Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 3988
Online profiler 0
Online gæster 389
Åbne spørgsmål 598
Besvarede spørgsmål 2969

Almanak

Thu, 13. December 2018

Solen i dag

Solopgang:08:25
Solnedgang:15:43

Månen lige nu

Full Moon

Der er nu i alt 205 forklaringer

Dette register kan ses som et supplement til vores fem hovedafsnit om den græske mytologi. I disse finder du mange af de nævnte begreber, guder etc. uddybende forklaret. Stikordregisteret har sin styrke, når du enten søger efter en kort beskrivelse af et specifikt begreb/ord/gud etc. - samt når du har lyst til at klikke rundt i de forskellige sammenhænge, der eksisterer.


Senest tilføjede:  Eris - moderen til alt ondt og datteren af nyx.   Guderne fra Olympen   Apollon   Kaos   Erebos  

Tilføj ny forklaring


Iakchos

Tilføj kommentar  

Dette var en gud og personifikationen på jubelråbet "iakche!" som blev råbt under festoptoget til ære for Demeter og Persephone. Det vides ikke med sikkerhed om han var Demeter's søn eller mand eller måske ligefrem Persephone's søn. sammen dannede de tre en triade i Eleusis. Iakchos blev undertiden opfattet som værende den genfødte Zagreus.

Se også: Klassificering af guderne

Iapetos

Tilføj kommentar  

Iapetos er en titan. Han ligner sin bror Kronos, og er måske den mest uforsonlige. Han ligger sammen med Kronos lænket i Tartaros´ dyb. Han er gift med to af Okeanos´ døtre: Asia og Libye.

Se også: Titanerne

Ikarios

Tilføj kommentar  

Ikarios var en heros fra Athen og fader til Erigone. Engang tog han så gæstfrit imod Dionysus at denne gav ham en gave. Gaven var en drue og anvisninger om hvordan Ikarios skulle dyrke vin.

Den første vin Ikarios lavede lod han sine medborgere smage. Disse troede sig forgiftet og dræbte og begravede derfor Ikarios. En hund ved navn Maira førte derefter Erigone til hendes faders grav hvor hun hængte sig af bar fortvivlelse. Begge blev de sat på stjernehimlen som stjernebilleder. Bootes (oksedriveren) og Virgo (jomfruen).

Se også: Gruppen af helte

Ikaros

Tilføj kommentar  

Ikaros var en græsk heros og søn af Daidalos. Sammen med sin fader blev han indespærret i Labyrinthos af Minos. Så de kunne flygte lavede hans fader dem vinger af voks og fjer. I flugten kom Ikaros dog for tæt på solen hvorefter voksen smeltede og han styrtede ned i havet. Havet han ramte har siden heddet det Ikariske hav.

Se også: Gruppen af helte

Ino

Tilføj kommentar  

Ino var en græsk prinsesse som senere blev forvandlet til en gudinde. Hun var datter af Kadmos og Harmonia og søster til Semele. Via hendes ægteskab til Athamas var hun stedmoder til Phrixos og Helle. Af egne børn havde hun Learchos og Melikertes. Efter at hendes ægtemand havde myrdet deres første barn flygtede Ino med Melikertes. I flugten styrtede hun fra en klippe ned i havet hvor hun blev venligt modtaget af Neriederne. Ino forvandlede sig derefter til en havgudinde med navnet Leukothea.

Se også: Gruppen af kongelige

Iphigeneia

Tilføj kommentar  

Dette var en af de græske heltinder og præstinder. Hun var datter af Agamemnon og Klytaimestra. Søster var hun til Orestes, Chrysothemis og Elektra. Hendes fader Agamemnon valgte at ofre hende til Artemis på øen Aulis men netop som ofringen skulle til at starte kom Artemis og tog hende væk. Istedet efterlod hun et rådyr. Langt derfra i Tauris blev Iphigeneia en præstinde i et tempel til ære for Artemis. I dette land ofrede man alle fremmede som besøgte landet og dette affandt Iphigeneia sig med i mange år.


En dag kom hendes bror Orestes imidlertid dertil og man bad hende dræbe ham. Hurtigt planlagde de en flugt. Inden de tog afsted tog de en statue af Artemis, mens andre mener det var et kultbillede, som de ønskede at finde et mere egnet hjem til. Mange byer mente selv at være egnet nok men ikke før Iphigeneia vendte hjem blev hun atter Artemis' præstinde.

Se også: Gruppen af helte

Iris

Tilføj kommentar  

Iris er gudinden og personifikantion af regnbuen som forbinder himlen og jorden. Det er også af den hun stiger ned til jorden. Foruden at være en gudinde, er hun også Hera's tjenerinde og sendebud til menneskene. Hun er datter af Thaumas og Okeaninden Elektra. Typisk afbildes Iris med vinger og heroldstav.

Se også: Klassificering af guderne

Ixion

Tilføj kommentar  

Ixion var en Thessalisk konge af Larissa. Hvem hans fader var, er der noget uenighed om. Nogle mener at det var Phlegyas andre at det var krigsguden Ares der var faderen. Ixion var det første menneske som udgød en slægtnings blod. Ixion blev nemlig forelsket i den smukke Dia men han var ikke så glad for tanken om at skulle betale brudepris til hendes fader. Derfor lagde Ixion en fælde for sin svigerfar Eioneus. Fælden var en grav fuld af ild som Eioneus ved et besøg i Larissa faldt i.


Af svaghed for Dia fastsatte Zeus i første omgang nogle særlige renselsritualer for Ixion men da denne begyndte at gøre kur til Zeus' kone Hera var det Zeus der lagde en fælde. Zeus lavede en tro kopi af Hera ud af en sky som Ixion så voldtog. Straffen blev at han blev lænket til et rullende hjul forevigt i Tartaros.

Se også: Gruppen af kongelige