Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 4041
Online profiler 0
Online gæster 403
Åbne spørgsmål 604
Besvarede spørgsmål 2976

Almanak

Thu, 21. March 2019

Solen i dag

Solopgang:07:07
Solnedgang:19:25

Månen lige nu

Full Moon

Der nu i alt 453 beskrivelser

Velkommen til stikordregister for nordisk mytologi. Stikordregisteret har sin styrke, når du søger efter en kort beskrivelse af et specifikt begreb/ord/gud etc. - samt når du har lyst til at klikke rundt i de forskellige sammenhænge, der eksisterer.

peter_001.jpg (10294 bytes) peter_002.jpg (8949 bytes) peter_003.jpg (11756 bytes)

Senest tilføjede:  Ratatosk   Østre   Ægir   Ymer   Yggdrasil  

Tilføj beskrivelse og/eller kommentar


Magne

Tilføj kommentar  

Superbaby og Thors søn med jættekvinden Jernsaxe. Bror til Mode, Magne var tre dage gammel da Thor kom i tvekamp med jætten Hrunger og dræbte ham men kom i klemme under jættens mægtige ben så han ikke kunne komme fri, og efter at alle andre forgæves havde prøvet, at få Thor fri, trådte Magne til og befriede sin far. Som tak fik Magne den døde Hrungners hest Guldfaxe. Ved Ragnarok skal Magne dræbe dragen Nidhug. Både Magne og broderen Mode overlever Ragnarok og arver Thors hammer Mjølner som Magne skal bringe med til Idasletten hvor de overlevende skal samles.

Megingjord (Ting)

Tilføj kommentar  

Dette var Thor's styrkebælte. Når han spændte det omkring sig blev hans styrke/kraft og vrede fordoblet.

Meile

Tilføj kommentar  

En forholdsvis ukendt bror til Thor.

Midgård

Tilføj kommentar  

Verdenen mellem Asgård og Udgård. Der hvor menneskerne bor.

Midgård

Tilføj kommentar  

Midgård er det sted menneskene bor midt mellem guderne i Asgård og jætterne i Udgård. Midgård er omgivet af et stort ocean.

Midgård (Sted)

Tilføj kommentar  

Midgård er det sted i den nordiske mytologi hvor menneskene bor. Den ligger i centrum af de øvrige verdener med gudeverdenen Asgård lige over sig. Rundt om Midgård ligger bjerge dannet af Ymirs øjenbryn; og verdenshavet hvor Midgårdsormen lever.

Midgårdsormen

Tilføj kommentar  

Midgårdsormens far er Loke og moderen hedder Angerboda og hun var jættekvinde. Midgårdsormen opvoksede i Jotunheim, men Odin fandt den, mens det stadig var ganske lille og smed den i havet. Her har den vokset sig meget stor og den kan nu nå sig selv i halen. Ved Ragnarok kommer den i kamp med Tor, og de to dræber hinanden. Midårdsormens søskende er Hel (dødsrigets hersker) og Fenrigsulven. Midgårdsormen ligner lidt en drage. Midgårdsormen er en dreng/mand.

Midgårdsormen

Tilføj kommentar  

Moderen til Midgårdsormen hedder Angerboda og hun var jættekvinde. Midgårdsormen opvoksede i Asgård, men var så uopdragen, at den blev smidt i havet mens den stadig var ganske lille. Her har den vokset sig meget stor og den kan nu nå sig selv i halen. Ved Ragnarok kommer den i kamp med Tor, og de to dræber hinanden. Midårdsormens søskende er Hel (dødsrigets hersker) og Fenrigsulven. Midgårdsormen ligner lidt en drage. Midgårdsormen en dreng/mand.

Midgårdsormen

Tilføj kommentar  

Et uhyre, der er søn af Loke og jættekvinden Angerbode og broder til Hel og Fenrisulven. Blev kastet i havet af Loke for at den skulle drukne, men i stedet voksede den sig så stor, at den omkransede menneskenes verden Midgård og kunne bide sig selv i halen. Thor skal kløve Midgårdsormen ved Ragnarok, men selv omkomme af den gift og edder, der sprøjter fra den.

Mimer (Jætte)

Tilføj kommentar  

Mimer er den jætte som vogter sin brønd; Mimers brønd som indeholder visdommens vand. Det er også et af de steder hvor asketræet Yggdrasil har en af sine tre rødder. Mimer fik sit hoved hugget af da Vanerne sluttede fred med Aserne. Siden da har Odin rådspurgt hans hoved på bunden af brønden. Dette kunne f.eks. være om hvornår Ragnarok ville komme.

Mimer (Jætte)

Tilføj kommentar  

Klogeste af alle, givet til vanerne som gidsel efter krigen med aserne, men blev halshugget af vanerne, og kun hovedet blev sendt tilbage. Det står balsameret ved en af kilderne under Yggdrasil, Mimers brønd, hvor det fik Odins ene øje i pant for sin visdom.

