Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 3988
Online profiler 0
Online gæster 394
Åbne spørgsmål 598
Besvarede spørgsmål 2969

Almanak

Thu, 13. December 2018

Solen i dag

Solopgang:08:25
Solnedgang:15:43

Månen lige nu

Full Moon

Der nu i alt 453 beskrivelser

Velkommen til stikordregister for nordisk mytologi. Stikordregisteret har sin styrke, når du søger efter en kort beskrivelse af et specifikt begreb/ord/gud etc. - samt når du har lyst til at klikke rundt i de forskellige sammenhænge, der eksisterer.

peter_001.jpg (10294 bytes) peter_002.jpg (8949 bytes) peter_003.jpg (11756 bytes)

Senest tilføjede:  Ratatosk   Østre   Ægir   Ymer   Yggdrasil  

Tilføj beskrivelse og/eller kommentar


Dag

Tilføj kommentar  

Søn af Nat og Deling, halv as halv jætte.

Dag

Tilføj kommentar  

Dag er søn af jættekvinden Nat og asen Delling, der er morgenrødens gud. Dag fik en kærre af sin mor og af Odin fik han hesten Skinfaxe, hvis manke lyser og skinner over hele verden, når han kører hen over himmelen.

Dag (Gud)

Tilføj kommentar  

Denne gud var en personificering på dagen hvilket også tydeligt ses på hans navn. Han var en søn af jættekvinden Nat og Asen Delling. Til hustru valgte han den skønne Thora. Af sin moder fik han en kærre og af Odin fik han hesten Skinfaxe. Skinfaxe's manke kunne oplyse hele verden og når han dagligt kørte over himlen forvandlede han nat til dag.

Danegæld

Tilføj kommentar  

Skat som vikingerne opkrævede i England 10-12. århundrede.

Delling (As)

Tilføj kommentar  

Den lysende, gift med Nat, far til Dag.

Delling (As)

Tilføj kommentar  

Asen Delling er morgenrødens gud. Han er gift med jættekvinden Nat og sammen har de sønnen Dag. Delling vogter Brejdablik.

Delling (Gud)

Tilføj kommentar  
Delling er As og morgenrødens gud. Han er gift med jættekvinden Nat som også er hans moder. Sammen har de sønnen Dag. Delling vogter desuden Brejdablik.

Diser

Tilføj kommentar  

Skæbnegudinder der først dyrkedes under et, men som senere blev til Valkyrier, Fylgier og Norner. Oprindeligt frugtbarhedsgudinder, hvoraf kan nævnes Vanadis, Vaneras, Freja og Alfhild.

Draupner

Tilføj kommentar  

Odins ring der hver niende nat lader otte ringe mangen til den selv dryppe fra den. Lavet af Brok og Sindre.

Draupner (Ting)

Tilføj kommentar  

Dette var Odin's guldring som blev smedet af dværgene Sindre og Brokk på grund af et væddemål de havde indgået med Loki. Hver 9. nat dryppede der fra Draupner 8 nye ringe nøjagtig magen til både i udseende og vægt. Efter Balder's død kastede Odin ringen på Balder's ligbål som offer. Hermod tog senere til dødsriget for at bringe Balder tilbage. I stedet for Balder kom han tilbage med Draupner og nogle andre ting.

Dromi (Ting)

Tilføj kommentar  

Den anden lænke Fenrisulven blev bundet med hed Dromi. Den var dobbelt så stærk som den første lænke Læding men også den sprang dog. Dromi blev desuden også kaldt for Drome.

Durin (Dværg)

Tilføj kommentar  

Durin var en dværg der sammen med Dvalin smedede sværdet Tyrfing til Odin's sønnesøn Svafrlami.

Durin (Dværg)

Tilføj kommentar  

Durin er en af de mægtigste af dværge. Han er en af de eneste der kender de ældste dværges hemmeligheder. Sammen med Dvalin smedede han det ulykkesbringende tryllesværd Tyrfing

Dvalin (Dværg)

Tilføj kommentar  

Dvalin hørte til de mægtigste blandt dværgene. Han var en af de første der lærte at læse runer og smedede Brislingemen. Dvalin ejer hesten Modin.

Dværge

Tilføj kommentar  

Dværgene er små væsner, der udmærker sig som smede og skattevogtere. De opstod i urtiden som maddiker i Ymir's døde krop. Deres opholdssteder er i jorden, i høje eller i sten og bjerge. Dværge skyr dagslyset. Da Odin, Vile og Ve havde skabt verden af Ymers krop, var der noget af hans kød, som de ikke brugte. Det lod de ligge, men efterhånden kom der mider i. Dem lavede de om til de dværgene og fordi dværgene stammer fra miderne holder de til i jorden. Dværge er ofte kendt for deres smedekunst. De laver våben og smykker med magiske evner. Brokk og Sindre har f.eks. lavet Odins spyd Gungner, Frejs skib Skibladner og ikke mindst Tors hammer Mjølner. Nogle dværge er onde og snu. Dværgene Fjalar og Galar dræbte Kvaser, den kloge. Og de tog hans blod og blandede det med honning så det blev til mjød. Når man drak af mjøden, fik man Kvasers klogskab med og man blev vis.

Se også: Alvis (Dværg) / Andvare (Dværg) / Berlingr (Dværg) / Brisingerne (Dværge) / Brok (Dværg) / Durin (Dværg) / Fjalar (Dværg) / Fjalar og Galar (Dværge) / Ivaldesønnerne (Dværge) / Ivaldi (Dværg) / Kvasir (Dværg) / Lit (Dværg) / Nordre (Dværg) / Sindre (Dværg) / Søndre (Dværg) / Vestre (Dværg) / Østre (Dværg)

Dødsriget Hel

Tilføj kommentar  

Sted, hvor alle de døde kommer til undtagen dem der dør i kamp og dermed kommer til Valhal.