Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 3988
Online profiler 0
Online gæster 403
Åbne spørgsmål 598
Besvarede spørgsmål 2970

Almanak

Sun, 16. December 2018

Solen i dag

Solopgang:08:27
Solnedgang:15:43

Månen lige nu

Full Moon

Der er nu i alt 197 forklaringer

Velkommen til stikordsregister for egyptisk mytologi. Dette register kan ses som et supplement til vores fem hovedafsnit om den egyptiske mytologi. I disse finder du mange af de nævnte begreber, guder etc. uddybende forklaret. Stikordregisteret har sin styrke, når du enten søger efter en kort beskrivelse af et specifikt begreb/ord/gud etc. - samt når du har lyst til at klikke rundt i de forskellige sammenhænge, der eksisterer.


Senest tilføjede:  Rosa stenen   Hapy   Horus templet   Dier el Bahri templet   Kleopatra  

Tilføj ny forklaring


Demotisk skriftsprog

Tilføj kommentar  

Ægypternes havde egentlig tre forskellige skriftssprog. Det første skriftsprog var hieroglyfferne. Hieroglyfferne var et skrifttegn, som anvendtes på bl.a. templers og pyramiders vægge. En af de ældste, kendte hieroglyfindskrifter er Narmers palette fra ca. 2950 f.Kr., der viser denne herskers sejr i et slag. I hieroglyffernes dage var det kun præsterne og skriverne, der beherskede skriftsproget, og de indtog dermed en nøglestilling i samfundet.


Men senere - fra omkring år 2400 f.Kr. - begyndte man at skrive på papyrus og potteskår med rørpen. Det betød, at hieroglyfferne udviklede sig derefter, og tegnene blev mere afrundede og forenklede. Hermed opstod det andet skriftsprog: Hieratisk. Hieroglyfferne gik nu i glemmebogen, og først i 1822 e.Kr. kunne man igen læse ægypternes første sprog. Endelig udviklede hieratisk omkring år 650 f.Kr. sig til det tredje skriftsprog: Demotisk. I demotisk forekommer der flere sammentrækninger og forkortelser , og skriften blev især brugt til forretningsdokumenter og juridiske dokumenter. Denne skrift kan nærmest sammenlignes med stenografi.

Se også: Hieroglyfferne / Papyrus

Deshert

Tilføj kommentar  

Den røde krone. Dette var kronen, som repræsenterede Nedre Ægypten (nordlige).

Se også: Hovedbeklædning / Nedre-Egypten

Dier el Bahri templet

Tilføj kommentar  

På den anden side af Nilen fra Luxor ligger det grandiose Dier el Bahri. Det kaldes også undertiden for Hatschepsut-tempel, da det er masoleum for dronning Hatshepsut (1490 -1468 fvt.). Templet er inspireret af Mentuhotep's tempel. På sin egen helt unikke facon indpasser templet sig fint i omgivelserne.

Se også: Gudernes templer

Djed søjle

Tilføj kommentar  

Man mente, at djed var en gengivelse af en menneskelig røgsøjle. Den repræsenterende stabilitet og styrke. Den blev oprindeligt forbundet med skabelsesguden Ptah. Han blev selv kaldt "den ædle Djed". Da Osiris' tilhængere tog det til sig, blev det kendt som Osiris' rygsøjle. En djed søjle blev ofte malet i bunden af en kiste, hvor den afdødes rygsøjle skulle ligge. Dette identificerede personen med kongen af Underverdenen. Osiris. Den spiller også en rolle som et tegn på stabilitet ad den afdødes rejse ind i efterlivet.

Se også: Formsproget

Djew

Tilføj kommentar  

Ordet betyder bjerg. Ægypterne mente, at der var en kosmisk bjergkæde, som holdt himlen oppe. Denne bjergkæde havde to toppe, den vestlige top blev kaldet Manu, mens den østlige blev kaldet Bakhu. Det var på disse toppe at himlen hvilede. Hver top af denne bjergkæde blev vogtet af Akerløven, guddommeligt navn Aker, hvis job var at beskytte Solen, når den stod op og gik ned. Bjerget var også et symbol på graven og efterlivet, måske fordi de fleste ægyptiske grave var placeret i bjerglandskab, som grænsede op i Nildalen. I nogle tekster finder vi Anubis , gravens vogter blive refereret til som "Han, som er på sit bjerg". Nogle gange finder man Hathor, som tager egenskaber af en guddommelighed fra efterlivet, på det tidspunkt blev hun kaldt "Necropolis' Frue". Hun er gengivet som et kohovedet på en bjergside.

Se også: Aker / Anubis

Dromos

Tilføj kommentar  

En lige belagt allé flankeret af sfinkser.

Se også: Sfinks

Dronningernes Dal

Tilføj kommentar  

Et område lidt syd for Kongernes Dal, hvor de egyptiske dronninger blev begravet.

Se også: Kongernes dal

Duamutef

Tilføj kommentar  

En af Horus' fire sønner.

Se også: Horus

Duat

Tilføj kommentar  

En betegnelse for de dødes land. Det ligger under Jorden og man gik ind i det gennem den vestlige horisont.

Se også: Kongernes dal / Sakkara / Øvre-Egypten

Dynasti

Tilføj kommentar  

Periode, hvor samme familie arver konge- eller kejserværdigheden og hersker over et land.

Se også: Faroerne

Dødebog

Tilføj kommentar  

Der er i tidens løb funder flere eksemplarer af de såkaldte "dødebøger" i egyptiske grave. De indeholder en samling af magiske formularer, som afdøde kan anvende under rejsen til underverden. Der er fundet mere end 2000 formularer, men bøgerne indeholder aldrig dem alle. Nogle var mere populære end andre. Ikke to Dødebøger er ens. Sammensætningen varierer fra bog til bog. Adskillelsen mellem den verdslige verden og dødsriget Duat er en flod. Dette modsvares af egypternes opfattelse af det ægyptiske rige, hvor de levendes rige med byer, templer og paladser ligger på østsiden af Nilen, mens pyramiderne og Kongernes Dal ligger på vestsiden.


Dødebogens ægyptiske navn var "Formularer for at forlade (graven) om dagen". Teksterne skulle altså først og fremmest forhindre, at den døde blev fanget i graven. Desuden skulle de sikre den døde et evigt liv, på en og samme tid i solgudens følge på himlen og som arbejder på Osiris' marker i underverdenen."

Se også: Kongernes dal / Osiris hal