Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 3988
Online profiler 0
Online gæster 404
Åbne spørgsmål 598
Besvarede spørgsmål 2970

Almanak

Sat, 15. December 2018

Solen i dag

Solopgang:08:26
Solnedgang:15:43

Månen lige nu

Full Moon

Der er nu i alt 197 forklaringer

Velkommen til stikordsregister for egyptisk mytologi. Dette register kan ses som et supplement til vores fem hovedafsnit om den egyptiske mytologi. I disse finder du mange af de nævnte begreber, guder etc. uddybende forklaret. Stikordregisteret har sin styrke, når du enten søger efter en kort beskrivelse af et specifikt begreb/ord/gud etc. - samt når du har lyst til at klikke rundt i de forskellige sammenhænge, der eksisterer.


Senest tilføjede:  Rosa stenen   Hapy   Horus templet   Dier el Bahri templet   Kleopatra  

Tilføj ny forklaring


Maat

Tilføj kommentar  

Maat, hustru til Thoth og datter til Ra. Hendes navn betyder sandhed og retfærdighed, men også balance, orden og harmoni. De gamle egyptere mener, at kaos vil vende tilbage til jorden, hvis Maat skulle forsvinde. Maat afbildes som et høj kvinde med en strudsefjer i håret. Hun medvirker ved domsafsigelsen over de døde, idet hendes fjer bliver lagt i den ene vægtskål og den afdødes hjerte i den anden for at afgøre, om den afdøde har levet et godt og hæderligt liv. Ved Karnak ligger ruinerne af et mindre tempel, som er indviet til Maat. Templet menes at være bygget af dronning Hatshepsut og siden rekonstrueret af Thuthmosis III.

Se også: Guderne / Gudernes templer / Ra / Thoth

Maat konceptet

Tilføj kommentar  

Konceptet af orden, sandhed, regelmæssighed og retfærdighed, som var vigtig for oldtidens ægyptere. Det var faraonens pligt at opretholde maat.

Manu bjerget

Tilføj kommentar  

Det mytologiske bjerg, hvorfra Solen stod op. Området ved den vestlige horisont. Et af de to bjerge, som holdt himlen oppe, det andet var Bakhu. Disse bjergtoppe var vogtet af den dobbelte løvegud, Aker.

Se også: Aker / Bakhu

Memphis

Tilføj kommentar  

By på Nilens vestbred lige syd for det moderne Cairo. Grundlagt af Menes, som Det forenede Egyptens hovedstad.

Menat

Tilføj kommentar  

En beskyttende amulet, som påkalder guddommelig gunst. Det var normalt båret på en snor af perler bag i nakken, måske som en modvægt til juveler, som hang foran. Mange af disse amuletter er blevet fundet i gravene. Det var meningen at de skulle bringe frugtbarhed til kvinderne og vitalitet til mændene.

Menhed

Tilføj kommentar  

En skribents pallet. At kunne skrive var en meget vigtig færdighed i oldtidens Ægypten. Det var praktiseret af en gruppe kaldet skribenter. Skrive udstyret brugt af skribenter bestod af en pallet, som holdt farverne sort og rød, en vand krukke og en pen. At være en skribent var en meget begunstiget position, endda nogle konger og adelige er vist stolte, hvor de fremviser deres skribents paletter.

Min

Tilføj kommentar  

Min, I den tidlige tid er Min en himmelgud, hvis symbol er tordenkilen. Hans titel er "Herre af Himlen". Han bliver også opfattet som regnguden, som sørger for den nødvendige frugtbarhed til afgrøderne. Der er fundet et stort antal statuetter af denne falliske gud. Centrum for hans tilbedelse er i byen Koptos på den østlige bred af Nilen nord for Luxor. Her findes templer med flere statuer af Min. Tilbedelsen af Min fortsætter også efter at de græske faraoer - Ptolemæerne - kommer til magten. Under "det nye kongerige" er Min særdeles populær, og der afholdes orgastiske festivaller til hans ære. Han sammenlignes ofte med de græsk/romerske guder Bacchus og Dionysos.

Se også: Guderne

Mumie

Tilføj kommentar  

Fra det persiske ord; "moumiya". Et bevaret lig, enten ved naturlig eller kunstige midler. Mumifikation indebar grundig tørring af kroppen for at undgå forrådnelse.

Se også: Balsamering

Mut

Tilføj kommentar  

(Græsk Hera). Hustru til Amon-Ra. Mut var den guddommelige moderlige gudinde, dronning over alle guder. Hun var afbilledet som en kvinde, som var en grib som hovedpynt, med den dobbelte krone (Pshent) af Øvre og Nedre Ægypten.