Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 3988
Online profiler 0
Online gæster 399
Åbne spørgsmål 598
Besvarede spørgsmål 2970

Almanak

Sat, 15. December 2018

Solen i dag

Solopgang:08:26
Solnedgang:15:43

Månen lige nu

Full Moon

Der nu i alt 453 beskrivelser

Velkommen til stikordregister for nordisk mytologi. Stikordregisteret har sin styrke, når du søger efter en kort beskrivelse af et specifikt begreb/ord/gud etc. - samt når du har lyst til at klikke rundt i de forskellige sammenhænge, der eksisterer.

peter_001.jpg (10294 bytes) peter_002.jpg (8949 bytes) peter_003.jpg (11756 bytes)

Senest tilføjede:  Ratatosk   Østre   Ægir   Ymer   Yggdrasil  

Tilføj beskrivelse og/eller kommentar


Ragnarok

Tilføj kommentar  

Opgøret mellem guder og jætter. Efter en frygtelig kamp, hvor bl.a. Fenrisulven, der er blevet løst af sine lænker, og Loke kæmper på jætternes side, går guderne til grunde, men først lægger Fimbulvinteren, der varsler Ragnaroks komme, sig over Jorden og tilintetgør alt levende. Derefter opstår en ny verden, og nye guder træder i de gamles sted. Tankerne om jordens undergangen er vidt udbredt. De sidste store begivenheder er nævnt i hele den oldnordiske digtning, hvor både motiverne og handlingerne kan variere uden hensyn til hovedkilden, nemlig Vølvens spådom.

Ran

Tilføj kommentar  

Ægirs hustru. Havgudinde. Hun fanger druknende søfolk i sit net og holder dem derpå som fanger i sin bolig under havet. En folketro, citeret i de islandske sagaer, gik ud på, at druknede gik til Ran, og hvis de viste sig ved deres eget gravøl, var det tegn på, at hun havde taget godt imod dem.

Ran (Gud)

Tilføj kommentar  

Ran er den nordiske havgudinde og herskerinde over et dødsrige beliggende på bunden af havet. Hun er gudinden for de døde der ikke kommer til hverken Valhal eller Hel. Med et net indfanger hun dem som drukner og bringer dem til hendes slot der ligesom dødsriget er beliggende i havet. Sammen med hendes mand Ægir har hun ni døtre; Ægirsdøtrene. I poesien er disse døtre en personifikation på havets bølger.

Ratatosk

Tilføj kommentar  

Egernet som løber med sladder mellem Ygdrasils Rod og krone

Rate

Tilføj kommentar  

Odins bor, som Bauge borer gennem Hnitbjerget med for at få fat i Skjaldemjøddet.

Regin (Dværg)

Tilføj kommentar  

Dværgen Regin fik fat i Sigmunds ødelagte sværd Gram, oprindelig fremstillet af Vølund, og reparerede det.
Sigurd Fafnesbane dræbte senere Regins bror Fafne, der havde forvandlet sig til en drage, med sværdet og siden Regin, da han forsøgte at hævne sin bror.

Rerer

Tilføj kommentar  

Rerer var en søn af Sige og denne's arving. Hans hustru og ham kunne ikke få børn hvilket gjorde dem magen smerte. Frigg fik ondt af dem og sendte Gná som i form af en krage afleverede frugtbarhedens æble til Rerer. Efter at have spist af æblet blev hans hustru gravid. Selv døde han under et krigstog og så ikke sin søn. Hans hustru der stadig levede kunne ikke føde og efter 6 år bad hun om at barnet blev skåret ud af hende. Sønnen Vølsung blev derfor skåret ud og myter fortæller at han kyssede sin moder netop som hun døde. Enkelte myter beretter at det var Lofn og ikke Gná der bragte æblet.

Rind

Tilføj kommentar  

Asynje, som blev voldtaget af Odin da han kom til hende forklædt som kvinde. Som resultat af voldtægten blev Vale født .

Ringhorn

Tilføj kommentar  

Balders skib, der var det prægtigste af alle Asernes skibe, og som førte ham og hans hustru Nanna til Hel i dødsriget, da han ved Lokes hjælp var dræbt af Høder. Thor antændte skibet ved at svinge sin hammer over det. Skibet var udstyret med offergaver. Bl.a. havde Odin givet sin ring Drøpner. Balders hest i fuldt udstyr fulgte også med på bålfærden.
Da skibet skulle skubbes brændende ud på havet kunne ingen rokke det, og man måtte sendte bud efter troldkvinden Hyrrokken, der ubesværet fik skibet ud på havet.

Ringhorn (Skib)

Tilføj kommentar  

Ringhorn var Balder og Nanna's sødygtige skib som sejlede dem til Hel efter deres død. Skibet var det prægtigeste blandt Asernes skibe. Ved Balder og Nanna's bålfærd antændte Thor skibet med et sving fra sin hammer. Om bord var Balder, Nanna og Balders hest. Skibet kunne først ikke rokkes og man sendte derfor bud efter Hyrrokin som rokkede det løs ene kvinde.

Rist og Mist

Tilføj kommentar  

Odins to tjenerinder, som hjælper med at servere for einherjerne i Valhal.

Rungner (Jætte)

Tilføj kommentar  

Døde i en tvekamp med Odin.

Røskva (Menneske)

Tilføj kommentar  

Røskva var Tjalfe's søster der ligesom ham blev tvunget til at være i Thor's tjeneste. Dette skete efter at Thor havde spist hos dem og Tjalfe havde brækket det ene ben på hans ged.