Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 3988
Online profiler 0
Online gæster 410
Åbne spørgsmål 598
Besvarede spørgsmål 2970

Almanak

Sun, 16. December 2018

Solen i dag

Solopgang:08:27
Solnedgang:15:43

Månen lige nu

Full Moon

Der nu i alt 453 beskrivelser

Velkommen til stikordregister for nordisk mytologi. Stikordregisteret har sin styrke, når du søger efter en kort beskrivelse af et specifikt begreb/ord/gud etc. - samt når du har lyst til at klikke rundt i de forskellige sammenhænge, der eksisterer.

peter_001.jpg (10294 bytes) peter_002.jpg (8949 bytes) peter_003.jpg (11756 bytes)

Senest tilføjede:  Ratatosk   Østre   Ægir   Ymer   Yggdrasil  

Tilføj beskrivelse og/eller kommentar


Heimdal

Tilføj kommentar  

Vogter Bifrost, kan se 100 mil bort, kan høre græsset gro, født af Ran og Ægirs ni døtre, ugift. Gud for sollyset

Heimdal (As)

Tilføj kommentar  

Kaldes også den hvide as. Han er søn af Odin og siges at have ni mødre som alle er søstre og døtre af Ægir og Ran. Hans tænder er af guld og han vogter den syvfarvede bro Bifrost, der fører til Asgård. Hans Gjallerhorn, der skal lyde ved Ragnarok, kan høres over hele verden. Heimdal kan se hundrede mil væk både ved dag og ved nat, og han kan høre græsset gro og ulden vokse på fårene. Han bor på Himmelbjerget (Himinbjørg) lige ved Bifrost. Han ejer hesten Guldtop.
Ved Ragnarok skal han kæmpe mod Loke og de vil dræbe hinanden.

Heimdal (Gud)

Tilføj kommentar  

Heimdal var en nordisk skytsgud. Han var søn af 9 jættesøstre som alle ansås for at være jomfruer. Han fungerede som "Gudernes vogter" og holdte derfor vagt på Himmelbjerget ved regnbuebroen Bifrost. Herfra skulle han forkynde Ragnaroks begyndelse ved at blæse i hans Gjallarhorn. Grunden til at han var så god som vagt var at han havde brug for mindre søvn end en fugl. Han så lige godt hvad enten det var nat eller dag og kunne se hele 100 mil frem. Desuden hørte han så god at han selv kunne høre græsset gro. I den sidste kamp ved Ragnarok var det sagt at han og Loki ville dræbe hinanden.

Hel

Tilføj kommentar  

Dødsrigets herskerinde. Søster til Fenrisulven og Midgårdsormen. Lokes barn med Angerboda.

Hel

Tilføj kommentar  

Datter af Loke og jættekvinden Angerbode og søskende til Fenrisulven og Midgårdsormen. Hel blev af Loke og aserne sendt til Niflheim, hvor hun vogter dødsriget, der er for de der dør strådøden = en æresløs død i modsætning til den æresfulde ved at falde på slagmarken. (At ligge på strå= at ligge i sin seng). Senere stedet hvor de onde mennesker kommer når de dør. Hel er selv halvt lig, halvt levende. På den ene side er hun blåsort som et halvt opløst lig og på den anden er hun kødfarvet. Hun smiler aldrig og hendes bolig er sort og slimet. Beder nogen hende om mad, får de sat fadet Hunger foran sig og ved siden af ligger kniven Sult. Hels bolig er den mørke borg Eljudne, hvor man finder sengen Sygeleje og dørtrinet Faldfordærv. Hel har to tjenerinder, Ganglad, og Gangtræt, der er så dovne, at ingen har set dem bevæge sig. Længst mod nord i Hel ligger Narstrand, hvor alle forbrydere havner.
Hels har den menneskeædende hund Garm.

Hel - Dødsrigets herskerinde

Tilføj kommentar  

Dronning over dødsriget, som blev kaldt Helhjem. Dertil kom de, der døde af sygdom eller alderdom. Til Valhal kom kun dem, der blev dræbt i kamp. Hel var så forfærdelig grim, at hun ikke var til at holde ud at se på den ene side af hende var sort, den anden side havde samme farve som menneskers hud. Hendes hus var heller ikke særlig rart bordet hed Sult, dør-trinnet had Falde-træ, sengen hed Syge-sengen og tæppet, der lå over sengen, hed Bange anelser.

Helgrind

Tilføj kommentar  

Port mellem de levendes og de dødes rige.

