Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 3988
Online profiler 0
Online gæster 400
Åbne spørgsmål 598
Besvarede spørgsmål 2970

Almanak

Sun, 16. December 2018

Solen i dag

Solopgang:08:27
Solnedgang:15:43

Månen lige nu

Full Moon

Der er nu i alt 205 forklaringer

Dette register kan ses som et supplement til vores fem hovedafsnit om den græske mytologi. I disse finder du mange af de nævnte begreber, guder etc. uddybende forklaret. Stikordregisteret har sin styrke, når du enten søger efter en kort beskrivelse af et specifikt begreb/ord/gud etc. - samt når du har lyst til at klikke rundt i de forskellige sammenhænge, der eksisterer.


Senest tilføjede:  Eris - moderen til alt ondt og datteren af nyx.   Guderne fra Olympen   Apollon   Kaos   Erebos  

Tilføj ny forklaring


Elektra

Tilføj kommentar  

Elektra var en flodgudinde og en af Okeaniderne. Hun var datter af Okeanos og Tethys. Hendes ægtemand var Thaumas og hendes børn var Iris og Harpierne.

Se også: Klassificering af guderne

Elektra - heltinde

Tilføj kommentar  

Elektra var en af de græske heltinder. Hun var datter af Agamemnon og Klytaimestra, søster var hun til Iphigeneia, Chrysothemis og Orestes. Som ægtemand valgte hun Pylades. Af sin moder og dennes elsker Aigisthos blev hun udsat for mange fornedrelser og da det blev hende for meget ansporede hun sin broder Orestes til blodhævn.

Se også: Gruppen af helte

Elysion

Tilføj kommentar  

Elysion var nogle paradisiske enge med evigt forår eller "de saliges øer" som det blev kaldt. Det var beliggende ved det yderste vest ved bredden af Okeanos omgivet af Lethe. Det var opholdssted for de salige som havde opnået udødelighed og stod i modsætning til Tartaros.

Eos

Tilføj kommentar  

Tilhører gruppen af titanere. Eos er den ene af Helios søskende. Hun kædes sammen med morgerøden i Grækenland, som er meget kraftig. Eos har en svaghed overfor unge mænd, og derfor kidnapper hun dem, hvis hun kan komme til det. Desværre for hende, har hun i det lange løb aldrig held med sin elskov. Engang bortfører hun ynglingen Tithonos til sit palads i østen, og hun synes, han er så lækker, at hun beder Zeus om at gøre ham udødelig. Dette kan Zeus ikke nægte hende; men hun glemmer at bede om evig ungdom for Tithonos, så med alderen ender han med at være en senil, pilskallet gammel mand - dog har han stadig sin stemme. Eos låser ham inde, men stemmen er der stadig. Til slut forvandler hun sin store kærlighed til en cikade.

Se også: Titanerne

Epimetheus

Tilføj kommentar  

Tilhører gruppen af titanere. Søn af Lapetos og Klymene. Epimetheus betyder den bagkloge. Hans modsætning er broderen Prometheus. Nogle myter siger, at det er de to, der har skabt mennesket. Epimetheus er ikke særlig klog. Det er ham der bliver fortryllet af Pandora og åbner hendes æske, hvorfra hungersnød og elendighed strømmer ud over menneskene.

Se også: Titanerne

Epimetheus

Tilføj kommentar  

Denne heros var søn af titanparret Japetos og Klymene. Broder var han til Prometheus og Atlas. Trods hans broder Prometheus' advarelser tog han imod Zeus' gave og giftede han sig med Pandora hvilket udløste alskens ulykker over menneskene. Fader til Pyrrha.

Se også: Gruppen af helte

Erebos

Tilføj kommentar  

Erebos var tusmørket; verdensdybetsmørke og en personifikation på mørket i underverdenen. Han var søn af Kaos og en broder til Nyx. Med Nyx var han desuden fader til Aither (Æter) og Hemera (Dag).

Erinyerne

Tilføj kommentar  

Tilhører gruppen af daimoner. Græske skæbnegudinder. De forfølger mordere og andre forbrydere, der ikke kan få deres straf anden vej. Deres forældre er Uranos og Gaia, da de er opstået fra Uranos´ blod, engang da dette dryppede på jorden (Gaia betyder jord). Erinyerne er tre, og hedder: Alekto, den utrættelige, Megaira, den misundelige, Tisifone, hævnersken. Deres hår er slanger, og de er utrættelige i deres jagt efter deres bytte. De dræber det ikke, men forfølger det så det aldrig får fred.

Se også: Gruppen af daimonerne

Eris - moderen til alt ondt og datteren af nyx.

Tilføj kommentar  

Eris er datter af nattens gudinde Nyx og moder til Phonos (smerte), Lethe (glemsel), Limos (sult) og Ate (forbrydelse).
Eris er personifikationen af Kamp og strid.
Hun elskede at skabe Fjendskab og nød mellem menneskerne dog ansporede hun dem også til ædel kappestride.
Hun er søster til Ker, ThHypnos, Momos og Nemesis.

Eros

Tilføj kommentar  

Der findes to fortolkninger af Eros. I den ældste af dem er han urkraften, der skaber alt. Han er en af de mægtigste guder, født samtidig med jorden og opstået af Kaos. Men ordet Eros betyder længsel. Og her tænkes der i erotiske baner. Den nyere Eros er derfor søn af Afrodite. Han er portrætteret som en halvvoksen dreng med vinger og en harpe i den ene hånd. Han sender sine kærlighedspile efter både guder og mennesker.

Se også: guderne

Erysichthon

Tilføj kommentar  

Dette var en græsk prins fra Thrakien. Han var søn af kong Triapas. Da han engang skulle bygge sig en spisesal bestemte han sig for træerne i gudinden Demeter's lund. Hun tog skikkelse som en præstinde og advarede ham imod at fælde træerne. Alligevel trængte Erysichthon ind i lunden og fældede de hellige træer. På grund af dette blev han straffet med en umættelig sult hvilket endte med at han åd sig selv.

Se også: Gruppen af kongelige

Euros

Tilføj kommentar  

Dette var en græsk vindgud og en personifikation af (syd-)østenvinden, den som bringer regn og storm. Han var søn af stjerneguden Astraios og Eos. Af brødre havde han de øvrige vinde: Boreas, Notos og Zephyros.

Se også: Klassificering af guderne

Eurydike

Tilføj kommentar  

Nymfe. Eurydike var en græsk trænymfe (dryade). Hun var gift med Orpheus men døde kort efter brylluppet. Da Aristaios blev hende for nærgående prøvede hun at flygte men i flugten trådte hun på en giftslange hvilket sendte hende til Hades. Orpheus ønskede hende tilbage og tog derfor til Hades hvor han spillede så dejlig en musik at han fik lov til at tage hende med bare han lovede ikke at se tilbage på vejen ud. Lige før de nåede ud kiggede han dog tilbage og hun blev derfor fanget i Hades.

Se også: Nymfer