Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 3988
Online profiler 0
Online gæster 414
Åbne spørgsmål 598
Besvarede spørgsmål 2970

Almanak

Sat, 15. December 2018

Solen i dag

Solopgang:08:26
Solnedgang:15:43

Månen lige nu

Full Moon

Der er nu i alt 197 forklaringer

Velkommen til stikordsregister for egyptisk mytologi. Dette register kan ses som et supplement til vores fem hovedafsnit om den egyptiske mytologi. I disse finder du mange af de nævnte begreber, guder etc. uddybende forklaret. Stikordregisteret har sin styrke, når du enten søger efter en kort beskrivelse af et specifikt begreb/ord/gud etc. - samt når du har lyst til at klikke rundt i de forskellige sammenhænge, der eksisterer.


Senest tilføjede:  Rosa stenen   Hapy   Horus templet   Dier el Bahri templet   Kleopatra  

Tilføj ny forklaring


Taurt

Tilføj kommentar  

Gudinden, som beskytter gravide kvinder og nyfødte. Også beskytter af genfødsel ind i efterlivet. Hun er afbilledet som en gravid flodhest med menneskelige bryster, bagben fra en løve og en krokodilles hale.

Se også: Guderne

Tefnut

Tilføj kommentar  

Gudinde for væde og skyer, søster og hustru til Shu, moder til Geb og Nut. Afbildes med et løvehoved, idet løven er hendes hellige dyr.

Se også: Geb / Guderne / Nut / Shu

Theben

Tilføj kommentar  

By på Niels østbred tæt ved kongernes dal. Den hedder i dag Luxor.

Se også: Kongernes dal / Luxor

Theben Trehed

Tilføj kommentar  

Dette bestod af guderne Amon-Ra hans kone Mut og deres søn Khons (månegud).

Se også: Amon-Ra / Mut

Thoth

Tilføj kommentar  

Thoth, gift med Maat. Thot er visdommens gud, og han har opfundet skrivekunsten - egypternes ord for hieroglyffer betyder "gudernes ord". Han mestrer videnskaberne astronomi, geometri og medicin, men er også gud for magien. Han menes at have skrevet mange af de religiøse tekster, herunder dødebogen. Han er gudernes sekretær og holder styr på al viden som fx på antallet af stjerner på himlen. Når dommen over en død er afsagt, er det Thoth, som registrerer den i sine bøger. Han afbildes enten som en ibis eller som en mand med Ibis-hoved, og næsten altid med skriveredskaber i hånden. Han fungerer ofte som gudernes sendebud som grækernes Hermes.


Guden Thot havde tre skikkelser. Han kunne manifestere sig som månen på nattehimlen, som en ibisfugl eller som en bavian. Derudover kunne kunsterne afbilde ham som en mand med ibishoved. Ofte bærer han en kombination af fuldmånen og et smalt månesegl på hovedet.


Thots vigtigste kultcentrum var Hermopolis i Mellemægypten. Thot var visdommens gud og herre over månen. I Sentiden fik han tilnavnet sølv-Aten dvs. sølv-solskiven. En myte fortæller, hvorledes Thot sprang fra Seths pande, efter at denne uforvarende var kommet til at sluge noget af Horus´sæd.

Som den gud, der opfandt skrivekunsten, var han skytsgud for skrivere. Han bærer ofte en skrivers udstyr bestående af et skrivebrædt, en palet med farve, en beholder med vand og et bundt penne. Thot blev undertiden beskrevet som Ras tunge eller hjerte. Som beskytter af Osiris var han også de dødes hjælper. I Dødebogen, ses han ofte notere resultere scenen, hvor hjertet vejes. Han var gudernes sendebud, hvilket identificerede ham med den græske gud Hermes. Han omtales ofte som Hermes trismegistos, den trefold store Hermes.

Se også: Guderne / Maat

Tiet

Tilføj kommentar  

Den nøjagtige oprindelse af tiet er ukendt. I mange henseender ligner det en Ankh, på nær at dens arme bøjer nedad. Dets betydning minder også om Ankh, det bliver ofte oversat til at betyde velfærd eller liv. Så tidligt som det 3. dynasti finder man tiet brugt som dekoration, hvor det dukker op i både ankh og djed spalter, og senere i Was scepteret. Tiet er ofte forbundet med Isis og det er ofte kaldt "Isis' knude" eller "Isis' blod". Grunden til at det blev kaldt "Isis' knude" er fordi det ligner en knude, som blev brugt til at sikre de klæder gudernes bar. Betydningen af "Isis' lod" er mere uklart, men den blev ofte brugt som en begravelses amulet lavet af en rød sten eller glas. I den Sene Periode var tegnet forbundet med gudinderne Nephthys, Hathot og Nut, så vel som med Isis. I alle disse tilfælde ser det ud til at repræsentere idéerne om genopstandelse og evigt liv.

Se også: Ankh / Djed søjle / Was scepter

Tuat

Tilføj kommentar  

De dødes land. Det ligger under Jorden og man går ind i det gennem den vestlige horisont.

Tutankhamon

Tilføj kommentar  

Selvom Tutankhamons regeringsperiode kun varede 10 år er han en af de bedst kendte af de ægyptiske faraoer. Det at Tutankhamon's grav blev fundet intakt gjorde at man kunne finde ud af en hel masse om denne farao. Tutankhamon var kun en dreng da han blev konge over ægypten. Hans kone var en af hans søstre, og de to viede aldrig fra hinandens side. Man formoder at Tutankhamon blev myrdet af en af sine rådgivere som senere overtog tronen og giftede sig med Tutankhamons hustru.

Se også: Faroerne