Skip to navigation | Skip to content

 
 

Mine data

Profiler

Spørgsmål

Artikler

Adresseliste

Statistik

Besøgende pr. dag
Antal profiler 3988
Online profiler 0
Online gæster 387
Åbne spørgsmål 598
Besvarede spørgsmål 2969

Almanak

Thu, 13. December 2018

Solen i dag

Solopgang:08:25
Solnedgang:15:43

Månen lige nu

Full Moon

Der er nu i alt 197 forklaringer

Velkommen til stikordsregister for egyptisk mytologi. Dette register kan ses som et supplement til vores fem hovedafsnit om den egyptiske mytologi. I disse finder du mange af de nævnte begreber, guder etc. uddybende forklaret. Stikordregisteret har sin styrke, når du enten søger efter en kort beskrivelse af et specifikt begreb/ord/gud etc. - samt når du har lyst til at klikke rundt i de forskellige sammenhænge, der eksisterer.


Senest tilføjede:  Rosa stenen   Hapy   Horus templet   Dier el Bahri templet   Kleopatra  

Tilføj ny forklaring


Ba

Tilføj kommentar  

En persons personlighed. Ba'en er i forbindelse med guddommelighed og styrke. Ba'en forlod kroppen i samme øjeblik, som personen døde. Den havde evnen til at antage forskellige former, i dette henseende havde guderne mange Ba'er. Den afdødes Ba var i stand til frit at bevæge sig mellem Underverdenen og Jorden. Ba'en er lignende med Ka'en.

Se også: Balsamering / Ka / Ushabti

Bakhu

Tilføj kommentar  

Det mytologiske bjerg, hvorfra Solen rejser sig. Området ved den østlige horisont. Det ene af de to bjerge, som holdt himlen oppe - det andet var Manu. Disse bjerge blev vogtet af den dobbelte løvegud Aker.

Se også: Aker

Balsam

Tilføj kommentar  

Blanding af harpiks fra balsambusken og æteriske olier. Fremstilles ofte ved udkog af plantedele. Anvendes ved sårbehandling og balsamering.

Se også: Balsamering

Balsamering

Tilføj kommentar  

Sjælene; Ka'en og Ba'en, lever videre efter et menneske er død, men de vil dø, hvis legemet går til grunde. Derfor begynder egypterne omkring år 2400 BC at balsamere de døde. I Det Gamle Rige troede man, at kun farao kan opnå udødelighed, men efterhånden ændredes opfattelsen, så enhver kan leve efter døden, så længe legemet er intakt. Eftersom balsamering er kostbar, var det dog kun de velhavende familier, som havde råd hertil. For at forberede den afdøde på rejsen til underverden udføres det såkaldte "mundåbningsritual", som består af renselse, afbrænding af røgelse, salvning og besværgelser. Mumien berøres med rituelle genstande for at genopvække den dødes sanser.


Til balsameringen anvendes først og fremmest natron, som er både desinficerende og udtørrende. Desuden anvendes harpiks samt forskellige former for røgelse. Processerne er beskrevet i skrifter, som er fundet i gravene. Indvoldene fjernes gennem et snit i lyskens venstre side, men hjertet forbliver som det eneste organ på sin plads. Det betragtes som center for livet. Lungerne, maven, leveren og tarmene anbringes i hver sin urne (canope), hvis låg er dekoreret med et billede af den gud, som beskytter indholdet.


Urnernes beskyttere, som er Horus' fire sønner, er: Imsety med menneskehoved beskytter leveren. Qebekh-sennuef med falkehoved beskytter tarmene. Hapy med bavianhoved beskytter lungerne. Duamutef med sjakal- eller hundehoved beskytter maven.

Undertiden bliver også hjernen fjernet. Alle kroppens hulrum bliver nu fyldt med natron, som skal trække alle vædsker ud af kroppen, så den ikke går i forrådnelse. Nogen tid senere bliver liget vasket og svøbt i linned, gennemvædet med harpiks og æteriske olier. Der kan medgå flere hundrede meter linned til formålet. Hele processen (ritualet) skal vare nøjagtigt 70 dage.


Der placeres amuletter mellem bandagerne. Den vigtigte er en såkaldt hjerte-skarabæ, der skal beskytte den døde, når han eller hun står for Osiris' domstol. Mumien lægges i en kiste, evt. i flere kister inden i hinanden, afhængig af familiens økonomiske formåen. Alle disse ritualer udføres af en præst, som bærer Anubis' sjakalmaske.

Se også: Anubis / Canopic krukker / Maats Hal

Barque

Tilføj kommentar  

Båden, hvori guderne sejlede. Ra's barque bar en skare af guddommeligheder over himlen hver dag.

Se også: Aker / Guderne / Ra

Bast - katteguden

Tilføj kommentar  

Bast (eller Bastet), som er hustru til skaberguden Ptah og menes at være datter af solguden Ra, er kattegudinde og beskytter af katte og katteelskere. Senere bliver hun også beskytter af luksus og fornøjelser. Katten er Egyptens mest hellige dyr, og der er dødsstraf for at slå en kat ihjel. Især sorte katte tilbedes. Der er mange katte ved templerne, og de bliver balsamerede, når de døde. Den græske historiker, Herodot beskriver i sin historiebog om de årlige festet til ære for Bast, som tiltrækker mere end 700.000 deltagere. Herodot sammenligner hende med den græske Artemis. Udgravninger har afsløret kattekirkegårde med et stort antal mumificerede katte og kattefigurer.

Se også: Balsamering / Guderne / Ptah / Ra

Beduiner

Tilføj kommentar  

Nomadefolk, der levede i den østlige og vestlige ørken.

Begravelsespræst

Tilføj kommentar  

Kaldet "Ka'ens tjener". Dette var en person, som var udnævnt til dagligt at bringe ofringer til en grav.

Se også: Ka

Benben

Tilføj kommentar  

En sten, som ligner en obelisk, som repræsenterer en af solens stråler.

Se også: Obelisk søjle

Bennu

Tilføj kommentar  

Et aspekt af Amun-Ra i form af en føniks. En beskytter af tidens beregnelse. Bæreren af det evige lys fra gudernes bolig til mændenes verden.

Se også: Amun

Bevinget skive

Tilføj kommentar  

Det er i denne form, som guden Horus Bedudety (Horus af Edfu) kæmper hans kamp imod Seth. Gudinderne Nekhbet og Uazet i form af uraeus slanger forenede sig ved hans side. Det tidligste eksempel af dette billede blev fundet i det 1. dynasti. Det er brugt bredt i arkitektur, på lofter, gesimser etc. Det er et billede, som ofte er kopieret udenfor Ægypten.

Se også: Horus / Nekhbet / Seth / Uraeus

Bronze

Tilføj kommentar  

Et metal af kobber og tin.