Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 3988
Online profiler 0
Online gæster 404
Åbne spørgsmål 598
Besvarede spørgsmål 2970

Almanak

Sat, 15. December 2018

Solen i dag

Solopgang:08:26
Solnedgang:15:43

Månen lige nu

Full Moon

Der nu i alt 453 beskrivelser

Velkommen til stikordregister for nordisk mytologi. Stikordregisteret har sin styrke, når du søger efter en kort beskrivelse af et specifikt begreb/ord/gud etc. - samt når du har lyst til at klikke rundt i de forskellige sammenhænge, der eksisterer.

peter_001.jpg (10294 bytes) peter_002.jpg (8949 bytes) peter_003.jpg (11756 bytes)

Senest tilføjede:  Ratatosk   Østre   Ægir   Ymer   Yggdrasil  

Tilføj beskrivelse og/eller kommentar


Seidr

Tilføj kommentar  

Seidr var en spådomsteknik som blev brugt i den nordiske mytologi. Det var en form for trolddom som blev praktiseret af Vanerne i Asgård. Den blev udøvet af kvinder som f.eks. Gullveig. Seidr var i modsætning til Asernes Galdr.

Sif

Tilføj kommentar  


Thors hustru. Hun havde guldhår lavet af dværgene. Håret fik hun fordi Loke havde klippet håret af hende og blev tvunget til at give hende guldhåret. Hun havde sønnen Ull fra et andet ægteskab.

Sigurd Fafnesbane

Tilføj kommentar  

Dræbte vogteren af niebelungskatten, jætten Fafne i skikkelse af en drage, med sværdet Gram. Gift med kong Gjukes datter Gudrun, selv om han havde givet ægteskabsløfte til valkyrien Brynhild. Far til Aslaug også kaldet Kraka. Sigurd havde hesten Grane.

Sigyn

Tilføj kommentar  

Gudinde og Aser i den nordiske mytologi. Endvidere er hun Loki´s trofaste hustru. Så trofast at da han, som straf for medvirken i Balders død, blev lænket med en gifslange hængt over sig blev hun hos ham. Her sad hun og fangede den neddryppende gift i en skål.

Sigyn

Tilføj kommentar  

Lokes hustru. Da aserne straffede Loke ved at lænke ham til tre klippestykker og hænge en giftslange over hans ansigt, holdt Sigyn en skål under giftdryppet, så at giften kun ramte hans ansigt, når hun forlod ham for at tømme skålen.

Sindre

Tilføj kommentar  

Dværgen Sindre har fremstillet den store guldring Drøpner. Hver niende nat drypper der 7 andre guldringe fra den, lige så store som den selv.
Sindre er en af Ivaldesønnerne.

Sindre (Dværg)

Tilføj kommentar  

Bror til Brok. Væddede med Loke om, hvem der kunne lave de bedste ting til guderne. Fik hjælp af sin bror til at vinde væddemålet.

Skade (Jætte)

Tilføj kommentar  

Jættekvinde, gift med Njord, datter af Tjasse.

Skade (Jætte)

Tilføj kommentar  

Jættekvinde, datter af Tjasse. Da hun hørte at aserne havde dræbt hendes far, drog hun til Asgård for at hævne ham, men ingen ville kæmpe med en kvinde og i stedet tilbød de hende som bod for at slutte fred, at hun kunne vælge sig en mand blandt dem, men Odin forlangte, at hun kun måtte se deres ben når hun skulle vælge. Hun håbede på at få den smukke Balder, men valgte vanen Njord fra Noatun. De kunne dog ikke blive gift før hun igen kom til at le, men det sørgede Loke for ved at binde en snor fast mellem en gedebuks hageskæg og hans egen tissemand. Når Loke og bukken skiftevis trak i snoren og brægede,så det så morsomt ud, at Skade måtte le, og så kunne hun gifte sig. De kom dog ikke til at bo sammen. Skade kunne ikke lide at bo på Noatun og flyttede efter en tid tilbage til Thrymshjem.

Skadi (Jætte)

Tilføj kommentar  

Skadi var en nordisk jætte og bjerggudinde. Hun var gudinde for jagt og skiløb og menes at have givet navn til Skandinavien. Datter er hun af jætten Tjasse. Samtidig er hun havgudens Njords anden hustru. Af børn har hun to; nemlig Frej og Freja. I starten valgte Skadi og Njord at tilbringe ni nætter på skift på henholdsvis bjergene og i haavet. Dette gjorde de fordi Skadi foretrak bjerget og Njord foretrak havet. På længere sigt holdte det dog ikke og de gik fra hinanden. Skadi indgik derefter ægteskab med Ull. Skadi var endvidere den der anbragte giftslangen over Loki's hoved og hendes navn indgår i adskillige stednavne i Sverige og Norge.

Skall og Hate

Tilføj kommentar  

To glubske ulve født af en jættekvinde i Jernskoven, der jagter hhv. solen og månen på himmelbuen. Hver gang det er lige ved at lykkes for dem, bliver der formørkelse. Skall skal sluge solen ved Ragnarok og Hate sluge månen. Solen og månen beskyttes mod ulvene af vanen Billings mænd.

Skidbladnir (Skib)

Tilføj kommentar  

Skidbladnir var Freyrs skib som blev bygget af dværgene, Ivaldis sønner. Selvom skibet var mindre end dødsskibet Naglfor, var det dog så stort at det kunne rumme alle aserne. Efter brug kunne Skidbladnir foldes sammen ligesom et tørklæde og puttes i lommen.

Skirner

Tilføj kommentar  

Frejs tjener, der af sin herre blev sendt ud for at fri til den smukke jættekvinde Gerd på sin herres vegne. Han måtte bruge trusler om at kaste en forbandelse over hende før hun lod sig overtale. Som tak fik Skirner Frejs hest Blodighove.

