Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 4027
Online profiler 0
Online gæster 255
Åbne spørgsmål 603
Besvarede spørgsmål 2972

Almanak

Fri, 15. February 2019

Solen i dag

Solopgang:07:29
Solnedgang:17:17

Månen lige nu

Full Moon

Der er nu i alt 161 beskrivelser


OVERSIGT OVER URTER & NATURMEDICIN

Der eksisterer en ældgamle viden om, hvordan urter virker på både krop og sind, en viden der er blevet nedskrevet og bevaret gennem århundreder. Urtemedicin har sine rødder i ayurveda fra Indien, traditionel kinesisk urtemedicin, de Nord- og Sydamerikanske indianeres traditionelle medicin, afrikansk urtemedicin samt den europæiske urtetradition.

Senest tilføjede:  Yamsrod (Dioscorea villosa)   Violrod   Vejbred   Tranebær   Sølvlys (Cimicifuga)  

Tilføj ny forklaring


Baldrian

Tilføj kommentar  

Læge-Baldrian er en indtil 1m høj flerårig plante med fjersnitdelte blade og talrige blegrøde, sjældent hvide, blomster samlet i større eller mindre kvaste. Læge-Baldrian vokser fortrinsvis på fugtige. Indholdsstoffer: Som for mange andre naturlægemidler gælder det for baldrianrod, at ikke alle de aktive indholdsstoffer er kendte, men man ved, at indholdet af æterisk olie og stoffer, der hører til stofgruppen valepotriater, til dels er ansvarlig for virkningen.


Godt imod: Baldrianrod anvendes som beroligende middel og som krampestillende middel og anvendes i form af te, som tinktur og som ekstrakt i tabletter. Præparaternes kemiske sammensætning er afhængig af fremstillingsmetoden og røddernes herkomst. Ved uro og søvnbesvær.

Basilikum (Ocimum Basilicum) - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

Kraftig og sødlig krydderduft, let kamferagtig.

Egenskaber: Fordøjelses fremmende og rensende effekt der aflaster leveren ved dårlig leverfunktion ( Basilikum + Sort Peber). Afhjælper mælkesyrer i musklerne efter sport (Basilikum + Pebermynte). Den er slimløsende og antiseptisk og kan anvendes mod stoppede bihuler, kronisk forkølelse, forkølelse i hovedet og kighoste. Basilikums krampestillende og luftdrivende egenskaber afhjælper underlivssmerter, fordøjelsesbesvær og opkastning. God mod ledegigt og podagra. Basilikum er en stimulerende og antidepressiv olie, som lindrer mental træthed, klarer hovedet og forbedre koncentrationsevnen. Bemærk: Må ikke anvendes af gravide.

Benzoeharpiks (Styrax Benzoin) - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

Harpiksagtig, balsamisk, sød vanille duft.

Egenskaber: Benzoe er god mod forkølelse og influenza og til at uddrive slim fra luftvejene. Specielt velegnet til løsning af smertefuld hoste og øm hals, særlig ved hæshed og mistet stemme. I creme eller olie heler den revner, rifter og kløe på hænderne. Afhjælper kolde hænder og fødder. Benzoe virker beroligende på følelserne, varmer og trøster i tilspidsede situationer, den er særlig velegnet når det er forårsaget af overanstrengelse.

Benzoes evne til at dæmpe, koncentrere og berolige gør den samtidig velegnet for mennesker, som føler sig nedtrykte og oversete, følelser der tyder på underskud af jordelement. Benzoe anbefales til mennesker, som søger en spirituel vej, da den kan virke fremmende for sjælen ved meditation og bøn. Den er en vigtig ingrediens i røgelsen i buddhistiske og hinduistiske templer. Bemærk: Kan hos nogle få med sart hud give irritation.

Bio Tomentosa (Uncaria tomentosa)

Tilføj kommentar  

En plante fra den peruvianske regnskov. Den har været brugt i hundreder, måske tusinde af år, af de indfødte Ashanica-indianere som afkog til at modgå onde ånder og sygdomme, bl.a. til behandlingen af sådanne, der hænger sammen med immunforsvaret og fordøjelsessystemet. Det er takket være dens helende egenskaber og styrkende virkning på immunsystemet, at Bio Tomentosa synes at have terapeutiske anvendelsesmuligheder, der overstiger Pau d'Arco, Echinacea, gyldensegl, Astragalus og Sibirisk Ginseng, såvel som Reishi og Shihai svampene og andre naturpræparater som vindruekerne ekstrakt, Caprylinsyre og Hajbrusk.


