Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 4041
Online profiler 0
Online gæster 390
Åbne spørgsmål 604
Besvarede spørgsmål 2976

Almanak

Thu, 21. March 2019

Solen i dag

Solopgang:07:07
Solnedgang:19:25

Månen lige nu

Full Moon

Der er nu i alt 205 forklaringer

Dette register kan ses som et supplement til vores fem hovedafsnit om den græske mytologi. I disse finder du mange af de nævnte begreber, guder etc. uddybende forklaret. Stikordregisteret har sin styrke, når du enten søger efter en kort beskrivelse af et specifikt begreb/ord/gud etc. - samt når du har lyst til at klikke rundt i de forskellige sammenhænge, der eksisterer.


Senest tilføjede:  Eris - moderen til alt ondt og datteren af nyx.   Guderne fra Olympen   Apollon   Kaos   Erebos  

Tilføj ny forklaring


Kallisto

Tilføj kommentar  

Nymfe. Kallisto eller Callisto var en græsk bjørnegudinde som senere blev en skovnymfe i Artemis' jagtfølge. Hun var datter af arkaderkongen Lykaon og med Zeus var hun moder til Arkas. Under badning opdagede Artemis at Kallisto var gravid og som straf blev hun forvandlet til en bjørn af enten Artemis eller Hera. Artemis nedlagde derefter bjørnen (kallisto) og Zeus valgte at sætte både hende og deres fælles søn på himlen. Kallisto som stjernebilledet Store Bjørn (ursa major) og sønnen Arkas som Bjørnevogteren (Bootes). Navnet Kallisto betyder "den smukkeste".

Se også: Nymfer

Kalypso

Tilføj kommentar  

Nymfe. Dette var en af de græske nymfer. Hun boede på øen Ogygia og blev foruden at være nymfe også anset som dødsgudinde. Kalypso siges at være en datter af Atlas og en søster til Plejaderne. Da hun fandt den skibsbrudne Odysseus reddede hun ham hvor efter hun forelskede sig i ham. I 7 år holdt hun ham tilbage i håb om at han tilsidst ville glemme sin kone. Dette blev dog guderne for meget og de sendte Hermes til at give hende besked på at lade Odyseeus rejse. Det smertede hende meget men hjalp alligevel til med at bygge Odysseus et nyt skib.

Se også: Nymfer

Kaos

Tilføj kommentar  

Før jorden (Gaia) og himlen (Uranus) kom til mente grækerne at der kun havde været Kaos. Kaos så de som værende et mægtigt gab eller et tomrum men i virkeligheden er det lidt svært at beskrive. Ingen tvivl er der imidlertid om at Kaos er mørke hvilket er grunden til at det kunne føde Nyx (natten) og Erebos (mørket). Kaos’ frugtbarhed siges at være endeløs og at begge køn er i det. Kaos er ikke en gud og faktisk dårlig nok en ting da det ikke kan ses.

Kassandra

Tilføj kommentar  

Kassandra var datter af kong Priamos af Troja og dennes hustru Hekabe. Hun var utrolig smuk og havde lige så utrolige spådomsevner. Disse evner skulle efter sigende være en gave fra Apollon hvem der elskede hende. Gaven gav han da hun afviste ham. En fin gave skulle man tro men selvom Kassandra kunne spå sandhed bestod gaven også af at ingen nogensinde ville tro hende. Kassandra forudsagde ting som, den trojanske krig, det virkelig formål med den trojanske hest og mordet på Agammemnon.

Kentaur

Tilføj kommentar  

Kentauren var halvt hest og halvt mand. De er efterkommere efter den dødelige Ixion der favnede en sky i den tro at det var Hera. Af denne sky fødtes så kentaurerne. Som de naturvæsner de var strejfede de rundt i skove og på sletter særlig i Thessalien.


Engang da Lapiternes konge Peirithoas skulle giftes inviterede han også kentaurerne. Dette fortrød han dog for efterhånden som kentaurerne blev beruset af den gode vin tog deres dyreinstinkter mere og mere over. De begyndte at forgribe sig på de kvindelige gæster, selv bruden ville de bortføre. En mægtig kamp startede mellem kentaurerne og Lapiterne. Apollon sikrede Lapiterne sejren ved at gribe ind og skyde hans pile efter kentaurerne. Ikke alle kentaurer var sådan. Der fandtes en som var civiliseret nemlig Cheiron.

Se også: Gruppen af fabeldyr

Ker

Tilføj kommentar  

Ker var en dødsgudinde og en skadevoldende dæmon. Hun var desuden en personifikation af dødens lod. Ker var datter af Nyx og søster til Thanatos, Hypnos, Momos, Nemesis og Eris.

