Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 3998
Online profiler 0
Online gæster 420
Åbne spørgsmål 600
Besvarede spørgsmål 2968

Almanak

Tue, 22. January 2019

Solen i dag

Solopgang:08:14
Solnedgang:16:28

Månen lige nu

Full Moon

Der er nu i alt 161 beskrivelser


OVERSIGT OVER URTER & NATURMEDICIN

Der eksisterer en ældgamle viden om, hvordan urter virker på både krop og sind, en viden der er blevet nedskrevet og bevaret gennem århundreder. Urtemedicin har sine rødder i ayurveda fra Indien, traditionel kinesisk urtemedicin, de Nord- og Sydamerikanske indianeres traditionelle medicin, afrikansk urtemedicin samt den europæiske urtetradition.

Senest tilføjede:  Yamsrod (Dioscorea villosa)   Violrod   Vejbred   Tranebær   Sølvlys (Cimicifuga)  

Tilføj ny forklaring


Cedertræ (Cedrus Atlantica) - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

Sød, balsamisk, fyldig, træagtig og maskulin duft. Egenskaber: Cedertræ virker antiseptisk, talghæmmende og sammentrækkende hvorfor det bruges mod fedtet hud og skæl. Urindrivende egenskaber styrker nyrene, afhjælper blærebetændelse skedeinfektion og udflåd. Afhjælper angst for ikke at slå til. Giver en følelse af handlekraft og indre ro. Meget afbalancerende. Bemærk: Må ikke anvendes af gravide. Olien skal være af Cedrus Atlantica, for at opnå ovennævnte virkninger.

Citronelle

Tilføj kommentar  

Citronelle eller Lemongræs eller Elefantgræs er bladene fra en græsart der dyrkes overalt i troperne. Der udvindes en æterisk citronagtig olie. Bladene kan blandes i en hvilken som helst urtete eller sort te, hvor de giver en fin citronagtig smag.

Citronelle (Cymbopogon nardus) - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

Stærk, frisk citronagtig duft.

Egenskaber: Citronelle er forfriskende og opløftende og er god mod hovedpine, træthed og depressive følelser. Meget effektfuld som deodorant. Velegnet mod fodsved og svampeinfektion. Fremragende som insekt afvisende middel, enten som spray, i aromalampe eller på aromasten. Bemærk: Kan virke irriterende på sart hud. Må ikke anvendes på huden i direkte sollys og før solbadning.

Citrongræs (Cymbopogon flexuosus) - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

Kraftig og opfriskende citronduft.

Egenskaber: Smertestillende ved muskelsmerter. Feber nedsættende egenskab og hjælper immunsystemet med at bekæmpe infektioner. Dens sammentrækkende egenskaber gør den til et effektivt hudpleje middel som hjælper med at få åbenstående porer til at trække sig sammen. Citrongræs virker stærkt afvisende på lus, lopper og tæger. Anvend den i en aromalampe eller på en aromasten om sommeren, til at få fluerne ud af køkken og hjem. Opfriskende, opmuntrende og koncentrationsfremmende. Bemærk: Må ikke anvendes omkring øjnene. Kan virke irriterende på sart hud. Må ikke anvendes til spædbarn og småbørn.

Citronmelisse

Tilføj kommentar  

Citronmelisse er en af de bedst kendte krydderurter. Som frisk er den fin som garniture på desserter. Som tørret urt er den kendt som en fin urtete til dagligt brug. Tip! 1 skefuld pr. kop. Lad trække i glasbistrokande og følg selv med i hvor stærk den skal være.

Citronmelisse (Melisse Officinalis) - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

Frisk, urte- og citrusagtig, let sødlig.

Egenskaber: Citronmelisse sænker blodtrykket på grund af dens evne til at udvide blodkarrene og er et godt middel mod chok, da den også dæmper hjertebanken og hyperventilation. Lindrer menstruationssmerter og afhjælper svag menstruation. Melisse er et antihistamin og kan afhjælpe hud- og luftvejsallergier. Dulmer nerverne, fordriver ængstelse og højner humøret. Fordriver tungsind og sorg og modvirker hysteri. Hjælper med at håndtere karma fra tidligere liv. Bemærk: Olien er ofte fortyndet med citron olie. Den skal være meget dyr for at være ægte, da planten giver et meget lille udbytte af rene æteriske olier.

Citrus aurantifolia (lime) - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

Antiseptisk, antiviral (mod virus), aperitif, astringerende, baktericid, desinficerende, febersænkende, blodstillende, insekticid, genopbyggende, styrkende, aktiverende, stimulerer spec. ved depression, apati og nervøsitet, opfrisker, letter lungegener (infektioner), tonik til immunsystemet, stimulerer appetit, kan muligvis være en hjælp ved alkoholisme - den renser og genopretter, reumatisme, hudpleje til kedelig hud, sårhelende, aftershave. Fototoksisk.