Forskerne har i de senere år interesseret sig for, hvilke stoffer i Bio Tomentosa, der kan tænkes at forklare dens terapeutiske egenskaber. I 1989 isolerede den østrigske forsker Klaus Keplinger 6 oxindole alkaloider fra Bio Tomentosa. 4 af de 6 alkaloider er egnede til generel styrkelse af immunsystemet. Det mest aktive alkaloid er ifølge patentet isopteropodin. Isopteropodin (isomer A) og i en mindre grad 3 af de andre alkaloider har i laboratorieforsøg vist sig at have en udtalt styrkende virkning på phagocytosis (de hvide blodlegemers og makrofagers evne til at angribe, indkredse og fortære skadelige mikroorganismer, fremmedlegemer og affaldsstoffer).

Ifølge en undersøgelse på Shanghal College of Traditional Medicine viste en af de alkaloider, der ikke havde immunstyrkende egenskaber, sig i laboratorietests i stand til at modvirke blodpladesamling og thrombosis. Det viser, at dette alkaloid kan være nyttigt i forebyggelsen af slagtilfælde ved at sænke blodtrykket, stimulere kredsløbet og forhindre både dannelsen af blodpladeansamling på arterievæggene og af blodpropper i hjerne, hjerte og arterier.

Birkeblade

Tilføj kommentar  

Birkeblade har været anvendt i den danske folkemedicin gennem århundreder. Bladene indeholder saponin, kalisalt, garvesyre og sukker.

Blåbærblade

Tilføj kommentar  

Findes overalt i Europa, men mest traditionelt anvendt i Skandinavien. Både bær og blade anvendes. Tilberedning blade: 1 spsk. til ¼ l vand.

Brasiliansk Amazing (Paullinia sorbilis - Fam. Sapindaceac)

Tilføj kommentar  

Virker blodrensende, øger blodgennemstrømningen og koncentrationen. Modvirker depressioner, afmagt, træthed, mave- ogtarmluft, hovedpine, migræne. Meget anvendt ved store koncentrationsydelser og kraftkrævende præstationer. Forhandles som kapsler, pulver og tonikum.

Se også: Brasilianske urter - Generelt

Brasiliansk Amazona-te (Ilex paraguayensis - Fam.)

Tilføj kommentar  

Amazona-te er en naturlig telignende drik, som igennem århundreder har været prist for sine sunde, nærende og styrkende egenskaber. Amazona-te er en nydelseste, der uden risiko kan drikkes af alle uanset alder. Forhandles som the.

Se også: Brasilianske urter - Generelt

Brasiliansk Catuaba (Juniperus brasiliensis - Fam. Eritroxileae)

Tilføj kommentar  

Virksom ved behandling af seksuel impotens; afroditisk, styrkende for genitalia. Forhandles som urtekapsler og te.

Se også: Brasilianske urter - Generelt

Brasiliansk Cha De Bugre (Cordia salicifolia - Fam. Cordiaceae)

Tilføj kommentar  

Virksom i slankeprogrammer, mildt vanddrivende og appetithæmmende. Forhandles som urtekapsler.

Se også: Brasilianske urter - Generelt

Brasiliansk Chapeu-De-Couro(Echinodorus maeraphyllum)

Tilføj kommentar  

Virksom ved behandling af arthritis, reumatisme, dårligt kredsløb, hududslet. Forhandles som urtekapsler.

Se også: Brasilianske urter - Generelt

Brasiliansk Cipo Capoludo (Mikania hirsutissima)

Tilføj kommentar  

Det er en lav busk med træagtige og kraftige grene og stilke, dækkede med lyse dun, som bliver fra 15 til 20 cm høj. Blomsterne er hvide, rørformede og tvekønnede, og blomsterkronens bæreblade er tragtformede. Selve planten dufter ikke ret meget og har en bitter smag. Det drejer sig om en planteart, der endnu ikke er blevet studeret særligt indgående, hvad der imidlertid ikke forhindrer, at den i vid udstrækning anvendes i folkemedicinen til bekæmpelse af forskellige sygdomme.


