Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 4041
Online profiler 0
Online gæster 400
Åbne spørgsmål 604
Besvarede spørgsmål 2976

Almanak

Thu, 21. March 2019

Solen i dag

Solopgang:07:07
Solnedgang:19:25

Månen lige nu

Full Moon

Der er nu i alt 205 forklaringer

Dette register kan ses som et supplement til vores fem hovedafsnit om den græske mytologi. I disse finder du mange af de nævnte begreber, guder etc. uddybende forklaret. Stikordregisteret har sin styrke, når du enten søger efter en kort beskrivelse af et specifikt begreb/ord/gud etc. - samt når du har lyst til at klikke rundt i de forskellige sammenhænge, der eksisterer.


Senest tilføjede:  Eris - moderen til alt ondt og datteren af nyx.   Guderne fra Olympen   Apollon   Kaos   Erebos  

Tilføj ny forklaring


Acheloos

Tilføj kommentar  

Acheloos er en græsk vand- og flodgud. Desuden er han personifikationen af det centrale Grækenlands største og vandrigeste flod af samme navn. Han er søn af Titanparret Okeanos og Tethys og er derved en Okeanide. Mod Herakles kæmpede han om den smukke Deianeira. Dette gjorde han først i skikkelse af en slange og dernæst som en tyr. Ved denne lejlighed mistede han det ene tyrehorn hvilket han senere byttede med Amaltheias overflødighedshorn.

Acheron

Tilføj kommentar  

Acheron som betyder sorgfloden var sorgens flod der flød trægt afsted i underverdenen. For at komme til Hades måtte de dødes sjæle krydse denne flod i Charon's færge. Af bifloder havde den Kokytos og Pyrighlegethon.

Se også: Charon / Hades

Achilleus

Tilføj kommentar  

Søn af kong Peleus af Thessalien og havnymfen Thetis. Achilleus blev født dødelig men hans moder ønskede ham udødelig. Derfor dyppede hun sin nyfødte søn i floden Styx som skulle være det bedste middel. Det sted som Thetis havde holdt ham, hælen forblev imidlertid sårbart og var også her han senere hen blev ramt af en forgiftet pil og dræbt.

Krigskunsten lærte han af kentauren Cheiron. Allerede her blev han kendt som en modig kriger og Thetis følte hun var nødt til at skjule ham før folket ville bede om hans hjælp ved Troja. Derfor blev han som ung klædt ud som pige for at Thetis kunne fresle ham fra den trojanske krig. Hun skjulte ham blandt Lycomedes’ døtre på Skyros hvor Odysseus fandt ham da han kom forklædt som købmand. Her fremviste han smykker, dragter og våben. Achilleus var den eneste der greb ud efter våbnene og blev derved klar over sit sande køn. Odysseus tog ham nu med sig tilbage til Troja.


Først blev han her bare i sit telt og nægtede at kæmpe men da hans nære ven Patroklos blev dræbt af Hektor tog han kampen op. Han opsøgte Hektor og gav ham et dødeligt sår med sin lanse hvorefter han slæbte hans lig rundt om Patroklos’ grav i 12 dage. Thetis var den eneste der kunne overtale ham til at give trojanerne liget tilbage så Hektor kunne få en ordentlig begravelse.

Achilleus gik nu tilbage til kampen hvor han spredte skræk og rædsel og dræbte i hundredvis. Hans ganger Xanthaus havde imidlertid inden Furierne slog den med stumhed fortalt ham at han snart skulle dø. Det varede heller ikke længe før det viste sig at varslet talte sandt. Achilleus blev dræbt af en pil fra Paris’ bue der blev styret af spådomsguden Apollon. Til Achilleus’ begravelse deltog den unge Alexander den store. Han beundrede Achilleus meget. Både for hans heroisme men også for hans arrogance.

Se også: Gruppen af helte

Adonis

Tilføj kommentar  

Er en naturgud. Han er kærlighedsgudinden Afrodites elsker. I følge myten blev kongedatteren, Myrrha forelsket i sin egen far, Kinyras, kongen af Cypern. Forklædt lykkedes det Myrrha at forføre sin far og blive hans elsker, men så en nat opdagede Kinyras, at det var hans egen datter, han var i seng med. Han prøvede at dræbe hende, men Myrrha formåede at flygte, og under sin flugt bad Myrrha en bøn til guderne om at måtte finde hvile; men ikke blandt levende eller døde. Guderne, formodentlig Afrodite, bønhørte Myrrha og forvandlede hende til et myrrhatræ.


