Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 3988
Online profiler 0
Online gæster 403
Åbne spørgsmål 598
Besvarede spørgsmål 2970

Almanak

Sat, 15. December 2018

Solen i dag

Solopgang:08:26
Solnedgang:15:43

Månen lige nu

Full Moon

Der nu i alt 453 beskrivelser

Velkommen til stikordregister for nordisk mytologi. Stikordregisteret har sin styrke, når du søger efter en kort beskrivelse af et specifikt begreb/ord/gud etc. - samt når du har lyst til at klikke rundt i de forskellige sammenhænge, der eksisterer.

peter_001.jpg (10294 bytes) peter_002.jpg (8949 bytes) peter_003.jpg (11756 bytes)

Senest tilføjede:  Ratatosk   Østre   Ægir   Ymer   Yggdrasil  

Tilføj beskrivelse og/eller kommentar


Balder (Gud)

Tilføj kommentar  

Balder er den nordiske lysgud. Endvidere er han gud for foråret, planternes vækst, årstiderne renheden, skønheden og retsvæsen, retfærdigheden. Han er søn af Odin og Frigg. Broder er han til Høder og Hermod. Han boede på Brejdablik med sin kone Nanna med hvem han har barnet Forsete. På Breidablik fandtes intet ondt eller urent. Balder fik et mareridt om natten, hvori han så sin egen død. Han tog det som varsel for at nogen ville gøre ham fortræd. Hans mor Frigg fik derfor alt i naturen, undtagen misteltenen, til at love, at de ikke ville gøre Balder fortræd.

Derfor kunne aserne bruge han til at skyde til måls efter uden at der skete noget, men Loke fik lokket ud af Frigg, at hun ikke havde spurgt misteltenen og lagde den som pil på den blinde Høders bue og således kom Høder mod sin vilje til at dræbe Balder. Balder og hans hustru Nanna, der døde af sorg, blev anbragt på balders skib Ringhorn, som førte dem til Hel i dødsriget. Guderne sender balders bror Hermod ad den frygtede helvej til dødsriget, for at få Balder tilbage, og Hermod fik det løfte, at såfremt alle ville græde for Balder, ville han få lov at vende tilbage. Alle græd undtagen Loke, der i skikkelse af den gamle kone Tøkk, græd "tørre tårer". Derved udelukkede Loke sig fra gudernes kreds og dømmes til at pines indtil ragnarok. Efter ragnarok vil Balder genopstå.

Bange (Jætte)

Tilføj kommentar  

En jætte der er bror til Suttung.

Barre (Sted)

Tilføj kommentar  

En vindstille beskyttet lund, hvor Gerd lover at møde Frej efter ni nætter og give ham sin kærlighed.

Barre lunden

Tilføj kommentar  

Barre lunden med den lune luftning. Her mødes Frej for føste gang med Gerd

Bauge (jætte)

Tilføj kommentar  

Bror til Suttung. Hjalp Odin med at komme ind til Gunlød.

Bauge (Jætte)

Tilføj kommentar  

Bror til jætten og ejeren af Skjaldemjøddet Suttung, søn af Gilling.

Baugi (Jætte)

Tilføj kommentar  

Baugi eller Bauge var en nordiske jætte og en broder til Suttung. Da den forklædte Odin engang kom til hans gård hjalp han ham med at stjæle Skjaldemjøden ved at bore en gang igennem bjerget til hvor skatten var.

Bautasten

Tilføj kommentar  

Mindesten uden indskrift.

Beila

Tilføj kommentar  

Frejs tjenerinde. Hun er gift med Frejs tjener Byggvir og de bor hos Frej i Alfhjem. Loke kalder hende for snavset trælkvinde. Navnet betyder Bi.

Bele (Jætte)

Tilføj kommentar  

Bele den tykke jætte, Gerds bror, blev dræbt af Frej med en hjortetak.

Bele (Jætte)

Tilføj kommentar  

Jætte, søn af Gymer og Aurboda. Han er jættehøvding og bror til Frejs kone Gerd. Bele blev dræbt af Frej.

Beli (Jætte)

Tilføj kommentar  

Beli var en nordisk jætte og var søn af Gymir og Aurboda. Endvidere var han broder til Gerd. Der blev sagt at han ved Ragnarok ville kæmpe mod den våbenløse gud Frej og tilsidst blive dræbt med et hjortegevir.