God imod: Planten er stærkt vanddrivende og eliminerer for megen protein i urinen. God mod smitsom nyrebetændelse og især i det tilfælde, hvor nyrebetændelsen skyldes kolibakterier, der komplicerer mave- og tarmsygdomme, idet de forårsager de ødemer (væskeholdige hævelser), der almindeligvis betragtes som et resultat af en svaghedstilstand efter længere tids diarré. Det er kendt, at urindrivende midler gennem rigelig og gentagne udskyldninger har en god virkning på betændelsestilstande i urinvejene, og det er også forklaringen på, at Cipo Capoludo the og kapsler er almindeligt brugt i Brasilien over for slimhindebetændelse i urinlederen. Af samme grund sættes den ind ved såvel kronisk nyrebækkenbetændelse som ved blærebetændelse.

Se også: Brasilianske urter - Generelt

Brasiliansk Guarana (Paullinia sorbilis - Fam. Sapindaceae)

Tilføj kommentar  

Modvirker symptomer på for tidlig ælde og åreforkalkning. Et tonikum for organismen, indvortes desinficerende; nyttig ved tarmluft, fedme og fordøjelsesbesvær. Energigivende. Forhandles som urtekapsler og te.

Se også: Brasilianske urter - Generelt

Brasiliansk Ipe Roxo (Tecoma impetiginosa or conspicua - Fam. Bignonaceae)

Tilføj kommentar  

Virksom i behandling af symptomer på diabetes, åndedrætsproblemer, mavesår, tyktarmsbetændelse (colitis), ledbetændelse (arthritis), reumatisme, dårligt kredsløb, prostatitis, blærebetændelse, forstoppelse. Forhandles som urtekapsler og te.

Se også: Brasilianske urter - Generelt

Brasiliansk Jatoba (Hymenaea courbaril - Fam. Leguminoceae)

Tilføj kommentar  

Ved symptomer på blærebetændelse, prostatitis, bronkitis, astma og kronisk hoste. Styrke- og energimiddel. Bruges også som modertinktur i homøopatien. Forhandles som urtekapsler og te.

Se også: Brasilianske urter - Generelt

Brasiliansk Jurubeba (Solanuin paniculatum - Fam. Solanceae)

Tilføj kommentar  

Virksom ved behandling af leversygdomme (leverbetændelse), ved symptomer på vattersot, feber, indvortes bylder, livmodersvulster. Fremmer fordøjelsen, styrkende. Forhandles som urtekapsler.

Se også: Brasilianske urter - Generelt

Brasiliansk Kaffeblade (Jasminum arabicum - Fam. Rubiaceae)

Tilføj kommentar  

Gavnlig i slankeprogrammer, mildt vanddrivende og appetithæmmende. Indeholder coffein. Udvortes mod reumatisme. Forhandles som uftekapsler.

Se også: Brasilianske urter - Generelt

Brasiliansk Maracuja (Passiflora inearnata - Fam. Passifloraceae)

Tilføj kommentar  

Hjælper ved nervøsitet og søvnløshed, gavnlig ved kramper, irritationsmæssige og neuralgiske smerter, nervøs hovedpine; forbedrer kredsløbet og nervecentrenes ernæring. Forhandles som urtekapsler og te.

Se også: Brasilianske urter - Generelt

Brasiliansk Marapuama (Ptychopetalum uncinatum Fam. Olacaceae)

Tilføj kommentar  

Bruges ved forstyrrelser i kønsorganerne og i tilfælde af impotens; også afroditisk. Virksom ved behandling af symptomer på nervøse problemer og sygdomme (nervesvækkelse, nervesmerter). Antireumatisk, styrkendeformave og indre organer. Forhandles som urtekapsler.

Se også: Brasilianske urter - Generelt

Brasiliansk Pata-De-Vaca (Baujinia fortificata - Fam. Leguminoceae)

Tilføj kommentar  

Ved behandling af diabetes. Bruges også i homøopatien som modertinktur. Forhandles som urtekapsler og te.

Se også: Brasilianske urter - Generelt

Brasiliansk Pedra Huma-Caa (Myrcia sphaerocarpa - Fam. Mirtaceae)

Tilføj kommentar  

Ved symptomer på diabetes. Forhandles som urtekapsler og te.

Se også: Brasilianske urter - Generelt

Brasiliansk Sete Sangrias (Cuphea balsamona - Fam. Litraceac)

Tilføj kommentar  

Virksom på symptomer på for højtblodtryk og åreforkalkning. Rensende for blodet og mave-tarmsystemet. Forhandles som urtekapsler.

