Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 3988
Online profiler 0
Online gæster 416
Åbne spørgsmål 598
Besvarede spørgsmål 2970

Almanak

Sat, 15. December 2018

Solen i dag

Solopgang:08:26
Solnedgang:15:43

Månen lige nu

Full Moon

Der nu i alt 453 beskrivelser

Velkommen til stikordregister for nordisk mytologi. Stikordregisteret har sin styrke, når du søger efter en kort beskrivelse af et specifikt begreb/ord/gud etc. - samt når du har lyst til at klikke rundt i de forskellige sammenhænge, der eksisterer.

peter_001.jpg (10294 bytes) peter_002.jpg (8949 bytes) peter_003.jpg (11756 bytes)

Senest tilføjede:  Ratatosk   Østre   Ægir   Ymer   Yggdrasil  

Tilføj beskrivelse og/eller kommentar


Laevatein

Tilføj kommentar  

En giftig tryllestav smedet af Loke og opbevaret af Sinmara i et kar af sejt jern med ni låse.

Laufey (Jætte)

Tilføj kommentar  

Dette var en jættekvinde og en moder til Loki. Hun fik Loki, Helblinde og Byleist sammen med Farbaute.

Leiptr (Sted)

Tilføj kommentar  

Leiptr var en å, der flød fra kilden Hvergelmel under Yggdrasil's rod. På bredden af Leiptr svor man eder. Navnet menes at betyde "lyn" eller "lynglimt".

Lidskjalv

Tilføj kommentar  

Odins højsæde i Valhal. Herfra kan han se alt og alle.

Lidskjalv

Tilføj kommentar  

Odins højsæde i Valhal, hvorfra han kan overskue hele verden.

Lif og Lifthrasir (Mennesker)

Tilføj kommentar  

Dette var et fremtidigt menneskepar og en parallel til det første menneskepar Ask og Embla. De boede i Hoddmimirs lund hvor de levede af morgendug. Lif og Lifthrasir var de eneste som ville overleve Ragnarok og var dem som skulle lægge grunden for en ny menneskeslægt.

Lit (Dværg)

Tilføj kommentar  

Lit var en dværg som blev dræbt af guden Thor. Ved Balder og Nanna's lig/bådfærd kom Lit til at stå i vejen og Thor der var i dårligt humør sparkede ham ind i flammerne af det brændende skib.

Lit (Dværg)

Tilføj kommentar  

Dværgen der gik i vejen da den døde Balders skib skulle sættes i søen for at afbrændes. Thor, der var i dårligt humør, blev så sur på ham, at han sparkede ham ind i flammerne.

Liv

Tilføj kommentar  

Den eneste kvinde der overlever Ragnarok.

Livsæbler

Tilføj kommentar  

Iduns æbler, der holder alle aser og asyner unge og friske.

Livtraser

Tilføj kommentar  

Den eneste mand der overlever Ragnarok.

Lodur (Gud)

Tilføj kommentar  

Lodur er gud for frugtbarhed og menneskeligt fællesskab. Desuden en germansk ildgud. sammen med Odin og Hønir skabte han det første menneskepar; Ask og Embla. I egenskab af ildgud gav han dem det varme blod, hørelse og den sunde kulør. Endvidere gav han dem også sproget. Nogle mener han er identisk med Loki. Lodur er Ve, Odins ene bror.

Lofar:

Tilføj kommentar  

Lofar er dværgenes stamfar.

Lofn (Gud)

Tilføj kommentar  

Gud for den forbudte kærlighed.

Loke

Tilføj kommentar  

Søn af jætten Farbaute og Laufey, og bror til Byleist og Helblinde, der kan være et andet navn for Odin.
Loke er af jætteslægt, men optaget blandt aserne gennem fostbroderskab med Odin som han blandede blod med da de mødtes på en af Odins rejser lige efter Aserne og Vanerne havde sluttet fred. I begyndelsen syntes Odin godt om Loke, men da han opdagede hans sande væsen fortrød han denne forbrødring lige så mange gange som der er blade på Yggdrasil. Loke bor hos Aserne i Valhal og er gift med Sigyn, med hvem han har to sønner, der ikke har arvet faderens karakter. Ingen overgår Loke i listighed, og han får ofte aserne bragt i knibe, men redder dem dog også ud af kniben igen med sin snuhed. Med en anden jættekvinde Angerbode, der kom fra Jernskoven, har han avlet de frygtelige uhyrer Hel, Fenrisulven og Midgårdsormen. De voksede op hos jætterne i Jotunheim, men da Loke så dem, sendte han et par guder ud for at hente den til Asgård for at få dem uskadeliggjort, idet han forudså at de kunne bringe stor ulykke over Aserne.

