Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 4032
Online profiler 0
Online gæster 438
Åbne spørgsmål 603
Besvarede spørgsmål 2973

Almanak

Thu, 21. February 2019

Solen i dag

Solopgang:07:16
Solnedgang:17:30

Månen lige nu

Full Moon

Der er nu i alt 161 beskrivelser


OVERSIGT OVER URTER & NATURMEDICIN

Der eksisterer en ældgamle viden om, hvordan urter virker på både krop og sind, en viden der er blevet nedskrevet og bevaret gennem århundreder. Urtemedicin har sine rødder i ayurveda fra Indien, traditionel kinesisk urtemedicin, de Nord- og Sydamerikanske indianeres traditionelle medicin, afrikansk urtemedicin samt den europæiske urtetradition.

Senest tilføjede:  Yamsrod (Dioscorea villosa)   Violrod   Vejbred   Tranebær   Sølvlys (Cimicifuga)  

Tilføj ny forklaring


Salvie

Tilføj kommentar  

Navnet »salvie« kommer af det latinske »salvare«, dvs. »helbrede«, og planten giver således allerede med sit navn løfte om usædvanlige egenskaber. Salvie hører til læbeblomstfamilien, ligesom timian, mynte og hjertensfryd, og der findes flere slags (grøn salvie, engsalvie, verbenasalvie), men den nyttigste er lægesalvien (Salvia officinalis), undertiden også kaldet stor salvie. Der anvendes blomster og blade, og de aktive stoffer heri virker først og fremmest stimulerende: blodomløbet stimuleres, nervesystemets arbejde lettes på en forunderlig måde. Overanstrengte mennesker, studerende og intellektuelt arbejdende kan have stor gavn af salvie som et opstrammende, stimulerende middel. Planten er fortræffelig til at holde mave og tarm i orden (direkte tyktarmsvirksom), den er nyttig mod diarré, og dens sammentrækkende virkning gør den anvendelig ved blødninger, unormalt stort blodtab hos kvinder, hvidt flåd og hoste.

Sandeltræ (Santalum album)

Tilføj kommentar  

Sandeltræ er destilleret i rosenvand - så rosenmolekylerne er bundet til sandeltræ.
Sød, træ og moskusagtig, orientalsk duft. Egenskaber: Er især effektiv mod urinvejs sygdomme og frem for alt mod blærebetændelse. Sandeltræ fremmer sårdannelse og hudproblemer som tør og sprukken hud, akne, psoriasis, eksem og udslæt efter barbering kan alle afhjælpes af den lindrende, fugtgivende og antiseptiske virkning. Stimulerer nyrene og styrker immunforsvaret ved infektioner. Sandeltræ formidler den grundlæggende væren og jordforbindelse, og har en dybt beroligende effekt på sindet. Den dæmper urolige tanker, der kan føre til tvangstanker. Styrker rod chakret og vores fundament i livet. Bemærk: Sandeltræ er en truet art, så meget af den olie der er på markedet er manipuleret. Et alternativ er Amyris fra Tahiti der også kaldes vestindisk sandeltræ.

Se også: Roser

Saw palme

Tilføj kommentar  

Savpalmen hører til viftepalmerne. Det betyder, at bladene har form som en vifte med større eller mindre takker. Palmen er buskagtig og kan dække store arealer med tæt buskads. Den vokser i de sydøstlige stater i USA, Carolina og Florida. Frugterne er 2-3 cm lange bær, der hver indeholder et enkelt hårdt, brunt frø.


Indholdsstoffer: Frugterne indeholder steroler, flavonoider, forskellige fedtsyrer og polysakkarider. Undersøgelser tyder på, at ekstrakt af savpalme hæmmer to enzymer i prostata, som ellers danner mandlige kønshormoner af betydning for prostatas vækst. Anvendelse: Frugterne har haft en meget bred anvendelse: mod urinvejslidelser, mod bronkitis og hoste, mod eksem, svulster og betændelsestilstande. Udtræk af sabalfrugter anvendes i dag mod godartet prostataforstørrelse, et lidelse, der rammer en meget stor del af ældre mænd. Ved vandladningsbesvær betinget af godartet let forstørret prostata.