Helhjem (Sted)

Tilføj kommentar  

Helhjem er modsætningen til Valhal og er jættekvindens Hel's hjem. Helhjem kan sammenlignes med dødsriget fra andre mytologier og dem der ender der, er dem der dør strådøden.

Helhjem (Sted)

Tilføj kommentar  

Modsætning til Valhal, hvor de der dør en æresfuld død ender. Helhjem er jættekvinden Hels hjem hvor hun bor på borgen Eljudne. Hun hersker i dødsriget (Helvede). De der ikke dør på slagmarken men dør strådøden ender her.

Helvejen

Tilføj kommentar  

Vejen der fører til dødsriget Helhjem, hvor Lokes datter Hel hersker. Hermod red ni døgn på Odins hest Slejpner gennem dybe dale i totalt mørke til han kom til den halvt underjordiske elv Gjall og kunne ride over Gjallerbroen bevogtet af Modgunn, og fortsætter mod nord til Helslugten, hvor han sporer Slejpner og sætter over slugten i et mægtigt spring og nåede så frem til Hels bolig på borgen Eljudne. Ved indgangen til dødsriget må man passere den lange grotte Gnipahulen, hvor Hels hund Garm et frygteligt uhyre af jætteæt, der altid har blodigt bryst og vogter indgangen.

Hermod

Tilføj kommentar  

Den raske, hurtig og meget hurtig, søn af Odin, ugift.

Hermod

Tilføj kommentar  

Odin og Friggs søn, der modigt men forgæves rider den frygtelige Helvej til Hel i Niflheim for at vinde sin bror Balder tilbage fra dødsriget. Han red ni døgn på Odins hest Slejpner gennem dybe dale i totalt mørke til han kom til åen Gjall og rider over Gjallerbroen og fortsætter mod nord til Helslugten, hvor han sporer Slejpner og sætter over slugten i et mægtigt spring og når så frem til Hels bolig på borgen Eljudne, hvor han tilbringer natten for at fremlægge sit ærinde.
Han får at vide, at så fremt alt i hele verden vil græde for Balder, slipper han fri. Loke, forklædt som den gamle kone Tøk, ville kun græde tørre tårer, så Balder måtte blive hos Hel. Hermod fik dog Odins ring Drøpner med tilbage.

Hildegun

Tilføj kommentar  

Dette var en nordisk dise. Hun var gift med dværgen Ivaldi og med ham havde hun børnene Idun, Hjuke og Bil.

Hildegun

Tilføj kommentar  

En af Lysdiserne. Hun blev som ung bortrøvet og gift med dværfyrsten Ivalde og fik med ham børnene Ydun, Hjuke og Bil. Hjuke og Bil blev sendt til månen med et kar Mjød, og har siden fulgt efter den rundt om jorden.

Himinrjod

Tilføj kommentar  

Jætten Hymers kraftige tyr med måneformede horn. Thor brugte tyrens hoved som madding da han engang var på fisketur med Hymer.

Hlin

Tilføj kommentar  

Trøstegudinde og asynje. Hun redder menneskene ud af livsfare på ordre fra Frigg.

Hnoss

Tilføj kommentar  

Datter af Freja og Odd og søster til Gersimi. Hun er utrolig smuk og alt kostbart og smukt er opkaldt efter hende.

Hreidmar

Tilføj kommentar  

Havde Niebelungsguldet og trylleringen Andvarenut, som Loke stjal fra dværgen Andvare, til han faldt for deres forbandelse.
Han har sønnerne Fafne, Odder og Regin. Fafne stjal skatten fra sin far, og gemte den på Gnitaheden. Sønnen Odder kunne forvandle sig til en odder. Da aserne dræbte ham krævede Hreidmar, at de skulle fylde og belægge odderskindet med guld.

Hrungner

Tilføj kommentar  

Jætten med guldhjelm og den stærkeste af alle jætter. Han ejede først hesten Guldfaxe. Hans pandeskal og hjerte var af sten. Han udfordrede Thor til tvekamp og tabte, hvorpå Thors søn Magne fik Guldfaxe for at befri sin far, der lå fastklemt under jætten.

Hræsvælg (Jætte)

Tilføj kommentar  

Den jætte i ørneham der sidder i Yggdrasils højeste grene ved himlens rand. Hver gang den basker med vingerne blæser det i hele verden.
Mellem dens øjne sidder Høgen Væderfølne. Ørnen skændes med dragen Nidhug der ligger nedenfor træet. Egernet Ratatosk bringer ukvemsord frem og tilbage mellem ørnen og dragen. Hræsvælg betyder ligslugeren.

