Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 4041
Online profiler 0
Online gæster 400
Åbne spørgsmål 604
Besvarede spørgsmål 2976

Almanak

Thu, 21. March 2019

Solen i dag

Solopgang:07:07
Solnedgang:19:25

Månen lige nu

Full Moon

Der er nu i alt 205 forklaringer

Dette register kan ses som et supplement til vores fem hovedafsnit om den græske mytologi. I disse finder du mange af de nævnte begreber, guder etc. uddybende forklaret. Stikordregisteret har sin styrke, når du enten søger efter en kort beskrivelse af et specifikt begreb/ord/gud etc. - samt når du har lyst til at klikke rundt i de forskellige sammenhænge, der eksisterer.


Senest tilføjede:  Eris - moderen til alt ondt og datteren af nyx.   Guderne fra Olympen   Apollon   Kaos   Erebos  

Tilføj ny forklaring


Charites

Tilføj kommentar  

Charites var tre gudinder der stod for ynde, kærlighed, skønhed og glæde. De var alle døtre af Zeus og Eurynome og deres navne var: Agleia (glans), Eufrosyne (glæde) og Thalia (blomstring). De var en del af Afrodite's, Apollon's og Herme's følge. Typisk blev de afbildet i selskab med Muserne eller Horaerne. Thalia skal ikke forveksles med Muserne's Thalia. Andre kendte måder at stave deres navne på: Aglaia, Euphrosyne og Thaleia.

Se også: Afrodite / Apollon / Hermes / Klassificering af guderne / Muserne / Zeus

Charon

Tilføj kommentar  

Charon var en gammel færgemand som fragtede de døde over de tre grænsefloder Acheron, Kokytos og Styx. Herefter satte han dem af ved porten til Hades. Hermes var den som bragte de dødes skygger til Charon men det krævede at de var blevet begravet eller brændt på rette vis. Charon skulle nemlig have betaling for overfarten så ønskede man at sine kære døde kom til Hades skulle man lægge en mønt (obolos) under tungen på den døde.

Charybdis

Tilføj kommentar  

Charybdis var et mægtigt havuhyre som lå overfor et andet havuhyre, nemlig Skylla. Charybdis blev set som en legemliggørelse af den farlige og altomslugende malstrøm. Ca. 3 gange om dagen startede den som en vaskemaskine og opslugte alt der kom nær. Senere hen har man lokaliseret den til at have været ved Messinastrædet.

Cheiron

Tilføj kommentar  

Cheiron var søn af Philyra; Okeanos' datter og titanen Kronos. For at holde sin kærlighed til Philyra hemmelig for Rhea måtte Kronos tage skikkelse som en hest. Dette var grunden til at Cheiron lignede en Kentaur med krop, ben og arme som en hest og overkrop som en mand. Cheiron var oplært indenfor musik, lægekunst, jagt og krigskunst og var derfor usædvanlig vis i modsætning til andre kentaurer. Han var ven af Apollon og desuden læremester for adskillige græske helte så som Achilleus, Asklepios og Jason. På bjerget Pelion i Thessalien levede han i en hule indtil han døde i kentaur kampen. Under kampen kom Herakles til at ramme Cheiron med en af hans pile. Efter hans død satte Zeus ham på stjernehimlen som stjernebilledet Kentauren eller Skytten i dansk tale.

Se også: Gruppen af fabeldyr

Chimaera

Tilføj kommentar  

Chimaera var barn af Typhon og Echidna. Det havde tre hoveder; ged, løve og slange. Dens krop var også opdelt i alle tre dyr. Forreste del var løve, miderste ged og bagerste del inklusiv halen var en slanges. Endvidere kunne den spytte med flammer. Det var sagt at Amisodarus; kongen af Caria opfostrede det og opdrog det til at angribe og terroriserer Lycia. Kongen af Lycia hidkaldte Bellerofon som dræbte Chimaera.