Loke kastede Midgårdsormen langt ud i havet for at den skulle drukne, men den voksede sig i stedet så stor, at den til sidst nåede rundt om jorden og kunne bide sig selv i halen. Hel blev sendt til det kolde sted Niflheim, hvor hun blev dronning i dødsriget, hvor mennesker kommer hen der dør af sygdom eller ælde. Fænrisulven lignede en sød lille hundehvalp da den kom til Asgård, men den blev hurtig så stor og glubsk, at kun Tyr kunne nærme sig den og give den mad. Der er ingen spor af, at Loke har været dyrket som gud, men han optræder i mange myter, hyppigt som den vigtigste biperson og ofte Odins eller Thors ledsager på deres færden. I nogle myter omskaber han sig til en kvinde eller en hoppe og føder afkom, bl.a. hesten Slejpner. Lokes fremtrædende træk er snildhed. Ofte er han den eneste, der kan redde aserne i deres sammenstød med jætterne, men tit er det hans egne lumskerier, der bringer aserne i vanskeligheder. Loke er tillige en drillepind og spasmager.

I kvadet Lokasenna om Ægirs gæstebud, slynger han hver enkelt af de forsamlede guder og gudinder nogle drøje, i reglen obskøne sandheder i ansigtet. Gennem skandalen ved Ægirs gilde og ved at volde Balders død og forbliven i Hel, sætter han sig omsider uden for gudernes kreds. Aserne blev enige om at straffe ham for Balders død, så de fangede ham og hans to sønner Vali og Nari. Så forvandlede de Vali til en ulv der straks dræbte broderen Nari. Derpå tog de Naris tarme og bandt med dem Loke fast på de tre skarpe spidse sten. Den ene sten var under skulderen, den anden under lænden og den tredie under knæene. Straks Loke var bundet forvandledes tarmene til jern. Så anbragte de en giftslange på en gren over Lokes hoved, som dens gift drypper ned på. Lokes kone Sigyn hjælper ham ved at holde en skål imellem, men når den er fuld og hun vender sig for at tømme den, vrider Loke sig af smerte, så hele Jorden skælver. Ved Ragnarok skal han komme løs og anføre en afdeling af jætternes hær i den sidste kamp mod aserne. Loke er den sælsomste skikkelse i den nordiske mytologi. Man har ikke fundet nogen tilfredsstillende forklaring på hans sammensatte væsen. Loke optræder i mange forklædninger, bl.a. som jættekvinden Tøk, der hjalp den blinde Høder med at ramme balder med misteltenen.

Loke (Jætte)

Tilføj kommentar  

Søn af Faurbauste og Nal, bror til Byleist og Helblinde, far til Sleipner sammen med Svadilfare, far til Fenrigsulven, Midgårdsormen, og Hel sammen med Angerboda, gift med Sigyn, far til Narfa og Vale.

Lue (Jætte)

Tilføj kommentar  

En ildjætte, søn af Mistblinde og bror til Ægir. Kendes fra en ædekonkurrence med Loke i Udgård, som Loke vandt.

Lyngve

Tilføj kommentar  

Øen i midten af mørkehavet Amsvartner. Her lænkedes Fenrisulven og senere Loke.

Lysdiser

Tilføj kommentar  

Betegnelsen på Sol og Måne, hvis far er Mundilfare. Da de fødtes mente guderne at børnene var for skønne til at være på jorden og sendte dem op på himlen.

Læding

Tilføj kommentar  

Den første lænke Fenrisulven blev bundet med og som den straks sprang.

Læding (Ting)

Tilføj kommentar  

Da man skulle lænke Fenrir var dette den første lænke man forsøgte sig med. Denne brast dog så snart Fenrir strakte sin hals.