Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 4041
Online profiler 0
Online gæster 401
Åbne spørgsmål 604
Besvarede spørgsmål 2976

Almanak

Thu, 21. March 2019

Solen i dag

Solopgang:07:07
Solnedgang:19:25

Månen lige nu

Full Moon

Der nu i alt 453 beskrivelser

Velkommen til stikordregister for nordisk mytologi. Stikordregisteret har sin styrke, når du søger efter en kort beskrivelse af et specifikt begreb/ord/gud etc. - samt når du har lyst til at klikke rundt i de forskellige sammenhænge, der eksisterer.

peter_001.jpg (10294 bytes) peter_002.jpg (8949 bytes) peter_003.jpg (11756 bytes)

Senest tilføjede:  Ratatosk   Østre   Ægir   Ymer   Yggdrasil  

Tilføj beskrivelse og/eller kommentar


Ydun

Tilføj kommentar  

Gift med Odins og Gunløds syngende og spillende søn Brage. Frugtbarheds- og kærlighedsgudine. Ydun har en skål med foryngelsesæbler, som hun deler ud til Aserne og Asynjerne hvert år fra deres 25 års fødselsdag. Når man spiser af æblerne bliver man et år yngre og holder sig derved evig ung. Ydun har været elskerinde til de fleste af guderne. Hun kendes også under navnet Idun.

Ygg den frygtlige

Tilføj kommentar  

Dæknavn for Odin.

Yggdrasil

Tilføj kommentar  

Verdens højeste træ, ask, har tre rødde, der hver føre til en kilde Urds brønd, Mimers brønd og Hvergelmer. Her hang Odin under sin indvielse. Kaldes også Irminsul.

Yggdrasil

Tilføj kommentar  

Asketræet i Asgård, hvis krone omspænder hele verden og hvis tre rødder ender i hhv. Urds brønd i Asgård, Mimers brønd i Jotunheim (Udgård) og brønden Hvergelmer, i Helhjem (Dødsriget). Hjortene Duneyr og Duratror færdes i træets krone. Eiktyrner er en solhjort som finder sin føde i træets krone. Geden Hedrun spiser af kronen fra taget på Valhal. Tilsammen repræsenterer de de firfodede dyr på jorden. Vanddråberne fra hjortens horn danner de fleste store floder i Asernes område. Fra toppen skal hanen Gyldenkam vække krigerne (einherjerne) til kamp når ragnarok kommer. Egernet Ratatask løber op og ned af stammen som budbringer af hånsord mellem dragen Nidhug der gnaver af roden i Hvergelmer og den store ligædende jætte Hræsvælg i skikkelse af en ørn, der sidder i toppen og sender blæst ud over verden med sine vingeslag.

Ymer

Tilføj kommentar  

Jætte, søn af kulden og varmen. Han levede af koen Audhumblas mælk og blev dræbt af guderne Odin, Vile og Ve, som derpå skabte verden af Ymers krop.

Ymer (Jætte)

Tilføj kommentar  

Urjætte. Fødte de første jætter, blev drabt af Odin, Vile og Ve. Verden blev skabt af hans krop.

Ymer (Jætte)

Tilføj kommentar  

Jætternes stamfader, af hvis krop guderne skabte jorden, af hans blod havet og af hovedskallen himlen.