Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 3988
Online profiler 0
Online gæster 412
Åbne spørgsmål 598
Besvarede spørgsmål 2970

Almanak

Sat, 15. December 2018

Solen i dag

Solopgang:08:26
Solnedgang:15:43

Månen lige nu

Full Moon

Der nu i alt 453 beskrivelser

Velkommen til stikordregister for nordisk mytologi. Stikordregisteret har sin styrke, når du søger efter en kort beskrivelse af et specifikt begreb/ord/gud etc. - samt når du har lyst til at klikke rundt i de forskellige sammenhænge, der eksisterer.

peter_001.jpg (10294 bytes) peter_002.jpg (8949 bytes) peter_003.jpg (11756 bytes)

Senest tilføjede:  Ratatosk   Østre   Ægir   Ymer   Yggdrasil  

Tilføj beskrivelse og/eller kommentar


Od

Tilføj kommentar  

Hvor vidt dette var en gud vides ikke med sikkerhed men muligheden for at det var Odin er der også. Od var Freja's første mand og med hende fik han døtrene Hnoss og Gersemi. Hans værd som ægtemand var dog ikke videre stort idet han forlod Freja og aldrig vendte tilbage. Freja ledte efter ham i sorg og græd tårer af guld hvis de ramte jorden. Hvis tårerne ramte havet i stedet blev de til rav.

Od (As)

Tilføj kommentar  

Den rejsende, gift med Freja, far til Hnoss og Gersimi.

Odd

Tilføj kommentar  

Frejas mand, der forsvandt sporløst kort tid efter brylluppet. Kan være den samme som Odin.

Odin

Tilføj kommentar  

Den blæsende, jættefødt as, søn af Borr og Bestla, bror til Vile og Ve, gift med Frigg, far til Tor, Hermod, Høder, Brage, Balder, Ull, Vidar, Vale, Skjold m.fl. Gav mennesket ånde og liv. Dødsgud og gud for sejr og lykke, skjaldekunst og visdom.

Odin

Tilføj kommentar  

Søn af Bor og Bestla og bror til Vile og Ve, som han skabte de første mennesker Ask og Embla sammen med og som han gav ånde og liv. Gift med Frigg, med hvem han har seks sønner og en datter, Balder og Thor er to af sønnerne.
En af de germanske hovedguder og i nordisk mytologi den øverste blandt aserne. Er som herre i Valhal krigens og kampens gud, men tillige gud for død, visdom, trolddom og digtning.
Romeren Tacitus omtaler omkr. år 100, at der i norden ofres mennesker til en gud ved navn Mercutius=Odin.
Borgen Valhal ligger på marken Gladshjem og er både ind- og udvendig dækket med guld. På Gladshjem ligger også odins kone Friggs bolig Fensalene.
Uden for Valhals porte står lindetræet Glaser, med blade af rødt guld.
Odin drak engang af Mimers brønd for at blive vis, og måtte, for at få lov, sætte sit ene øje i pant og har derfor kun et øje.
Vanerne halshuggede en gang Mimer og sendte hovedet til Aserne. Odin gjalrer over hovedet, når han vil rådføre sig med det i vanskelige sager.

Odins kone Frigg der er lige så klog som han, også på at se ind i fremtiden. Hun giver ham ofte gode råd, som han dog ikke altid retter sig efter.
Odin sidder på sit højsæde Lidskjalv, der er det højeste af 13 højsæder i Valhal, og når han sidder her kan han med sit ene øje se ud over hele verden. Ved hans fødder ligger de to ulve Gere og Freke der hjælper ham i krig. Serveres der mad for Odin, giver han det omgående videre til ulvene. Odin drikker kun vin.
Kommer Odin i knibe kaster han blot sit spyd Gungner, der altid går lige igennem det han sigter efter. Gungner er lavet af dværgene, der bor i huler udenfor Asgård. Kaster han Gungner hen over en hær, vil den tabe slaget og krigerne vies til døden.
Odin har også den store guldring Drøpner lavet af dværgen Sindre. Hver niende nat drypper der 7 andre guldringe fra den, lige så store som den selv.
Af jætten Hlebard fik han tryllelstaven Gambantein, men så snart Odin fik den, tryllede han Hlebards forstand bort.
Det lykkedes Odin, forklædt som kvinde, at voldtage asynjen Rind, og han fik Vale med hende.
Odin ville gerne have fat i Skjaldemjøddet, som ejedes af Suttung. Han prøved først uden held at få fat i det ved at arbejde for Suttung en hel sommer. Mjøddet bevogtedes af Suttungs datter Gunlød. Så sov Odin hos hende nogle nætter, hvorefter hun gav ham mjøddet og blev far til drengen Brage.
På hans skuldre sidder ravnene Hugin og Munin, der hver dag flyver ud i verden og hver aften kommer tilbage og fortæller Odin hvad de har set. Odin har også den 8-benede hest Slejpner, som han bruger, når han skal på rejse. Slejpner løber lige godt i luften, på havet og på jorden og med en fantstisk fart. Odin har mange sønner, hvoraf de vigtigste er Thor, Balder, Brage, Tyr, Høder, Vidar, Hermod og Vale. Odin kaldtes bl.a. også for alfader
Det siges at det var Odin der fandt på at dele året i 12 måneder og ugen i 4 dage. Onsdag er Odins dag.

Odrærer (Ting)

Tilføj kommentar  

Odrærer var den kedel som dværgene Fjalar og Galar brugte sammen med de to kar til at opsamle Kvasir's blod i så de kunne lave skjaldemjøden. Odærer betyder "den, der sætter sindet i bevægelse".

Okolner (Sted)

Tilføj kommentar  

Dette var stedet i Udgård hvor salen Brimer lå hvor Jætterne fejrede gudernes nederlag under Ragnarok.

Okolner ukulde

Tilføj kommentar  

Sted i Asgår, hvor der aldrig bliver koldt.

Okolnir

Tilføj kommentar  

En ø i Jotunheim, der tilhører jætten Brimer. I hans gildessal på øen, lavet af guld, fejrer jætterne Ragnaroks komme.