Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 3988
Online profiler 0
Online gæster 391
Åbne spørgsmål 598
Besvarede spørgsmål 2970

Almanak

Sun, 16. December 2018

Solen i dag

Solopgang:08:27
Solnedgang:15:43

Månen lige nu

Full Moon

Der nu i alt 453 beskrivelser

Velkommen til stikordregister for nordisk mytologi. Stikordregisteret har sin styrke, når du søger efter en kort beskrivelse af et specifikt begreb/ord/gud etc. - samt når du har lyst til at klikke rundt i de forskellige sammenhænge, der eksisterer.

peter_001.jpg (10294 bytes) peter_002.jpg (8949 bytes) peter_003.jpg (11756 bytes)

Senest tilføjede:  Ratatosk   Østre   Ægir   Ymer   Yggdrasil  

Tilføj beskrivelse og/eller kommentar


Agnar

Tilføj kommentar  

Søn af sagnkongen Hraudung, flytter sammen med en jættekvinde.

Alfer

Tilføj kommentar  

Alferne var overnaturlige, menneskelignende væsener som stod for frugtbarhed og vækst. Det kaldtes alfebloten, når man ofrede til alferne sent på efteråret for at opnå frugtbarhed . Man mener denne offerfest svarer til vore dages jul. Der findes både lysalfer og sortalfer. Af lysalferne er de smukkeste Diserne, der er underlagt Freja. De ligner, og er på størrele med mennesker. Lysalferne, der er tilknyttet lys og luft, bor i Alfhjem der ligger i den tredie himmel Hvidblåin, og sortalferne, der er tilknyttet det underjordiske bor i Sortalfehjem. Sortalferne er skikkelige små væsener der arbejder som smede og håndværkere og sikkert de samme som kaldes dværgene. I den nordiske edda regnes alferne med til de guddommelige væsener sammen med aserne og vanerne, men de er ikke, som aserne, udødelige. De siges at stamme fra dværgfyrsten Ivalde, som måske er far til Ydun og Vølund.

Alfheim

Tilføj kommentar  

Frejs bolig i Asgård.

Se også: Asgård (Sted)

Alstærk og Alsvin

Tilføj kommentar  

De to heste der trækker solen over himlen.

Alvis (Dværg)

Tilføj kommentar  

Alvis var en dværg og en smed. Efter at have smedet våben for guderne bedte Alvis om at få Thor’s datter Trud som betaling. Guderne godtog det og lovede ham Trud. Dette brød Thor sig ikke om og han lavede derfor en viden prøvelse som Alvis skulle igennem. Da Alvis kom til Asgård satte Thor sig ned med ham og talte indtil solen brød frem. Den første af solens stråler der ramte Alvis forstenede ham og Thor kunne beholde sin datter. Alvis betyder ”alvise”.

Se også: Dværge / Eitre (Dværg)

Amma

Tilføj kommentar  

Amma var Afi's kone og moder til Karl. Efter at Heimdall havde overnattet et par gange hos dem blev hun gravid. Ni måneder efter fødte hun Karl og blev derved stammoder til alle bønder.

Amsvartner søen

Tilføj kommentar  

Hvor Lynge ligger og hvor Fenrisulven står bundet.

Se også: Fenrisulven

Andrimner

Tilføj kommentar  

Kokken i Valhal, der hver aften skærer en luns kød af grisen Særimner, koger den i gryden Ildrimner og serverer den for einherjerne.

Se også: Særimner / Valhal (Sted)

Andvare (Dværg)

Tilføj kommentar  

Andvare vogtede nibelungsguldet og ringen Andvarenut. Han boede ved vandfaldet Frånånger i Andvarefossen. Når han blev forfulgt, kunne han forvandle sig til en gedde. Loke fangede ham i et net og for at slippe fri måtte Andvare give Loke ringen og guldet i løsesum, men han kastede først en forbandelse på både guldet og ringen. Loke gav gulvet og ringen til Reidmar og hans familie. Denne ring kom til at betyde stor ulykke for Reidmar.

Andvarenut

Tilføj kommentar  

En guldring smedet af dværgen Vølund, der vogtedes af Andvare. Andvare blev tvunget til at give Loke ringen men havde forinden udtalt en dødbringende forbandelse over den. Loke gav den videre til Hreidmar som bod for drabet på hans søn Otter.

Anerboda

Tilføj kommentar  

Den der varsler ondt, mor til Fenrigsulven, Midgårdsormen og Hel.

Se også: Fenrisulven / Hel / Midgårdsormen

Angar

Tilføj kommentar  

Søn af sagnkongen Geirrød, overtager Geirrøds kongerige, når han dør.

Angerbode (Jætte)

Tilføj kommentar  

Jættekvinde som med Loke fik de tre monstrer: Midgårdsormen, Fenrisulven og Hel.

Angrboda (Jætte)

Tilføj kommentar  

Angrboda eller Angerboda var en jættekvinde hvis navn betød "den sorgvarslende". Sammen med Loki avlede hun tre uhyrer. Disse uhyrer var Fenrir, Midgårdsormen og Hel. Da guderne hørte om deres fødsel og grumme varsler der betød død besluttede de at tage dem. Fenrir blev lænket, midgårdsormen smidt i havet og Hel blev smidt ned i dødsriget.

As (Gud)

Tilføj kommentar  

Gud i Asgård.

Asator

Tilføj kommentar  

Kaldenavn for Tor.

Aserne - Gudeslægt

Tilføj kommentar  

Aserne er en gudeslægt, som hovedsaligt består af krigeriske guder. De er i direkte linje fra Bure og Bor. Aserne er dødelige, men kan opnå evig ungdom ved at spise af Iduns æbler. De lå i årevis i kamp med en anden gudeslægt; Vanerne, men fandt da efter mange blodige kampe ud af at alt for mange liv gik tabt, så de sluttede til sidst fred.