Se også: Klassificering af guderne

Kerberos

Tilføj kommentar  

Underverdens vagthund som var afkom efter uhyrerne Tyfon og Echidna. Af søskende havde den brødrene Hydra og Chimaira. Hele tre hoveder havde dette væsen og en mægtig slange som hale. Det blev sagt, at den var så frygtelig at se på, at man blev til sten ved synet. Skummet der dryppede fra dens fråden var eftersøgt af jordiske hekse som gift. Som den blodhund han var, fungerede han som vagthund ved underverden, hvor han her standsede alle, der prøvede at komme tilbage til de levendes rige. Kerberos kunne nu godt være venlig, hvilket han altid var ved dem, der ankom til dødsriget. Han boede i en hule, som vendte ud mod Styx, hvilket var perfekt for overblik.

Se også: Gruppen af fabeldyr

Kererne

Tilføj kommentar  

Tilhører gruppen af daimoner. Kererne holder til hos Hades i underverdenen. Det er deres job at føre de døde ned til Hades. De er nært beslægtede med Sirenerne og Harpyierne.

Se også: Gruppen af daimonerne

Keres

Tilføj kommentar  

Dødsdaimoner. Ordet kan både betyde de dødes sjæle og skæbne. Dødsdaimonerne er onde ånder af hunkøn. De skaber ulykker, og holder til i Hades.

Se også: Gruppen af daimonerne

Kirke

Tilføj kommentar  

Datter af solguden Helios. Desuden var hun en magtfuld troldkvinde som bosatte sig på fabeløen Aiaia efter at have forgiftet sin mand. Var netop denne ø som Odysseus og hans mænd kom til da de prøvede at komme hjem efter den Trojanske krig. Her forvandlede Kirke hans mænd til svin ved at lokke dem ind i hendes hus og få dem til at drikke en trylledrik. Med Kirke’s udstråling som nymfe var det nemt at lokke. Odysseus bestemte sig for at hente sine mænd tilbage i den rette skikkelse og fik hjælp fra Hermes. Hermes fortalte ham om en urt ved navn Guldurt der hvis han spiste den ville blive immun overfor Kirke’s trylledrik og trolddom.


Kirke ophævede forvandlingen af hans mænd da hun kunne se at han havde slået hende. Endvidere lovede hun at hjælpe dem på deres videre færd hvis Odysseus ville tjene hende som elsker for en tid. Der gik et år før hun hjalp dem videre og i al den tid havde hun Odysseus ved sin side i sengen. Enkelte beretninger fortæller at hun efter Odysseus’ hjemkomst til øen Ithaka giftede sig med hans søn Telemachos.

Klassificering af guderne

Tilføj kommentar  

tekst om de forskellige grupper

Se også: Gruppen af daimonerne / Gruppen af fabeldyr / Gruppen af helte / Guderne fra Olympen / Titanerne

Kokytos

Tilføj kommentar  

Kokytos var jammerfloden i underverdenen og betyder da også "den klagende". Den var en biflod til Styx som mundede ud i Acheron. Kokytos var en af Hades' 5 floder.

Se også: Hades

Koronis

Tilføj kommentar  

Koronis eller Coronis var en heltinde fra Thessalien. Hun var datter af Phlegyas og søster til Ixion. Med Apollon var hun moder til Asklepios. Mens Koronis var gravid kom en hvid krage til Apollon og meldte ham at Koronis havde indledt et forhold til den dødelige Ischys. Apollon skød derfor hans elskede med en pil hvorefter han reddede sin ufødte søn fra hendes skød og satte ham i pleje hos Cheiron. Af sorg over Koronis gjorde Apollon kragen sort hvorefter alle krager har været sorte.

Se også: Gruppen af helte

Kronos

Tilføj kommentar  

Tilhører gruppen af titanere. Kronos kommer til magten efter sin fader, Uranos, som han kastrerer med en segl, lavet til ham af kykloperne og de hundredarmede. Efter at han er kommet til magten, gifter han sig med sin søster Rhea, og får med henne seks børn: Hestia, Demeter, Hera, Hades, Poseidon og Zeus, de såkaldte kronider. Kort før Uranos bliver sat fra magten af Kronos, spår han at Kronos også vil blive væltet af en af hans egne børn. Derfor sluger Kronos de fem første børn Rhea fødte ham. Men den sidste, Zeus, får han ikke. Rhea giver ham en sten svøbt som et stedbarn, og flygter ubemærket til Kreta, og føder der Zeus. Han vokser op, og giver som voksen Kronos et brækmiddel, så han brækker alle kroniderne op.

Se også: Titanerne

Kykloper

Tilføj kommentar  

Dette er en slægt af vilde kæmper og menneskeædere med kun et øje i panden. Af Kykloper kan f.eks. nævnes de tre sønner af Gaia og Uranos med navne Brontes (tordeneren), Steropes (lyneren) og Argos (den gnistrende). De er brødre til Titanerne og Hekatoneheirerne. Disse tre sønner var dem som hjalp Hephaistos i hans vulkanske smedje med at fremstille Zeus' tordenkiler. Foruden dem kan også nævnes Kyklopen Polyphemos kendt fra Odysseusen.

Se også: Gruppen af fabeldyr