Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 4027
Online profiler 0
Online gæster 259
Åbne spørgsmål 603
Besvarede spørgsmål 2972

Almanak

Fri, 15. February 2019

Solen i dag

Solopgang:07:29
Solnedgang:17:17

Månen lige nu

Full Moon

Der er nu i alt 161 beskrivelser


OVERSIGT OVER URTER & NATURMEDICIN

Der eksisterer en ældgamle viden om, hvordan urter virker på både krop og sind, en viden der er blevet nedskrevet og bevaret gennem århundreder. Urtemedicin har sine rødder i ayurveda fra Indien, traditionel kinesisk urtemedicin, de Nord- og Sydamerikanske indianeres traditionelle medicin, afrikansk urtemedicin samt den europæiske urtetradition.

Senest tilføjede:  Yamsrod (Dioscorea villosa)   Violrod   Vejbred   Tranebær   Sølvlys (Cimicifuga)  

Tilføj ny forklaring


Padderokke (Equisetum arvense L.)

Tilføj kommentar  

Padderokke eller ager-padderokke, som den også kaldes er en uanselig plante, der hvert år vokser frem som to slags skud: Først et ugrenet, brunligt forårsskud, der bærer sporehuse, og når det er dødt, et grønt, sirligt, forgrenet, sterilt sommerskud. I toppen af de tørre forårsskud dannes der i hvert »aks« store mængder sporer. Planten forekommer overalt i Europa, hvor den især vokser på fugtige og sandede marker og enge, i grusgrave osv. Selv om den i dag for det meste betragtes som et besværligt, nærmest uudryddeligt ukrudt, har mennesker i umindelige tider forstået at bruge den som en nyttig lægeplante. I oldtiden var den anerkendt som et blodstillende middel, mens man i middelalderen fortrinsvis brugte den mod hoste, dysenteri (»blodgang«), urinvejssten og gigt.


God imod: Urindrivende middel, mod reuma og gigt, og som et sårmiddel, til gurgling og mundskylning, samt som tilsætning til badet. Padderokke anses også for at kunne modvirke fedme, hjælpe på stofskiftelidelser, blodmangel og hudsygdomme, samt styrke negle og hår. Endelig kan det nævnes, at padderokke har været brugt i folkemedicinen mod lungetuberkulose på grund af drogens styrkende virkning på bindevævet, men en specifik virkning på tuberkelbaciller har ikke kunnet påvises. Moderne undersøgelser antyder desuden, at kiselsyren i padderokke kan være en gunstig faktor for hjerte og arterier.

Palmarosa (Cymbopogon Martinii)

Tilføj kommentar  

Blød, frisk citrusagtig, grøn og rosenagtig. Egenskaber: Palmarosa er en værdifuld olie til hudpleje. Den afbalancere talgproduktionen og virker der med fugtgivende på tør hud og sammentrækkende på fedtet hud. Den virker foryngende på rynker og aldrende hud ved at fremme celledelingen. Dens antiseptiske egenskab gør den effektiv ved irritationstilstande og hudinfektioner. Afhjælper hjertebanken, rastløshed, søvnløshed og angst.

Patchouli (Pogostemon Cablin)

Tilføj kommentar  

Intens, sød, varm og moskusagtig, lidt jordslået og eksotisk. Egenskaber: Det bedste valg mod skæl og svampeinfektion i huden. På grund af sin antiseptiske og blødgørende evne er patchouli et værdsat hudmiddel. Den er celle regenererende og god til aldrende hud. Fremmer sårheling, er god mod sprukken eller revnet hud og åbne porer. Patchouli er specielt relevant ved svagt immunforsvar, hvor overanstrengelse og kronisk angst resulterer i en tendens til at pådrage sig infektioner. Særlig god i tilfælde hvor voldsom mental aktivitet og nervøse spændinger giver en følelse af at være ude af trit med krop og sanser. Patchoulioliens fyldige og moskusagtige aroma, gør den til et afslappende elskovsmiddel. Den kan hjælpe mod impotens, frigiditet og seksuel angst.

Pebermynte (Mentha piperita)

Tilføj kommentar  


Frisk, kølig, skarp og sød, ren og mentolagtig. Egenskaber: Pebermynte er opfriskende og stimulerende og styrker og dulmer fordøjelsessystemet. Er et værdifuldt slimløsende middel i behandling af bronkitis, forkølelse og influenza, og der er feber nedsættende fordi den er sveddrivende og afkølende for kroppen. God mod tandpine, hovedpine og visse former for migræne. Virker insekt afskrækkende. Dens friske og skarpe duft stimulerer og vækker både nerver og hjerne, og forbedrer koncentrations- og indlæringsevnen. Mens olien på et plan styrker koncentrationsevne og indlæring, arbejder den på et andet plan med optagelse og fordøjelse af nye ideer og indtryk.

Bemærk: Må ikke anvendes af gravide. Kan forårsage irritation hos folk med sart hud. Må ikke anvendes sammen med homøopatiske midler.

Pebermynteblade (Mentha piperita)

Tilføj kommentar  

Pebermynte i forskellige skæringer og iblandet teblandinger er en af de mest populære urter. Den karakteristiske smag og duft stammer fra det æteriske olieindhold med en stor del menthol. Tilberedes bedst i en glasbistrokande eller bland en spsk i en te du serverer for at opnå en helt ny pikant smag.