Bergelmer (Jætte)

Tilføj kommentar  

Bergelmer urjætten som alle andre jætter stammer fra.

Bergelmer (Jætte)

Tilføj kommentar  

En af de første jætter af slægten Rimturserne også kaldet Frostjætterne. Søn af Trudgelmer og sønnesøn af Ymer. Da syndfloden fra Ymers blod oversvømmede verden, druknede alle rimturserne på nær Bergelmer og hans kone, og fra dette par stammer alle rimturserne.

Berlingr (Dværg)

Tilføj kommentar  

Berlingr var en nordisk dværg og en af dem som smedede Freja's guldsmykke Brisingamen. For at erhverve sig guldsmykket måtte gudinden Freja tilbringe en elskovsnat med hver af dværgene.

Bestla (Jætte)

Tilføj kommentar  Dette var en urjætte og gudernes stammoder. Hun var datter af kæmpen Bøltorn og var hustru til Borr. Sammen med Borr havde hun sønnerne Odin, Vili og Ve. Betydningen af hendes navn siges at være "hende der giver bast".

Bestla (Jætte)

Tilføj kommentar  

Gift med Bor og mor til Odin, Vile og Ve. Hun er jætten Bøltorns datter og søster til Mimer.

Beyla

Tilføj kommentar  

Frejs tjenstekvinde, gift med Byggvir.

Bifrost

Tilføj kommentar  

Regnbuen der fører til Asgård.

Bil (Dværg)

Tilføj kommentar  

Hører til Dværgene. Hun og broderen Hjuke forfølger månen på dens rejse omkring jorden. Bil bliver en af Asynjerne. Hun er datter af dværgfyrsten Ivalde og Hildegun og Ydun er hendes søster.

Billing (Van)

Tilføj kommentar  

Er gudeslægten vanernes høvding. Hans bror er Gilling. Han er far til Rind og morfar til Vale. Hans mænd beskytter solen og månen mod Skall og Hate. Han kaldes også aftenrødens alf. Hans navn betyder tvilling.

Bilskirner

Tilføj kommentar  

Tor og Sifs bolig i Asgård, verdens største med 540 rum.

Bilskirner (Bolig)

Tilføj kommentar  

Thor og Sifs bolig i Trudvang, der har 540 rum og rager højere op mod himlen end Valhal.

Bjært

Tilføj kommentar  

En af Frejas 8 søstre og fiskeguden Njords datter. Frej er hendes bror. Navnet betyder "lysende".

Blid

Tilføj kommentar  

Datter af fiskeguden Njord, søster til Frej og Freja. Navnet betyder "den blide".

Blodighove

Tilføj kommentar  

Frejs hest, der hverken frygter røg eller ild. Da det lykkedes hans tjener Skirner med trusler, at få den underskønne Gerd, datter af jætten Gymer og Aurboda til at gifte sig med Frej fik Skirner Blodighove som tak.

Blodoughadda

Tilføj kommentar  

En af Ægir og Rans ni døtre som alle siges at være mødre til Heimdal.

Blöt

Tilføj kommentar  

Blöt var en offerhandling eller et offer til guderne.

Bo (Ase)

Tilføj kommentar  

Bo (eller Vale), søn af Odin og Rind, ugift.

Bodn

Tilføj kommentar  

Bodn var en af de beholdere/kar som dværgene Fjalar og Galar brugte til at opsamle Kvasir's blod i så de kunne lave skjaldemjøden. Bodn kaldes desuden også for Bod.

Bodn

Tilføj kommentar  

Et af de tre kar som dværgene Fjalar og Galar brugte da de skulle lave mjød af Kvasers blod. Det der kom ud af det var Skjaldemjøddet. Det største kar eller kedel hed Odrører og det tredie hed Son.

Bor

Tilføj kommentar  

Søn af Bure, der skabtes da koen Audhumlba slikkede på en saltsten.
Bor er gift med jættekvinden Bestla og far til Asesønnerne Odin Vile og Ve.

Borr (Jætte)

Tilføj kommentar  

Den første jættemand, gift med Bestla, far til Odin, Vile og Ve.

