort te, kaffe. Sød, bitter og astringerende mad. Lyden af vand, Humor. Ture i naturen, Måneskin, Meditation. 

Ude af balance

Ved en Pitta ubalance bør man undgå stærke krydderier og sure ting, men i stedet spise mad, der har en kølende effekt på systemet. Har man eksem, som betegnes som, at huden »koger over«, og er et udslag af for megen ild i kroppen, så må man undgå de ting, som giver hede til kroppen, især salt. Ubalancer i denne dosha medfører ofte fordøjelsesproblem, eksem og ukontrollerbar vrede. Når tingene går galt, bliver Pitta typen kritisk og ude af stand til at gøre den mindste indrømmelse. Vred, Irritabel, Hidsig, Intolerant. Fordomsfuld, Jaloux, Fanatisk. Overdreven perfektionist. 

Typiske problemer

De kan have problemer med fordøjelsessystemet, eksemer eller ukontrolleret vrede. Betændelsestilstande. Brændende fornemmelser. For meget syre i kroppen, Mavesår. Kvalme, Halsbrand. Kraftig kropslugt, Diarre, Blodskudte øjne, Problemer med synet. Akne, Bylder, Feber. 

Hvorfor ubalance

Presser sig selv for hårdt. Frygt for fiasko. Konkurrencepræget mentalitet. Vrede, Hidsighed. Varmt, fugtigt vejr. Sommer. Fysisk aktivitet i varmt vejr. Varm, fed, stegt mad. Meget varm mad og drikke. Sur, krydret, salt mad. Uren mad og vand. Alkohol og gæret mad. Solbadning. Overdreven mental beskæftigelse. 

Fysik

Af fysik er de muskuløse, nærmest atletiske.

 

ayurveda-type-vata

Vata

ayurveda-type-pitta

Pitta

ayurveda-type-kapha

Kapha