Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 4041
Online profiler 0
Online gæster 400
Åbne spørgsmål 604
Besvarede spørgsmål 2976

Almanak

Thu, 21. March 2019

Solen i dag

Solopgang:07:07
Solnedgang:19:25

Månen lige nu

Full Moon

Der nu i alt 453 beskrivelser

Velkommen til stikordregister for nordisk mytologi. Stikordregisteret har sin styrke, når du søger efter en kort beskrivelse af et specifikt begreb/ord/gud etc. - samt når du har lyst til at klikke rundt i de forskellige sammenhænge, der eksisterer.

peter_001.jpg (10294 bytes) peter_002.jpg (8949 bytes) peter_003.jpg (11756 bytes)

Senest tilføjede:  Ratatosk   Østre   Ægir   Ymer   Yggdrasil  

Tilføj beskrivelse og/eller kommentar


Farbaute (Jætte)

Tilføj kommentar  

Selve navnet betyder "ham der slår hårdt". Både han og hans kone Laufey var jætter. Sammen havde de sønner Loki, Helblinde og Byleist hvoraf Loki er den mest kendte. Farbaute sendte et lyn afsted der ramte hans kone hvorefter Loki blev født.

Farbaute (Jætte)

Tilføj kommentar  

Gift med Nal, far til Loke, Byleist og Helblinde.

Fenja (Jætte)

Tilføj kommentar  

Fenja og Menja er jættekvinder, der kan male mange ting i kværnen Grutte. De tjente først som trælkvinder hos svenskekongen Fjolner i Svitjod, hvor de skulle male guld, men købtes af danekongen Frode, hos hvem de blev sat til at male guld, fred og lykke. Kong Frode undte dem imidlertid ikke hvile, og derfor malede de en fjendtlig hær frem, ledet af havkongen Mysing. Mysing dræbte kong Frode og overtog kvinderne og kværnen. Mysing satte dem til at male salt, og de måtte arbejde endnu hårdere end hos kong Frode. Dette straffer jættekvinderne ved at male så meget salt, at havkongens skib sank og det siges at det er derfor havet er så salt.

Fenrisulven

Tilføj kommentar  

Jætte i ulveskikelse, søn af Loke og Angerboda, bror til Midgårdsormen og Hel, far til Hyrrokkins ulve. Står bundet i en ubrudelig lænke. Asernes værste fjende, dræber Odin under Ragnerok men dræbes selv af Vidar.

Fenrisulven

Tilføj kommentar  


Et uhyre i ulveskikkelse, avlet af Loke med jættekvinden Angerbode og søskend til Midgårdsormen og Hel. Den fødtes i Jotunheim men blev som lille hentet til Asgård, hvor den hurtigt voksede sig så stor og glubsk, at det kun var Tyr der kunne nærme sig den. Man ville derfor have den bundet, men den første lænke Læding sprang som sytråd, og bedre gik det ikke med den næste lænke Dromi. Man sendte så bud til dværgene, der boede uden for asgård i dybe bjerghuler. Bjergene blev i sin tid skabt af maddiker fra Ymers krop. De var snildeog opfindsomme og lavede en lænke der var tynd og glat som en silkesnor og ikke så ud til at kunne holde til noget som helst. Lænken blev fremstillet af lyden fra kattepoter, kvindeskæg, bjergrødder, fiskeånde og fuglespyt. Det viklede de om senerne fra en bjørn og så var lænken Glejpner klar til at lægge på Fenrisulven.

Guderne fik den lokket ud på en ø og viste den snoren. Lad os se om du kan gøre det samme ved den som de to andre lænker sagde de til den. Nej den ser ikke ud til at kunne holde til ret meget svarede den, men netop derfor tror jeg der er lumskeri medi spillet og i får den ikke på mig. Så begyndte guderne at drille den med om den var bange for den lille kæde. Til sidst gik den med til at lade sig binde, men kun på den betingelse, at en af guderne lagde sin hånd ind i munden på den. Da det var Tyr der passede den, blev det ham. Så blev den lænket og lænken gjort fast til en stor klippeblok. Ulven sled og asede men kunne ikke komme løs. Desværre for Tyr fik han ikke sin hånd igen. Ulven forsøgte at bide efter de andre, men så satte de et sværd fast på højkant i munden på den, og siden har den stået og tudet med fråden løbende ud af gabet som en slimet flod. Skulle ifølge beretningerne ved Ragnarok rive sig løs og sluge Odin, men selv dræbes af Vidar.