Bous

Tilføj kommentar  

Søn af Odin og Rind. Han bliver til da Odin, udklædt som kvinde, voldtager Rind.

Brage

Tilføj kommentar  

Odins søn med Gunlød, gift med Ydun. Brage spiller harpe dagen lang og digter selv sine sange og er digtekunstens gud. Han byder alle kæmper velkommen i Valhal. Brage kender runernes magi.

Brage (As)

Tilføj kommentar  

Søn af Odin, langskægget, gift med Idun. Gud for digtekunsten og veltalenhed.

Breidablik (Sted)

Tilføj kommentar  

Dette var Nanna og Balder's bolig i Asgård. I Breidablik fandtes der ingen ondskab og intet urent var velkomment. Asen Delling vogtede borgen Breidablik.

Brejdablik

Tilføj kommentar  

Balder og Nannas hus, hvor intet ondt eller urent findes. Huset har sølvtag der hviler på guldpiller.

Brisingamen

Tilføj kommentar  

Dette var Freja's pragtfulde guldsmykke. Det blev smedet af de 4 dværge; Alfrigg, Dvalin, Grerr og Berlingr. Freja måtte tilbringe en elskovsnat med hver af dværgene som betaling for smykket. Da Odin hørte derom bad han Loki om at stjæle det. Freja fik det dog senere tilbage ved at starte en krig for Odin. Brisingamen blev typisk anset som værende en smuk guld halskæde men nogle beretninger fortæller om at det var en amulet af guld til fødende kvinder. En beretning der nok har rod i at Freja blev anråbt af fødende kvinder.

Brisingerne (Dværge)

Tilføj kommentar  

De dværge som lavede brisingamen. Halskæde der ejes af Freja.

Brok (Dværg)

Tilføj kommentar  

God smed, bror til Sindre. Lavede Mjølner, Skibladner osv.

Brokk

Tilføj kommentar  

Dværgen Brokk smedede det gyldne skind til Frejsgalt Gyldenbørste også kaldet Slidrugtanne samt Odins spyd Gungner og hans ring Drøpner. De tre brødre Eitre og Sindre og Brokk kaldtes for Ivaldesønnerne. Brokk var en våbensmed der arbejde sammen med Eitri. Mens Eitri arbejdede, passede Brokk blæsebælgen. Dette arbejde var meget vigtigt da det de lavede kunne blive ødelagt hvis Brokk ikke gav nok luft. Engang lavede Brokk et væddemål med Loki om at Eitri kunne lave tre ting som var bedre end dem Loki stod med. Hvis Eitri's ting var bedre lovede Loki Brokk hans hoved. under arbejdet forvandlede Loki sig til en flue og irriterede Brokk i håb om at han ville glemme at passe blæsebælgen. Mens Eitri arbejdede på en hammer, stak Loki Brokk over øjet Et øjeblik stoppede Brokk for at tørre blodet væk hvilket gjorde at Mjølnir's håndtag blev kort.

Sammen med Loki tog Brokk til Asgård for at lade guderne bestemme hvem der havde vundet væddemålet. Guderne valgte Brokk som vinder og Loki flygtede. Han blev imidlertidig stoppet af Por og snu som han var skyndte han sig at gøre Brokk opmærksom på at det var kun hans hoved og ikke hans hald han havde ret til. Æsir var enig og Brokk valgte derfor at sy Loki's læber sammen i stedet. Nogle beretninger fortæller at det var broderen Sindre i stedet for Eitri at Brokk arbejdede sammen med ved væddemålet.

Brynhild (Valkyrie)

Tilføj kommentar  

Datter af kong Budle, gift med Gunnar.

Bure

Tilføj kommentar  

Opstået af en sten, som koen Audhumla slikkede på. Far til Borr.

Bure

Tilføj kommentar  

Odins farfar som koen Audhumbla slikkede frem af en saltsten på tre dage ved verdens skabelse, og som blev stamfar til aserne. Bure døde af alderdom fordi Yduns foryngelsesæbler ikke var vokset op endnu.

Bure (Gud)

Tilføj kommentar  

Bure var gudernes stamfader. Han blev slikket frem af en salt isblok af den hellige ko Audhumle. Første dag kom håret frem, anden dag hovedet og tredje dag kom hele Bure frem. Bure staves desuden også Buri og var fader til Borr.