Ni måneder senere sprængte træets bark, og frem trådte den nyfødte i skikkelse af en smuk, ung mand, nemlig Adonis. Afrodite blev forelsket i ham, og var derfor vildt ulykkelig, da han en dag blev dræbt under en jagt af et vildsvin. I sin sorg bad Afrodite den underjordiske gudinde, Persefone, om at få sin elsker igen. Rørt af Afrodites tårer lod hun derfor Adonis genopstå hvert forår.

Se også: Afrodite

Adrastos

Tilføj kommentar  

Adrastos var en græsk heros og konge over Argos. sammen med sin svigersøn Polyneikes ledte han toget "De Syv mod Theben" hvor kun Adrastos kom levende fra. 10 år senere ødelagde han byen Theben i spidsen for de faldne sønner (Epigonoi). Ved denne lejlighed mistede han sin søn Aigileus hvilket han græmmede sig til døde over.

Se også: Gruppen af kongelige

Afrodite

Tilføj kommentar  

Afrodite er datter af Zeus. Moderen er ifølge Homer Dione. Afrodite er elskovsgudinden, og er også et symbol på skønhed og sødme. Hun er meget forførerisk og det går fra tid til anden ud over dødelige og guder. Hun er først gift med smedenes gud, krøblingen Hefaistos, men bliver mere tiltrukket af krigernes gud, Ares. Hun bliver taget på fersk gerning i sin egen seng med Ares. Derefter kræver Hefaistos det, vi ville kalde skilsmisse. Afrodite bliver senere uformelt gift med Ares. Med ham har hun sønnen Eros.

Se også: guderne

Agamemnon

Tilføj kommentar  

Agamemnon, søn af Atreus,er gift med Klytaimestra, datter af Tyndareos og Leda. Han spiller blandt andet en vigtig rolle i Iliaden. Agamemnon og Klytaimnestra får to børn: Elektra og Oreste.


Pelopidernes forbandelse hviler over deres ægteskab. En forbandelse, der stammer helt tilbage fra Agamemnons bedstefars tid. Agamemnon og hans bror er blevet fordrevet fra Mykene af deres onkel, men ved bedstefaderens hjælp får de deres land tilbage igen, og Agamemnon bliver konge. Han drager ud i krig for at erobre mere land, mens Klytaimnestra bliver hjemme. På borgen er desværre også Agamemnons fætter Aigithos, som er søn af Thyrestes. I de ti år Agamemnon er væk, bliver Klytaimnestra og Aigithos elskere, og Aigithos overtager kongens trone.


Da Agamemnon vender hjem, bliver han budt velkommen af den utro hustru. Klytaimnestra forbereder et velkomstbad til Agamemnon, og mens han er i badet, kaster hun et net over ham og dræber ham. De kongetro slaver når at få den unge Oreste sendt til kongens ven Stofios, som er kongen af Fokis. Elektra, som er ældre, når de ikke at redde. Hun vokser op som en fange i sit hjem. Klytaimnestra bliver senere dræbt som hævn af sine børn.

Se også: Gruppen af helte

Agamemnon

Tilføj kommentar  

Agamemnon var søn af Atreus og konge af Mykene. Hans broder Menelaos var derimod konge af Sparta. Han var selv gift med Klytaimnestra og hans broder med Helena. Agamemnon indkaldte til felttog med Troja da hans svigerinde Helena (Menelaos’ kone) flygtede til denne by sammen med Paris. Dette var den egentlig årsag for krigen og på den tidsalder mere end rigelig grund til at føre krig.