Citrus aurantium (bitter orange) - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

Denne citrusfrugt er mindre kendt som citrusolie og meget kendt som blad og blomsterolie - henholdsvis petit grain og neroli. Den minder i virkningen om appelsin, men er behagelig bittersød i stedet for sødfrisk, styrker leveren, særlig god som mavestyrkende, lavement.

Citrus aurantius ssp. aur (Petit grain) - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

Bittersød orangeagtig. Egenskaber: Effektiv mod forhøjet talgproduktion i huden, og besidder mildt antiseptiske egenskaber, der gør den velegnet i cremer til fedtet og uren hud. Kan reducere voldsom transpiration, når den benyttes som deodorant. Styrker nervesystemet. Følelser af apati, irritabilitet, mild depression, ængstelse, ensomhed og pessimisme kan alle få et løft af petit grains opmuntrende duft og egenskaber.

Bemærk: Kan godt anvendes i sollys modsat andre citrusolier.

Citrus bergamia (bergamotte) - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

Bergamot olien stammer fra skallen fra uspøjtede Bergamot frugten. Det er en lille rund grøn/gul frugt. Træet er et lille træ, ca 4.½ m. højt med bløde ovale blade. Dens opridelse er Italien, og den er opkaldt efter den italienske by Bergama i Lombordy, hvor den første olie blev solgt. Den er kendt fra bla. Altæabolsjer & Earl Grey te. God at blande med: Andre citrusolie, lavendel, neroli, eukalyptus, enebær.
Egenskaber: Følelser: Humørfremmende, Er du modløs, så put nogle dråber bergamot sammen med lidt citrus i en duftlampe. Appetitfremmende, bland et par dråber bergamot i maden. Beroligende for nervesystemet. Hud: Antiseptisk, insektfordrivende, eksem og herpes. Luftveje: Bergamot hjælper på luftvejsproblemer. I øvrigt: Beroliger, antiseptisk, antidepressiv, fordøjelsesfremmende, appetitfremmende , renser huden, sårhelende, herpes, akne, eksem, lindre hudstress (eksem m.m.), virker kølende på flere udslæt fra børnesygdomme, ormemiddel, insektafviser især til planter. Bergamot olie virker fotosensibiliserende. D.v.s Man skal ikke bruge olien og så gå direkte ud i solen. Det kan skade huden. Man kan få mørk pigmentering.

Citrus decumana (grapefrugt pink) - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

Minder noget i virkningen om alm. grapefrugt men er rettet mere mod hjertechakraet.

Se også: Citrus paradisii (grapefrugt)

Citrus deliciosa (clementin) - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

Minder meget i virkning om mandarin, varmer, opfrisker, stimulerer, duften er lidt anderledes.

Citrus limonum (citron) - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

Stimulerende / aktiverende, forfriskende, køler, koncentratonsfremmende, klarer tanker, beslutsomhed og tanker, meget god og stimulerende for kredsløbet (åreknuder), hud og blodrensende (døde hudceller), anæmi, mindsker hård hud, vorter o. lign., til hænder og negle, dæmper reumatisme, antiseptisk, astringerende, baktericid, hjerte styrkende - lettere  blodtrykdæmper, hudblødgørende, kan virke ætsende, vinddrivende, diuretisk, febersænkende, mave- og leverstyrkende, sænker muligvis blodsukker, mavestyreknde, ormemiddel, revitaliserende - styrker immunforsvar, vanddrivende, kan indgå i cellulitis pleje, kan lette nogle hovedpiner/migræner, plejer insektbid/stik.

Citrus medica (indian lime/cedrat) - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

En del som lime, men mindre skarp, behagelig bittersød, opløfter, fin til stress og humørforladthed, koncentrationsfremmende, luftforfrisker.

Citrus Olier - Generelt

Tilføj kommentar  

Citrusolier er under et "glade æteriske olier", de løfter vores humør og sind, og de styrker det astrale legeme. De friske op, de fleste øger koncentrationen, de varmer og flere er mere eller mindre antidepressive. Blandet med hinanden kan de styrke deres indbyrdes egenskaber. De er behagelige luftrensere og opfrisker rengøringsvand, de hæmmer alm. infektionssygdomme, stimulerer appetitten og dræner ophobet væske i kroppen.


