Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 4048
Online profiler 0
Online gæster 221
Åbne spørgsmål 607
Besvarede spørgsmål 2985

Almanak

Thu, 18. April 2019

Solen i dag

Solopgang:05:58
Solnedgang:20:19

Månen lige nu

Full Moon

Der nu i alt 453 beskrivelser

Velkommen til stikordregister for nordisk mytologi. Stikordregisteret har sin styrke, når du søger efter en kort beskrivelse af et specifikt begreb/ord/gud etc. - samt når du har lyst til at klikke rundt i de forskellige sammenhænge, der eksisterer.

peter_001.jpg (10294 bytes) peter_002.jpg (8949 bytes) peter_003.jpg (11756 bytes)

Senest tilføjede:  Ratatosk   Østre   Ægir   Ymer   Yggdrasil  

Tilføj beskrivelse og/eller kommentar


Vaftrudner

Tilføj kommentar  

Jætte der var meget klog, og kunne stille og besvare vanskelige spørgsmål. Da Odin kappedes med ham i visdom, svarede han rigtig på alle spørgsmål indtil han blev spurgt: "Hvad sagde Odin i Balders øre, da han blev lagt på bålet ?" .
Det kunne Vaftrudner ikke svare på og så mistede han sit hoved.

Vaftrudner (Jætte)

Tilføj kommentar  

Meget klog, far til Im, dræbes af Odin under en kampestrid om visdom.

Val

Tilføj kommentar  

De falne i kamp.

Valborgsnat

Tilføj kommentar  

Ifølge en myte samles hekse natten mellem d. 30. april og d. 1. maj på Brokken. Her dansede de til ære for guden Frej.

Vale

Tilføj kommentar  

En søn af Odin og Rind. Han hævnede drabet på Balder.

Vale (As)

Tilføj kommentar  

Søn af Odin og Rind, ugift.

Vale (Jætte)

Tilføj kommentar  

Søn af Loke og Sigyn, bror til Narfe, forvandles til ulv af aserne.

Valgrind valgitter

Tilføj kommentar  

Port ind til Valhal.

Valhal

Tilføj kommentar  

Odins bolig i Asgård. Taget er dækket med gyldne skjold. Det er stedet for de vikinger der døde i kamp ("Val" betyder falden kriger). Derfor hente det at Odin gav falske forhåbninger til nogle konger for at få hans krigere til Valhal, for når Ragnerok kommer skal alle aser og einherjer kæmpe sammen mod jætterne. Valhal har 540 porte og der kan komme 800 krigere ud på en gang af hver port. Væggene er gjort af spydskafter.

Valhal (Sted)

Tilføj kommentar  

Valhal er beliggende i Asgård og er Odins bolig. Væggene er lavet af spydskafter og taget er tækket med gyldne skjolde. Endvidere er Valhal forsynet med 540 porte der er så brede at 800 krigere på en gang kan gå gennem hver af dem. Krigerne, der kommer her, er udvalgte fra Midgård som er faldet i kamp. Udvælgelsen står Valkyrierne; Odins sendebud for. De krigere der ikke bliver udvalgt kommer i stedet til Freja i Folkvang. I Valhal fortsætter de udvalgte krigere med at kæmpe, æde og drikke indtil Ragnarok. Om formiddagen kæmper de på Idavang og når de når middagstid, fester de resten af dagen. I Valhal lever desuden galten Særimner og geden Hedrun. Hedrun står på taget af Valhal og spiser af Yggdrasils krone og fra dens yver flyder der en uafbrudt strøm af den lifligste mjød. Mjøden serveres af Odins ene tjenerinde Mist. Kød får de fra særimner. Hver gang der skæres en luns kød af ham, vokser der et nyt ud omgående.

Vali (Gud)

Tilføj kommentar  

Dette var en nordisk hævngud. Han var søn af Zeus og Rind. Kun en nat gammel hævnede han sin halvbroder Høder's død ved at dræbe sin halvbroder Balder. Efter Ragnarok blev det sagt at han ville vende tilbage sammen med sin halvbroder Vidar til hvad der skulle være den nye fredens verden.