Da den græske flåde blev opholdt af modvind på vejen bestemte Agamemnon sig for at ofre sin datter Iphigeneia til gudinden Artemis. Han sendte hende derfor til Aulis under det påskud at hun skulle giftes med den græske helt Achilleus. Artemis reddede dog hende lige inden ofringen startede og førte hende væk. Klytaimnestra mistede derved sin datter hvilket hun aldrig tilgav Agamemnon. Under Troja’s ti-årige belejring tog hun sig derfor en elsker og efter Agamemnon’s hjemkomst indfangede hun ham med et net og gjorde ham til et let bytte for hendes elsker

Se også: Gruppen af kongelige

Aiolos

Tilføj kommentar  

Dette var en vindgud og en herre over alle vinde. Han menes at have været en søn af Poseidon og Melanippe. Aiolos havde alle vinde indespærret i en hule og da Odysseus kom forbi gav han ham en sæk fyldt med de "genstridige" vinde for at hjælpe ham på vej. Aiolos havde dog et krav, sækken måtte ikke åbnes. Kort før Odysseus nåede Ithaka åbnede hans mandskab imidlertidig alligevel sækken og vindene bragte dem tilbage igen så de på ny kunne prøve at finde hjem.

Se også: Klassificering af guderne

Akrisios

Tilføj kommentar  

Akrisios var konge over Argos og fader til Danaë. Da det blev ham spået at hans barnebarn en dag ville dræbe ham, løste han Danaë inde i et bronzetårn. Akrisios mente at hun på den måde ikke kunne blive gravid men Zeus forvandlede sig til en gylden regnbyge og besøgte hende. Danae blev så sammen med sin søn Perseus sat ud på havet. Begge overlevede de og flere år efter gik spådommen i opfyldelse da Persues uforsætligt ramte Akrisios dødeligt med en diskos.

Se også: Gruppen af kongelige

Alkestis

Tilføj kommentar  

Alkestis er en græsk heltinde der valgte døden for at redde hendes kærlighed. Da hendes mand skulle dø valgte hun at dø i hans sted. Herakles så dette som værende en handling gjort ud af troskab og bortrev hende derfor fra Thanatos. Derefter førte han hende tilbage til hendes familie.

Se også: Gruppen af helte

Alkmene

Tilføj kommentar  

Foruden at være en heltinde er Alkmene også stammoder til Herakliderne. Hun er datter af Elektryon og Anaxo. Da hun nåede den rette alder giftede hun sig med Amphitryon. Alkmene har to sønner, tvillinger men de har hver deres fader.
Zeus havde udvalgt Alkmene til at bære hans ene barn og opsøgte hende derfor i skikkelse af hendes mand i dennes fravær. Dagen efter vendte Amphitryon tilbage fra feltet og det gik op for Alkmene at det var Zeus og ikke hendes mand, hun havde tilbragt natten med. 9 måneder senere fødte hun så to sønner. Iphikles som var søn af Amphitryon og Herakles som var søn af Zeus.

Se også: Gruppen af helte

Ambrosia

Tilføj kommentar  

Ambrosia var gudernes føde og salve som sammen med Nektar gav dem evig ungdom og udødelighed. Ambrosia blev desuden også brugt som foder til deres heste.

Amphion & Zethos

Tilføj kommentar  

Begge var græske helte og grundlæggere af Theben. De var tvillingesønner af Antiope og Zeus. Amphion blev opfostret af Muserne og var derfor en mester i sang og strengespil. Ved opførelsen af Theben fik han stenene til at adlyde tonerne af hans lyre. Da Amphion mistede sin elskede hustru Niobe og alle deres børn begik han selvmord. Zethos derimod var hyrde og jæger. Endvidere var han gift med Thebe.

Se også: Gruppen af helte / Theben

Amphitrite

Tilføj kommentar  

Nymfe. Amphitrite er en havnymfe og som værende en Nereider, er hun datter af Nereus og Doris. Endvidere er hun personifikationen af det frådende hav. Hun er gift med Poseidon men kort før deres bryllup skulle stå flygtede hun. På hendes vej mødte hun dog en delfin, som overtalte hende til at vende tilbage. Delfinen viste samtidig den venlighed at bringe hende derhen og som tak valgte guderne at sætte den på stjernehimlen. Som den herskerinde hun er, farer hun over bølgerne i en muslingevogn, ledsaget af Nereider og Tritoner. Amphitrite er også den som forvandlede Skylla til et uhyre. Nogle mener, at hun gjorde det på grund af skinsyge.

