Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 4027
Online profiler 0
Online gæster 239
Åbne spørgsmål 603
Besvarede spørgsmål 2972

Almanak

Fri, 15. February 2019

Solen i dag

Solopgang:07:29
Solnedgang:17:17

Månen lige nu

Full Moon

Der er nu i alt 161 beskrivelser


OVERSIGT OVER URTER & NATURMEDICIN

Der eksisterer en ældgamle viden om, hvordan urter virker på både krop og sind, en viden der er blevet nedskrevet og bevaret gennem århundreder. Urtemedicin har sine rødder i ayurveda fra Indien, traditionel kinesisk urtemedicin, de Nord- og Sydamerikanske indianeres traditionelle medicin, afrikansk urtemedicin samt den europæiske urtetradition.

Senest tilføjede:  Yamsrod (Dioscorea villosa)   Violrod   Vejbred   Tranebær   Sølvlys (Cimicifuga)  

Tilføj ny forklaring


Malurt

Tilføj kommentar  

Fra gammel tid har man dryppet lidt malurt i bægeret, hvis man har sagt noget upassende, idet malurt indeholder store mængder af bitterstof, men alligevel anvendes det i både kryddersnaps og Absinth.

Marietidsel

Tilføj kommentar  

Marietidsel er en 2 meter høj stikkende plante, som ofte ses forvildet ved klostre. Frøene håndhøstes da de modner uensartet. Indholdsstoffer: omfatter bitterstoffer, garvestoffer, kulhydrater, fed olie (højtumættede fedtsyrer), biogen amin (livsvigtigt proteinstof) og silymarin. Silymarin blev først opdaget i vor tid. Det består af 3 »flavandignaner« (plantefarvestoffer), nemlig silybin, silydianin og silychristin. Dette silymarin er et udpræget leverbeskyttende stof, der først og fremmest virker regenererende (fornyende) ved den i dag så udbredte fedtlever.


Ved sådanne skader og især ved deres forebyggelse, sætter virkningen af marietidsel ind og giver ikke alene beskyttelse, men hjælper også med til at helbrede uden, heller ikke ved høje doseringer, at være skadelig. Denne leverbeskyttende virkning blev entydigt påvist i dyreeksperimenter. Skadelige stoffer for leveren - f.eks. tetraklorkulstof, der fører til alvorlige necroser i leverparenkymet - blev standset. Stærkest blev dette påvist ved de alvorligste levergifte alfa-amanitin og falloidin fra knoldbladssvampen. Det lykkedes at reducere forsøgsdyrenes dødelighedsrate betydeligt. Samtidig blev det konstateret, at silymarin er helbredende over for de overordentlig alvorlige leverskader, der fremkaldes af falloidin. I dag anvender man silybinin (udvundet af silymarin) til at beskytte mennesker mod disse alvorlige forgiftninger. Kort sagt er marietidsel vigtig for lever og galdeblære. Som te: 1 tsk. frø pr. kop vand, gives et opkog og trækker 10 minuter.

Merian (Origanum Majorana) - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

Varm krydderduft, kamferagtig, sødlig og let træagtig. Egenskaber: Merian er varmegivende og smertestillende. Er god mod overbelastede muskler, muskelkrampe og mod forhøjet blodtryk. Lindre menstruationssmerte. Bemærk: Må ikke anvendes af gravide.

Mistelten (Viscum album)

Tilføj kommentar  

Mistelten er en kugleformet, stedsegrøn halvsnylter på vore løv- og nåletræer, hvis grøngule blade og kviste i årtusinde har talt med til de helbredende urter, mennesket har betjent sig af. Således var mistelten anvendt af de gamle grækere, og ifølge den romerske naturforsker Plinius er den et middel mod epilepsi og svimmelhed. Bekendt er også Plinius fortælling om, at intet var så helligt for druiderne, de gamle galleres præster, som en mistel, der voksede på en eg. Hos middelalderens urtekyndige betragtes planten som krampeløsnende og mildnende, og langt op i tiden anbefales den som et middel hovedsagelig mod epilepsi. Det er også med denne indikation, man ser den omtalt i de klassiske urtebøger af Paracelsus, Matthioli, Bock og Lonicerus.


