Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 3998
Online profiler 0
Online gæster 406
Åbne spørgsmål 600
Besvarede spørgsmål 2968

Almanak

Tue, 22. January 2019

Solen i dag

Solopgang:08:14
Solnedgang:16:28

Månen lige nu

Full Moon

Der er nu i alt 161 beskrivelser


OVERSIGT OVER URTER & NATURMEDICIN

Der eksisterer en ældgamle viden om, hvordan urter virker på både krop og sind, en viden der er blevet nedskrevet og bevaret gennem århundreder. Urtemedicin har sine rødder i ayurveda fra Indien, traditionel kinesisk urtemedicin, de Nord- og Sydamerikanske indianeres traditionelle medicin, afrikansk urtemedicin samt den europæiske urtetradition.

Senest tilføjede:  Yamsrod (Dioscorea villosa)   Violrod   Vejbred   Tranebær   Sølvlys (Cimicifuga)  

Tilføj ny forklaring


Almindelig Agermåne

Tilføj kommentar  

Den blomstrende plante indsamles fra juni til august og tørres i skygge eller kunstigt ved temperaturer, der ikke overstiger 40 grader.

Til udvortes brug kan den friske plante anvendes. Agermåneudtræk blandet med fortyndet ethanol anvendes til rensning af fedtet hud, hud med åbne porer og acneangrebet hud. De organiske syrer renser huden og garvestofferne virker sammen trækkende, hvilket hjælper til at lukke åbne porer. Den drikkes som te ved manglende appetit og galdeblære- eller mavesygdomme. Den kan også tilsættes badevand for at hjælpe sårheling.

Aloe Vera

Tilføj kommentar  

Familien af Aloe Vera planter omfatter mange forskellige arter. Den art, som har været til størst hjælp for mennesket er Aloe Barbadensis Miller Aloe Vera. Den er en succulentplante, hvilket vil side at dens blade er tykke og saftfulde. Den gror bedst i varmt og tørt klima og den ligner en kaktus, men er faktisk i familie med liljerne.

Aloe vera har en kort, lodret stængel med tykke, kødede, tornede blade siddende i en tæt roset. Blomsterstanden er et indtil 1 m højt tæt aks med gule til orangegule blomster. Aloe vera stammer sandsynligvis fra det østlige Afrika, den dyrkes bl.a. i det nordlige Afrika og tropiske egne af Florida, Arizona og Venezuela. Det parenkymatiske væv midt i bladene indeholder en gel (slim), der består af en farveløs viskøs masse. Ved udvinding af gelen skrælles de ydre grønne dele af bladene af, og den resterende del af bladet befries for gelen ved presning og efterfølgende filtrering eller ved ekstraktion med f.eks. varmt vand. Den udvundne gel er ustabil, og der findes flere patenterede metoder til stabilisering. Aloe Vera planten tilhører succulent familien, hvilket betyder at dens blade er tykke og saftfulde.

Inde i bladene på Aloe Vera planten findes en tyk klar gelé, som er en naturlig kilde til 70 næringsstoffer, som kroppen behøver for at opretholde sundhed og vitalitet. Bemærkelsesværdig er også næringsstoffernes naturlige balance i forhold til hinanden: Vitaminer: A B1 B2 B3 B4 B5 B6 B12 C E, Mineraler: calcium (knogleopbyggende), Aminosyre: proteinopbyggende, Enzymer: til fordøjelsesprocessen, Sukkerstoffer: polysaccharider til immunsystemet.

Godt imod:
Egypterne anvendte den i deres skønhedspleje, den græske læge Dioscorides brugte plantens helende og lægende egenskaber. Alexander den Store fik den dyrket i vogne, for at kunne medbringe friske forsyninger til sine soldater i kamp. Indvortes sår/mavesår. Nogle læger har opdaget, at Aloe Vera kan hjælpe med at hele og hindre udviklingen af indvoldssår. Aloe Vera juice er usædvanligt tindrende og hæmmer udskillelsen af mavesyre, som kan forværre allerede eksisterende mavesår. Ledegigt (arthritis). Mange mennesker med denne lidelse har oplevet en smertelindring, når de daglig drikker Aloe Vera juice. Nogle opnår en næsten øjeblikkelig lindring, andre mærker først et resultat efter 1-2 måneder. Øm hals. Gurglen flere gange daglig med Aloe Vera juice har vist sig at være et udmærket middel mod ondt i halsen. Aloe Vera juice er med sit rige indhold af næringsstoffer en ægte sundheds- og energidrik. En snaps Aloe Vera juice daglig sammen med frugt- eller grønsagsjuice giver mere energi og et øget velbefindende! Flydende vitamintilskud. Der virker udrensende, syrestabiliserende og giver større velbefindende.

Amyris (Amyris Balsamifera) - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

Amyris kaldes også vestindisk Sandeltræ, den har samme egenskaber som Sandeltræ, der er en truet art. Sød, træ og moskusagtig, orientalsk duft.


Egenskaber: Er især effektiv mod urinvejs sygdomme og frem for alt mod blærebetændelse. Sandeltræ fremmer sårdannelse og hudproblemer som tør og sprukken hud, akne, psoriasis, eksem og udslæt efter barbering kan alle afhjælpes af den lindrende, fugtgivende og antiseptiske virkning. Stimulerer nyrerne og styrker immunforsvaret ved infektioner. Sandeltræ formidler den grundlæggende væren og jordforbindelse, og har en dybt beroligende effekt på sindet. Styrker rod chakraet og vores fundament i livet.