Vali og Nari

Tilføj kommentar  

Lokes 2 sønner. Vali omskabtes af aserne til en ulv der dræbte Nari, og med Naris tarme blev Loke bundet til tre spidse sten, hvor han skal ligge til Ragnarok med en giftspyende slange over hovedet, som straf for mordet på Balder.

Valkyrier

Tilføj kommentar  

De valkårende, dvs. dem som udpeger de krigere der skal dø i kamp og drage til Valhal.

Valkyrier

Tilføj kommentar  

Unge kvinder der opvarter krigerne i Valhal. Tre af dem, Gunn, Rota og Skuld, hjælper Odin med at udpege de einherjer, der skal dø i dagens kampene på Idavang.
Hild, Gondul Skogul, Løkk, Trud og Herfjøtur er nogle af de fornemste valkyrier, der rider til Midgård og udpeger de mænd, der fortjener at komme til Valhal. Hild står for den uforsonlige krig.
Andre valkyrienavne: Gno, Gøl, Geirskøgull.

Vanaheim

Tilføj kommentar  

Vanernes egn.

Vanaheim (Sted)

Tilføj kommentar  

Dette var Vanernes rige før de sluttede fred med Aserne. En teori var at Vanaheim lå ved floden Don langt fra Asgård. I stedet for Vanaheim blev det kaldt Vanaquisl men denne teori blev opgivet.

Vaner

Tilføj kommentar  

En gudeslægt. Modsat Aserne er Vanerne fortrinsvist kærligheds-/frugtbarhedsguder. De mest (og eneste?) kendte vaner er Njord, Frej og Freja. Vanerne bor i Vanaheim på nær Frej og Freja. Der er måske en forbindelse mellem vanerne og alferne, da Frej bor i Alfheim.

Se også: Frej / Freja (Gudinde) / Njord

Vaner

Tilføj kommentar  

Gudeæt der stredes med aserne om herredømmet. Njord, hans søn Frej og datter Freja er oprindelig vaner, men overgik til aserne. Striden mellem aser og vaner vidner muligvis om et religionsskifte i nordisk førkristen tid. Vanerne var frugtbarhedsguder med Njord som hovedguden, men var ikke udødelige som Aserne indtil Ragnarok. Vanerne bor i Vanehjem.

Ve

Tilføj kommentar  

Jættefødt as, søn af Borr og Bestla, bror til Odin og Vile, gav de første mennesker tale, hørelse og syn. Se skabelses beretningen.

Ve

Tilføj kommentar  

Odins bror. De tre brødre Odin, Vile og Ve dræbte jætten Ymer og skabte jorden af hans krop samt skabte de første mennesker Ask og Embla som Ve gav mæle, hørelse og syn.

Vegtramer den vejvandte

Tilføj kommentar  

Dæknavn for Odin da han besøgte Vølven og manede hende op af graven for at høre hendes spådom

Verdande nutid

Tilføj kommentar  

En af nonnerne ved Urds brønd.

Vestre

Tilføj kommentar  

En dværg, som Odin, Vile og Ve anbragte på himmelhvælvets vesthjørne, så man kunne kunne finde verdenshjørnerne. Siges, sammen med Østre, Søndre og Nordre, at bære himmelhvælvingen skuldrene.

Vestre (Dværg)

Tilføj kommentar  

Vestre var en af fire dværge som på deres skuldre bar himmelhvælvet. Vestre holdte den vestlige himmelbue.

Vidar

Tilføj kommentar  

Også kaldet den tavse. Odins søn med Grid, som ved Ragnarok dræber Fenrisulven, der har slugt Odin. Vidar bliver derpå gud i en ny og smukkere verden. Vidar er ikke stum, men siger aldrig noget. Han går i sko med usædvanlig tykke såler lavet af rester fra alverdens skomagere, men han svarer ikke når man spørger ham hvorfor.

