Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 4032
Online profiler 0
Online gæster 452
Åbne spørgsmål 603
Besvarede spørgsmål 2973

Almanak

Thu, 21. February 2019

Solen i dag

Solopgang:07:16
Solnedgang:17:30

Månen lige nu

Full Moon

Der er nu i alt 161 beskrivelser


OVERSIGT OVER URTER & NATURMEDICIN

Der eksisterer en ældgamle viden om, hvordan urter virker på både krop og sind, en viden der er blevet nedskrevet og bevaret gennem århundreder. Urtemedicin har sine rødder i ayurveda fra Indien, traditionel kinesisk urtemedicin, de Nord- og Sydamerikanske indianeres traditionelle medicin, afrikansk urtemedicin samt den europæiske urtetradition.

Senest tilføjede:  Yamsrod (Dioscorea villosa)   Violrod   Vejbred   Tranebær   Sølvlys (Cimicifuga)  

Tilføj ny forklaring


Havre

Tilføj kommentar  

Malede, kerner eller havreflager kan tilsættes badevand , mod udmattelse og for at lindre irriteret hud. 1 kg havre trækker i 30 minutters tid i varmt vand inden badet. Havreklid er gavnligt ved vask af følsom hud, og ved tilberedning af ansigt - masker. Som ansigtsmaske, skal masken vaskes af efter 10 - 15 minutter i lunkent vand. Det skulle være godt for tarmsystemet med en gang havregrød.

Hestekastanje

Tilføj kommentar  

Hestekastanje er et indtil 25 m højt træ med modsatte, 5- eller 7-fingrede blade. Hestekastanje stammer oprindeligt fra det nordlige Grækenland, Iran, Kaukasus og det nordlige Indien, i dag dyrkes den overalt i Europa. Indholdsstoffer: Frøene indeholder bl.a. flavonoider og en kompleks blanding af saponiner, der benævnes aescin. Det er i denne blanding, stofferne, der er ansvarlige for virkningen, findes. Barken og bladene indeholder tanniner, cumariner og flavonoider, endvidere indeholder barken aescin. Godt imod: Barken har været anvendt mod diarré og hæmorroider og bladene mod gigt og hoste. I dag anvendes ekstrakt af hestekastanjefrø til behandling af smerter og tunghedsfølelse i benene, hævede ben og natlige lægkramper.

Hoo-wood (Cinamonomum Camphora Sieb) - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

Mentol, balsamisk, let kamferagtig. Samme egenskaber som kampfer, men er en midlere olie i både duft og brug. Egenskaber: God til at blødgøre stramme smertende muskler. Kan afhjælpe mindre muskel forstrækninger f.eks. en stiv nakke. Insektafvisende især flyvende insekter som fluer, natsværmer og møl. Bemærk: Bør kun bruges i massage til dele af kroppen, ikke i en hel krops massage eller bodylotion. Bør ikke anvendes ved astma.

Hvidløg

Tilføj kommentar  

Hvidløg tilhører liljefamilien og stammer oprindeligt fra Sibirien hvorfra det har bredt sig til hele verden. Hvidløg er en flerårig 30-80 cm høj urt. Hvidløg er en kulturplante, der dyrkes mange steder i verden, de største producenter er Kina, Indien, Thailand, Ægypten og Spanien. Indholdsstoffer: De friske løg, der er lugtløse, indeholder en række svovlforbindelser, hvoraf den vigtigste er alliin.


Godt imod: Frisk hvidløg indeholder bl.a. det aktive stof alliin og enzymet alliinase. De to stoffer kommer først i kontakt med hinanden når løbet dele, knuses eller tygges. Der dannes så et kraftigt duftende stof allicin, som hurtigt nedbrydes til andre stoffer. Det er formentlig bland disse stoffer, at de medicinske virkninger findes. Stofferne består bland andet af svovlforbindelse, som er med til at give hvidløget den karakteristiske lugt. Indholdet af de aktive stoffer i friske hvidløg varierer meget. Det kan derfor være svært at få nøjagtig samme dosis hver dag, hvis du spiser friske hvidløg. Som lægeplante har hvidløg været brugt i mere end 4000 år til behandling af infektionssygdomme. Pulveriseret tørret hvidløg og forskellige typer ekstrakter anvendes i dag til forebyggelse og behandling af lettere forhøjet indhold af kolesterol og triglycerider i blodet. Ved forebyggelse eller behandling af lettere forhøjet indhold af kolesterol og fedtstoffet triglycerid i blodet.

Hvidtjørn

Tilføj kommentar  

De to arter af hvidtjørn er nært beslægtede og hybridiserer meget ofte, så hybrider er mere almindelige end de rene forældrearter. Hvidtjørn kan være en grenet busk, 2-5 m høj, eller et op til 10 m højt træ med tornede grene. Bladene er dybt fligede hos engriflet hvidtjørn og lappede hos almindelig hvidtjørn. Blomsterne sidder i en tæt halvskærm, de er hvide med rosenrøde støvknapper. Frugten er en kernefrugt, rødbrun til mørkerød, 6-13 mm lang og 4-8 mm bred. De to arter af hvidtjørn er hjemmehørende i Europa til midt i Skandinavien. De dyrkes i USA. Indholdsstoffer: De vigtigste grupper af indholdsstoffer i hvidtjørn er flavonoider og procyanidiner. Mængden og sammensætningen af de enkelte stoffer er forskellig i blad, blomst og frugt og varierer ligeledes med årstiden.


Godt imod: I folkemedicinen er hvidtjørn (blade, blomster eller modne frugter) blevet anvendt som et hjerte og kar stimulerende middel.I dag anvendes de tørrede blade, blomster, frugter eller ekstrakter af disse til behandling af nervøst hjerte og aldersbetinget let nedsat hjertefunktion, hvor lægen har udelukket anden årsag til symptomerne.

Hyben

Tilføj kommentar  

Hyben indeholder i en harmonisk blanding vitamin A, vitamin B1, B2, C, E, P-faktor, druesukker, frugtsyrer og aromastoffer. Det kan altså betale sig at plukke hyben om efteråret og enten tørre eller sylte dem, så de kan sættes ind i kostplanen, når vinter- eller forårstræthed melder sig.


Godt imod: En håndfuld hyben om dagen kan styrke dit immunforsvar, få dine led til at køre som smurt og løsne hård mave. Forebygge åreforkalkning og blodpropper. Mindske gigtsmerter. Beskytter mod forkølelse, infektioner og til en vis grad hæmme kræftcellers vækst. Hybenfrugten indeholder store mængder C-vitamin der er kendt for at styrke immunforsvaret, og de mikroskopiske stoffer, der giver hybenfrugten sin karakteristiske farve, har vist sig at forstærke C-vitaminets effekt. Det høje indhold af fibre og frugtsyre fremmer fordøjelsen. Frugten indeholder desuden masser af beta-caroten diverse B-vitaminer og utallige mineraler som kalium og fosfor.

Hyldeblomst

Tilføj kommentar  

I den nordiske oldtid var hylden et helligt træ der kunne hjælpe mod en masse sygdomme. De gulhvide blomster springer ud i juni. Træet bokser og trives overalt. Man kan samle blomsterne til hyldedrik ved at lade dem trække i vand natten over med abrikoser og honning.

Hyrdetaske (Capsella bursa pastoris)

Tilføj kommentar  

Hyrdetaske, hvis latinske navn er Capsella bursa pastoris, vokser almindeligt i haver og vejkanter. Urten samles forår eller efterår. Tilberedning: 1 spsk. urt til ¼ l kogende vand, trækker 10 min.