Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 4041
Online profiler 0
Online gæster 399
Åbne spørgsmål 604
Besvarede spørgsmål 2976

Almanak

Thu, 21. March 2019

Solen i dag

Solopgang:07:07
Solnedgang:19:25

Månen lige nu

Full Moon

Der er nu i alt 205 forklaringer

Dette register kan ses som et supplement til vores fem hovedafsnit om den græske mytologi. I disse finder du mange af de nævnte begreber, guder etc. uddybende forklaret. Stikordregisteret har sin styrke, når du enten søger efter en kort beskrivelse af et specifikt begreb/ord/gud etc. - samt når du har lyst til at klikke rundt i de forskellige sammenhænge, der eksisterer.


Senest tilføjede:  Eris - moderen til alt ondt og datteren af nyx.   Guderne fra Olympen   Apollon   Kaos   Erebos  

Tilføj ny forklaring


Gaia

Tilføj kommentar  

Gaia blev anset som jord og modergudinde. Desuden også urgudinde og stammoder for alle guder og levende væsner. Da hun var tvekønnet fødte hun uden indblanding Uranos (himlen), Pontos (havet) og Tartaros. Med Uranos hendes søn var hun moder til Titanerne, Kykloperne, Hekatoncheirerne, Giganterne og Erinyerne. Med hendes anden søn Pontos var hun moder til Nereus, Phorkys og Ketos. Og med sønnen Tartaros var hun moder til Echidna og Tyfon. Gaia drev sin søn Kronos til at kastrere Uranos. Faktisk opfandt hun selv den segl han brugte og gav ham. På denne måde blev himlen (Uranos) adskilt fra jorden (Gaia). Gaia's attributter var overflødighedshorn, frugter og børn.

Se også: Titanerne

Galateia

Tilføj kommentar  

Nymfe. Galateia eller Galatea var en græsk havnymfe og en af de skønneste af de 50 nereider. Hun var datter af Nereus og okaeniden Doris. Galatea elskede Akis men denne blev dræbt med en klippeblok af Polyphemos der selv ville have Galateia.

Se også: Nymfer

Galaxias

Tilføj kommentar  

Galaxias var mælkevejen som var dannet af Hera's brystmælk. Det var en himmelsk vej som forbandt jord og himmel og vejen hvor guder, sjæle og udødelige færdes. For at gøre Herakles barnet udødeligt lod Zeus, Hermes lægge det til Hera's bryst mens hun sov. Forskrækket vågnede hun og rev det fremmede barn væk fra hendes bryst. Hendes mælk sprøjtede ud over himlen og dannede et lysende bånd tværs over den, mælkevejen.

Giganterne

Tilføj kommentar  

Disse blev født af det blod som dryppede på Gaia’s skød fra Uranus’ afskårne lem. De havde menneskeskikkelse med slange ligende haler. Som andre af Gaia’s børn angreb de også Olympen og selvom guderne klarede sig følte Zeus sig nødsaget til at få en søn med en dødelig kvinde da Giganterne ikke kunne dræbes af guder. Herakles var denne søn som hjalp guderne i det store slag mod Giganterne. Herakles fik dræbt hver enkelt af dem med forgiftede pile.

Glaukos

Tilføj kommentar  

Glaukos eller på latinsk Glaucus var en græsk havgud med evnen til at forvandle sig og udsige spådomme. Foruden at være havgud, var han også skytsgud for fiskere, søfolk og dykkere. Oprindeligt var Glaukos selv fisker men efter at have indtaget en trylledrik sprang han i havet og blev derved en havgud. Det menes at han var søn af Merope og Sisyphos. Selv var han fader til Bellerofon med Eurymede. Glaukos havde tilnavnet "Halios Geron" som betyder havoldingen eller "den gamle mand af havet".

Se også: Klassificering af guderne / Poseidon

Gorgonerne

Tilføj kommentar  

Disse var en gruppe af tre søstre som boede længst mod vest. De var kvindelige uhyrer med skrækindjagende ansigter og bilkke der forstenede. Deres navne var Stheno (kraft), Euryale (den langtrækkende) og Medusa (herskerinde). Dog var kun Medusa dødelig. De er døtre af Phorkys og Ketos, og deres søstre er Graierne og Hesperiderne. De afbildes med slangehår, vinger og hugtænder. Man mente at Gorgonhoveder på templer og grave værnede mod onde magter.

Graierne

Tilføj kommentar  

Tilhører gruppen af daimoner. Oversat betyder ordet "de gamle kællinger" og var en gruppe af 3 havuhyrer. Deres navne var Pemphredo, Enyo og Deino og var alle født som gamle. De er døtre af Ketos og Phorkys og søstre til Skylla og Gorgonerne. Tilsammen havde de kun et øje og en tand. Begge dele blev engang røvet fra dem af Persues indtil de viste ham vejen til nymferne.

Se også: Gruppen af daimonerne

Grif

Tilføj kommentar  

Griffer er bevingede uhyrer med løvekrop. De menes at stamme fra Lilleasien. Griffen var et mægtigt og stærkt væsen. Den halvdel der var en løve var 8 gange større end en normal løve og ørnedelen 100 gange mægtigere. Den levede primært i bjergene hvor den let kunne skjule sig for uvelkomne gæster. Griffen var så stærk at den kunne bære en hest med rytter og flyve væk med ham. De blev nogle gange brugt som gudernes ridedyr som f.eks. med hævngudinden Nemesis der havde en vogn der blev trukket af flyvende griffe. Det var meget almindeligt at bruge dele fra griffens krop som talismaner. Dens kløer mente man blev sorte ved berøring af gift.

Se også: Gruppen af fabeldyr

Gruppen af daimonerne

Tilføj kommentar  

Daimonerne er en slags naturguder. De bor i landet ligesom grækerne, men var også en del af det. De kunne bo i bjerge, søer, floder, træer - stort set alt. Daimonerne er næsten altid kvindelige væsener, og sjældent farlige.

Gruppen af helte

Tilføj kommentar  

Tekst

Se også: Agamemnon / Filoktet / Hektor / Herakles / Odysseus / Orestes og Elektra / Perseus / Theseus

Gruppen af kongelige

Tilføj kommentar  

skriv her lidt om kongehuset mv.

Guderne fra Olympen

Tilføj kommentar  

Zeus overtager magten i den menneskelige verden efter et blodigt opgør med sin far, Kronos. Han deler magten mellem Poseidon, Hades og sig selv. Poseidon bliver havets gud, Hades får underverdenen, og han selv tager "oververdenen". Zeus slår sig ned på det græske bjerg Olympen. Dette hænger nok også sammen med at Zeus også er vejrgud. De olympiske guder er ikke ligesom de forrige herskere, Titanerne. De nyder mere livet. De er guder for kærlighed, vin, krig, smede, musik, hjemmet og korn. De har ikke de samme byrder som Titanerne havde. Til gengæld forbliver de på tronen på trods af utallige forsøg på at styrte dem.

Se også: Afrodite / Apollon / Ares / Artemis / Athene / Demeter / Dionysos / Eros / Hades / Hefaistos / Hera / Hermes / Poseidon / Zeus

Guderne fra Olympen

Tilføj kommentar  

de 12 olympiske guder består af Zeus, Hera, Poseidon,Atene,Demeter, Ares, Apollon, Hestia,Artemis,Afrodite, Hefaistos, Hermes. Hades, Dionysos og Eros betragtes ikke som værende en af de 12 olympiske guder, men har en stærk forbindelse dertil og kommer på olympen som de andre, på nær Hade, som forblir i sin underveren.