Vidar den Tavse den vidt herskende (As)

Tilføj kommentar  

Søn af Odin og jættekvinden Grid, ugift. Dræber Fenrisulven med sin sko under Ragnarok.

Vidi Kratskov

Tilføj kommentar  

Vidi Kratskov i Asgård hvor Vidar bor.

Vigrid

Tilføj kommentar  

Kampens mark, en slette der måler 100 mil på hver led. Stedet hvor kampen står under Ragnarok

Vile

Tilføj kommentar  

Jættefødt as, søn af Borr og Bestla, bror til Ve og Odin, gav de første mennesker forstand og bevægelse.

Vile

Tilføj kommentar  

Odins bror. De tre brødre Odin, Vile og Ve dræbte jætten Ymer og skabte jorden af hans krop, samt skabte de første mennesker Ask og Embla, som Vile gav forstand og bevægelse.

Vili (Gud)

Tilføj kommentar  

Vili var en nordisk urgud og søn af urjætteparret Borr og Bestla. Af brødre havde han Ve og Odin som han skabte det første menneskepar (Ask og Embla) sammen med. Vili var den som gav dem forstand og evnen til at bevæge sig. Engang da Odin var borte gjorde han og Ve Odin's hustru Frigg til deres fælles hustru. Dette var dog kun for en tid for da Odin kom tilbage måtte de vige pladsen.

Vimur

Tilføj kommentar  

Den største elv i Jotunheim.

Vimur

Tilføj kommentar  

Den største af alle elve som Thor måtte passere for at besøge jætten Geirrød.

Vimur (Flod)

Tilføj kommentar  

Vimur var det største vandløb/elv i den nordiske mytologi. Thor og Loki skulle på et tidspunkt krydse denne elv på deres færd. Da de nåede halv vejs over steg elvens vandstand lige pludselig faretruende. Længere oppe stod jættepigen Gjalp med et ben på hver side af elven og tissede. Det var det som fik vandstanden til at stige og da Thor fik øje på det kastede han en sten efter hende.

Vinniler

Tilføj kommentar  

Et sagnfolk.

Von

Tilføj kommentar  

En elv, hvis kilde er fråden fra Fenrisulvens mund.

Von (Flod)

Tilføj kommentar  

Dette var en elv der opstod af den fråde der flød fra Fenrir's gab da Aserne stak et sværd i gabet på ham.

Vår (Gudinde)

Tilføj kommentar  

Vår var gudinde for forelskelse og i nogle fortællinger blev folk viet i hendes navn. Hun var en meget vis og videbegærlig asynje. Intet kunne holdes skjult for hende. Vår holdte meget af dem som holdt ord og belønnede derfor disse mens dem der ikke holdte ord blev straffet.

Våsud (Gud)

Tilføj kommentar  

Dette var en meget uvenlig gud der var grum og kold af sind. Han var fader til Vindsval og farfar til Vinter.

Vølund

Tilføj kommentar  

Dværgen Vølund var en mester i smedekunst. Han fik overskåret sine knæhaser og måtte trælle for kong Nidud, men tog hævn ved at voldtage kongens datter Bødvild, dræbe hans sønner og lave kunstgenstande af deres knogler. Han slap væk ved at iføre sig en fjederham. Det var Vølund der smedede sværdet Gram til Odin som derpå forærede det til Sigmund, der ødelagde og kasserede det. Han regnes også som alfehøvding.

Vølve

Tilføj kommentar  

Oldnordisk for spåkvinde/sandsigerske/heks. En kvinde, der altid medbringer en stor stav som hun også kan ride på. Hovedkilden til beretningen om verdens skabelse, dens undergang med ragnarok og genskabelse er "Vølvens spådom". Den nutidige islandske vølve spår hvert år ved nytår om, hvad der vil ske i det kommende år.

Vølverne udfører magiske (shamantiske) ritualer kaldet sejd. Når vølven udøver sejd, falder hun i trance og kan få kontakt med åndeverdenen.

Vølven (Jætte)

Tilføj kommentar  

En spåkone, klog og troldomskyldig, jættekvinde.