Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 3988
Online profiler 0
Online gæster 439
Åbne spørgsmål 598
Besvarede spørgsmål 2970

Almanak

Sat, 15. December 2018

Solen i dag

Solopgang:08:26
Solnedgang:15:43

Månen lige nu

Full Moon

Der er nu i alt 205 forklaringer

Dette register kan ses som et supplement til vores fem hovedafsnit om den græske mytologi. I disse finder du mange af de nævnte begreber, guder etc. uddybende forklaret. Stikordregisteret har sin styrke, når du enten søger efter en kort beskrivelse af et specifikt begreb/ord/gud etc. - samt når du har lyst til at klikke rundt i de forskellige sammenhænge, der eksisterer.


Senest tilføjede:  Eris - moderen til alt ondt og datteren af nyx.   Guderne fra Olympen   Apollon   Kaos   Erebos  

Tilføj ny forklaring


Dafne

Tilføj kommentar  

Datter af flodguden Peneus, Ligesom gudinden Artemis var hun også jomfru, jæger og strejfede glad omkring i den vilde natur. En dag Apollon havde drillet kærlighedsguden Eros, affyrede denne en regn af pile. Den første pil havde en spids af guld og da den ramte Apollon blev han med det samme forelsket i Dafne. Den anden pil havde imidlertidig en spids af bly og da denne ramte Dafne blev hun endnu mere ligegyldig end før. Hvilken bejler det måtte være interessede hende ikke. Apollon blev dog ved at med ar efterstræbe hende hvilket til sidst blev hende for meget. Hun påkaldte sig Zeus´ hjælp som forvandlede hende til et laurbærblad.

Daidalos

Tilføj kommentar  

Daidalos var en græsk kunstner og bygmester fra Athen. Samtidig var han opfinder af kunsthåndværket. Han var søn af Metion og Iphinoe, og fader til Ikaros. Af ting Daidalos lavede kan nævnes koen af træ til Pasiphaë og Labyrinthos til kong Minos så han kunne huse Minotauros. Senere gav han Ariadne råd om at give Theseus en garnnøgle med ind i Labyrinthos hvilket MInos lod ham indespærre for. Han blev indespærret i Labyrinthos sammen med sin søn Ikaros. Daidalos lavede imidlertidig nogle vinger af voks og fjer så de kunne flygte. Sammen flygtede de ud i friheden men Ikaros kom for nær solen så voksen smeltede og han styrtede ned. Daidalos derimod nåede i god behold til Sicilien.

Danaider

Tilføj kommentar  

Danaiderne er faktisk en gruppe på 50 kvinder. De er alle døtre af Danaos og findes i Tartaros hvor de som straf må øse vand med en si over i et bundløst kar. Straffen fik de da alle undtagen en, nemlig Hypermestra myrdede deres ægtemænd på bryllupsnatten efter råd af deres fader. Han gav rådet da de imod deres egen og hans vilje skulle giftes med hans broder Aigyptos´ 50 sønner.

Demeter

Tilføj kommentar  

Demeter er datter af Kronos og Rhea. Hun er kornets gudinde. Hun har med Zeus datteren Kore, også kaldet Persefone, der nærmest er en kopi af hende selv. Persefone bruges kun i betydningen underverdenens gudinde, da Kore bliver bortført af Hades til underverdenen. Demeter kommer sig aldrig over tabet af sin datter og søger efter hende, indtil Helios en dag fortæller hende, at det er Hades, der har taget hende med Zeus´ tilladelse. Demeter får sin datter tilbage, dog kun to af årets tre årstider.

Se også: guderne

Dido

Tilføj kommentar  

Dido var foruden at være en heltinde også dronning og grundlægger af Karthago (888 f.kr,). Hun var datter af kong Belos af Tyros og søster til Pygmalion. Hendes ægtemand var Sychaios og hendes elsker var Æneas. Kong Jarba kom med adskillige tilnærmelser som Dido afviste afhensyn til hendes søsters mand som var blevet myrdet. Da kong Jarba så begyndte at true hende begik hun selvmord ved at smide sig på bålet

Se også: Gruppen af helte

Dike

Tilføj kommentar  

Dike var en jomfruelig gudinde og personifikationen på retfærdighed. Endvidere var hun en af de tre Horaier og hun blev regnet for datter af Zeus og Themis. Søster var hun til Eirene og Eunomia. Dike anmeldte forbrydere til Zeus som så sørgede for at de blev straffet retfærdigt. Da guderne flygtede fra jorden var hun den sidste til at tage afsted. Hun blev sat på himlen som stjernebilledet Jomfruen (virgo). Hendes navn betyder retfærdighed og af latinske navne har hun: Astraia og Astraea.

Se også: Klassificering af guderne

Dionysos

Tilføj kommentar  

Søn af Zeus og Semele. Dionysos er et produkt af en af Zeus´ utallige affærer. Moderen bliver ramt af et af Zeus´ lyn, mens hun er gravid, så Zeus måtte selv tage fostret og gemme det i sit lår, hvorfra Dionysos bliver født. Dionysos bliver opfostret blandt nymferne i Nysa. Han sejlee som voksen fra Nysa til Grækenland. Der formår han at vinde sig en plads i Olympen. Sin mor gør han udødelig, og sit eget liv lever han i luksus. Dionysos er vinens gud. Han fester og drikker den alkoholiserede drik i stride strømme, og opnår derved "den hellige rus". Han er gift med den kretiske prinsesse, Ariadne.

Se også: guderne

Diskos

Tilføj kommentar  

I det gamle Grækenland var det en meget populær sport at smide med diskos. I starten var det en stor sten formet som en diskos. Senere blev de lavet i bronze og vejede fra 1.4kg til 6.8kg. De moderne diskos vejer omkring 2kg.