Se også: Nymfer

Anchises

Tilføj kommentar  

Anchises var konge over Dardanos ved Troja hvor han også var berømt for sin skønhed. Han var søn af Kapys og Themis. Ægtemand var han til Afrodie med hvem han fik sønnen Æneas. Historier fortæller at da han overtrådte Afrodite's forbud om at råbe hendes navn blev han ramt af et lyn fra Zeus og lammet. Hans søn reddede ham senere ud af det brændende Troja og bragte ham på hans skuldre til Sicillien hvor han døde.

Se også: Gruppen af kongelige

Andromeda

Tilføj kommentar  

Andromeda var en græsk heltinde og prinsesse. Hun var datter af ætioperkongen Kepheus og dronning Kassiopeia. Hendes ægtemand
var helten Perseus som reddede hende. For at bøde for hendes moders brøde blev hun på Poseidon's befaling lænket til en klippe ved havet. Her var det så meningen at uhyret Ketos skulle æde hende. Persues kom hende dog til undsætning og gjorde hende til hans hustru. Myten om Andromeda og Persues findes på himlen som stjernebilleder i det alle personer fra myten findes der. Kepheus, Kassiopeia, Perseus, Andromeda og Ketos.

Se også: Gruppen af helte

Antaios

Tilføj kommentar  

Dette var en kæmpe og bryder fra Libyen og en søn af havguden Poseidon og jordgudinden Gaia. Han fik sine mægtige kræfter fra berøring fra jorden og følte sig derfor uovervindelig. Alle som han mødte på sin vej udfordrede han til kamp og dræbte dem. Dette fortsatte dog kun indtil han mødte Herakles og denne løftede ham fra jorden og kvalte ham. Navnet Antaios betyder "han som møder".

Antigone

Tilføj kommentar  

Antigone var en græsk prinsesse og heltinde. Hun var datter af Ødipus og Jokaste, og søster til Eteoklas, Polyneikes og Ismene. Efter hendes mor havde hængt sig og hendes fader revet sine øjne ud ledsagede hun sin blinde fader på hans rejse gennem Grækenland indtil han døde. Da hun senere kom tilbage fandt hun hendes broder Polyneikes død og begravede ham mod hendes onkels kong Kreon forbud. Som straf blev hun levende muret inde i en klippehule. Hendes fætter og trolovede Haimon som var Kreon's søn prøvede at befri hende men på det tidspunkt havde hun allerede hængt sig. Haimon begik selvmord efter at have fundet hende død.

Se også: Gruppen af helte

Apollon

Tilføj kommentar  

Apollon er søn af Zeus og Leto. Han har en tvilling - Artemis. Apollon er en festlig og musisk gud, og samtidig en farlig gud, da han er gud over liv og død og kan sende sin dødbringende pile alle steder hen. Han beskytter dog menneskene, hvis de opfylder hans krav om renhed og moralsk ansvarlighed. Med kvinderne har Apollon ikke meget held, de vil ikke vide af ham. Apollon erobrer Delfi fra Gaia, der har haft den fra gammel tid. Der har han sit Orakel, der især råder i moralske sager.

Se også: guderne

Apollon

Tilføj kommentar  

Er det ikke en tvillinge SØSTER han har ved navn Athene???

Arachne

Tilføj kommentar  

Arachne var en græsk jomfru og tæppevæver fra Lydien. Hendes navn betyder "edderkop". Af overmod udfordrede hun gudinden Athene til en kappestrid. Striden var i billedvævning. Arachne skildrede på sit tæppe gudernes kærlighedseventyr hvilket Athene ikke brød sig om. Af denne grund forvandlede Athene hende til en edderkop.

Ares

Tilføj kommentar  

Ares er søn af Zeus og Hera. Han er den olympiske krigsgud. Populær er han ikke - ikke engang hans egen far kan lide ham. Hans trofaste følgesvende i kamp er frygten og skrækken, Fobos og Deimos. Han skal dog ikke sammenlignes med den olympiske krigsgudinde Athene, for hvor Athene er velovervejet selv under kamp, har Ares en umættelig blodtørst. Hans kone er Afrodite, som han har " stjålet " fra Hefaistos. De er dog ikke officielt gift. Sammen med hende har han datteren Harmonia.

