Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 3988
Online profiler 0
Online gæster 386
Åbne spørgsmål 598
Besvarede spørgsmål 2970

Almanak

Sun, 16. December 2018

Solen i dag

Solopgang:08:27
Solnedgang:15:43

Månen lige nu

Full Moon

Der er nu i alt 205 forklaringer

Dette register kan ses som et supplement til vores fem hovedafsnit om den græske mytologi. I disse finder du mange af de nævnte begreber, guder etc. uddybende forklaret. Stikordregisteret har sin styrke, når du enten søger efter en kort beskrivelse af et specifikt begreb/ord/gud etc. - samt når du har lyst til at klikke rundt i de forskellige sammenhænge, der eksisterer.


Senest tilføjede:  Eris - moderen til alt ondt og datteren af nyx.   Guderne fra Olympen   Apollon   Kaos   Erebos  

Tilføj ny forklaring


Basilisk

Tilføj kommentar  

En Basilisk var et stort væsen, der var dels slange, dels hane, og siges at skulle have giftige hugtænder. Selvom den havde en hane's vinger fløj den nu ikke særlig godt. Fødslen af et sådan væsen, krævede en 7-årig hane, der når Sirius stod højest på himlen skulle lægge et æg. Dette æg, som var kugleformet og dækket af en tyk membran, skulle så udruges af en tudse. Udrugning tog hele 9 år. En Basilisk kunne nå en umådelig størrelse og leve mange hundrede år. Da andre slanger frygtede den, blev den kaldt for "slangernes konge".


En Basilisk kunne dræbe på flere forskellige måder. Det kunne den gøre ved dens ånde, der kunne afsvide jorden. Ved at se dens ofre i øjnene, i det dens blik var dødbringende. Det siges at deres ofre simpelthen døde af skræk. Andre af disse væsner brændte alt hvad de kom nær. Faktisk var der kun en ting en Basilisk frygtede, og det var en galende hane. Begyndte en hane at gale, flygtede Basilisken simpelthen. For at kunne slå dette væsen ihjel måtte man medbringe et spejl og få dem til at møde deres eget blik.

Baubo

Tilføj kommentar  

Baubo var gudinde og personfikationen for den kvindelige frugtbarhed. Da Demeter gik nedtrykt omkring kom hun til Baubo. Ved at vise sin pudenda (forsvars-gestus mod dødens og underverdens magter) fik hun atter Demeter til at le. Baubo afbildes som en gammel kvinde uden hoved og med ansigtet på maven. Handes navn menes at betyde bug eller hule.

Se også: Klassificering af guderne

Bellerofon

Tilføj kommentar  

Bellerofon kom fra byen Korinth og var søn af Glaucus. Egentlig var han født med navnet Hipponous men da han dræbte en fremtrædende korinthier skiftede han i landflygtighed til navnet Bellerofon der betød "Bellerus’ morder". Da Persues huggede hovedet af gorgonen Medusa opstod der af blodet den bevinget hest Pegasus. Bellerofon var meget betaget af den og som hjælp gav Athene ham derfor en særlig tøjle så han kunne tæmme den. Var også Pegasus han kom ridende på da han overvandt uhyret Chimaera.

Se også: Gruppen af helte

Boreas

Tilføj kommentar  

Boreas var en af de græske vindgude og en personifikation på den heftige og bidende norden- (nordøsten) vind. Det var også denne vind der decimerede persernes flåde i den græsk-persiske krig.

Boreas var søn af stjerneguden Astraios og Eos. Hans brødre var de øvrige vinde, Euros, Notos og Zephyros. For at få sig en hustru bortførte Boreas den atheniensiske kongedatter Oreithyia til Thrakien hvor hun så blev gjort til hans hustru. Sagn landet Hyperborea menes at have navn efter ham.

Se også: Dionysos / Klassificering af guderne