Peberrod (Armoracia rusticana)

Tilføj kommentar  

Peberrod er værdsat for sin skarpe, peberagtige smag og sine bakteriehæmmende egenskaber. Den skarpe smag skyldes svovlholdig allylsennepsolier. Udtræk af peberrod har også været anvendt til bekæmpelse af flere plantesygdomme, både grå monilia og hvedens stinkbrand. Planten tilhører korsblomstfamilien og er kendetegnet ved sin lange pælerod og sine langstilkede, ægformet-ovale blade, der er rundtakkede og op til 80 cm lange.


Peberrod dyrkes for dens kødfulde rod. Den kræver dyb, frugtbar jord med god dræning. Selve dyrkningen er nem. Den udplantes ved rodstykker 20 - 30 cm lange og omkring en fingerbredde tykke. Den plantes om foråret. Indsamles 2 - 3 år senere i det sene forår, hvis man ønsker maksimal udbytte. Anvendes kun frisk, kan opbevares i sand et køligt sted, til senere brug. Peberrod har regenerende, rensende og desinficerende virkning på fedtet, skjoldet hud. Dog kan for lang tids anvendelse eller for kraftig koncentration forårsage vabler, betændelse og hævelser grundet irritation af huden. Kan anvendes i badevandet til at forøge blodcirkulationen. I medicinen anvendes den udvortes mod gigtsygdomme og ischias og indvortes mod forkølelse og hoste. Anvendes også i madlavningen som krydderi.

Pedra Huma Caá (Myrcia sphaerocarpa - Fam. Mirtaceae)

Tilføj kommentar  

Pedra Huma Caá er en busk med store, rødorange blomster. Den vokser på den solsvedne jord, hvor andre planter visner. »Caá« betyder »urt« eller »busk« på tupi, den lokale indianske dialekt. Betydningen af den resterende del af navnet er ukendt, men der er ikke noget mystisk i plantens formidable helbredende kraft, fordi dette er blevet beskrevet af flere læger og botanikere. Vokser vildt i nogle regioner i Brasilien, for det meste i Para. Den indeholder alkaloider, geranin, gallinsyre, garvesyre, essentielle olier og harpiks.


God imod: :Bruges først og fremmest til at bekæmpe diabetes. Hele planten bruges til the, urthepulver i kapsler, udtræk eller flydende ekstrakter i anviste doser til behandling af sukkersyge. Også anvendt imod diarré, betændelse i tyndtarmen, blødninger og galdeblærelidelser.

Perikum

Tilføj kommentar  

Perikum kaldes også perikon eller prikbladet perikon og vokser i Europa, Asien og USA. Det eren flerårig plante, som bliver 40-60 cm høj. Planten har en top af gule blomster der dufter af citron. Det er ekstrakten fra de tørrede blomsterdele, som anvedes i naturlægemidler. Indholdsstoffer: De vigtigste indholdsstoffer er hypericin og hypericinlignende stoffer, flavonoider og phloroglucinolderivatet hyperforin.


Godt imod: Perikum indeholder blandt andet stoffet hypericin. Undersøgelser tyder på, at hypericin påvirker mængden af stoffet serotonin i hjernen. Lave mængder af serotonin giver nedtrykthed, modløshed og tristhed. Men ved ikke præcist hvordan perikum påvirker mængden af serotonin i hjernen. I folkemedicinen er de overjordiske, blomstrende dele af prikbladet perikum blevet anvendt som middel mod diarré, som vanddrivende middel, og olieudtræk er blevet anvendt til behandling af sår og forbrændinger. I dag anvendes ekstrakter af prikbladet perikum i naturlægemidler til behandling af nedtrykthed, modløshed og tristhed.


Det kan være farligt at blande naturmedicin og anden medicin uden at tale med sin læge først. I Sverige tog en 63-årig kvinde den såkaldte grønne lykkepille, som er baseret på perikum, mens hun var i behandling med kolesterolsænkende medicin. Resultatet var, at hendes kolesteroltal steg med over 50%. Det kan altså være farligt at tage perikumpræparater sammen med medicin, der omsættes i leveren. Årsagen er, at perikum får leveren til hurtigere at udskille anden medicin fra kroppen, så virkningen nedsættes.

Phyto Sarsaparilla (Smilax media)

Tilføj kommentar  

Fra gammel tid har det altid været roden af Smilax media, som er anvendt til fremstillingen af Phyto Sarsaparilla, der sælges i Danmark som the og urtekapsler hos materialister og helsekostforhandlere. Phyto Sarsaparilla besidder som et gennemprøvet blodrensningsmiddel afførende, urin- og sveddrivende egenskaber. Som hovedindikation må nævnes kløende hudlidelser, for det meste forårsaget gennem stofskifteforstyrrelser og lues (syfilis), således nældefeber- og roseolalignende udslet, kløende eksemer, psoriasis, sycosis og hedeknopper.

Pilantus Complex (Phylantus niruri L.)

Tilføj kommentar  

Pilantus Complex laves af en lille etårig plante, der bliver fra 30-40 cm og vokser i regnskovene i Amazonien og andre tropiske områder, herunder Bahamas, Sydindien og Kina. Den vokser i revner i sten, som den brækker i stykker. Den har i generationer været brugt af de indfødte som et effektivt middel til eliminering af galdesten og nyresten og andre sygdomsproblemer. Pilantus Complex bruges til behandling af kolik, diabetes, dysenteri, feber, influenza, tumor, gulsot, vaginitis og dyspepsi. Det kan ikke undre, at planten har dette brede virkningsspekter, da den har vist sig at have leverafgiftende, krampeløsende, virus- og bakteriedræbende, vanddrivende, febersænkende og blodsukkernormaliserende egenskaber. Den anses også for at være smertestillende, appetitstimulerende, vanddrivende, menstruationsstimulerende, afførende, mavestyrkende, toniserende og ormedrivende.