Sennepsfrø

Tilføj kommentar  

Sennepsfrø, brune - Frøene skoldes og trækker 1 døgn. Blendes med vineddike, havsalt og krydderurter. Skal det være en sød sennep tilsættes honning. Sennepsfrø anvendes tillige som krydderi i sursyltning.


Sennepsfrø, gule - Frøene skoldes og trækker 1 døgn. Blendes med vineddike, havsalt og krydderurter. Skal det være en sød sennep tilsættes honning.

Solbærblade

Tilføj kommentar  

Bladene fra solbær giver en mild og fyldig urtete som imidlertid ikke smager ret meget af solbær. Den stærkeste solbærsmag sidder i kvistene fra busken.

Sort Peber (Piper nigrum)

Tilføj kommentar  


Stærk, skarp og varm. Egenskaber: Sort peber stimulerer fordøjelsen og kredsløbet, hvilket gør den god mod dårligt blodomløb, forstoppelse, træg mave og døsighed. Er mildt afførende og styrker tyktarmsmuskulaturen, beroliger maven, forebygger madforgiftning og stimulerer appetitten. Effektiv mod gigtsmerter, stramme eller slappe muskler og muskelømhed og muskelsmerte. Kan anvendes som muskelopvarmende massage før sport. Stimulerer immunsystemet til at bekæmpe infektioner og virus. Sætter fedtforbrændingen op og afgifter for toksiner i kroppen.

Bemærk: Må ikke anvendes sammen med homøopatiske midler. Må ikke anvendes af gravide. Må ikke anvendes ved overaktivt hjerte.

Spearmint (Mentha spicata)

Tilføj kommentar  

Frisk, kølig, skarp og sød, ren og mentolagtig. Egenskaber: Spearmint kan bruges til meget af det samme, som man bruger pebermynteolie til og de to kan ofte erstatte hinanden. Spearmint er kendt for at være krampeløsende og stimulerende. Den er god til at afhjælpe nervøse spændinger og udmattelsestilstanden. God mod hovedpine. Olien er antiseptisk og effektiv mod dårlige ånde, den har en svagt bedøvende virkning og en kølende og forfriskende smag. Bland en dråbe i et glas vand og brug det som mundskyllevand. Olien er kølende, smertestillende og øger blodcirkulationen. Den er nyttig til at forbedre koncentrationen med, samtidig med at den er opkvikkende. Om sommeren kan man tilsætte en dråbe til sin iste eller sit isvand.

Se også: Pebermynte (Mentha piperita)

Stjerneanis

Tilføj kommentar  

Stjerneanis er frugten fra et lille træ so vokser i Kina og Vietnam. Har en kraftigere anissmag end vore hjemlige anisfrø. Anvendes i urtete blandinger samt i bagværk og spiritus.

Se også: Anisfrø

Sølvbirk

Tilføj kommentar  

De unge blade indsamles forår og sommer, mens de stadig er meget friske i farven. Bør tørres i naturlig varme i skyggen. Planten har en aromatisk duft og en let bitter smag.

Sølvlys (Cimicifuga)

Tilføj kommentar  

Planten, der stammer fra Nordamerika, er en op til 2 meter høj staude med store, delte blade og lange, sølvhvide blomsterstande. Rødder og rodstængler anvendes til fremstilling af naturlægemidler. Indholdstoffer: De underjordiske dele af planten indeholder triterpenglykosider med cimicifugosid og actein som de vigtigste, desuden isoflavonderivatet formononetin, fenoliske syrer, garvestoffer og stivelse. God til lindring af hedestigninger og svedeture i forbindelse med overgangsalderen

Sølvlys (Cimicifuga)

Tilføj kommentar  

Planten, der stammer fra Nordamerika, er en op til 2 meter høj staude med store, delte blade og lange, sølvhvide blomsterstande. Rødder og rodstængler anvendes til fremstilling af naturlægemidler. Indholdstoffer: De underjordiske dele af planten indeholder triterpenglykosider med cimicifugosid og actein som de vigtigste, desuden isoflavonderivatet formononetin, fenoliske syrer, garvestoffer og stivelse. God til lindring af hedestigninger og svedeture i forbindelse med overgangsalderen.