Asgård

Tilføj kommentar  

Asernes verden

Asgård (Sted)

Tilføj kommentar  

Asgård er gudernes hjem, det vil sige gudeslægten aserne. Den blev bygget af en jætte som betaling ønskede at få solen, månen og Freja men blev narret af Loke. Asgård ligger på det højeste sted på jorden og den syvfarvede bro; regnbuen Bifrost fører dertil. I Asgård ligger Odins bolig Valhal som er det sted faldne krigere kommer til. Ordet Val betyder "kampplads".

Ask og Embla (Mennesker)

Tilføj kommentar  

Ask og Embla var urmennesker i den nordiske mytologi foruden at være det første menneskepar. De var menneskehedens stamforældre og var blevet skabt af guderne Odin, Vili/Hønir og Ve/Lodur. Guderne skabte dem ud af to ilanddrevne træstammer. Odin gav dem ånde, liv og ånd. Vili/Hønir gav dem forstand, følelse og evnen til at bevæge sig. Ve/Lodur var den som formede deres ansigter. desuden gav han dem også syn, hørelse og sprog. Deres bolig anviste guderne til at være Midgård.

Ask og Embla (Mennesker)

Tilføj kommentar  

De to første mennesker i verden, som blev skabt af brødrene Odin, Vile og Ve af to træstammer, de fandt på stranden. (verdens skabelse). Odin gav dem liv og ånde, forstand og bevægelse fik de af Vile og sanserne og følelserne fik de af Ve.
Guderne byggede Midgård til dem, hvor de skulle bo, og brugte Ymers øjenvipper til at lave et gærde rundt om Midgård for at beskytte mod de onde jætter.

Aslaug

Tilføj kommentar  

Dette var en datter af Sigurd og Brynhild som blev opfosteret af Heimer. Da pigen var blot 3 år gamle døde hendes forældre og Heimer fik en stor harpe lavet som han kunne gemme hende i. I harpen gemte han desuden værdifulde klæder og smykker. Selv i klædte han sig laset og drog afsted med harpen. Pigen tog han sig godt af og tog hende ud og vaskede hende når han var sikker på det var sikkert. en dag kom han til gården Spangerhede hvor Åge og Grima boede alene.

Da Åge var ude tog Grima imod sin gæst og bød ham indenfor. Ud af harpen stak imidlertidig et stykke værdifuldt klæde og hun kunne se en ring glimte. Hun fortalte ham at han kunne sove i laden og da hendes mand kom hjem overtalte hun ham til at dræbe Heimer. Mens Åge gjorde dette stjal Grima Harpen og tvang den op. Inden i den fandt hun den smukke Aslaug som de troede var stum da hun aldrig talte. De tog hende som deres datter og gav hende navnet Kraka. Langt senere blev denne gift med Regnar Lodborg.

Asvinn (Jætte)

Tilføj kommentar  

En jætte, der lærte de andre jætter at riste og tyde runer.

Asynje

Tilføj kommentar  

Gudinde i Asgård.

Se også: Asgård (Sted)

Asynjerne

Tilføj kommentar  

Kvindelig modstykker til aserne. Betegnelsen på visse nordiske gudinder, der dannede et hof omkring Odins kone Frigg. Af asynjenavne kan nævnes:
Bil, Eir, Freja, Fulla, Gefion, Gefn, Gnå, Hlin, Hørn, Jord, Mardøll, Nanna, Rind, Saga Sjøfn, Snotra, Sol, Syn, Syr, Var, og Vør.
Sagas bolig hedder Søkvabæk her kommer Odin ofte for at drikke mjød.
Lofn er mild og god og forener unge elskende, der ikke må få hinanden.
Modgunn vogter Helvejen ved Gjallerbroen.

Audhumbla

Tilføj kommentar  

Ko, opstået af dryp fra tågen over Ginnungagap, der er det uhyre, tomme rum eller kløft, hvor urjætten Ymer også skabtes, da kulden fra Niflheim mødtes med heden fra Muspelheim. Nærede jætten Ymer med sin mælk, og slikkede Odins farfader, Bure, frem af en saltsten (Verdens skabelse).

Audhumla

Tilføj kommentar  

Koen med de 4 floder, hvor Ymer fik sin næring fra. Skabte Bure ved at slikke på en sten.

Aurboda (Jætte)

Tilføj kommentar  

En bjergjættekvinde gift med jætten Gymer, med hvem hun har sønnen Bele og datteren Gerd, der er en smuk jættekvinde som frugtbarhedsguden Frej bliver gift med.

Aurvandil

Tilføj kommentar  

Aurvandil den Tabre, gift med vølven Groa. Mistede sin tå under flygten fra Jotunheim. Tor kastede tåen op på himlen, hvor den blev til en stjerne.

Aurvandil (Jætte)

Tilføj kommentar  

Aurvandil var en jætte som efter en tur i en iskold elv frøs til is og kom til Jotumheim. Derfra hentede Thor ham så tilbage. Aurvandil blev puttet i en kurv som Thor bar men undervejs kom Thor til at brække Aurvandil's ene tå af. Thor tog tåen og kastede den op med himlen hvor den blev hængede som en klart lysende stjerne.

Aurvandil (Jætte)

Tilføj kommentar  

En venlig jætte gift med vølven Groa. En myte fortæller, at han engang sammen med Thor skulle over den isnende kolde elv Elvivåger, der løber fra den kolde brønd Hvergelmer i Niflheim mod Jotunheim, fik han forfrysninger i stortåen, selv om Thor bar ham på ryggen. Thor brækkede tåen af og kastede den op på himlen, hvor den blev til stjernen Aurvandils tå.