Hu (Jætte)

Tilføj kommentar  

Dette var en nordisk jætte som Thor, Loki og Tjalfe mødte i Udgård. Hu vandt i det han ikke var mere end illusionen af tanken og intet kunne være hurtigere end tanken. Første gang Hu vendte sig så han Tjalfe, anden gang han vendte sig var Tjalfe et pileskud skud væk og tredje og sidste gang var Tjalfe ikke en gang nået midten af banen.

Hugin og Munin

Tilføj kommentar  

Kan udlægges som tanke og erindring. Navnene på Odins to ravne, der hver morgen fløj ud fra hans skuldre for at vende tilbage om aftenen og berette for ham, hvad der foregik i alverden.

Hvergelmer

Tilføj kommentar  

Brønden i Niflheim, det iskolde nord ved Helhjem, hvori asketræet Yggdrasil har en af sine tre rødder og som huser dragen Nidhug samt orme og kryb, der gnaver af roden.

Hymer (Jætte)

Tilføj kommentar  

Jætte og Thors stedfar. Thor opsøgte ham for at låne hans store kedel til Ægir , der skulle brygge øl til gæstebud for aserne.
Thor måtte bestå forskellige prøver; mest kendt er historien om Hymers og Thors fisketur, hvor sidstnævnte får Midgårdsormen på krogen, hvorpå Hymer i skræk kapper linen. Hymer havde også et bæger der ikke kunne splintres.

Hyrrokin (Jætte)

Tilføj kommentar  

Hyrrokin var en jættekvinde som hjælp med at skubbe Balder og Nanna's gravskib (Ringhorn)ud i vandet. Hendes rejsedyr menes at have været en ulv til at ride på og en hugorm som tømme. Andre navne Hyrrokken.

Hyrrokken

Tilføj kommentar  

Troldkvinde af jætteæt med mægtige kræfter. Ved Balders ligfærd skulle hans skib Ringhorn med Balders og Nannas lig skubbes ud på havet for at afbrændes, men ingen, selv ikke Thor, kunne rokke skibet. Man sendte bud efter troldkvinden som kom ridende på en ulv og brugte en hugorm som tømme. Hun tog ved skibets stævn og trak det ubesværet ud på havet så gnister føg fra rullestokkene.

Hærsvælg (Jætte)

Tilføj kommentar  

Dette var en nordisk jætte hvis navn menes at betyde "ligsluger". Yderst mod nord sad han i skikkelse af en ørn og skabte de kolde vintre ved at baske med sine vinger. Hans navn staves på mange måder som f.eks. Hræsvelgr, Hræsvælg & Hræsvelger.

Høder

Tilføj kommentar  

Odins næsten blinde søn også kaldet Hother, der på foranledning af Loke, uafvidende kom til at dræbe halvbroderen Balder med en pil, fremstillet af misteltenen, det eneste i naturen, som Balders moder Frigg havde glemt at tage i ed. I Ældre Edda gøres Høder dog selv ansvarlig for drabet. Hos Saxo er historien besynderligt omdannet: Høder er en kæk nordisk konge, der værger sin fæstemø Nanna mod den onde gud Balders efterstræbelser; han besejrer guderne i ét slag, taber et andet til sjællænderne, anført af Balder, og fælder guden i en kamppause under et tredje slag.

Høder (As)

Tilføj kommentar  

Søn af Odin, bror til Balder, blind og ugift. Dræbte Balder med en pil af mistelten, som Loke lokkede ham til at skyde efter Balder.

Høder (Gud)

Tilføj kommentar  

Høder var den blinde gud som bedømte folk på deres indre værdi i stedet for deres udseende. Han var søn af Odin og Frigg og broder til Balder og Hermod. Høder var den som uvident skød Balder med den dødelige misteltenskvist da Loki fortalte ham i hvilken retning han skulle skyde. Som hævn over dette dræbte hans halvbroder Vali ham. Efter Ragnarok vil både Høder og Balder vende tilbage
og derved blive forsonet også herske sammen i den nye verden.

Høner (As)

Tilføj kommentar  

As, der ofte fulgte Odin og Loke på rejse. I eddaen beskrives han som bror til Odin.

Hønir (Gud)

Tilføj kommentar  

Hønir er den nordiske vandgud. Sammen med Odin og Lodur skabte han det første menneskepar; Ask og Embla. Samtidig gav de menneske parret forstand og følelser. Sammen med Mimir blev han efter fredsslutningen mellem Aserne og Vanerne sendt til Vanerne som gidsel.