Ayurveda Dosha – Kapha type

Kapha typen er domineret af vand og jord, hensynsfuld, elskværdig, tolerant, rolig, blid og sensuel.

ayurveda-type-kaphaKapha er ansvarlig for struktur og væskebalance. Mennesketypen er meget stærke, solide og stabile personer. Gavmilde og godmodige. Ubalancer kan føre til overvægt, dovenskab og stædighed. Kapha styrer struktur og væskebalance og sørger for sunde og velsmurte led. Kapha typer er fra naturens side meget stærke, solide og stabile personer, de er samtidig meget godmodige og venlige. I ubalance er de ofte overvægtige, dovne og stædige.

De har en lille tilbøjelighed til at være besidderiske. Fysisk er der ingen tvivl om, at de har en tendens til at blive runde. Risiko for væskeophobning og et dovent fordøjelsessystem. Kapha typen har tendens til at tage på, især i perioder med hormonale ændringer (p-pille, graviditet, klimakterium), eller når de synes, at de mangler kærlighed eller selvtillid.

Begræns alt, hvad der er fedt, alle oste (undtagen gedeost), oksekød, lammekød, svinekød, fede fisk, æg, figner, sorte druer, dadler. Spis gerne noget, der er bittert, skarpt eller stærkt og snerpende.

De fødevarer, der passer til dig, er:

Grøntsager: aubergine, courgette, gulerod, alle blad-grøntsager (bladselleri, spinat….), broccoli (og alle kåltyper), grønne bønner, grøn salat, tomater, agurk, radisser.
Tørrede grøntsager: alle grønne bønner, alle linser (grønne, brune, hvide og lyserøde).
Kornprodukter: boghvede, majs, hirse, peruansk ris (kvinoa), polenta, fuldkornsgryn, fuldkornsmel.
Frugter: æbler (skarpe, af granny-typen), fersken, grapefrugt, stikkelsbær, mango, abrikos, papaja
Kød: kanin, fjerkræ, skinke, alle magre ferskvands- eller saltvandsfisk.
Krydderier: laurbær, hvidløg, anis, nellike, gurkemeje, sennep og især hvidløg og ingefær, der modvirker væskeophobning.

Din ayurvediske dag:

Morgenmad: kaffe, yoghurt naturel uden sukker, en halv mango.
Frokost: en lille salat bestående af hovedsalat, nogle radisser, krydret med sort peber og ristede spidskommenfrø, sennep og solsikkeolie. Et fiskespid med hakket koriander, hertil broccoli. En frugt et stykke tid efter måltidet.
Let middag efter kl. 19: gulerodsstave og en boghvedepandekage, en skive skinke, spinat.
Drik: lindete med en knivspids kanel og kardemomme, to krydderier der mindsker slimdannelsen, et af Kapha-profilens svage punkter.

Kapha er ansvarlig for 

Struktur og væskebalance og sørger for sunde og velsmurte led. Hudens fugtighed, Væskebalancen. Immunitet, Energi. Bindeevne. Vækst. Styrke. Stabilitet. Omsorg. Tilgivelse. Langtidshukommelse. Mavesækken Fedtvæv, Lymfekirtler, Brystvæv, Bugspytkirtel, Halsen, Næse, Cerebro- spinalvæske, Ledvæske, Plasma, Tunge, Bihuler. 

I balance

Kapha typer er fra naturens side meget stærke, solide og stabile personer, de er samtidig meget godmodige, venlige, hensynsfuld, elskværdige, gavmilde, tolerante, tilgivende, rolige, blide og sensuelle. 

Hvad balancerer

Kraftig aktivitet, Bitter, astringerende, krydret mad, Let og tør mad,, Begrænset væskeindtag, At drikke varmt kogt vand. Hyppig og regelmæssig motion. Varme. Tørbørstning af kroppen. 

Ude af balance

Ved en Kapha ubalance bør man undgå fede og søde ting. I stedet skal man spise tørt, magert og varmt. Er patienten præget af mangel på luft, så kan åndedrætsøvelser være gavnlige. I ubalance er de Kapha typen ofte overvægtig, doven, sløv og stædig. De har en lille tilbøjelighed til at være besidderiske, som blusser op når de er i ubalance. 

Typiske problemer

Allergier, Bihulebetændelse. Astma Forkølelser. Væskeophobninger. Overvægt. Sukkersyge. Forhøjet kolesteroltal. 

Hvorfor ubalance

For lidt fysisk aktivitet. For lidt motion. Kolde drikke, isvand. Koldt og fugtigt vejr. Vinter og forårsvejr. Lur efter måltidet. At sove for meget. At sove for længe om morgen. Tung, fed, stegt mad. Mad der er sød, salt eller sur i smagen. Indtagelse af for meget sukker. Indtagelse af for mange mejeriprodukter. Indtagelse af store mængder vand. 

Fysik

Fysisk er der ingen tvivl om, at de har en tendens til at blive runde. Risiko for væskeophobning og et dovent fordøjelsessystem. Kapha typen har tendens til at tage på, især i perioder med hormonale ændringer, eller når de synes, at de mangler kærlighed eller selvtillid.

 

ayurveda-type-vata

Vata

ayurveda-type-pitta

Pitta

ayurveda-type-kapha

Kapha