Mimer (Jætte)

Tilføj kommentar  

Jætten der vogter sin brønd med visdommens vand kaldet Mimers brønd. og hvor asketræet Yggdrasil har en af sine tre rødder. Mimer fyldte hver dag sit drikkehorn og drak en slurk af brøndens vand og fik dermed visdom om alt, hvad der var sket og skulle ske i verden.
Mimer var stærkt knyttet til Aserne og blev halshugget af Vanerne, der fik ham som gidsel, da de sluttede fred med Aserne. De sendte det afhuggede hoved retur til aserne. Odin gjalrede over hovedet så han kunne tale med det, og siden har Odin rådspurgt hovedet, i svære sager, som hvornår Ragnarok skulle komme.

Mimers Brønd

Tilføj kommentar  

Jætten Mimer er vogter af den ene af de tre kilder eller brønde, hvori asketræet Yggdrasil har en rod. Mimers brønd er visdommens kilde og befinder sig hos jætterne i Udgård. Odin satte sit ene øje i pant hos Mimer for at få lov til at drikke af kilden og få visdom. Øjet ligger på bunden af brønden.

Mimers Lund

Tilføj kommentar  

I Mimers Lund tilbringer de to mennesker, Liv og hendes mandlige modstykke Livtraser, Fimbulvinteren. Her overlever de, som de eneste mennesker, Ragnarok og fører menneskeslægten videre.

Mistblinde

Tilføj kommentar  

Far til jætterne Ægir og Loke.

Mistelten

Tilføj kommentar  

En evig grøn plante der slynger sig på løvtræer. En pil af denne plante dræbte Balder.

Mjølner

Tilføj kommentar  

Tors hammer, der altid kommer tilbage til ham, når han kaster den. Han fik den under et væddemål med Loke.

Mjølner

Tilføj kommentar  

Thors hammer smedet af dværgene. Den rammer altid målet og vender derefter tilbage til Thors hånd. Når Thor ikke bruger Mjølner, kan den foldes sammen og hænge om hans hals. Den blev engang frastjålet ham af jætten Thrym, der som løsepenge krævede Freja til hustru, men blev narret af Loke.

Modgunn

Tilføj kommentar  

Kvinden, der holder vagt ved Gjallerbroen.

Modgunn

Tilføj kommentar  

En asynje der har til opgave at bevogte Gjallerbroen på Helvejen. Hun spørger alle der vil ind om deres navn og slægt.

Mokkurkalfe (Jætte)

Tilføj kommentar  

Dette var en jætte lavet af ler. Hrunger lavede ham til brug i hans blodige tvekamp med Thor. Hele 9 mil høj var han med et bryst der var 3 mil bredt. Fordi han var så stor fik han hjertet fra en hoppe. Enkelte beretninger fortæller at af bar skræk for Thor tissede han i bukserne da han så ham. Tjalfe som Thor havde medbragt vandt over Mokkurkalfe.

Mundilfare

Tilføj kommentar  

Er far til den skønne Sol og hendes broder Måne. Guderne mente at børnene var for skønne og sendte dem op på himlen. Sol og Måne er lysdiser. Søndag (sunnudagr) er Sols dag og mandag (mandagh) er Månes dag.

Mundilfare (Jætte)

Tilføj kommentar  

Den der bevæger sig efter bestemte tider. Far til Måne og Sol.

Munin

Tilføj kommentar  

Sind længsel og erindring, en af Odins to ravne

Muspelfolket

Tilføj kommentar  

Ildjætter der bor i Muspelheim.

Muspelheim

Tilføj kommentar  

Verdenen mod syd, der hvor Muspelfolket holder til.

Muspelheim

Tilføj kommentar  

Ildverdenen længst mod syd adskildt fra kuldeverdenen Niflheim af kløften Ginnungagap. Fra Muspelheim skal branden ved verdens undergang udgå. Her bor ildjætten Surt, der er den eneste der kan bo her.

Muspelsønnerne

Tilføj kommentar  

Dette var en slags onde ånder der kæmpede mod guderne ved Ragnarok. Muspelsønnerne holdt til i Muspelheim.

Muspelsønnerne

Tilføj kommentar  

De væsener, der sammen med ildjætten Surt fra Muspelheim angriber guderne ved Ragnarok.

Måne

Tilføj kommentar  

Bror til Sol. Søn af Mundilfare.

Måne

Tilføj kommentar  

Lysdise. Søn af Mundilfare og bror til Sol. Måne kører månevognen over himmelbuen jagtet af ulven Månegarm som ved ragnerok vil sluge måne.

Månegarm

Tilføj kommentar  

En ulv som om natten jager Måne på himmelbuen. På sin vej sluger den grådig alle de lig den kommer forbi.
Han er, ligesom de andre ulve, født af en jættekvinde i Jernskoven.

Mørkeskoven

Tilføj kommentar  

Skoven der skaber grænsen mellem Asgård og Muspelheim.