Fimbulvinter

Tilføj kommentar  

Fimbulvinteren var faktisk tre vintre i en. Alle var de overordentlig strenge med sne, frost og isende storme. På grund af at der ingen sommer var imellem dem blev det set som værende en vinter, Fimbulvinteren. Denne vinter var optakten til Ragnarok.

Fimbulvinter

Tilføj kommentar  

De tre hårde vintre der går i et og er et varsel om Ragnaroks komme.

Fimmafæng

Tilføj kommentar  

Ægirs tjener der dræbes af Loke, som ikke kan tåle alle de komplimenter, aserne giver ham.

Firmafeng

Tilføj kommentar  

Behændig Ærgirs tjener, slås ihjel af Loke under Ægirs gilde.

Fjalar

Tilføj kommentar  

Udgårdslokes smukke røde hane.

Fjalar (Dværg)

Tilføj kommentar  

Dræbte Kvasir sammen med Galar og blandede hans blod med honning til skjaldemjøden, dræbte Gilling og hans kone.

Fjalar og Galar

Tilføj kommentar  

Fjalar og Galar slog jætten Kvaser ihjel og lavede Skjaldemjøddet af hans blod. De dræbte også jætten Gilling og hans kone og Gillings søn Suttung fik Skjaldemjøddet som bod. Se evt. myten om Skjaldemjøddet.

Fjalar og Galar (Dværge)

Tilføj kommentar  

Dette var to dværge der dræbte Kvasir og lavede skjaldemjødet ud af hans blod og honning. Til at opsamle blodet brugte de to kar ved navn Bodn og Son og en kedel ved navn Odrærer. Fjalar og Galar var også skyld i at Gilling druknede hvorefter de dræbte hans kone. Gilling's søn Suttung blev rasende over at have mistet sine forældre og ville tage livet af dværgene men som bod på deres liv gav de ham skjaldemjødet.

Fjølvar (Jætte)

Tilføj kommentar  

Jætte, der ejer øen Allgrøn, hvor han og Odin tilbragte 5 år og der forførte syv dåragtige piger.

Fjørgynn

Tilføj kommentar  

Far til Frigg.

Folkvang

Tilføj kommentar  

Frejas bolig i Asgård

Folkvang

Tilføj kommentar  

Folkvang er Frejas bolig i Asgård hvor hun modtager de einherjer der ikke kommer til Valhal. På Folkvang findes salen Sessrumner.

Folkvang (Sted)

Tilføj kommentar  

Freja's bolig i Asgård hvor hun modtager de Einherjere/krigere som ikke bliver udvalgt til Valhal. På Folkvang findes salen Sessrumner.

Forsete (As)

Tilføj kommentar  

Søn af Balder og Nanna, er fredsgud og gud for retsvæsen som sin far. Han bor i Glitner og er ugift.

Forsæde

Tilføj kommentar  

Balders og Nannas søn og retfærdighedens gud, der mestrer at løse indviklede konflikter og er ordfører på asernes ting. Han bor på det guld- og sølvglinsende slot Glitner, med vægge af guld og tag af sølv, som han fik af sin far. Han siges at køre med en gylden okse.