Bemærk: Må ikke anvendes ufortyndet på huden.

Kommentar

Helga Larsen (Gæst)
Min mand har psoreasis i ansigt og hår. Vi har nu i en uge smurt hele området med saften af frisk aloe vera. Det synes at hjælpe, men vi er lidt betænkelige ved at fortsætte, så der måske opstår bivirkninger. Kan I hjælpe mig med et svar?

Angelikarod (Angelica Archangelica) - Æterisk olie

Tilføj kommentar  

Dufter sødt af moskus og træ.


Egenskaber: Gavner immunsystemet. Stimulerer blodomløbet og lymfesystemet til at udskille giftstoffer fra kroppen. Dette gør den velegnet til appelsinhud, ledegigt og væskeophobninger. Afhjælper luft i tarmene og fordøjelsesbesvær. Slimløsende egenskaber gør den velegnet mod forkølelse, bronkitis og luftvejsinfektioner. Indåndes for at fremme slimafsondringen fra næsen og mod hoste, kronisk bronkitis og lungehindebetændelse. Er god mod hudproblemer, hvor huden er træt, udspændt og irriteret. En god skintonic, der er nyttig ved mat hud, såvel som ved irriteret hud eller udslæt, herunder psoriasis. Stimulerer de kvindelige kønsorganer. Lindrer ved blærebetændelse på grund af sine antiseptiske egenskaber og forbindelse til urinvejssystemet. Dæmper urinsyre og er derfor nyttig ved ledbetændelse, podagra og iskias. Smertestillende ved hovedpine, migræne og tandpine. Stimulerer nervesystemet og afhjælper udmattelse og stress. Styrker følelsen af balance og støtter ved vanskelige problemer og beslutninger.

Bemærk: Må ikke anvendes af gravide eller diabetikere. Må ikke anvendes på huden i direkte sollys. Tiltrækker insekter.

Anisfrø

Tilføj kommentar  

Anisfrø stammer fra orienten og er frøet fra en etårig plante af skærmblomstfamilien. Disse økologiske frø kommer fra Frankrig. Anisfrø anvendes især som brødkrydderi og i søde sager (Kongen af Danmark bolsjerne). Bruges også i likør, men her bruges ofte den kraftigere slægtning stjerneanis.

Askeblade

Tilføj kommentar  

Askeblade har været anvendt siden gammel tid. Vokser vildt overalt i skovene og ved huse i plantet udgave. Man bruger både barken og bladene som samles i foråret og som sommeren. Asketræet spillede en rolle i de gamle nordboeres forestillingsverden, det var nemlig den vældige ask Yggdrasil, som skærmede hele verden, og under hvis grene guderne mødtes til rådslagning. Asken et af vores mest elegante træer, og det jernhårde ved har igennem tiderne været anvendt til mange nyttige formål. Man plukker bladene sidst på foråret eller først på sommeren, når de har en tynd, slimet hinde og en svagt sødlig duft.


Godt imod: Bladene er vanddrivende og egnet til behandling af urinsur gigt og reuma. Det høje indhold af æblesyre bevirker, at bladene er let afførende, og det er derfor også et godt middel mod træg fordøjelse. I folkemedicinen bruges askeblade mod katar og betændelsestilstande og til sænkning af blodsukkeret, men mest nyttige er de ved gigt og reumatiske lidelser på grund af den vanddrivende og urinsyreudskillende virkning. Man kan lave en urtethe af askeblade, eller man kan købe askeblade i form af kapsler.

Astragalus Complex

Tilføj kommentar  

Astragalus (Astragalus membranaceus, kin. Huangqi) er hjemmehørende i Nordkina og i provinserne Yunnan og Sichuan. Den medicinske del er roden, som indsamles om foråret, når planten er 4-7 år gammel. Der findes ca. 2.000 typer astragalus verden over, men den kinesiske version er blevet undersøgt både kemisk og farmaceutisk. Det kinesiske navn "huangqi" oversættes til "den gule leder", hvad der henviser til rodens gule farve og dens status som en af de vigtigste styrkende urter i traditionel kinesisk medicin. Aktive indholdsstoffer: Astragalus indeholder talrige bestanddele, herunder flavonoider, polysaccharider, triterpene glykosider (f.eks. astragalosider I-VII), aminosyrer og spormineraler.


Godt imod: Immunstyrkelse - vanddrivende middel - adaptogen - for højt blodtryk - kredsløb - leverbeskyttelse: Astragalus er en af de mange urter i kinesisk fu-zheng terapi, som behandler sygdomme ved at hjælpe kroppens eget forsvarssystem. I Vesten beskriver vi denne proces som en styrkelse af immunsystemet. Forskerne mener, at Astragalus' evne til at styrke immunsystemet skal føres tilbage til polysacchariderne, især drejer det sig om astragalan I, II og III, samt til saponiner og triterpener. Det antages sædvaneligvis at Astragalus skulle: styrke immunsystemet, bekæmpe bakterier, virus og betændelse, beskytte leveren, virke som et vanddrivende middel og adaptogen, kunne bruges mod nattesved, træthed, svaghed, appetitmangel og diarré.