Se også: Brasilianske urter - Generelt

Brasiliansk Sød Stevia (Rebaudiana bertoni)

Tilføj kommentar  

Naturligt sødemiddel uden sukkerets bivirkninger; nyttig ved diabetes, mod for højt blodtryk, infektioner, ideelt i slankeprogrammer. Søder ca. 300 gange mere end sukker. Forhandles som urthepulver og te.

Se også: Brasilianske urter - Generelt

Brasiliansk Tayuya (Trianosperma ficcifolia - Fam. Curcubitaceae)

Tilføj kommentar  

Tayuya bruges som en »nyt liv« faktor, regulerer stofskiftet og renser blodet. Den lindrer smerter stammende fra ryglidelser, iskias, hovedpine, gigt, reumatisme og epilepsi; også virksomt som et almindeligt smertestillende middel. Forhandles som urtekapsler og the.

Se også: Brasilianske urter - Generelt

Brasilianske urter - Generelt

Tilføj kommentar  

Brasilien er et land med mange naturrigdomme. En af de største er det enorme opbud af botaniske arter. Af alle kendte og klassificerede planter på jorden kan 90% af disse findes i Brasilien. Blandt disse urter, planter og træer eksisterer der i hundredevis, der kan gavne menneskets sundhed. Efter at have foretaget grundige undersøgelser har man udarbejdet en liste over nogle af Brasiliens bedste og mest virksomme urter og planter, der samtidig alle finder anvendelse i den brasilianske folkemedicin. Hver art udvælges og dyrkes omhyggeligt for at sikre den bedst mulige kvalitet. Teer eller urtekapsler fra disse planter er en hjælp til at opnå velvære og sundhed. Deres anvendelse bør ikke udelukke professionel behandling, men kan altid bruges som supplerende midler

Brombærblade

Tilføj kommentar  

Brombærblade der vokser ved skovbryn, i krat, i haver og ved skovveje. Blomstrer med rød/hvidlige blomster i juli-august. Bærrene er sorte og velsmagende. Blade og skud indsamles om foråret, bær og rod om efteråret. Tip til Bladdrik: 2 spsk. til 2 kopper kogende vand laves bedst i en bistrokande.

Brændenældeblade

Tilføj kommentar  

Brændenælden bliver 1 meter høj, men under gode forhold kan den vokse op til 2,5 meters højde. Den blomster om sommeren, er rig på A-vitamin og C-vitamin, kalcium og jern, og indeholder plantehormoner, som har indflydelse på blodsukkeret, og yder også et rigeligt tilskud af mineralsalte. I Danmark gror den overalt. Der er frøene, de unge blade og roden, vi sædvanligvis bruger. den kan indsamles hele sommeren og spises som den er i salater. Som tørret er den kendt som en fin urtete til dagligt brug. Tips! Anvend 1 skefuld pr. kop (2dl). Lad trække i glasbistrokande i ca. 5-6 min. Daglig dosis 2-4 kopper. Sød evt. med honning/ahornsirup efter smag.


Indsamling og behandling: Det er hovedsageligt bladene fra de unge blomstrende stængler eller sjældnere hele planten, der indsamles og tørres med det samme i tynde lag ved temperaturer op til 60 grader C og om muligt uden at vende bladene. Drogen skal bevare sin grønne farve. Anvendelse: Brændenælde menes at forhindre håraffald. Opskriften på et hårdskyllemiddel er enkel( 100 g fintskåret brændenælde overhældes med en halv liter kogende vand og tilsættes, når det er blevet koldt, en halv liter 4 % eddike. Dette produkt anvendes opvarmet hver dag i 10 dage. Håret vil blive synligt kønnere, mere elastisk og smukt skinnende. Brændenælden er også brugt mod blodmangel, nyre, og leverbesvær, overvægt, hjælper mod A-vitaminmangel, forstoppelse, hæmorroider, kronisk hoste, hud udslæt og generende nattesved. Stimulere hårvæksten, opkvikkende middel i ansigtsdampbad, blodrensende, vanddrivende.

Burrerod

Tilføj kommentar  

Vokser ved veje, i enge og på åbne pladser. Både rod og blade bruges. Roden samles i foråret, bladene i efteråret. Vi anvender burrerod/brændenælde i vores brændenældeshampoo. Tilberedning: 1 tsk. rod eller blade til 1 kop koldt vand, lad trække ca. 6 timer, giv derefter kort opkog.