Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 3988
Online profiler 0
Online gæster 399
Åbne spørgsmål 598
Besvarede spørgsmål 2969

Almanak

Thu, 13. December 2018

Solen i dag

Solopgang:08:25
Solnedgang:15:43

Månen lige nu

Full Moon

Der er nu i alt 197 forklaringer

Velkommen til stikordsregister for egyptisk mytologi. Dette register kan ses som et supplement til vores fem hovedafsnit om den egyptiske mytologi. I disse finder du mange af de nævnte begreber, guder etc. uddybende forklaret. Stikordregisteret har sin styrke, når du enten søger efter en kort beskrivelse af et specifikt begreb/ord/gud etc. - samt når du har lyst til at klikke rundt i de forskellige sammenhænge, der eksisterer.


Senest tilføjede:  Rosa stenen   Hapy   Horus templet   Dier el Bahri templet   Kleopatra  

Tilføj ny forklaring


Pantheon

Tilføj kommentar  

Alle guderne, samlet som en gruppe.

Papyrus

Tilføj kommentar  

Oldtidens egyptere opfandt skrivekunsten og en slags papir, kaldet papyrus Dette papir blev lavet af en plante som hed papyrus. Det er en slagt rørplante, der groede overalt langs Nilens bredder. Stænglen blev skåret i strimler som blev presset sammen og banket tyndt ud. Vores ord "papir" stammer fra ordet papyrus. Det var på dette papyrus at egypterne skrev deres hieroglyffer.

Se også: Hieroglyffer

Papyrus

Tilføj kommentar  

Ægyptens hovedmateriale til skrivning, og en vigtig eksport. Den tidligste papyrus daterer tilbage til det 1. dynasti, og det seneste til den Islamiske Periode. Sært nok uddøde papyrus fra Ægypten og blev først genindført i 1960'erne, det er nu et vigtigt led i turist handel. Fladerne blev lavet ved at skære stilken fra planten i strimler. Disse strimler blev lagt i blød i forskellige kar for at fjerne sukkeret og stivheden. Disse strimler blev så lagt i rækker horisontalt og vertikalt. Så blev det hamret sammen, ved at aktivere plantens naturlige stivelse og formede en lim, som bandt lagene sammen. Adskilte stykker blev limet sammen for at lave en rulle.

Papyrus Westcar

Tilføj kommentar  

Papyrus Westcar er en samling begivenheder fra farao Kheops regeringsperiode, der i sagnform beskriver de undere, der skete ved faraos hof. Sagnene har ingen religiøse formål, men derimod politiske, som går ud på at lovliggøre de nye kongers krav på tronen, dels for at styrke Solgudens (Ra) stilling blandt guderne.

Se også: Papyrus / Ra

Per Nefer

Tilføj kommentar  

Et sted, hvor nogle af renselses og mumifikations ritualerne fandt sted.

Pet

Tilføj kommentar  

Himlen afbilledet som et loft som synker i enderne, på samme måde som den rigtige himmel ser ud til at strække sig efter horisonten. Dette tegn er ofte brugt i arkitektoniske motiver; toppen af vægge og dørkarme. Det symboliserer himlen.

Profet

Tilføj kommentar  

Dette oversættes til "gudernes Tjener". Der var normalt en rangorden; ypperstepræsten af Amon i Theben blev kaldt "Den første profet af Amon"; under ham var "Den anden profet af Amon" etc. Overhovedet af den lokale tilbedelsesskare blev ofte kaldt "Profeternes tilsynsfører".

Pronaos rummet

Tilføj kommentar  

Rum foran et helligt naos til et tempel. Beliggenheden af dette rum varierer med templets design.

Propylon

Tilføj kommentar  

Porthvælving, som er placeret foran en pylon.

Se også: Pylon

Pshent kronen

Tilføj kommentar  

Den røde krone og den hvide krone sat sammen repræsenterede et forenet Ægypten. Selvom Ægypten ikke altid har været en forenet nation, var den stærkere på den måde. Derfor blev foreningen ønsket. Narmer (Menes), grundlæggeren af det 1. dynasti omkring 3100 før Kristus, var den første mand som skulle have båret denne krone.

Ptah

Tilføj kommentar  

Ptah er hovedguden i Memphis i de ældste tider før dynastierne, dvs før ca 3000 BC. Ptah er skaberguden, som i myter fra Mamphis har skabt universet. Han er også håndværkernes beskytter. Det var Ptah, som byggede både til de dødes sjæle, som de kunne bruge i efterlivet. Han er gud for solopgangen, mens Atun er gud for solnedgangen ved dagens afslutning. Hans hustru er løvegudinden Sekhmet og Ptah er fader til Nefertum og Imhotep. Senere smelter guden Ptah sammen med Osirus. Ved Ptah's kultcenter i Memphis findes den hellige tyr, Apis, som er et frugtbarhedssymbol. Ofte vises den med den gyldne sol mellem sine horn.

Se også: Apis tyren / Guderne / Sekhmet

Pylon

Tilføj kommentar  

Fra det græske ord, som betyder "port". Det er en monumental indgangsvæg til et tempel. Pylonner var de største og væsentligste del af et tempel som normalt bliver bygget til sidst. Nogle templer har mere end et sæt, templet i Karnak har 10 pylonner.

Se også: Gudernes templer / Karnak templet