Frej

Tilføj kommentar  

Søn af Njord og hans søster, gift med Gerd, far til Fjølner. Gud for kvinder og undertrykte og for mænds velfærd og ejendom.
Frugtbarhedsgud, optaget blandt aserne, men af vanernes æt, idet han er søn af Njord, tvillingbror til Freja foruden 7 andre søstre. Dyrkedes især ved forårsfester. Frej bor mest på gården Alfhjem og hersker over lysalferne. Her bor også tjenerne Beila og Byggvir.
Han har magt over regn, solskin og markens grøde. Han er gift med jættekvinden Gerd, Gymer og Aurbodas smukke datter og en søster til Bele. Det var Frejs tjener Skirner der på sin herres vegne friede til Gerd
Det var Frej bønderne ofrede til. Når Frej skal ud i verden rider han på galten Gyldenbørste, der ligesom Odins hest Slejpner, kan løbe både i luften på vandet og på jorden. Gyldenbørste stråler som det klareste solskin og skinnet fra den kan oplyse selv den sorteste nats mørke i underverdenen. Den kendes også under navnet Slidrugtanne. Galtens gyldne skind er smedet af dværgen Brokk.

Frejs våben var et sværd som svingede sig selv og et hjortegevir. Han mistede dog sværdet. Med geviret slog han Bele ihjel. Ved ragnarok skal han stikke det i øjet på Surt inden han dør. Frej har også skibet Skibsladner, der altid har medvind og sejler lige godt over land og vand. Når han ikke bruger det, kan han folde det sammen og putte det i lommen. Frej har bl.a. lært smedekunsten hos dværgen Vølund.
Som frugtbarhedsgud ses Frej ofte afbilledet med en vældig fallos (penis).
I Danmark betegner visse stednavne helligsteder for Frej, bl.a. Frøsmose ved Ringsted og forskellige lokaliteter med navnene Frøsbjerg og Frøshøj. Frej kaldes også Yngve.

Freja

Tilføj kommentar  


Kvindelig van, datter af Njord og hans søster, gift med Od, mor til Hnoss og Gersimi. Gud for kærlighed og elskov.

Freja (Gudinde)

Tilføj kommentar  

Freja er den Nordiske kærligheds-, frugtbarheds- og krigsgudinde af Vanernes æt. Hun er datter af Njord og har otte søstre samt tvillingbroderen Frej. Endvidere er hun opfattet som dødsgudinde og som kvindernes skytsgudinde; anråbtes af fødende kvinder. De krigere der falder i kamp men som ikke bliver valgt til Einherjer i Valhal, kommer til Freja på Folkvang. Freja er gift med Od, med hvem hun har de to døtre Hnoss og Gersimi. Od menes at være en dobbeltgænger til Odin. Hun bor på Folkvang. Freja er den smukkeste af alle gudinder og vild med kærlighed. Et par dage efter sit bryllup med Od, drog han ud på en lang rejse og er stadig ikke vendt tilbage. Freja drog ud for at lede efter ham men fandt ham ikke. Når Freja sørger over ham græder hun guldtårer.

Når Freja drager på rejse, er hendes vogn forspændt to katte. Freja ejer også en fjederham, og når hun tager den på, kan hun flyve som en falk. Hun låner af og til hammen ud til aserne. Hun har en galt ved navn Hildisvin. Hun har desuden guldsmykket Brisingamen, som blev smedet af 4 dværge. For at få smykket måtte hun tilbringe en nat med hver af dværgene. Smykket blev engang stjålet af Loke men genvundet i kamp af Heimdal. Det er de forelskede par der ofrer til Freja. Sammen med bl.a. Nanna og Frigg hører Freja til asynjerne.

Frejfaxe

Tilføj kommentar  

Frejs frygtløse hest.

Freke

Tilføj kommentar  

En af Odins ulve.

Frigg

Tilføj kommentar  

Den elskede, asunje, datter af Fjørgynn, gift med Odin, mor til Balder. Gud for den fri natur og fødende kvinder.

Frille

Tilføj kommentar  

Elskerinde.

Fulla

Tilføj kommentar  

Friggs tjenstekvinde, har udslået hår med guldbånd om panden.

Fylgier

Tilføj kommentar  

Gudinder, der følger ethvert menneske og beskytter det. En slags skytsengle, der ofte optræder i skikkelse af et dyr.