Skjaldemjød

Tilføj kommentar  

Giver digterevner og klogskab. Lavet af Kvasers blod.

Skjaldemjødde

Tilføj kommentar  

Dværgene Fjalar og Galar slog jætten Kvaser ihjel og lavede Skjaldemjøddet af hans blod. Til brygningen brugte de tre kar. Det første hed Bodn, det andet hed Son og det tredie og største hed Odrører.
Da de dræbte jætten Gilling og hans kone, fik Gillings søn Suttung Skjaldemjøddet som bod.

Skrymer

Tilføj kommentar  

Dæknavn for Udgårdsloke, da han møder Tor med følge i skoven.

Skrymsli (Jætte)

Tilføj kommentar  

Dette var en nordisk jætte som slog en bonde i skak. Derved vandt han ejendomsretten over bondens søn som han bestemte sig for at spise. Bonden bad om hjælp fra Thor, Høner og Loki. Odin gjorde drengen så lille som et hvedekorn for at skjule ham for Skrymsli. Denne lod sig dog ikke narre og Høner forvandlede derfor drengen til et fjerdun på en svanes hals. Heller ikke dette lod jætten sig narre af og Loki tog over. Denne forvandlede drengen til et æg i en fiskerogn. Også denne gang opdagede Skrymsli bedraget og Loki slog ham derfor ihjel og reddede derved bondens søn.

Skræp

Tilføj kommentar  

Frejs sværd, der kunne svinge sig selv og som skulle have reddet ham ved ragnarok, men som i stedet blev givet til jætten Gymer i bytte for Gymers datter Gerd.

Slejpner

Tilføj kommentar  

Odins 8-benede hest, der er født af Loke, der engang omskabte sig til en hoppe og derpå blev bedækket af den fyrige hingst Svadilfar. Slejpner løber lige godt i luften og på vandet som på jorden og bringer lynhurtigt Odin rundt i hele Verden.

Sol

Tilføj kommentar  

Lysdise. Datter af Mundilfare og søster til Måne. Sol kører solvognen over himmelbuen forspændt de to heste Alsin og Arvak.

Son

Tilføj kommentar  

Son var et de kar som dværgene Fjalar og Galar brugte sammen med Odrærer og Bodn til at opsamle Kvasir's blod i så de kunne lave skjaldemjøden.

Sortalfer

Tilføj kommentar  

Nogle mener, at sortalferne er de samme som dværgene. Sortalferne bor i Sortalfehjem og er onde.

Surt

Tilføj kommentar  

Ildjætte der bor i Muspelheim sammen med ildturserne og de onde Muspelsønner Surt skal angribe guderne ved Ragnarok.

Surt (Jætte)

Tilføj kommentar  

Surt eller Surtr var en nordisk ildjætte. Han var desuden hersker og vogter over Muspelheim hvorfra han ville stige ved Ragnarok. Hans navn menes at betyde "den sorte" og han var gudernes fjende. Han var en personifikation af ildens ødelæggende kraft og ejede et flammende sværd. Ved Ragnarok satte Surt hele verden i brand med sin sværd og drabte den våbenløse Frej. Bifrost faldt sammen under hans stormløb. Enkelte myter mener at Surt kunne være indentisk med enten Muspel eller Loki. Dette vides dog ikke med sikkerhed. Hulen Surtshellir på Island og øen Surtsey er begge opkaldt efter Surt.

Suttung (Jætte)

Tilføj kommentar  

Søn af Gilling og bror til Bange. Han bor på Hnitbjerg. Han ejer den kostelige mjød Skjaldemjøddet, som Odin engang forsøgte at få lov at smage på. Mjødet fik Suttung som bod, da de to dværge Fjalar og Galar dræbte hans forældre.

Svalin

Tilføj kommentar  

Dette var et skjold foran solen som skulle beskytte verden mod de skarpeste stråler der ellers kunne sætte bjerge i brand. Navnet betyder "den kølende".

Svåsud (Gud)

Tilføj kommentar  

Dette var en smuk og mild gud. Han var endvidere fader til Sommer.

Syn (Gudinde)

Tilføj kommentar  

Dette var den asynje som vogtede indgangen til Frigg's hal. Alle uvelkomne blev afvist og var man først afvist var man det altid. Desuden var hun gudinde for retssager blandt de dødelige.

Særimner

Tilføj kommentar  

En kastreret orne, der hver dag bliver kogt af Odins kok. Særimner bliver ved med at vokse så der er kød nok til alle einherjerne. Når de har fået nok at spise vokser ornen ud igen og er klar til at blive kogt næste dag.

Særimner

Tilføj kommentar  

Odins gris, der lever i Valhal og leverer kød til ædegilderne. Kokken Andrimner skærer hver dag en luns kød af grisen, der omgående bliver hel igen, og koger det i gryden Ildrimner.

Særimner

Tilføj kommentar  

Odins gris, der lever i Valhal og leverer kød til ædegilderne. Kokken Andrimner skærer hver dag en luns kød af grisen, der omgående bliver hel igen, og koger det i gryden Ildrimner.

Søndre (Dværg)

Tilføj kommentar  

Søndre var en af fire dværge som på deres skuldre bar himmelhvælvet. Søndre holdte den sydlige himmelbue.

Søndre (Dværg)

Tilføj kommentar  

En dværg, som Odin, Vile og Ve anbragte på himmelhvælvets sydhjørne, så man kunne kunne finde verdenshjørnerne. Siges, sammen med Østre, Vestre og Nordre, at bære himmelhvælvingen på skuldrene.