Arethusa

Tilføj kommentar  

Nymfe. Arethusa var en græsk kildenymfe fra Pisa i Elis. På grund af guden Alphaios der var så optændt af kærlighed at han forfulgte hende, anråbte hun Artemis om hjælp. Artemis forvandlede derfor Arethusa til en kilde. Denne kilde strømmede ned under havet i retning mod Sicilien, hvor den kom i syne igen ved Siracusa. Alphaios var så forelsket i Arethusa at han forvandlede sig til en flod så han kunne følge hende. På denne måde gav han navn til en flod på Peloponnes. Arethusa ses ofte på mønter fra Siracusa.

Se også: Nymfer

Argo

Tilføj kommentar  

Dette var Argonauternes skib som blev bygget under ledelse af Athene. Argo menes at have været det første skib til at have besejlet havene og var et meget hurtigt skib. Desuden kunne det tale og give råd fordi Athene havde anbragt et stykke talende træ fra en eg i Dodona. Argo kom på himlen som stjernebillede.

Argos

Tilføj kommentar  

Argos var en græsk kæmpe og hyrde med 100 øjne. Han var søn af Gaia og Uranos, og bror til Brontes (tordeneren) og Steropes (lyneren). Hans eget tilnavn var "den gnistrende". På Hera's befaling vogtede han Io som Hera havde forvandlede til en ko. Dette gjorde han indtil Hermes på Zeus' befaling gød søvn over ham og dræbte ham. Hera satte derefter Argos' 100 øjne på påfuglens halefjer.

Se også: Gruppen af fabeldyr / Kykloper

Ariadne

Tilføj kommentar  

Ariadne var datter af Kong Minos af Kreta. Da Theseus ankom for at bekæmpe Minatauros gav Ariadne ham en rulle garn. Efterhånden som han kom længere ind i Labyrinthos rullede han mere og mere af garnet ud og kunne derfor finde vej ud igen efter at have dræbt det tyrehovedet monster. Kong Minos var rasende over Ariadne’s hjælp og for at undgå hans vrede tog Ariadne afsted sammen med Theseus. Hvad Ariadne ikke vidste var at Theseus ville bedrage og efterlade hende på øen Dia. Efter at have ankommet til øen havde de begge lagt sig til at sove og netop som Ariadne vågnede så hun Theseus sejle væk. Ariadne var dog ikke alene længe. Senere ankom Dionysus til øen og giftede sig med hende. De levede lykkeligt sammen og fik op til flere børn.

Artemis

Tilføj kommentar  

Datter af Zeus og Leto. Hun er først og fremmest gudinde for de vilde dyr og optræder sjovt nok også som jagtgudinde. Samtidig tager hun sig også af fødsler. Man mener hun måske er tvillingebror til Apollon, men nogle sagn fortæller, at hun har en hjælpende hånd med ved hans fødsel. Hun er på en gang god og tilgivende, og samtidig en ubarmhjertig og streng gudinde. Man må godt dræbe skovens dyr, men det skal være som et offer. Ellers vil hun straffe det. Hun fester gerne sammen med Apollon og Dionyses, men har til gengæld ikke et så aktivt kærlighedsliv.

Se også: guderne

Athene

Tilføj kommentar  

Athene er datter af Zeus og Metis. Zeus sluger Metis, før hun nedkommer med Athene, så derfor bliver han selv gravid. Hefaistos må kløve hans pande ( det var der veerne sad) og ud springer Athene fuldt bevæbnet. Athene er skytsgudinde for mykenske borgherrer, hvor hun også bliver kaldet Pallas. Statuerne af hende er bliver derfor tit kaldt en palladium. Hun er på en gang både krigerisk og fredelig, jomfruelig og moderlig. Hun har en forkærlighed for flere af de antikke helte som Odysseus, Akilleus og især Perseus, der slog Medusa ihjel.

Se også: guderne / Zeus

Atlas

Tilføj kommentar  

Tilhører gruppen af titaner. Atlas er søn af Iapetos. Han kæmper med titanerne mod Zeus, og hans straf er, at han skal bære himmelvælvingen ved Gibraltar til evig tid. Han får narret Herakles til at holde vælvingen for sig, men da denne truer med at smide den, måtte Atlas igen overtage slidet. Atlas har en datter ved navn Atlantis. Hun har bl.a. givet navn til sagn-øen Atlantis.

Se også: Titanerne