I dag har mistelten atter fået en plads i naturmedicinen, men først og fremmest som følge af den blodtrykssænkende virkning, man i flere undersøgelser har kunnet konstatere. Denne virkning er blevet bekræftet gennem bl.a. forsøg med dyr, og man mener, at det i det væsentlige er stofferne cholin og acethylcholin, der er virksomme. Disse stoffer har den egenskab, at de under direkte påvirkning udvider de små arterier og blodkar. Endvidere indeholder mistelten nogle farmakologisk virksomme saponiner, som muligvis kan medvirke til at sænke kolesterolspejlet; ikke alle urtens substanser har imidlertid endnu kunnet lade sig kemisk bestemme, og det er i højeste grad muligt, at der består en kombineret virkning af de forskellige aktive substanser.


Der findes misteludtræk i mange blodtrykssænkende præparater, og man mener, at planten især bedrer forskellige ledsagesymptomer til for højt blodtryk som svimmelhed og hovedtrykken. Mistelten er endvidere et middel mod åreforkalkning (ved at nedsætte kolesterolspejlet). Urten bruges også i form af specialprodukter til indsprøjtning og som middel til vævsstimulering ved slidgigt, ischias og kræft på grund af indholdet af stoffet viscotoxin.

Mjødurt

Tilføj kommentar  

Vokser almindeligt på fugtige enge og langs vandløb. Mjødurt har en meget aromatisk duft, anvendes tidligere som krydderi i mjød og øl. Man anvender blomsten og hele planten. Som te: 1 tsk. pr kop kogende vand, trækker 10 minutter.

Morgenfrue

Tilføj kommentar  

Alle kender vist de store orangegule blomster overalt fra juni til oktober måned. Man kan faktisk lave the af dem. Benyttes også i shampoo mv.

Muskatelsalvie (Salvie Sclarea) - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

Varm, kamferagtig, bittersød, lidt stærk og moskusagtig.
Egenskaber: Muskatelsalvie er kraftigt muskelafslappende, lindre muskel smerte og ømhed. Forebygger og standser krampeanfald. Anbefales mod udeblivende eller mangelfuld menstruation og PMS. Muskatelsalvie regulerer nervesystemet, og er bedst mod ængstelse og stress relateret problemer. Depression som er karakteriseret ved humørsvingninger, ubeslutsomhed og følelsesmæssig forvirring - Anbefales til mennesker som er anspændte og trætte pga. forvirring, de kan ikke finde en løsning på deres problem. de føler sig fortabte og overflødige, og har derfor svært ved at foretage klare og beslutsomme handlinger.

Bemærk: Må ikke anvendes af gravide. Må ikke anvendes sammen med indtagelse af alkohol, idet den kan virke berusende, søvndyssende og fremkalde mareridt.

Muskatnød (Mystica Fragrans) - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

Varm, kamferagtig, bittersød, lidt stærk og moskusagtig.
Egenskaber: Fordøjelsesfremmende - hvis man har svært ved at fordøje mad. Mod kvalme, opkast og forstoppelse. Regulerer hormonsystemet - god ved overgangsalder og andre hormonelle ubalancer. Styrker hjerte og kredsløbet. Meget mentalt stimulerende. God støtte ved manglende selvtillid, indadvendthed og generthed (sammen med bergamot og sandeltræ). Bemærk: Må ikke benyttes under graviditet, da den er ve-stimulerende.

Myrra (Commiphora Molmol) - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

Harpiks, balsamisk, fyldig og let kamferagtig.
Egenskaber:Stimulerer, styrker og dulmer fordøjelsessystemet og anvendes ofte mod diare, hæmorider og mavebesvær. Fremragende dulmende, rensende og lægende effekt på blister i munden, ømt eller betændt tandkød. Den fremskynder helingen af sår og sprukken eller revnet hud. Myrra dulmer angst og usikkerhed, og har en positiv og afbalancerende effekt på følelserne idet den virker beskyttende. Meditationsfremmende, en følelse af indre fred og ro. Dens beroligende, opklarende og jordbundne effekt på sindet, gør den til en af de førende olier ved overdreven tankevirksomhed, bekymring og mental forstyrrelse. Myrra forbinder det spirituelle med det fysiske, styrker tilknytningen mellem krone og rodchakra. Hermed kan sjælens drømme og visioner blive kanaliseret til jordisk udtryk og få den kraft der skal til for at blive realiseret.

Myrte Anden (Myrtus Communis) - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

Varm, harpiksagtig og let krydret.
Egenskaber: Effektiv mod børneforkølelser og hoste, i stedet for den mere kraftige Eukalyptus. Ved brystmassage letter den åndedrættet og virker søvnfremkaldende. God i aromalampe blandinger til at rense røgfyldte lokaler. Sammen med Cypres effektiv mod hæmorider. Letter depression, negativitet, vinterdepression og indlæringsproblemer. God til mennesker med selvdestruktive tendenser.