Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 3988
Online profiler 0
Online gæster 389
Åbne spørgsmål 598
Besvarede spørgsmål 2969

Almanak

Thu, 13. December 2018

Solen i dag

Solopgang:08:25
Solnedgang:15:43

Månen lige nu

Full Moon

Der er nu i alt 197 forklaringer

Velkommen til stikordsregister for egyptisk mytologi. Dette register kan ses som et supplement til vores fem hovedafsnit om den egyptiske mytologi. I disse finder du mange af de nævnte begreber, guder etc. uddybende forklaret. Stikordregisteret har sin styrke, når du enten søger efter en kort beskrivelse af et specifikt begreb/ord/gud etc. - samt når du har lyst til at klikke rundt i de forskellige sammenhænge, der eksisterer.


Senest tilføjede:  Rosa stenen   Hapy   Horus templet   Dier el Bahri templet   Kleopatra  

Tilføj ny forklaring


Ieb

Tilføj kommentar  

Hjertet. Ægypterne mente at hjertet var centret for al bevidsthed, endda også centret for livet selv. Når nogen døde, sagde man at deres "hjerte var afgået". Det var det eneste organ, som ikke blev taget ud af kroppen i løbet af mumifikationen. I "De Dødes Bog" var det hjertet, som blev vejet imod Maat's fjer for at se om personen var værdig til at møde Osiris i efterlivet.

Se også: Maat / Osiris / Osiris hal

Imsety

Tilføj kommentar  

En af Horus' fire sønner.

Se også: Horus

Isis

Tilføj kommentar  

Isis er en vigtig gudinde i den egyptiske mytologi. Hendes vigtigste funktioner, udover sit moderskab, er helbredelse af syge og mester af magien. Hun er universets mest kraftfulde troldmand, fordi hun har fået kendskab til Ras hemmelige navn, og den viden har hun fra Ra selv. Hun er gift med sin broder, Osiris, søster til Seth og tvillingsøster til Nephthys. Hun er moder til Horus og beskytter af Horus søn, Imsety, som selv er beskytter af den dødes lever.

Mens Horus vokser op, beskytter Isis ham mod Seth. Hun hjælper sin mand Osiris tilbage til livet ved trolddom ved at udtale Ras hemmelige navn. Men da han en gang har været død, kan han ikke regere i de levendes land, og han bliver i stedet hersker i de dødes land. Hendes kult opstod også i Abydos i deltaet mod nord (Nedre-Egypten).

Isis blev betragtet som Osiris ledsager, hvis sjæl dvælte i stjernen Sah. i.e Orion, og det blev sagt at hun var årsag til ødelæggelsen af dæmonen Apep og hans uendelige mørke ved hjælp af hendes magtfulde ord.

Isis bliver normaltvis afbilledet i menneskelig form, enten kronet af en trone eller ko horn der omslutter en sol disk. En grib er sommetider også indarbejdet i hendes krone. Hun bliver til tider afbilledet som en drage over den mummificerede Osiris.

Isis er den feminine arketype for skabelsen, en gudinde af frugtbarhed og moderlighed. Hun har en hel del navne, og spillede mange roller i historien og mytologien, både som gudinde og kvindelig skaber. Symbolet på Isis i Himlen var stjernen Sept (Sirius) Isis blev også anset som Ordenes Frue og Gudinde af Naturen.

Det var Isis som samlede Osiris krop efter Seths mord på ham. I denne forbindelse tog hun en rolle på sig som en døds gudinde og begravelsesritualer.

Isis gjorde sig selv gravid med sæd fra Osiris døde legeme, og gav fødsel til Horus. Hun gav fødsel i al hemmelighed ved Khemmis i nil deltaet, og skjulte barnet fra Seth i papyrus sumpene. Horus besejrede senere Seth og blev den første hersker af et forenet ægypten.

En anden myte fortæller omkring Isis, at da hun ønskede at Ra skulle afsløre sit største og mest hemmelige navn til hende, lavede hun et giftigt reptil ud af støv der var blandet med spyttet fra Ra, og ved at udøve særlige ord af magt over det, fik hun det til at bide Ra som han gik forbi. Da hun havde fået success med at få fat i hans mest skjulte navn, som hun kun afslørede da han var nær ved død, sagde hun nogle magtens ord som fik giften til at drive ud af Ras lemmer, og Ra blev rask igen.

Isis er datter af Geb og Nut, hustru til Osiris, moder til Horus. I nogle legender, moder til Ra.

Andre Navne: Usert, Thenenet, Sati, Sept, Anqet, Ankhet, Sekhet, Renenet, Tcheft, Ament.

Se også: Guderne / Nedre-Egypten / Nephtys / Osiris / Ra / Seth

Ithypallic

Tilføj kommentar  

Fra det græske ord, som betyder "med strittede penis". Flere guder var repræsenteret i denne form. Mest bemærkelsesværdige Amon og Min.

Se også: Guderne / Min