De kan også anvendes i aromakøkkenet. De fleste anvendes i kosmetiske produkter og gode til hudpleje.
Fine sammen med vores krydrede og fede juledufte. Alle kan bruge dem, med mindre der er overfølsomhed overfor dem. De er ofte fotosensitive, hvilket vil sige, at huden bliver mere sensitiv ved brug af dem over lang tid eller i store doser. Enkelte er fototoksiske, dvs. hudens lysfølsomhed øges med risiko for pletbruning, da der aldrig kommer lige meget æterisk olie overalt, når kroppen plejes med en krop-/ massageolie.

Citrus paradisii (grapefrugt) - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

Antidepressant, antiseptisk, aperitif, diuretisk, desinficerende, resolvent ("opsuger" betændelser som bylder o. lign.), fin til stress, genopbyggende, afbalancerer det centrale nervesystem - har ry for at stabilisere maniodepression, euforisk, lymfestimulerende, afbalancerer væske-processerne, cellulitis, stimulerer galden og fordøjelse af fedt, galdesten ?, renser nyrer og lever, letter migræne og pms, graviditets ubehag, mindsker nogle af symptomerne fra jetlag, kan muligvis genoprette balancen efter øreinfektioner.

Citrus Reticulataer (Tangerin/Mandarin) - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

Mandarin grøn - Citrus reticulata: En umoden og meget frisk olie. Har nogenlunde de sammen egenskaber som den røde, men er mere aktiv, frisk, kølende - ikke så meget til børn. Mandarin rød - Citrus reticulata: En moden olie. Sedativ, antispastisk, en børne olie, celleregenererende, fordøjelsesfremmende, galdestimulerende, hudblødgørende, regulerende, revitaliserende, C-vitamin optagelse, forfriskende, retter op når man er nede både fysisk og psykisk, køler, pre - mensis spændinger, plejer ar og strækmærker sammen med neroli, plejer et sorgfuldt sind, god som den følgesvend i den sidste svære tid ved bl.a. mavelidelser hvor fødeindtagelse er umuligt og/eller lugte giver kvalme og opkastnings fornemmelse.

Citrus sinensis (appelsin) - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

Beroligende, antidepressant, nervøsitet, afbalancerer, antiseptisk, antispastisk (lettere kramper), mavestyrkende, fordøjelsesstimulerende, vinddrivende, feberdæmpende, stimulerer energien, giver livslyst, "køler nervøs mave", dæmper "sommerfugle i maven", understøtter optagelse af C-vitamin, renser huden.

Citrus sinensis (blodappelsin) - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

Det kemiske indhold er nærmest det samme som almindelig appelsin, men mængderne af det varierer, så derfor er der også en lille variation i virkningen, der dog tilnærmelsesvis er den samme.

Curcurma longa - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

Curcuma longa er en flerårig plante, der er medlem af ingefærfamilien (Zingiberaceae), og et interessant alternativ til ingefær, fordi den medicinske virkning er bredere og stærkere. Jordstænglerne er ovale og udvendigt gule eller gulbrune. Indeni kan farven variere fra gul til gul-orange. Planten har store elliptiske, tilspidsede blade. Den kan blive op til 1 meter høj.


God imod: Feber, vattersot, gulsot, lever- og urinvejslidelser, fordøjelsesbesvær, tarmluft, indvoldsorm, stofskifteforstyrrelser, menstruationsforstyrrelser, blod i urinen, astma, epilepsi, blodpropper, betændelsestilstande, virus- og bakterieinfektioner (salmonella), hudlidelser (f.eks. psoriasis og eksem), sår, reumatisk artritis (leddegigt) og mave- og tarmcancer. I indisk medicin (Aryuveda og Unani) bruges Curcuma longa som et mavestyrkende, energigivende, blodrensende og menstruationsnormaliserende middel, mens den i traditionel kinesisk medicin er blevet brugt som et middel mod så forskellige lidelser som flautulens, leverlidelser, uregelmæssige menstruationer, blod i urinen, blødning, tandpine, bylder og sår, brystsmerter og kolik, når den kombineres med andre urter. Udvortes bruges den i grødomslag ved ringorm og kløende sår. I Danmark forhandles Curcuma longa som Phyto Curcuma kapsler.

Cypres (Cupressus sempervirens) - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

Behagelig røget duft af træ.

Egenskaber: Lindre gigtsmerter.Stimulerer leverens funktioner, er blodrensende og vanddrivende. Nr. 1 middel mod hævede ben. Olien anvendes til behandling af PMS, regulering af menstruationscyklussen og til at modvirke voldsom blødning. Problemer i overgangsalderen som hedestigninger og irritabilitet kan ligeledes afhjælpes med cypres. Giver klarhed og er koncentrationsfremmende. Hjælper med at skelne følelser fra fornuft. Fremmer kommunikationen i parforholdet, da den gør det lettere at sætte ord på følelserne.

Bemærk: Må ikke anvendes af gravide. Må ikke anvendes ufortyndet på huden.